Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης χωρίς τζίρο στο ΧΑ

Πάνω από τις 765 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα. Ξεχωρίζουν Eurobank, Alpha. Πιέσεις για ΔΕΗ και Coca Cola. Προβληματίζει η συναλλακτική άπνοια.

Προσπάθεια αντίδρασης χωρίς τζίρο στο ΧΑ

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, γίνεται μία προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύριο εκφραστή τον κλάδο που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, δηλαδή τις Τράπεζες.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας πως αν συνεχιστεί το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, αργά ή γρήγορα θα επηρεαστεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη, περισσότερο από απογοητευτικός δείχνει ο τζίρος, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι «η μίνι συναλλακτική αναλαμπή της Παρασκευής πολύ δύσκολα θα επαναλαμβανόταν και στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που ξεκίνησε».

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 19 λεπτά συναλλαγών, ενώ η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στο 1,9 εκατ. (!)

Το +2,67% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τον κλάδο που ηγείται της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, όμως αν συνυπολογιστούν οι απώλειες της Παρασκευής και η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν δείχνει παρουσία αγοραστών με εξαιρετικά επιθετικές διαθέσεις.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Grivalia (+1,63%), Lamda Development (+0,66%), Jumbo (+0,60%) και ΟΤΕ (+1,39%), που ίσως είναι ο τίτλος που δίνει σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως και ο τίτλος της Alpha Bank (+3,17%).

Αντίθετα πιέζονται χαμηλότερα, με απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Fourlis.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζει αυξημένης προσοχής η περίπτωση της Newsphone, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία, «καταβλήθηκε στην εταιρεία η επίδικη απαίτησή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου (σύμβαση ΚΕΠ 28.02.2006), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της με αριθμ. 6329/2017 αμετάκλητης απόφασης του 14ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, όπως αναλυτικά είχε περιληφθεί στα επίδικα θέματα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας».

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v