Παραμένει η προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, την ώρα που στην Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης. Αλλαγή θέματος για τους traders, με τις συγκρατημένες προσδοκίες για τις εμπορικές/οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας να αφήνουν σε...δεύτερη μοίρα την Τουρκία, τις αναδυόμενες κ.λ.π. Εξέλιξη, που αποτυπώνεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες, στην απόδοση των ομολόγων, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες με αποτέλεσμα οι αγοραστές να ανεβάζουν λίγο τον πήχη, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.
Ωστόσο στο ΧΑ η εικόνα της συνεδρίασης, σταδιακά μετά τις 14.00΄, παραπέμπει σε μη πειστική ανοδική διόρθωση, που δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ενεργοποιήσει περισσότερες κινήσεις για μερική κατοχύρωση θέσεων.
Ενδεικτικά νωρίτερα, στην Wall Street τα futures του S&P 500 "έδειχναν" συνέχιση της ανόδου, από τις 2.876 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX επανερχόταν προς τις 12.350 μον. και στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική λίρα υποχωρούσε έναντι του δολαρίου αλλά όχι πέραν του 1/6,2.
Σε αυτό το βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders βρίσκουν την αφορμή να προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμες αγορές, ευελπιστώντας πως η "έξοδος στις αγορές" θα γίνει σε κλίμα καλύτερο απ΄ ότι της τελευταίας εβδομάδος. Ούτως ή άλλως βήμα- βήμα θα κινηθούν τις πρώτες μεταμνημονιακές συνεδριάσεις συνεκτιμώντας διεθνείς αγορές και εξελίξεις στο εσωτερικό. Η Μάρινα Μάνη από νωρίς έχει αναφερθεί στον κυβερνητικό επίλογο στη μνημονιακή "Οδύσσεια", νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί άφησε (για ακόμη μία φορά) παράθυρο μη περικοπής των συντάξεων.
Αφορμής δοθείσης οι long επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο (*) με τον ΔΤΡ να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου, να συγκεντρώνει το 42% του ημερήσιου τζίρου και να είναι ο κλάδος-κλειδί που παρότι μη επενδύσιμος θα μπορούσε να αλλάξει την τάση σε διάστημα εβδομάδος.
Περί τα 4,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, που έχει αλλάξει χέρια στις 4 συστημικές τραπεζικές, με τις Alpha Bank και Eurobank να πραγματοποιούν 1,8 και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Χαμηλού κόστους η προσπάθεια διόρθωσης, μετά από απώλειες 12,38% (στο μήνα ) και 16,79% (από αρχή έτους) σε μία ούτως ή άλλως "ρηχή" αγορά. Προφανώς αυτές οι συναλλαγές και αυτός ο τζίρος δεν παραπέμπουν σε μεγαλύτερη ενεργοποίηση long παικτών, οι οποίοι θα πόνταραν στην "έξοδο στις αγορές". Το νέο χρήμα είναι λιγοστό και νέα funds ή αγορές από ήδη ενεργά δεν δείχνουν, μέχρι τώρα, ενδιαφέρον για κάτι πιο θεαματικό.
Ωστόσο αυτό διευκολύνει την απομάκρυνση της αγοράς από τις 706 μον. και τον κίνδυνο ο ΓΔ να πιεστεί- άμεσα- για χαμηλότερα των 700 μονάδων. "Οσο κερδίζεται χρόνος και πόντοι τόσο οι long έχουν ακόμη ελπίδες..." εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος- όπως και άλλοι του χώρου- περίμεναν σήμερα πολύ πιο δύσκολη συνεδρίαση, μετά την "διπλή υποβάθμιση" της τουρκικής οικονομίας από τις Moody's και Fitch.
Παρόλα αυτά από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος (με προοπτική την συνεδρίαση της Παρασκευής), καθώς ελάχιστη προυπόθεση για να έχει πιθανότητες μία αναστροφή της τάσης είναι το "κλείσιμο" βασικών δεικτών αρκετά πιο πάνω από τις ενδοσυνεδριακές υψηλές τιμές που έχουν σημειωθεί σήμερα. Και για τον ΓΔ υψηλό ημέρας είναι στις 722,07, για τον ΔΤΡ οι 737,54 και οι 1.909,97 για τον FTSE25.
Στα 1,612 η Alpha Bank, στα 0,236 η Εθνική, στα 0,744 η Eurobank και στα 2,344 η Πειραιώς δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από τις τιμές της τρίτης αμκ. Προυπόθεση για βελτίωση της τάσης (εβδομαδιαία) η υπέρβαση των 740 μονάδων.
Στα blue chips η εικόνα ήταν καλύτερη στην αρχή της συνεδρίασης και μέχρι τις 14.00΄με μόλις 2 μετοχές σε αρνητικό πρόσημο, κάτι που άλλαξε σταδιακά με συνέπεια στις 14.30΄ στο κόκκινο να έχουν περάσει άλλες 8 μετοχές. Συγκεκριμένα υπερισχύουν οι πωλητές σε Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, jUMBO, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ και Fourlis.
Πρακτικά και σήμερα- όπως και την Παρασκευή- από τις υψηλές τιμές ημέρας κατοχυρώνονται (κυρίως ) βραχυπρόθεσμες θέσεις γεγονός που καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των παικτών και την έλλειψη στόχου για ουσιαστική είσοδο στην αγορά.
Μάλιστα το "γύρισμα" σηματωρών, όπως ο Μυτιληναίος (από τα 8,18 έως τα 8,04), η Jumbo (από τα 13,40 έως τα 12,98) ή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από τα 5,16 έως τα 5,06 ) μετά τις 14.30΄ δεν μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική ένδειξη. Στις 14.40΄ η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 54/30 μετοχές, σχέση χειρότερη απ΄ ότι η αρχική.
(*) με αρκετά blue chips χαμηλότερα τιμών ΚΜΟ200 ημερών, την διαφορά μπορεί να την κάνει- εάν μπορεί...- μόνον ο τραπεζικός κλάδος, σε αυτή την φάση. Για αυτό η εδώ και λίγη ώρα ξεχωριστή ανάρτηση μας στον Εκηβόλο. Σημείο κλειδί οι 740 μονάδες, που δεν "έπιασε" ο ΔΤΡ όταν στα πρώτα 30΄ αντέδρασε μέχρι το υψηλό ημέρας, των 737,54 μον.