Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στα κόκκινα το Χρηματιστήριο

Για λίγο βρέθηκε πάνω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στο ταμπλό. Σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank οι μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες. Πιέσεις για Coca Cola, πτωτικό γύρισμα στον ΟΤΕ.

Ξανά στα κόκκινα το Χρηματιστήριο

Με νέες πωλήσεις και πιέσεις χαμηλότερα έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Νωρίτερα ο DAX υποχωρούσε κάτω από την περιοχή των 12.000 έως τις 11.988 μονάδες, την ώρα που άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες «επέστρεφαν» σε χαμηλά 5 μηνών.

Με ακόμη μία, δεύτερη στη σειρά, προσπάθεια των αγοραστών να επιχειρήσουν λίγο υψηλότερα το «άνοιγμα» στο ΧΑ, με την εικόνα της ιταλικής αγοράς να βοηθά σε κάποιο βαθμό. Νέα σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς στα 2,905%, με το αντίστοιχο ελληνικό τίτλο να παίρνει ανάσες καθώς η απόδοση περιορίστηκε στο 4,545%.

Λίγο πριν τις 12:00 ο ΓΔ επανέκτησε τις 700 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά κατά 2% στις 650 μονάδες, θυμίζοντας πως ανάλογο ξεκίνημα είχαμε στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ΓΔ αρχικά έως τις 714,48 και τη... βουτιά να ακολουθεί έως τις 696,09 μονάδες. Αυτό επαναλαμβάνεται και σήμερα καθώς ο ΓΔ στις 14:20 βρέθηκε στις 688 μονάδες.

Απόλυτα δικαιολογημένη η επιφυλακτικότητα των αγοραστών, ενώ τo 30% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τράπεζες, όπου επικεντρώνεται το trading των βραχυπρόθεσμων παικτών με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε συγκεκριμένα blue chips.

Με απώλειες 5,06% ο ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας, περίπου όσο και ο FTSE25 αλλά με 14,25% χαμηλότερα τον ΔΤΡ, εάν είναι να σημειωθεί αντίδραση -στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης, πάντα-, τότε αυτή θα σηματοδοτηθεί μόνο από τον τραπεζικό κλάδο και θα υποστηριχθεί από συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς και βαριά χαρτιά του δείκτη

Κινητικότητα σε Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίο κ.α., ένδειξη πως ορισμένοι traders και επενδυτές ξαναγυρίζουν σε μετοχές του δείκτη που πιέστηκαν/υποχώρησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πρωτίστως όμως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες στις τράπεζες, σε μία προσπάθεια να πάρουν ένα μέρος των σημαντικών απωλειών εβδομάδας. Οι 650 μονάδες είναι τεχνικά για τον ΔΤΡ ένα σημείο αναφοράς ενώ για σήμερα δεν θα πρέπει να χαθούν οι 635 μονάδες. Θα δείξει, γιατί και χθες τα ίδια εκτιμούσα, για να μας... αδειάσει η αγορά στη συνέχεια.

Στα υπόψη: περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και ισχυρότερη αντίδραση, με 2,24% για τη μετοχή της Eurobank.

Από τα blue chips και τις μετοχές εμπιστοσύνης των ξένων σε ΟΤΕ και Coca Cola θα κριθεί η τάση.

Στις 11:02, με αρνητικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v