Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακές απώλειες για τα futures του S&P και στο ΧΑ οι πωλητές αποκτούν εκ νέου προβάδισμα, μετά τις... αψιμαχίες με τους αγοραστές για το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης.
Εως τις 704,27 μονάδες η προσπάθεια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, με τους πωλητές να πιέζουν τρεις φορές την αγορά χαμηλότερα και την τελευταία έως τις 692, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο της χθεσινής συνεδρίασης στις 696 μονάδες.
Η εβδομαδιαία τάση ξεκάθαρα short και για τους τρεις βασικούς δείκτες, αν και η όποια προσπάθεια αφορούσε στο ενδεχόμενο «γύρισμα» σήμερα-αύριο, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η τεχνική εικόνα.
Ωστόσο, με την τρίτη ενεργοποίηση των πωλητών, οι αγοραστές εμφανίστηκαν πολύ πιο επιφυλακτικοί απ' ό,τι τις δύο προηγούμενες, με συνέπεια να διευρυνθούν οι απώλειες και για τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες. Ενδεχόμενο πτωτικό «κλείσιμο» και σήμερα θα προσθέτει ένα ακόμη, το έκτο, σε αυτό το πτωτικό σερί που ξεκίνησε από τις 743,13 μονάδες της Τετάρτης 29 Αυγούστου. Διόρθωση από τα τελευταία τοπικά υψηλά που πυροδοτήθηκε από επιθετικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τον ρυθμό να γίνεται επιθετικότερος, για να προσλάβει διαστάσεις μίνι... sell off στη χθεσινή συνεδρίαση.
Εως τις 658,70 μονάδες η αντίδραση του ΔΤΡ, με κορυφή λίγο μετά τις 12:00, σημείο απ' όπου άρχισε η σταδιακή υποχώρηση για να περάσει σε αρνητικό έδαφος (μετά τις 13:05) και να προσλάβει εντονότερη μορφή εδώ και 15'-20' καθώς διόρθωνε μέχρι 2,22% στις 623 μονάδες. Σε νέα χαμηλά 12 μηνών (και πλέον) ο τραπεζικός κλάδος, είναι προφανές πως παραμένει στο στόχαστρο πωλητών, με τις εντολές τους να ενεργοποιούνται από τις 14:00 και μετά.
Χρήζει αναφοράς πως την ώρα που «βάθαινε» η διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο, διευρυνόταν η αποκλιμάκωση του 10ετούς κατά 3,25% χαμηλότερα, στα 4,441%. Ενθαρρυντική ένδειξη η αναστροφή της τάσης για το 10ετές, καθώς μετά από διαδοχικές ανόδους είναι η πρώτη μέρα που υποχωρεί. Κάτι που όμως δεν αποτυπώνεται στον τραπεζικό κλάδο.
Σημαντικές οι απώλειες για τον FTSE25, κινδυνεύει να χαθούν και οι 1.800 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των funds από τη Δευτέρα, έχοντας ακούσει το περιεχόμενο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Το πτωτικό «γύρισμα», εκ νέου, των τραπεζών ενεργοποίησε σχεδόν αντανακλαστικά εντολές πώλησης και σε αρκετά blue chips. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών για τις 25 μετοχές του δείκτη από την αρχικά καλή εικόνα άλλαξε αισθητά στις 14:25 με πωλητές σε τίτλους των ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola (*), ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.
Αποθαρρυντική ένδειξη η πτώση με αυξημένες συναλλαγές, αξίας σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, στις σηματωρούς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- ΤΕΝΕΡΓ.
(*) σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο.