Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο. Μεγαλύτερη η αρχική προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ με το «στοίχημα της εξόδου» να ενεργοποιεί τους traders.
Στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας το κλίμα είναι ελαφρώς βελτιωμένο, καθώς οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν επαφές -σε χαμηλό επίπεδο- με τους συμμετέχοντες στην αγορά να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα μπορούσε να εξευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών (και όχι μόνο) του κόσμου.
Η μέχρι τώρα εικόνα των αγορών παραπέμπει σε αυτήν την συγκρατημένη αισιοδοξία, που έρχεται να διασκεδάσει- σε κάποιο βαθμό- τις ανησυχίες λόγω της αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές και στην κρίση της Τουρκίας.
Στον Εκηβόλο σημειώναμε νωρίτερα, για τον S&P 500 "...οι 2.802 το νέο stop για αυτή την εβδομάδα. Παρά το ισχυρό δολάριο η Wall Street- τεχνικά- δεν προβληματίζει. Οι 2.877 κοντινή αντίσταση, φιλόδοξος στόχος οι 2.897 διάσπαση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ιστορικά υψηλά τον δείκτη".
Στα καθ' ημάς είναι ενθαρρυντικό πως η εβδομάδα ξεκινά με τις προσδοκίες των traders από το μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας και όχι από Κωνσταντινούπολη και αναδυόμενων, κάτι που πρακτικά μπορεί να μας βοηθήσει στα πρώτα "μεταμνημονιακά βήματα". Αναμφίβολα η "επόμενη ημέρα" ενέχει πολλούς κινδύνους, παγίδες αλλά έχει και ευκαιρίες, δυνατότητες εάν και εφ' όσον δανειστές- Αθήνα συνεχίσουν στο ίδιο καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από το Eurogroup του Ιουνίου και μετά.
Η Ελενα Λάσκαρη έχει δώσει από νωρίς τον... οδικό χάρτη, ο δε Γιώργος Α. Σαββάκης την περιγραφή της μέγγενης Τουρκίας-ομολόγων "ευρω-περιφέρειας".
Από τις τράπεζες ξεκινούν τα bets των traders, όπως αποτυπώνεται στην αυξημένη συναλλακτικότητα και στις 4 συστημικές μετοχές, στο 48% του συνολικού τζίρου, στην υπεραπόδωση του ΔΤΡ (με 3,15%) έναντι του ΓΔ (1,42%) και του FTSE25 (1,41%) με τον κλάδο-κλειδί να οδηγεί την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης.
Στο 4,330% το 10ετές- σε μικρή υποχώρηση από το αρχικό 4,339%- κατά 0,90% χαμηλότερα το αντίστοιχο ιταλικό στο 3,098% ενώ ανάλογη κλίση έχουν και τα ομόλογα Πορτογαλίας και Ισπανίας.
Θα ήταν ευχής έργον για τους long η εβδομάδα αυτή να "βγάλει" θετική είδηση από το ΑμερικανοΚινεζικό, να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το τουρκικό μέτωπο έτσι ώστε να δοθεί χώρος και αφορμές στους long να ποντάρουν στο "στοίχημα της εξόδου".
Η αρχική εικόνα τραπεζών/ομολόγων είναι ενθαρρυντική, καθώς αν μη τι άλλο ο ΔΤΡ από τις 721,60 επιχειρείται να διορθώσει ανοδικά προς τις 740, όπου και το πρώτο σημείο αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη.
Στην περιοχή αυτή, πιθανότατα αναμένεται η πρώτη κόντρα αγοραστών vs πωλητών, με τους πρώτους να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, κυρίως λόγω Wall Street.
Εάν η Νέα Υόρκη συνεχίσει το βράδυ υψηλότερα, και το GREK/ETF υπερβεί τα 8,60$ τότε τα πρώτα βήματα εκτός μνημονίου- στις αγορές μπορεί να γίνουν υπό καλύτερες συνθήκες. Πάντα βραχυπρόθεσμη η προσέγγιση μας, στην λογική του intraday, του Τ+2 με ορίζοντα την Παρασκευή και ζητούμενο για τους αγοραστές ένα κλείσιμο πάνω από τις 735/8 μονάδες. Για να δούμε.
Σε Eurobank και Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος, ακολουθεί η Motor Oil με περιορισμένης έκτασης απώλειες στα 19,36-19,90 μετά το τελευταίο εβδομαδιαίο 10,83%, και ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίος, Lamda Development.
Σε μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη έχουν μικρό προβάδισμα οι πωλητές, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και MOH ενώ κλειδί για τη συνέχεια είναι η ενδεχόμενη υπέρβαση των 11,05 για τη μετοχή του ΟΤΕ, η κίνηση της Coca Cola στα 29,30 και η αξιοποίηση της ανοδικής αφορμής για μετοχές-σηματωρούς όπως είναι ο Μυτιληναίος, η Viohalco, η ΤΕΝΕΡΓ κ.α.
Στις 49/11 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 2,7 εκατ. ο τζίρος με το σχεδόν μισό στις τράπεζες, στις 11.12'.
Συνεπώς πρώτο δείγμα γραφής ενθαρρυντικό καθώς- προσώρας- απομακρύνεται ο κίνδυνος δοκιμασίας των 706 μον. για τον ΓΔ (σχετική αναφορά, νωρίτερα, στον Εκηβόλο). Μένει να δούμε, σταδιακά μετά τις 14.00΄-14.30΄ το επόμενο.