Συνεδρίαση που ξεκίνησε με αδύναμες προθέσεις ανοδικής αντίδρασης και "ανέβασε στροφές" λίγο πριν τις 15.00, κόντρα στην απόλυτα επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, για υποχωρήσει αισθητά μετά το αρνητικό ξεκίνημα στο NYSE και πολύ περισσότερο από τις τελικές δημοπρασίες.
Κύριος εκφραστής της ανοδικής προσπάθειας ο Τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου ερχόταν από το εμφατικό -6,41% της Παρασκευής, ενώ σταδιακά παρουσιάστηκε και κάποια κινητικότητα σε επιμέρους, μη Τραπεζικές, μετοχές.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, εκτός από την αναμενόμενη αντίδραση μετά το rebalancing της Παρασκευής, στην κίνηση βοήθησε η αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων (στο 4,36% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανάδυση ήταν ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, ενώ προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, βλέποντας την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές και όλοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στο επικείμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Μένοντας εκεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "σε μια συνάντηση την Τετάρτη στη Γερμανία, στο περιθώριο Συνεδρίου των Βιομηχάνων, θα βρεθούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πηγές από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, ανέφεραν αποκλειστικά στο 'Euro2day.gr' ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο κ. Μακρόν, θα καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια 'χαλάρωσης' της Γερμανικής στάσης στο θέμα του Ελληνικού χρέους.
"Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εισήλθε εκ νέου εντός της περιοχής των 750 - 780 μονάδων. Η συσσώρευση αυτή, όχι σε τόσο στενός εύρος, ενδέχεται να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς πλησιάζει η στιγμή για το πραγματικό "τεστ αντοχής και ρεαλισμού", εκείνο των Αγορών. Η παροχή βαθμών ελευθερίας στην Ελληνική Κυβέρνηση, με παράλληλη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας (με κόστος φυσικά), εκτιμούμε ότι είναι κατάλληλος συνδυασμός για το μέλλον μας στις Αγορές Κεφαλαίου" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση είχε την "μεγάλη ευθύνη" να δείξει αν το Παρασκευιάτικο μίνι "ξεπούλημα" ήταν αποτέλεσμα του rebalancing στον δείκτη FTSE, ή αν επρόκειτο για εμφατική επιστροφή των πωλητών, μετά το triple witching Ιουνίου, η οποία θα έχει και συνέχεια.
Αξίζει εδώ μα σημειωθεί ότι οι απώλειες της Παρασκευής συνοδεύτηκαν από ένα τζίρο 78,6 εκατ., ενώ σήμερα χρειάστηκαν 19 λεπτά συνεδρίασης για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου και η τελική, συναλλακτική, εικόνα, είναι σαφώς υποδεέστερη από αυτή της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι σήμερα το Χ.Α., κινήθηκε κόντρα στα αρνητικά, Ευρωπαϊκά, πρόσημα και αυτό ίσως έχει την σημασία του για την συνέχεια.
Αν και η γενικότερη εικόνα, δείχνει περισσότερο "ανακωχή" πωλήσεων και λιγότερο επιστροφή των αγοραστών, άλλωστε αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι κινήσεις των αγοραστών θα είχαν γίνει αισθητές από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, δεν είναι λίγα τα σενάρια που εξετάζουν τα χρηματιστηριακά γραφεία, προσπαθώντας να αναπροσαρμόσουν την επενδυτικής τους στρατηγική.
Σύμφωνα με τις "υποθέσεις εργασίας", ένα σενάριο είναι ότι θα συνεχιστούν τα "πονταρίσματα" βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης και από εκεί και πέρα η τάση θα διαμορφωθεί από τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν και αν προκύψει κάτι που θα αιφνιδιάσει την Αγορά.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, που αρκείται στο να υπενθυμίσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που διεξάγεται ένα roadshow στο εξωτερικό (υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μέχρι τις 23 Ιουνίου, ξεκίνησε το "Greek Investment Roadshow 2018" που θα διεξαχθεί σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο), επιχειρείται "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
'Όμως και τα δύο παραπάνω σενάρια, χρειάζονται την "ευγενική χορηγία", ή έστω την "ανοχή" των Διεθνών Αγορών και από τα παραπάνω σενάρια, κανένα δεν είναι αυτό που δείχνει σίγουρο, όσον αφορά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς που προέβλεπαν τη σημερινή ανοδική αντίδραση, "στοιχημάτιζαν" ότι αυτής θα ηγηθεί ο Τραπεζικός κλάδος, μετά τους "πυροβολισμούς" της Παρασκευής.
Πράγματι, αν και Eurobank και Πειραιώς "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 905,07 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 894,64 (+4,64% και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 886,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,34%.
Ίσως και να μην χρειάζεται υπενθύμιση ότι όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 919 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικότερα χαρτοφυλάκια καλό θα είναι να παραμείνουν στην θέση του "θεατή".
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης διανύει η Κυβέρνηση, ενώ σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής του 'κουαρτέτου' έως το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται να κλείσει το 'compliance report' ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Στο μέτωπο της αξιολόγησης, έως χθες το βράδυ από τη λίστα των 88 προαπαιτουμένων είχαν κλείσει περισσότερα από 60, ενώ πολύ κοντά στο κλείσιμο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 20 προαπαιτούμενα. Η εκτίμηση που επικρατεί στο Κυβερνητικό Στρατόπεδο είναι ότι έως την Τρίτη θα παραμένουν σε εκκρεμότητα 3 - 4 προαπαιτούμενα, τα οποία περιγράφονται ως 'τεχνικού χαρακτήρα' και τα οποία αναμένεται πως δεν είναι ικανά να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Ακόμα και για αυτά όμως, δεν αποκλείεται οι Εκπρόσωποι των Θεσμών να βάλουν την υπογραφή τους ως 'τελειωμένα', δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ολοκλήρωσής τους αλλά απαιτούνται λίγες ημέρες ακόμη.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν αιφνιδίασε κανέναν το σημερινό +2,4% της Jumbo, με τον τίτλο να έρχεται από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Από την άλλη, ακόμα δεν έχει "δει" θετικό κλείσιμο, από τότε που εισήλθε στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (12/6) ο τίτλος του Fourli (-0,17%).
Το ημερήσιο "stop long" στα 5,77 ευρώ, ενώ αμέσως χαμηλότερα "περιμένει η ζώνη στήριξης στα 5,55 - 5,45 ευρώ. Σε περίπτωση που δείξουν ότι επιστρέφουν οι αγοραστές, πρώτη αντίσταση στα 6,07 - 6,10 και αμέσως επόμενη η ισχυροποιημένη στα 6,20 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Grivalia (+1,28%, αλλά και κλείσιμο σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας), προσπαθώντας να "ρεφάρει" το -2,94% της Παρασκευής. Το ημερήσιο "stop long" στα 8,47 ευρώ, ενώ σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης, πολύ ισχυρή δείχνει η αντίσταση στα 9,00 - 9,30 ευρώ.
Ο επόμενος τίτλος του μη Τραπεζικού FTSE25, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+2,57%), δίνοντας αντίδραση μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 10,50 - 10,59, 10,70 (ημερήσιο "stop short") και 10,98 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΛΧΑ (+1,74%), τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Ελλάκτωρα (+5,77%) και Βιοτέρ (+10,19%, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές), ενώ τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις, καταγράφει η Cenergy (+2,69%).
Αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς το σημερινό +20,83% για την Revoil, ενώ την "παράσταση έκλεψε" η Newsphone (+26,12%), μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία "καταβλήθηκε στην εταιρεία η επίδικη απαίτησή της, κατά του Ελληνικού Δημοσίου (σύμβαση ΚΕΠ 28.02.2006), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της με αριθμ. 6329/2017 αμετάκλητης απόφασης του 14ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, όπως αναλυτικά είχε περιληφθεί στα επίδικα θέματα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας".
Αντέδρασε μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Νηρέας (+5,28%), δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Diversa (-9,94%), "ντουμπλάρισαν" τοις πτωτικές συνεδριάσεις Παπουτσάνης (-1,85%) και Δρομέας (-4,24%), επέστρεψαν οι πωλητές στον Άβακα (-4,10%), ενώ δυσκολία "απόδρασης" από τα πρόσφατα χαμηλά, δείχνουν τα Πλ. Θράκης (+1,8%).
Από την άλλη, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλ. Κρήτης (-3,1%) και τρεις συνεχόμενες πτωτικές η Flexopack (-7,14%).
Εννοείται ότι η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, σε συνδυασμό με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, δυσκολεύουν κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών.
Στον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 781 μονάδες., όμως όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 800 μονάδων, η τάση παραμένει πτωτική.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,73%), οι 1990 μονάδες είναι στήριξη, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1960 μονάδες. Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα τα 2080 μονάδων, τα ημερήσια διαγράμματα "υπαγορεύουν" στάση αναμονής.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η ομιλία Ντράγκι και από την άλλη η απόφαση της Κυβέρνησης με Νόμο να μεταφερθούν τα ρευστά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (7 δισ.) προβλημάτισαν τον Τραπεζικό κλάδο στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, μιας και τα κεφάλαια αυτά αντιστάθμιζαν την κατάργηση του 'waiver' αμέσως μετά την λήξη" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η Αγορά περιμένει, σε κάθε περίπτωση, μία λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα άμεσα και θα απομακρύνει τον όποιο κίνδυνο από την στιγμή που δεν μπορεί να βγει στην παρούσα στις Αγορές.
Εν αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup πλέον, μιας και το πρόγραμμα τελειώνει.
Μία λύση θα βρεθεί, σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα και μένει να δούμε αν θα ικανοποιήσει την Αγορά και σε ποιο βαθμό. Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι έχουν το πάνω χέρι, με το ΔΝΤ να δείχνει ότι θα μπει απλά σαν Σύμβουλος.
Το αν η βιαστική συμφωνία των Πρεσπών αποκρύπτει ένα deal της Κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο, αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό νέο μιας και ότι συμβαίνει δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση την Χώρα. Το "QE" χάθηκε οριστικά από την στιγμή που τελειώνει, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται μία σημαντική ελάφρυνση χρέους.
"Χωρίς να υπάρξει μία συμφωνία με 'μαξιλάρι' ρευστότητας, θα είναι πολύ εύκολο να μην έχουμε πρόβλημα στο μέλλον. Με βάση την απλή αυτή λογική θα δοθεί μία λύση το επόμενο διάστημα" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο "Αυστραλός" ASX 200 διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο
"Κορεάτης" Kospi (-1,16%).
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.
Μένοντας στο τελευταίο, "σχετικά μέτρια αύξηση παραγωγής συζητάει ο ΟΠΕΚ, πριν τη συνεδρίασή του στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ρωσίας, που επιθυμεί μεγάλη άνοδο και της επιμονής του Ιράν, ότι δεν είναι αναγκαία μία αλλαγή" σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Σε τιμή υψηλότερη από τα $80 ανά βαρέλι αναμένει να φτάσει το Αργό η Goldman Sachs, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για μεγαλύτερη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ, την κλιμάκωση των Εμπορικών πολέμων και τα μεγαλύτερα αποθέματα στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν ότι "η προοπτική να ανακοινώσει ο Οργανισμός ενίσχυση του εφοδιασμού της Αγοράς θα μπορούσε να έχει 'bullish' επίπτωση στις τιμές του Αργού".
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το πρώτο Εμπορικό έλλειμμα των τελευταίων τριών μηνών εμφάνισε η Ιαπωνία τον Μάιο. Δημοσίευσε Εμπορικό έλλειμμα ύψους 578,3 δισ. γεν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για έλλειμμα 21 δισ. έρευνας του Nikkei, καθώς οι Παγκόσμιες εντάσεις "ταρακούνησαν" και την Ιαπωνία όπως και άλλους Εμπορικούς Εταίρους των ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν υπό πίεση για να μειώσουν το Εμπορικό πλεόνασμα.
Οι εξαγωγές συνολικά ήταν σε συμφωνία με την αναμενόμενη αύξηση κατά 7,5% που προέβλεπαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
"Το Εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ τον Μάιο υποχώρησε κατά 17,3% από πέρυσι, στα 340,7 δισ. γεν", σύμφωνα με το MarketWatch.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε πορεία για την πιο αδύναμη χρονιά οικονομικής ανάπτυξης από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και το Εμπόριο κατεβάζουν ταχύτητα.
Οι εκτιμήσεις των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων κάνουν λόγο για ανάπτυξη ΑΕΠ 1,3% το 2018, σημειώνοντας επιβράδυνση από το 1,4% που είχαν προηγουμένως προβλέψει.
"Αν πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι η πιο αδύναμη χρονιά από το 2009, όταν η Οικονομία ήταν στην τροχιά της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης", σημειώνει το BCC.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1.670 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 320 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017", σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πρωτογενές ταμειακό αποτέλεσμα ωστόσο, ήταν θετικό και έφτασε τα 6,4 δισ. ευρώ.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 17.707 εκατ. ευρώ, από 16.935 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 662 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (έναντι 723 εκατ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθηκαν σε 19.515 εκατ. ευρώ, από 19.878 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2017.
"Η συμφωνία της Αθήνας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό αποτελεί μια πολιτική νίκη Τσίπρα στα μάτια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αυτό, ενδέχεται να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους", επισημαίνει σε σχόλιό της η Citi.
Την επιφυλακτική αισιοδοξία της για την Ελλάδα εκφράζει η Barclays σε έκθεσή της για την Ιταλία και τον κίνδυνο διάχυσης της πολιτικής κρίσης.
Όπως αναφέρει ο Οίκος, "η Ελλάδα παραμένει ένα από τα 'αδύναμα σημεία' της Ευρωζώνης, αλλά έχει προχωρήσει σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης".
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το φιλόδοξο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) κάτω από το 20% των συνολικών χορηγήσεων, αναμένεται να θέσουν οι συστημικές Τράπεζες με τα νέα τριετή πλάνα, τα οποία θα καταθέσουν προς έγκριση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Παρότι οι στόχοι και το μείγμα των δράσεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, η γενική κατεύθυνση, που έχει τεθεί, προβλέπει γενναία μείωση του ποσοστού των NPEs κατά περίπου 50%, ώστε να υποχωρήσουν από τα επίπεδα του 43% στο τέλος του 2018 σε οριακά κάτω του 20% το 2021.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 761,79 (-0,22%) και 776,35 μονάδων (+1,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 773,8 (+1,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 770,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,98%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 39,7 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ.
Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.
Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
----ΧΠΑ
Με προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να συρρικνώνονται αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.218 συμβόλαια).
Στα 9.372 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.136 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.280, 2.081 για τον Ιούλιο και 199 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.026,75) κινήθηκε μεταξύ 1.987 και 2.030 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 MIG, 5.100 Intralot, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.023), Εθνική (16.262), MIG (470), Alpha Bank (2.156), Πειραιώς (3.675), ΔΕΗ (399), Intralot (204), ΟΤΕ (337), Μυτιληναίο (181), Viohalco (233), Ελλάκτωρα (870).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 59.033, Eurobank 24.660, Εθνική 187.494, Alpha Bank 23.215, ΔΕΗ 12.125, Πειραιώς 17.370.
*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,80% | 2018-04-10 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,81% | 2018-04-17 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,19% | 2018-05-23 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.867.655 τεμ., (από 15.065.417 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.864.105 τεμ. (90.864.105), Πειραιώς 15.084.945 τεμ. (15.086.709), ΔΕΗ 5.408.243 τεμ. (5.408.243), Eurobank 21.228.052 τεμ. (21.560.896), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.727.327).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.