Απογοητευτική η εικόνα του ΧΑ και των ομολόγων σήμερα Δευτέρα, ημέρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσαρμογής.
Εάν η γενικότερη στάση των funds, των traders και των κάθε λογής οίκων αποτυπώνονται (σε σημαντικό βαθμό) στην εικόνα του χρηματιστηρίου, στην διακύμανση των κρατικών ομολόγων, των GREK/ETF και λοιπών "Συμβολαίων" όπου επενδύουν ή και ποντάρουν οι επαγγελματίες τότε το σημερινό τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει αν μη τι άλλο να συνεκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο.
Υποδοχή αδιάφορη, υποτονική, χωρίς ουσιαστικές κινήσεις/τοποθετήσεις από τα funds που υπό άλλες συνθήκες θα επιχειρούσαν ένα bet στην "επόμενη ημέρα" της ελληνικής οικονομίας, της προοπτικής της χώρας.
Στα μόλις 27 εκατ. ο τζίρος και με πωλήσεις προς το κλείσιμο/δημοπρασία οπότε ο ΓΔ έκλεισε στις 712,61 μονάδες πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Το ακόμη πιο απογοητευτικό το ότι σήμερα το διεθνές περιβάλλον ήταν καλύτερο, απ΄ ότι αρχικά είχε προεξοφληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο κυρίως λόγω της "διπλής υποβάθμισης" της Τουρκίας από τους Moody's και S&P.
Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ενθαρρυντικούς οιωνούς- αντίδραση για τον ΓΔ έως τις 722,07 μονάδες, με ικανοποιητική ροή εντολών και σχέση ανοδικών/πτωτικών στο περίπου 5/1 στα πρώτα 30-45΄ οπότε και σημειώθηκαν οι "τοπικές κορυφές" για τους βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των blue chips. Στα "υψηλά ημέρας" κατοχυρώθηκε ένα μικρό μέρος (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων με συνέπεια η αγορά να διολισθήσει αλλά από τις 11.47΄ και μετά να δώσει άλλη μία ανοδική διαφυγή διάρκειας έως τις 12.30'.
Σε αυτές τις δύο "κορυφές" ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 5 με 6 εκατ. ευρώ, ενώ από τις 12.30΄ δείκτες και μετοχές άρχισαν να κλίνουν χαμηλότερα είτε χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών είτε "γυρνώντας" σε αρνητικό έδαφος και εν τέλει προβληματίζοντας με τον τρόπο "κλεισίματος" τους.
Για τους 3 βασικούς δείκτες οι τελικές τιμές διαμορφώθηκαν για τον ΓΔ στις 712,61- με 0,32% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας-για τον ΔΤΡ στις 715,68- με 0,35% χάνοντας σχεδόν όλα τα αρχικά κέρδη-και στις 1.887,41- με 0,54%- ο FTSE25.
Παραθέτουμε τις "υψηλές ημέρας" για να έχουμε μία κλίμακα μεγέθους, στις 722,07, στις 737,54 και στις 1.909,97 μονάδες αντίστοιχα, τιμές που από σήμερα- αύριο λειτουργούν ως αντιστάσεις μας σε εβδομαδιαία μέτρηση.
Για τον ΔΤΡ ελάχιστη προϋπόθεση είχε τεθεί η υπέρβαση- έστω ενδοσυνεδριακά των 740 μον. ο στόχος δεν επιτεύχθηκε- για τον 25άρη η συνέχιση της κίνησης πάνω από τις 1.910 μον.
Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά/μέτρια επίπεδα, καθώς όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας νέο χρήμα δεν έδειξε να συγκινείται από την επικείμενη έξοδο απεναντίας οι επενδυτές στην πλειονότητα τους έμειναν αμέτοχοι οι δε traders περιορίστηκαν στις τράπεζες και σε blue chips με αυξημένη μεταβλητότητα.
Το 49% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, το 14% στον ΟΤΕ, το 9% σε Motor Oil και ένα 7% στον ΟΠΑΠ.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των intraday κινήσεων, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη προσπάθεια προεξόφλησης αλλά το "κλείσιμο" του ΔΤΡ απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί επαρκές το σημερινό δείγμα.
Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο κινήθηκαν τα ομόλογα, με αποθαρρυντική ένδειξη το ότι η υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς- κατά 0,32% στα 4,322% ήταν απελπιστικά μικρότερη από το 1,81% του ιταλικού, στα 3,081%, του πορτογαλικού κατά 2,59% στα 1,808% και του ισπανικού που διόρθωσε θεαματικά 3,33% στα 1,421%.
Η ελληνική οικονομία βγαίνει αύριο στις αγορές, ενώ των άλλων χωρών του νότου η απόδοση του benchmark 10ετούς αποκλιμακώνεται θετικά. Επίσης μετά τις 17.00΄και παρά το ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street το GREK/ETF μετά βίας έφτασε στα 8,52 $.
Στοιχεία, που έρχονται να ενισχύσουν όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι η "έξοδος στις αγορές" με το πλαίσιο που γίνεται περισσότερο προβληματίζει παρά λειτουργεί ως δέλεαρ για εν δυνάμει long παίκτες.
Τουλάχιστον η συνεδρίαση κυμάνθηκε σε όλη την διάρκεια της με θετικό πρόσημο, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα (ενδεχόμενη δοκιμασία των 706 και χαμηλότερα του ορίου των 700 μονάδων και φαίνεται να φεύγει από την πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των αγορών η Τουρκία και οι αναδυόμενες.
Στα επί μέρους της συνεδρίασης, αποθαρρυντική η εικόνα για Jumbo στα 12,98 οριακά στο χαμηλό ημέρας, για Μυτιληναίο ακριβώς στα 8 ευρώ, για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,04 οριακά από το χαμηλό ημέρας, για Αεροπορία Αιγαίου- ενδοσυνεδριακά και στα 7,99 ευρώ, από τον τραπεζικό κλάδο το μείον 3,38% της Eurobank στα 0,715 με συναλλαγές 3,613 εκατ.
Αντιθέτως συγκριτικά ενθαρρυντική η εικόνα για ΟΤΕ καθώς έκλεισε μεν στα 10,78 αλλά στην συνεδρίαση έφτασε έως τα 11,03 με τζίρο 3,417 εκατ., για ΟΠΑΠ καθώς διαμορφώθηκε στα 9,295 αλλά υψηλή ημέρας ήταν στα 9,37 με τζίρο 1,671 εκατ., για Sarantis, καθώς υπεραπέδωσε με 6,69% στα 7,34, για Coca Cola στα 29,50 με υψηλή ημέρας στα 29,62 με τζίρο 457.844 ευρώ.
Από τη μεσαία κατηγορία ξεχώρισαν με θετικό πρόσημο: J&P ΑΒΑΞ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank, Intralot, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή.
Στις 52/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Ιλυδα, Παπουτσάνη, Quest κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.
Τεχνικά, όπως σημείωνε πρόσφατα έγκυρος αναλυτής "...το σημαντικότερο γεγονός της προηγούμενης εβδομάδος ήταν η απώλεια του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων, που διέρχεται από τις 723 μονάδες. Αποτελεί ένα βαρύτατο πλήγμα στη μεοσπρόθεσμη τάση. Μετατρέπεται σε αντίσταση που θα δοκιμασθεί σαν retest (σ.σ. όπερ και εγένετο). Ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης των 723 θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την τεχνική εικόνα και θα καταστήσει τους πωλητές επιθετικότερους".