Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες η προσοχή

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ με κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, μετά το «ξεπούλημα» της Παρασκευής και το rebalancing στον FTSE. Ερώτημα αν θα συνεχιστεί η συναλλακτική «ανομβρία». Η «πληγή» Folli Follie και η ατζέντα.

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες η προσοχή

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η Wall Street δέχθηκε πιέσεις στον απόηχο της εκκίνησης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας, αλλά δεν απέφυγε το «κλείσιμο» με αρνητικά πρόσημα, με τον Dow Jones να συμπληρώνει και τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τον εμπορικό πόλεμο δείχνουν να μεταφέρονται σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου σημαντικό ρόλο παίζει και ο μεγάλος σεισμός στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., κατά πολλούς αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση έχει τη «μεγάλη ευθύνη» να δείξει αν το παρασκευιάτικο -6,41% του Τραπεζικού δείκτη ήταν αποτέλεσμα του rebalancing στον δείκτη FTSE ή πρόκειται για εμφατική επιστροφή των πωλητών, μετά το triple witching Ιουνίου, η οποία θα έχει και συνέχεια.

Από την άλλη, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κίνηση του «σωματοφύλακα» της Αγοράς, δηλαδή του τίτλου της ΕΕΕ, ο οποίος έρχεται από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 11,3 δισ. ευρώ.

Σημαντικό ζητούμενο, μετά τα 78,6 εκατ. της Παρασκευής, είναι το πώς θα ξεκινήσει συναλλακτικά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τους περισσότερους των αναλυτών να συνεχίζουν να δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη συναλλακτική «ανομβρία», επισημαίνοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει αν οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις ειδήσεις από το επερχόμενο Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν ότι το «σίριαλ» της Folli Follie Group θα έχει ακόμα πολλά «επεισόδια».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Folli Follie Group υποστηρίζει ότι η ίδια ζήτησε από την Ernst & Young πλήρη έλεγχο και ότι «η τελευταία δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017».

Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπανικολάου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «εκπρόσωποι της Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο Euro2day.gr εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με το νόημα της ανακοίνωσης της Folli Follie, δεδομένου ότι η πραγματική εικόνα δεν συνάδει με τα όσα περιγράφονται σε αυτή».

Από εκεί και πέρα, δεν χωρά αμφιβολία ότι η εβδομάδα που ξεκινά έχει πλούσια ατζέντα και μπορεί να δώσει καταλύτες, προκειμένου η Εγχώρια Αγορά να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ σημαντικός θα συνεχίσει να είναι και ο ρόλος των Διεθνών Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι τις 23 Ιουνίου διεξάγεται το "Greek Investment Roadshow 2018", σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο.

Ασφαλώς πρώτη θέση στην ατζέντα έχει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ στο διάστημα 20 με 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά του κοινού ομολόγου της BSB για την εισαγωγή του στη ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, υποχώρηση χαμηλότερα των 757 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής στις 763,45 μονάδες) θα αυξήσει τις ανησυχίες των ενεργών traders.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, σύμφωνα με το μοντέλο κλαδικής κατάταξης FTSE Russell | Industry Classification Benchmark, οι μετοχές της Μυτιληναίος θα διαπραγματεύονται στον κλάδο ΟΑΣΗΣ «2727 - Διαφοροποιημένες Βιομηχανίες».

Επίσης σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 34.938.742 νέες μετοχές της Σαράντης, που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 69.877.484.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v