Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέσω… Ιθάκης προσγείωση στις 705 μονάδες

Σε αντίθετη πορεία μετοχές και ομόλογα. Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips μετά το διάγγελμα, αλλά ταυτόχρονη μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετους. Στα 43 εκατ. ευρώ έφτασε ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Μέσω… Ιθάκης προσγείωση στις 705 μονάδες

Με μεγάλη διόρθωση ξεκίνησε η... solo πτήση του ΧΑ στις αγορές. Ομοβροντία ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, που σε σύντομο διάστημα συμπαρέσυρε την πλειονότητα των blue chips και έφερε την αγορά στα όρια των 700 μονάδων (o ΓΔ εκλεισε στις 705,2 μονάδες).

Τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν αρκετά ασταθή και το σημείο εκκίνησης σχετικά αδύναμο, αλλά η τάση είναι υποσχόμενη, σύμφωνα με την Morgan Stanley αλλά με τον οίκο να προειδοποιεί ότι υπάρχουν ρίσκα στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές. Εκτίμηση του συγκεκριμένου οίκου, ενός από τους πολλούς που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται από επιφυλακτικοί μέχρι ανήσυχοι για το ποια θα είναι η υποδοχή των αγορών σε μία εύθραυστη, κατά ταλαιπωρημένη οικονομία που μπαίνει στα... βαθιά με (ίσως) μόνο σωσίβιο τα 24,1 δισ. του capital buffer.

Σε μία ημέρα, που υποτίθεται ότι το ΧΑ θα μπορούσε να αντιδράσει θετικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού τα funds έδωσαν την δική τους ψήφο δυσπιστίας, "πυροβολώντας" τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Σε κλίση η αγορά μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα, με τους traders να γίνονται επιθετικότεροι μετά τις 13.00΄να δοκιμάζουν για πρώτη φορά (από τον Απρίλιο του 2017) τιμές χαμηλότερες των 706 μονάδων να ακολουθήσει μία προσπάθεια αντίδρασης έως τις 14.50-14.55΄ οπότε ενεργοποιήθηκαν ακόμη πιο επιθετικές πωλήσεις. Συνέπεια αυτών, την ώρα που στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν στο υψηλό σημείο ημέρας (12.432,59), στην Αθήνα ο ΓΔ υποχωρούσε στο χαμηλότερο μόλις 1,18 μονάδες από το όριο των 700 μονάδων. Και οριακά από το να "επιστρέψει" στην συνεδρίαση της 25 ης Απριλίου, τελευταία που ο ΓΔ είχε "γράψει" το 6άρι μπροστά.

Στις 705,20 με μείον 1,04% ο ΓΔ, στις 1.870,22 με απώλειες 0,91% ο FTSE25 και στις 698,21 χαμηλότερα 2,44% ο ΔΤΡ.

Η διόρθωση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο και ενώ βάραιναν τεχνικά συγκεκριμένα blue chips παρέσυρε τα 18 από τα 21 του δείκτη, στην δε εξέλιξη της αυξανόμενη ήταν η προσφορά από την πλευρά funds και traders. Αυξημένες οι συναλλαγές και ο τζίρος ένδειξη πως σήμερα βγήκε εσπευσμένα προσφορά μεγαλύτερη του μέσου όρου (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) γεγονός που αποδόθηκε σε αποχώρηση ξένου χαρτοφυλακίου με θέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με χρηματιστές την κίνηση του ακολούθησαν και άλλα χαρτοφυλάκια που είχε ως συνέπεια τις σημαντικές απώλειες για αρκετές μη τραπεζικές μετοχές και τον υψηλό τζίρο που συνόδευσε την διόρθωση τους. Συνολικά 36,637 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια και 43,598 εκατ. ευρώ. Το 45% στο μίνι sell off στον τραπεζικό κλάδο.

Στα πρώτα μεταμνημονιακά "μέτωπα" για την Αθήνα, είχε αναφερθεί από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη προδιαθέτοντας για την εξίσου δύσκολη περίοδο που ξεκινά από σήμερα κιόλας και φτάνει- σε πρώτη φάση- μέχρι την ΔΕΘ και την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Οι αγορές περιμένουν να δουν εάν ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα κινηθεί εντός των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων που έχουν τεθεί από τους δανειστές και σε δεύτερο χρόνο από τη έκβαση των επαφών για την περικοπή ή μη των συντάξεων.

Το αποθαρρυντικό όμως είναι, πως το ΧΑ ταρακουνήθηκε σήμερα, που το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι κλειστό (λόγω θρησκευτικής εορτής/αργίας), που τα ευρωπαικά συνέχισαν την ανοδική διόρθωση, που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω και που τα futures στην Wall Street παρέπεμπαν σε θετική εκκίνηση της συνεδρίασης.

Το παράδοξο είναι, πως περίπου την ώρα που ο ΔΤΡ βυθιζόταν στο χαμηλό ημέρας (688,55 μον. ) αποκλιμακώνονταν θεαματικά το ελληνικό 10ετές κατά 2,11% στα 4,230%, βοηθούμενο και από τις ανάσες που πήραν σήμερα τα ιταλικά ομόλογα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστήριζαν πως από σήμερα ξεκινά η πραγματική δοκιμασία- με τις ευκαιρίες και τις περισσότερες παγίδες της- και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Τελικός απολογισμός της πρώτης συνεδρίασης, on... solo, αποθαρρυντικός από τις περισσότερες απόψεις με τα στοιχήματα των short να κερδίζονται για ακόμη μία συνεδρίαση. Πρακτικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι "τοπικές κορυφές" αποδεικνύονται τα καλύτερα δυνατά σημεία για όσους θέλουν είτε να μειώσουν είτε να κλείσουν τις θέσεις τους.

Ειδικότερα σήμερα ο αυξημένος τζίρος, μεγαλύτερος από το μέσο όρο των τελευταίων τριών εβδομάδων (εξαιρούμενων των πακέτων στη μετοχή του ΟΤΕ) παραπέμπει σε ένα πρώτο βήμα αποχώρησης κάποιου (ή κάποιων) ξένων χαρτοφυλακίων. Από το αν θα υπάρξει συνέχεια αύριο κιόλας ή θα σημειωθεί μία...αναλαμπή η φορά των βασικών δεικτών, μετοχών δεν αλλάζει.

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ήταν οι μόνες 2 από τις 3 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας την τεχνική προσέγγιση τους ενώ για τις 18 από τις 21 μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο αποθαρρυντική ήταν η περαιτέρω ταλαιπωρία των σηματωρών Μυτιληναίου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. καθώς υποχώρησαν σε χαμηλά μηνών.

Σε Eurobank και Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος, με την πρώτη στο στόχαστρο επιθετικών πωλήσεων, σημειώνοντας απώλειες έως τα 0,66 ευρώ. Εως τα 1,53 ευρώ ο τίτλος της δεύτερης.

Αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ (στο εύρος των 10,71-10,96 ευρώ), ενισχυμένος και στου ΟΠΑΠ (9,22-9,44 ευρώ) με την πρώτη να επιστρέφει σε οριακά θετικό πρόσημο (0,19% σε εβδομαδιαίο) και την δεύτερη να ανακτά όλο το χαμένο έδαφος σε διάστημα εβδομάδος.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα (τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια) στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (καθότι αισθητά λιγότερο εκτεθειμένη στα ξένα funds) καθώς με θετικό πρόσημο "έκλεισαν" οι ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, ΕΥΑΘ, ΚΛΜ, MLS, Τεχνική Ολυμπιακή και ΟΛΘ. Ωστόσο ενδεικτικό στο ότι η μετοχή του Οργανισμού ενισχύθηκε κατά 1,26% στα 24,10 με συναλλαγές μόλις 13 τίτλων, αξίας 309 ευρώ (!).

Στις 32/67 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v