Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κίνδυνο οι 700 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά το διάγγελμα Τσίπρα με το τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Πτώση για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Coca Cola, Εurobank, EΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Στο κόκκινο «γύρισαν» Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.

ΧΑ: Σε κίνδυνο οι 700 μονάδες

Αντιστροφή της τάσης στο ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει και πάλι δράση. Την ώρα, που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντηρούνταν η ήπια ανοδική φορά σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο και λόγω των futures  στην Wall Street, στην Αθήνα οι αγοραστές παρέδιδαν σταδιακά στους πωλητές για να "γυρίσει" σε αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης σχεδόν μισή ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος χαμηλότερα από το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδος αλλά σε μία αγορά "ρηχή" όπως η ελληνική αρκούν περιορισμένης έκτασης εντολές είτε προ τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση για να επηρεαστεί/διαμορφωθεί η τάση.

Από την περιοχή των 720 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη σταδιακά χάθηκαν τα όποια μικρά κέρδη είχαν σημειωθεί στην πρώτη ώρα διαπραγμάτευσης με συνέπεια νωρίτερα να έχει υποχωρήσει προς τις 707 μονάδες, με απώλειες έως 0,70%. Δεδομένου, ότι στις 706 μονάδες έχει τονισθεί εδώ και καιρό πως οριοθετείται η τελευταία γραμμή άμυνας των long πριν τη επώδυνη δοκιμασία του ορίου των 700 μονάδων δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας για αντίδραση επαναφοράς. Ωστόσο η εικόνα της συνεδρίασης από τις 13.30΄ έχει επιβαρυνθεί και πάλι με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Ενδεχόμενη απώλεια και των 706 μονάδων για τον ΓΔ θα δίνει ισχυρό πλεονέκτημα στους short, οι οποίοι παρά την βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, θα μπορούν να πιέσουν προς χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές. 

Μετά τις 15.20 oι πωλητές ισχυροποιήθηκαν οδηγώντας το ΓΔ στην περιοχή των 700-705 μονάδων. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε για τελευταία φορά κάτω από τις 700 μονάδες (για την ακρίβεια στις 697) στις 25 Απριλίου 2017.

Σταθερά πάνω από το όριο του 4,3% το ελληνικό 10ετές, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ιταλικό παραμένει πάνω από το όριο του 3% ενισχύοντας την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα της εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές επηρεάζεται περισσότερο από την ρευστότητα/επικινδυνότητα της Ιταλίας παρά από βίαιες βυθίσεις σε αγορές όπως της Τουρκίας, που παρασύρουν ευρύτερα τις αναδυόμενες. Αυτό γιατί η συσχέτιση του benchmark 10ετούς ελληνικού δεν γίνεται ούτε με το 10ετές της Τουρκίας ούτε με άλλης ΕΜ αλλά (σε πολύ μεγάλο βαθμό) με αυτό της Ιταλίας.

Οσο η έξοδος στις αγορές θεωρείται/αποτιμάται ως ένα πολύ υψηλού ρίσκου στοίχημα και όσο τα funds δεν ανταποκρίνονται ενεργά/θετικά ούτε στις "διπλές αναβαθμίσεις" των οίκων αξιολόγησης ούτε στις μεθοδικές προσπάθειες προσέλκυσης ξένων (κυρίως αμερικανικών) κεφαλαίων τόσο το ΧΑ θα... βαλτώνει στα... ρηχά. 

Αναμφίβολα αποθαρρυντική ένδειξη το "γύρισμα" της αγοράς και η δοκιμασία των κρίσιμων 706 μονάδων γεγονός που είχε ως συνέπεια την επιτάχυνση των συναλλαγών σε συγκεκριμένα blue chips.

Σημείο αναφοράς για τον FTSE25 η υποχώρηση της βαριάς Coca Cola έως 1,08% χαμηλότερα, στα 29,180 ευρώ  αλλά και η απώλεια των 8 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Από τις μετοχές-σηματωρούς (για πολλά funds και traders) συνήθως προηγείται κινήσεων/κύκλων της αγοράς, με συνέπεια το μείον 1,75% στα 7,86 ευρώ με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις το τελευταίο 15λεπτο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο στη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών. 

Συνέπεια αυτών η ενεργοποίηση πωλήσεων και σε άλλες μετοχές του δείκτη με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis, TITAN, Αεροπορίας Αιγαίου κ.α. 

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη αρχή δεδομένης της σημασίας των 706 μονάδων οι long δεν θα παραδώσουν αμαχητί ένα τόσο σημαντικό οχυρό. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v