Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 700 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων επαναφέρει τον ΓΔ στη ζώνη των 700 μονάδων. Στο επίκεντρο των πωλήσεων τράπεζες και Coca Cola. Ανησυχητικά μηνύματα και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς πάνω από το 4,6%.

Κάτω από τις 700 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ

Μια πρώτη άμυνα βγήκε στο χρηματιστήριο μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις λίγο μετά τις 11.00 που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να φτάσει στις παρυφές των 700 μονάδων. Αποδείχτηκε ωστόσο πρόσκαιρη καθώς στο τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές έφεραν πάλι τον ΓΔ στην... κόψη των 700 μονάδων. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά ένα τέταρτο πριν τη λήξη της συνεδρίασης υποχώρησε στις 699 μονάδες.

Αποθαρρυντική παρ' όλα αυτά παραμένει η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και δη στον τραπεζικό κλάδο, με την παράλληλη επιβάρυνση της απόδοσης των κρατικών τίτλων. Ξεπερνά το 4% η διόρθωση των τραπεζών, πάνω και από το 4,6% το 10ετές και με τα συμβόλαια για το GREK στη Wall Street σε τιμές ακόμη χαμηλότερες, μετά τη χθεσινοβραδινή μεγάλη υποχώρηση.

Συνέπεια αυτών η δοκιμασία της αγοράς στο όριο των 700 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν ισχυρό προβάδισμα σε μια συγκυρία που το κλίμα είναι βαρύ, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, στον χώρο των αναδυόμενων αγορών, λόγω των εξελίξεων σε Αργεντινή και Τουρκία.

To ανησυχητικό είναι πως αυτά συμβαίνουν στην ελληνική αγορά σε μία συγκυρία που στην ιταλική δίνονται σημαντικές... ανάσες, με αφορμή την προσπάθεια της Ρώμης να συντάξει έναν προϋπολογισμό χωρίς να έρθει σε ευθεία ρήξη με τις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό το ότι την ώρα που η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έφθανε έως τα 4,649%, το αντίστοιχο ιταλικό αποκλιμακωνόταν θεαματικά στα 2,927%.

Επίκεντρο των πωλήσεων/πιέσεων των πωλητών ο τραπεζικός κλάδος, που μετά και το σημερινό αρνητικό «γύρισμα» μετρά την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, χάνοντας από τις 768,64 της 30ής Αυγούστου έδαφος, υποχωρώντας νωρίτερα έως τις 638,94 μονάδες, πρωτού ανακάμψει προς τις 654 μονάδες για να υποχωρήσει εκ νέου.

Σε διάστημα 5 συνεδριάσεων το 10ετές έχει επιβαρυνθεί από το 4,25% στο 4,65% (40 μ.β. δεν είναι λίγες σε μία φάση που στις αναδυόμενες αγορές έχει εξισορροπηθεί εν μέρει η κατάσταση), ο δε ΔΤΡ χάνει σχεδόν 17%.

Αναλυτικότερα δε, η μετοχή της Alpha Bank μετρά απώλειες περίπου 20%, η Εθνική 15,60% (έχοντας μείνει και συνεδριάσεις εκτός διαπραγμάτευσης ), η Eurobank 14,21% και κατά 17,07% η Πειραιώς. Δεδομένου ότι από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου στις τράπεζες ξεπερνά το 40%, δεν αφήνονται και πολλά περιθώρια παρερμηνείας του τι γίνεται στην ελληνική αγορά αυτό το διάστημα.

Για προειδοποιητικά μηνύματα (μέσω μετοχών, ομολόγων και τελευταία μέσω GREK) κάναμε λόγο χθες Τρίτη αλλά και σήμερα, πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση, μεταφέροντας τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητα έμπειρων παραγόντων της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς.

Στο στόχαστρο των πωλητών μεν ο τραπεζικός κλάδος, αλλά το εύρος τους εκτείνεται και στην πλειονότητα των blue chips και των εισηγμένων/μετοχών σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κατά 1,45% υποχωρούσε νωρίτερα ο FTSE25 στις 1.840 μονάδες, με αποθαρρυντική την απώλεια συνεχόμενων στηρίξεων. Ωστόσο και αυτός ανέκαμψε προς τις 1.852 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης υποχωρούσε εκ νέου προς στις 1840 μονάδες.

To κλίμα στη συνεδρίαση άλλαξε άρδην από τη στιγμή που στη μετοχή της Coca Cola εντάθηκαν οι πωλητές, με συνέπεια η δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου να χάνει σχεδόν 3% υποχωρώντας στα 28,66 ευρώ. Ανάλογη κλίση έχει λάβει η μετοχή της εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που πρακτικά σημαίνει ότι ξένα funds πωλούν εκτός από τράπεζες και ισχυρά blue chips.

Aπό τις λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις, μέχρι και νωρίτερα (στις 13:25) η υπερίσχυση των αγοραστών στη μετοχή του ΟΤΕ, την πρώτη βαρύτερη του χρηματιστηρίου, με την τιμή να ενισχύεται από τα 10,58 έως τα 10,89 ευρώ. Εκτός από τον ΟΤΕ οι αγοραστές εμφανίζονται με πλεονέκτημα και στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Sarantis, Tέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v