Παρά την κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο των Ευρωπαϊκών Αγορών, αξίζει να αναφερθεί ότι το τελικό πρόσημο για τον Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, "παίχτηκε" μέχρι τέλους, με τους πωλητές να παίρνουν τα "ηνία" της αγοράς αρκετά μετά τις 16.30, καθώς και η Wall Street ξεκίνησε με διαθέσεις περαιτέρω υποχώρησης.
Αυτά παρά την νέα μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), ο οποίος τείνει να μηδενίσει κάθε προσδοκία για κάτι σημαντικά καλύτερο, αν δεν προκύψει η είδηση - καταλύτης που θα φέρει την πολυαναμενόμενη συναλλακτική αφύπνιση.
Από την άλλη, δεν πρέπει να διαφεύγει στους ενεργούς traders, ότι η πάλαι ποτέ ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων, έχει μετατραπεί σε ισχυροποιημένη αντίσταση, με τον Γενικό Δείκτη να έχει συμπληρώσει 25 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο.
Επίσης, αν εξαιρεθούν οι Grivalia (+0,80%) και ΔΕΗ (+3,80%), που ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25, τα πάνω και τα κάτω της η Εγχώρια Αγορά τα "είδε" με "οδηγό" τον Τραπεζικό κλάδο, με τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, να "δοκιμάζουν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και την Πειραιώς (-2,76%) να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.
"Συνεχίζεται η στάση αναμονής από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ενώ ακόμα αναζητούνται οι καταλύτες στο εσωτερικό, που θα ωθήσουν την Αγορά υψηλότερα των 790 - 800 μονάδων, καθώς τουλάχιστον μέχρι εκεί νοείται ως αντίδραση. Από την άλλη, το διεθνές περιβάλλον, με την διαφαινόμενη κλιμάκωση του Εμπορικού πολέμου, δεν βοηθά στην πραγματοποίηση του σεναρίου αυτού" τόνιζε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Merit Sec.
Από την άλλη και σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, "οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις για φορολογικά μέτρα και αντίμετρα φέρνουν ΗΠΑ και Κίνα πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό Εμπορικό πόλεμο και ο οποίος αναμένεται να κλιμακωθεί, με πιθανή αρνητική επίπτωση την επιβράδυνση στο Παγκόσμιο Εμπόριο και τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης".
Σε αυτή την περίπτωση και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από Fed και ΕΚΤ, το "ερώτημα του εκατομμυρίου" είναι το "μέχρι πότε οι Επενδυτές θα συνεχίσουν να βρίσκουν 'καταφύγιο' στις Αμερικανικές μετοχές του Τεχνολογικού κλάδου".
Ερχόμενοι στο Χ.Α., απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, όμως όλοι συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα προβληματισμένοι, με την επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστούν τα "αγοραστικά πονταρίσματα" εν αναμονή του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ οι περισσότερο επιφυλακτικοί περιορίζονται να τονίσουν ότι με το "rotation" σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, τον μηδενισμό του ενδιαφέροντος για μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με αυτή την αξία συναλλαγών και χωρίς την είδηση - καταλύτη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Όμως το σύνολο των αναλυτών δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "το Χ.Α. έχασε πολλά χρόνια διεθνούς ανόδου και αν τώρα οι Διεθνείς Αγορές μπουν σε μία πιο αποφασιστική διόρθωση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο απλά θα υποστεί τις συνέπειες της πολύχρονης 'ολιγωρίας' του".
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης βρέθηκε, στο ξεκίνημα, να υποχωρεί μέχρι τις 868,04 μονάδες (-2,14%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης, που έφερε τον εν λόγω δείκτη μέχρι τις 899,47 μονάδες (+1,41%. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 885,78 (-0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 882,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε παίκτες με "χαμηλά ρεφλέξ", παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 901 μονάδες, η οποία δεν "δοκιμάστηκε" ακόμα και όταν ο εν λόγω δείκτης "είδε" τα υψηλά ημέρας.
Αντίθετα, επιστροφή με κλεισίματα χαμηλότερα των 887 μονάδων, κάτι που συνέβη σήμερα, επανέρχονται τα σενάρια δοκιμασίας των επόμενων στηρίξεων στις 838 και 800 μονάδες.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζουν και θα εφαρμόσουν εφεξής οι Τράπεζες, σε όσα ρυθμισμένα δάνεια, μετά την πάροδο κάποιων μηνών, περνούν εκ νέου στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων (NPLs). Συγκεκριμένα στο στόχαστρο έχουν μπει δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά), τα οποία ρυθμίσθηκαν στο παρελθόν (είτε παλαιότερα, είτε πρόσφατα) και βρέθηκαν σε κάποια φάση εκ νέου σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζουν οι Τράπεζες είναι η κατάσχεση των οφειλόμενων (σ.σ. των δόσεων σε καθυστέρηση), από τυχόν καταθετικό λογαριασμό που διαθέτει ο Δανειολήπτης στην τράπεζα. Το μέτρο δεν έχει, έως τώρα, καθολική εφαρμογή από όλες τις Ελληνικές Τράπεζες, αλλά ήδη το χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο εξ Αυτών".
Από εκεί και πέρα, την παραδοχή ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι "το πρώτο και πιο σημαντικό προς το συμφέρον της Ελλάδας, είναι κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνδεθούν με τη συνεχιζόμενη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων".
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε ότι ποια θα είναι η μορφή συνεργασίας θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
"Ωστόσο πρέπει να αναμένουμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να παίζει ρόλο την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος", προσέθεσε.
Στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής αναφέρεται ρεπορτάζ της "Suddeutsche Zeitung" από τις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους".
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη Γερμανική Πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δισ. ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η "Süddeutsche Zeitung", λόγω Γερμανικών πιέσεων, η επιμήκυνση "κλειδώνει", μάλλον, στα 7 με 8 χρόνια), "μαξιλαράκι" ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από Ελληνικά ομόλογα ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το ΔΝΤ το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί, πλέον, απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.
Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνολική συμφωνία θα αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, μία από τις δύο μετοχές του 25αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτή της ΔΕΗ, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 2,01 ευρώ (+6,18%). Ο τίτλος συμπλήρωσε οκτώ συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να παραμένει στα 1,864 ευρώ. Αν καμφθεί η ισχυρή αντίσταση των 2,018 - 2,156 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί προς τα 2,194 ευρώ (ημερήσιο "stop short").
Σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση η μετοχή της Μυτιληναίος, που αθροίζει επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, στις τελευταίες οκτώ.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη στήριξης 8,76 - 8,63 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος. Πρώτη αντίσταση στα 9,15 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 9,45 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τα "πονταρίσματα" για διοικητικές αλλαγές, αλλά και πιθανές αγορές από τους βασικούς μετόχους, έφεραν την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+6,06%).
Από εκεί και πέρα, προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,86 ευρώ (κλείσιμο 5/6) για το Ιασώ (+0,25%) και από τα 0,9620 ευρώ (κλείσιμο 6/6) για τον Λύκο (+1,22%).
Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν τα Πλ. Κρήτης (+3,20%) και πάλι ο πρώτος λόγος στους πωλητές στον Νηρέα (-1,54%), ενώ η Τρ. Αττικής (-0,40%) συμπλήρωσε 10 πτωτικές συνεδριάσεις, 1 αμετάβλητη και 1 ανοδική, στις τελευταίες 12 (!)
Στα 0,18 ευρώ, έχουν αλλάξει χέρια περίπου 2 εκατ. τεμάχια στην Frigoglass (0%) κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το χθεσινό "τίναγμα" της Newsphone (0%), μετά την ανακοίνωση για καταβολή μέρους των οφειλών του Δημοσίου, θα έχει συνέχεια, ή είναι απολύτως βραχύβιο.
Οι οριακές διαφορές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο αυτός κινείται μεταξύ 750 και 790 μονάδων, "όλα τα σενάρια, είναι πάνω στο τραπέζι".
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε περίπτωση επιστροφής χαμηλότερα των 1990 μονάδων, απαιτείται δραστικό κλείσιμο "long" θέσεων, με πρώτη στήριξη στις 2020 μονάδες, η οποία "παίχτηκε" μέχρι τέλους και χάθηκε στις τελικές δημοπρασίες. Πρώτη αντίσταση στις 2055 - 2060 μονάδες, όπου από εκεί και ψηλότερα οι "buyers" "παίζουν με πλεονέκτημα".
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Σκηνικό μεταβλητότητας με συναλλακτική υποτονικότητα επικρατεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, με εξαίρεση την 'ειδικών χαρακτηριστικών' συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε το rebalancing προκάλεσε τη συναλλακτική έξαρση στις δημοπρασίες" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Με το αφήγημα της επανόδου στην κανονικότητα να μην υιοθετείται πλέον από την Επενδυτική Κοινότητα, αφήνοντας ωστόσο μια απροσδιόριστου μεγέθους πιθανότητα το Eurοgroup της Πέμπτης να οδηγηθεί σε αποφάσεις για το Ελληνικό χρέος και το μεταμνημονιακό οδικό χάρτη που θα εκληφθούν ως "ευχάριστη έκπληξη". Τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο, είναι ότι θα αποφασιστεί το ύψος των κεφαλαίων - "μαξιλάρι" που θα διασφαλίσουν την αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών, που μέχρι το 2022 ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ, θα υπάρξει κάποια ολιγοετής επιμήκυνση ορισμένων δανείων, ενώ θα επιβεβαιωθεί η εφεξής εποπτεία της Ελληνικής Οικονομίας ανά τρίμηνο (επιδόσεις, πρόοδος μεταρρυθμίσεων) από Ευρωπαϊκούς Φορείς, αλλά και το ΔΝΤ που θα συνεχίσει να έχει ρόλο Συμβούλου.
Επομένως, οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση, προϊόν ζυμώσεων των τελευταίων ημερών, ή διαπραγμάτευσης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης που μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ, θα συνιστά θετικό δεδομένο για τις Αγορές.
Σαν αποτέλεσμα, ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι χαμηλά και η υπέρβαση των 800 μονάδων απαιτεί σενάρια που κατατάσσονται, πλέον, στα υψηλού βαθμού αισιοδοξίας.
Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση του ζητήματος της Folli-Follie συνεχίζει να μεταδίδει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης, διαμορφώνοντας δύσκολες προϋποθέσεις σε όσους έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του Ελληνικού αφηγήματος στο Road Show στις ΗΠΑ, απέναντι στους αυστηρούς Εκπροσώπους της Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας.
Επομένως, η ρεαλιστική αποτύπωση των παρόντων δεδομένων οδηγεί στο ενδεχόμενο πιθανολόγησης ενός ακόμη κύματος ρευστοποιήσεων, παρά στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για τις Τράπεζες που απειλούνται με την απώλεια καταθέσεων ελέω της μεταφοράς των διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ και χωρίς να προσβλέπουν στην διαδικασία συμπερίληψης Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που λήγει το Δεκέμβριο.
Έτσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δείχνει να είναι εγκλωβισμένος σε στενό εύρος, με την περιοχή των 750 μονάδων να συνιστά την περιοχή στήριξης και εκείνη των 800 - 810 μονάδων περιοχή αντίστασης, στο βαθμό που τα συναλλακτικά δεδομένα δεν μεταβληθούν ουσιωδώς.
Στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνονται εξελίξεις που λειτουργούν επιβαρυντικά. Οι αποφάσεις των ΗΠΑ για δασμούς σε Κινεζικά προϊόντα, επικυρώνουν τη διαδικασία συνέχισης συνθηκών Εμπορικού πολέμου, σε συνέχεια των δασμών για προϊόντα Χάλυβα και Αλουμινίου.
Παράλληλα, στη Ευρώπη εμφανίστηκε άλλος "μαύρος κύκνος", με τη μορφή της δοκιμασίας της συνοχής του Κυβερνητικού Συνασπισμού στη Γερμανία, με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ζήτημα που θα τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιούνιου.
"Με τα δεδομένα να δημιουργούν προϋποθέσεις αναταραχής για τις Αγορές και το σενάριο συνεννόησης για μεταρρυθμίσεις ευρύτερης αποδοχής (τραπεζική ένωση, αυξημένες επενδύσεις κοκ) να αδυνατίζει, αναπόφευκτα, τα Χρηματιστήρια βιώνουν αναταράξεις εν μέσω περιβάλλοντος αυξημένων αβεβαιοτήτων" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -3,78% για τον Shanghai Composite.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Υπό πίεση, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει υπομονετική και σταδιακή προσέγγιση, όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ανακάμπτει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη", σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, από το φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι "είναι ικανοποιημένος από τις τρέχουσες προσδοκίες της Αγοράς.
Τόνισε, ωστόσο, ότι "η απειλή του προστατευτισμού, οι αυξανόμενες τιμές Πετρελαίου και η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, αποτελούν κινδύνους για την Ευρωζώνη".
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την επεξεργασία του σχεδίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα το 2018", δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.
Η ίδια πρόσθεσε, πως "το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να εγκαταλείψει το σχέδιο επιβολής νέων κανονισμών και να εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά".
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 5% τον Μάιο.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,35 εκατ. κατοικιών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 2007. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στο 1,31 εκατ. από 1,28 εκατ. τον Απρίλιο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέα τροπή στην υπόθεση της Folli Follie δίνει ανακοίνωση της ΕΥ με την οποία εξηγεί γιατί έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να διεξάγει πλήρη έλεγχο στην εταιρεία. Σημειώνει δε ότι γι' αυτό έχει έγκαιρα ενημερώσει τα Εμπλεκόμενα Μέρη.
Στην ανακοίνωσή της η ελεγκτική εταιρεία επικαλείται τη παραίτηση μελών Δ.Σ. και επιτροπής ελέγχου, την αδυναμία της Διοίκησης της εταιρείας να υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορίες που αιτήθηκαν και αφορούσαν σε στοιχεία των δημοσιευμένων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, αλλά και ανακοίνωση σχετικά με μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 763,6 μονάδες, για να ακολουθήσει σταδιακή αντίδραση μέχρι τις 773,08 (+0,28%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 769,11 (-0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 766,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 36,5 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν.
Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
---XΠΑ
Επιστροφή των αρνητικών προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να συρρικνώνονται έτι περαιτέρω στο συμβόλαιο του δείκτη και να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.778 συμβόλαια).
Στα 9.398 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.372 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.259, 1.175 για τον Ιούλιο και 84 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.007) κινήθηκε μεταξύ 1.995,25 και 2.021 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.857), Εθνική (24.838), MIG (795), Alpha Bank (2.491), Πειραιώς (3.472), ΔΕΗ (833), Cenergy (119), ΟΤΕ (212), Μυτιληναίο (190), Viohalco (199), Ελλάκτωρα (2.247), Ελ. Πετρέλαια (106).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 59.454, Eurobank 23.980, Εθνική 182.161, Alpha Bank 23.435, ΔΕΗ 12.487, Πειραιώς 17.579.
*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,80% | 2018-04-10 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,81% | 2018-04-17 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,19% | 2018-05-23 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.167.655 τεμ., (από 14.867.655 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.864.105 τεμ. (90.864.105), Πειραιώς 15.418.521 τεμ. (15.084.945), ΔΕΗ 5.408.243 τεμ. (5.408.243), Eurobank 19.527.462 τεμ. (21.228.052), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.