ΧΑ: «Κερασάκι στην τούρτα» των πωλητών το rebalancing

Με τις τράπεζες να «γράφουν» βαριές απώλειες άνω του 6% η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 765 μονάδες. Μετρίασε την πτώση το +2% της Coca Cola. Ο προβληματισμός και τα σινιάλα για τη συνέχεια

ΧΑ: «Κερασάκι στην τούρτα» των πωλητών το rebalancing

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να ξεκίνησε με ανοδική "ουρά", όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης, ενώ μετά την ολοκλήρωση του triple witching Ιουνίου, οι πιέσεις αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να σημειώσουν νεότερα χαμηλά ημέρας.

Μάλιστα, η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, έφθασε να παραπέμπει σε mini sell off, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, να πλησιάζει σε απώλειες τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Το τελειωτικό χτύπημα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές, ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες και το rebalancing λόγω αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και επτά μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 918,18 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα ακολουθώντας μόνιμα πλαγιοκαθοδική πορεία βρέθηκε να καταγράφει ένα πρώτο χαμηλό στις 890,01 μονάδες (-2,95%), ενώ η διακοπή των συναλλαγών, στις 13.45, τον βρήκε στις 890,16 μονάδες με απώλειες 2,93%.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας στις 771,19 μονάδες (-0,97%), ενώ χαμηλός τζίρος έφθανε στα 14,1 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του triple witching και την επανεκκίνηση των συναλλαγών στις 14.00, οι δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν νεότερα χαμηλά και ο Τραπεζικός δείκτης να υποχωρεί μέχρι τις 862,7 μονάδες (-5,93%), για να ακολουθήσει προσπάθεια σχετικής αντίδρασης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 872,96 (-4,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών υπέστη την τελική συντριβή και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεότερο χαμηλό και στις 858,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,41% (!)

Τεχνικά, εκεί που ο εν λόγω δείκτης διεκδικούσε κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων (ημερήσιο "stop short"), βρέθηκε να χάνει με ιδιαίτερα ευκολία όχι μόνο την πρώτη ζώνη στήριξης στις 900 - 890 μονάδες, αλλά και τη αμέσως επόμενη στις 877 μονάδες.

Χρειάζεται απόλυτη προσοχή, καθώς παραμονή του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 877 μονάδων, βάζει "στο κάδρο" την επόμενη στήριξη των 840 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους διατηρούν "long" θέσεις.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ανησυχία έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των Τραπεζών, η δια Νόμου απόφαση να μεταφερθούν άμεσα τα ρευστά διαθέσιμα, ύψους 7 δισ. ευρώ, των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο 'Euro2day.gr' ότι η απόφαση αυτή ήρθε την πλέον ακατάλληλη στιγμή, καθώς ουσιαστικά 'μηδενίζει' ότι έχει προστεθεί τον τελευταίο χρόνο στη 'δεξαμενή' των καταθέσεων, σε μία περίοδο που οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητάς τους. Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερο βάθος, καθώς οι διοικήσεις των Τραπεζών θεωρούσαν ότι το ύψος των διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έσωζε την απώλεια των 4 - 5 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από την κατάργηση του 'waiver', στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη λήξη του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Κι αυτό διότι τα ομόλογα που δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση από τους Οίκους Αξιολόγησης θα πάψουν να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, "αλλαγές σε σειρά θεμάτων, όπως στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στις επιστροφές κεφαλαίου επιφέρει ο νέος Νόμος περί Ανώνυμων Εταιρειών (Ν.4528/2018) και κυρίως το γεγονός ότι τροποποιεί την ελάχιστη ονομαστική αξία κάθε μετοχής από το 0,30 στο 0,04 ευρώ. Ειδικότερα, το άρθρο 35 αναφέρει πως η ονομαστική αξία κάθε μετοχής δεν μπορεί να ορισθεί σε ποσό κατώτερο των 0,04 ευρώ, ούτε ανώτερο των 100 ευρώ και φυσικά πως απαγορεύεται η έκδοση μετοχών υπό το άρτιο. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει πως στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών (εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μη) οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών θα μπορούν να ορίζονται έως και τα 0,04 ευρώ, ενώ επί σειρά δεκαετιών το κατώτατο όριο ήταν τα 0,30 ευρώ. Πέραν αυτού, η μείωση της ελάχιστης δυνατής ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 0,30 στα 0,04 ευρώ, διευκολύνει ως ένα βαθμό και τη δυνατότητα των εταιρειών (εισηγμένων και μη) να προχωρούν σε επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους τους. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, το μετοχικό κεφάλαιο μιας Ανώνυμης Εταιρείας δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 25.000 ευρώ".

"Με μια αόριστη δήλωση φέρεται να απάντησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με πιθανές χρηματοδοτικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής". Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της "Süddeutsche Zeitung", η οποία επικαλείται Συμμετέχοντες στην εν λόγω συνεδρίαση.

"Θα υπάρξει ακόμη κάτι μικρό για την Ελλάδα", σημείωσε ένας Συμμετέχων καταγράφοντας την απάντηση του Υπουργού.

"Μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ θα κυμαίνεται η τελευταία δόση του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα" ανέφερε ο Κλ. Ρέγκλινγκ μετά από συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Η επιτήρηση θα είναι μεν αυστηρότερη από αυτή σε άλλες Χώρες, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση διάψευσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν σαν πιθανότερο σενάριο την διατήρηση του θετικού "βηματισμού", καθώς πλησιάζει το αποφασιστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου και την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, τονίζοντας ότι δεν αναμένονται εντυπωσιακές εκπλήξεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και στις τελικές δημοπρασίες, από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η εικόνα των βασικών δεικτών θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν δεν υπήρχαν και σήμερα οι "βοήθειες" από την μετοχή της ΕΕΕ (+1,97%), που ήταν και ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει τα 11,4 δισ. ευρώ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ ξεπερνά το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και "περισσεύουν" περίπου 2,8 δισ. ευρώ (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έχει μπροστά του την πολύ ισχυρή αντίσταση των 31,00 - 31,40 ευρώ.

Το ημερήσιο "stop long" στα 29,14 ευρώ.

Από την άλλη, μόνο λίγες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Jumbo (-3,19% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με την στήλη να έχει επισημάνει εγκαίρως την ύπαρξη πωλητή. Η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης 13,78 - 13,58, ανοίγει τον δρόμο για τα 13,10 ευρώ (ημερήσιο "stop long)". Απομακρύνεται σημαντικά η εξαιρετικά ενισχυμένη αντίσταση στα 14,52 ευρώ.

Δεκαοκτώ συνεδριάσεις συμπλήρωσε με τιμές χαμηλότερα των 9,00 ευρώ (ημερήσιο "stop short") η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,30% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 9,35 - 9,50 ευρώ. Αν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι, σημαντικότατη η στήριξη στα 8,50 ευρώ.

Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τζίρος έφθανε στα 44,8 εκατ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 78,6 εκατ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Λούλης (+0,93%) και ΕΛΧΑ (+0,70%) και τρεις συνεχόμενες ανοδικές ο Ελλάκτωρας (+1,19%), εν όψει πιθανών διοικητικών εξελίξεων.

Από την άλλη, η Diversa (-19,91%) συμπλήρωσε και ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,24%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σβήνοντας τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με οριακές απώλειες 0,09%.

Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξίας συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 40% και διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,85% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,04%.

"Τα τιμόνια ανάποδα, έφερε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ενώ για τον Γενικό Δείκτη σαν πρώτο στόχος ήταν η υπέρβαση των 790 μονάδων, χάθηκε και η στήριξη στις 765 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 757 - 754.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,94%), στην πρώτη διόρθωση χάθηκαν, έστω και οριακά οι 2014 μονάδες. Αν δεν υπάρξει άμεση επιστροφή, ξαναβάζει "υποψηφιότητα δοκιμασίας" η επόμενη στήριξη στις 1990 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+1,29) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-0,80%).

Οι Αγορές σε Ινδονησία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη παρέμειναν κλειστές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σταθερή παραμένει η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, παρά τις κινήσεις Παγκοσμίως προς πιο σφιχτή πολιτική. Αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο για απόδοση του δεκαετούς Ιαπωνικού Κρατικού ομολόγου περίπου στο μηδέν, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και αγορές ενεργητικών ύψους 80 τρισ. γεν ετησίως ($705 δισ.).

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας φέτος, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, τρονίζοντας πως οι εμπορικές και πολιτικές ανησυχίες έχουν καταστήσει πιο αβέβαιο το outlook για την Οικονομία της Χώρας.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2%, χαμηλότερο από το 2,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των παραγόντων που επιβαρύνουν το κλίμα, η Bundesbank ανέφερε "τις ανησυχίες για τον προστατευτισμό και την μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες Χώρες της Ευρωζώνης".

O πληθωρισμός τον Μάιο στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9%, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό του 1,3% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις στο 1,3%.

Τα στοιχεία έδειξαν 1,8% αύξηση στους μισθούς το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, από 1,6% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Τα συνολικά εργατικά κόστη κινήθηκαν ανοδικά κατά 2%, από 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο και έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από την εποχή του τελευταίου τριμήνου του 2012.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές Τεχνολογικών Προϊόντων από την Κίνα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κλιμακώνοντας την εμπορική κόντρα με το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως "οι δασμοί θα έχουν ύψος 25% και θα επιβληθούν σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $50 δισ", προειδοποιώντας ότι "οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα".

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη δέσμη μέτρων θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου σε προϊόντα αξίας $34 δισ. και η δεύτερη θα εφαρμοστεί σε μεταγενέστερη περίοδο.

Μικρή πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο, διολισθαίνοντας κατά 0,1%, μετά από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα για τη μέτρηση της βιομηχανικής παραγωγής περιλαμβάνει τους τομείς της Μεταποίησης, της Εξόρυξης και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Η πτώση του Μαϊου οφείλεται στην υποχώρηση της Μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,7%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2014.

Άνοδο μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 99,3 μονάδες, από 98 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί στις 98,5 μονάδες.

"O οικονομικός αντίκτυπος των δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον θα αυξηθεί αν προχωρήσουν σε αντίμετρα o Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση", προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 822η / 14 Ιουνίου 2018 συνεδρίασή του αναφορικά με την εισηγμένη εταιρεία Folli Follie Group και λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισηγμένη:

α. δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της Περιοχής Ασίας - Ειρηνικού και

β. προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με Διεθνή Ελεγκτική Εταιρεία, διαδικασίες που δεν συνιστούν έλεγχο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων,

αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο Αρμόδιο Δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920.

"Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πλησιάζει γρήγορα προς τη λήξη του στα μέσα Αυγούστου", γράφει σε νέα έκθεσή της η JP Morgan, σημειώνοντας πως αν και εξακολουθεί να θεωρεί πως μια "όχι καθαρή" έξοδος, με μια προληπτική γραμμή πίστωσης, θα ήταν το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα από χρηματοπιστωτικής και οικονομικής απόψεως, ωστόσο αναγνωρίζει πως η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι μικρή, για πολιτικούς λόγους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 781,06 μονάδες, από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν "τα ηνία" της Αγοράς, με τον Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 764,24 μονάδες (-1,86%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" μέχρι τις 768,58 (-1,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 763,45 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,96%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, στα 78,6 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΜΟΗ), ενώ το 37,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, απασχολήθηκε από ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Grivalia, Lamda Development, Jumbo, Εθνική και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να συρρικνώνονται αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (206.889 συμβόλαια).

Στα 9.136 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.646 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.640, 1.168 για τον Ιούνιο, 2.272 για τον Ιούλιο και 200 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.001,75) κινήθηκε μεταξύ 2.003 και 2.050,75 μονάδων και έκλεισε με discount 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.100), Εθνική (138.084), MIG (23.727), Alpha Bank (9.006), Πειραιώς (8.650), ΔΕΗ (2.536), Intralot (1.210), ΟΤΕ (1.121), Μυτιληναίο (994), ΟΠΑΠ (353), Viohalco (1.087), Ελλάκτωρα (1.345), ΓΕΚ (343), Ελ. Πετρέλαια (418), ΑΔΜΗΕ (380), Cenergy (954), ΕΥΔΑΠ (218), Τέρνα Ενεργειακή (583), Lamda Development (547), Ιντρακόμ (303), ΕΧΑΕ (135), Jumbo (196), Motor Oil (175), ΟΛΠ (140) ΕΕΕ (204).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 58.888, Eurobank 24.419, Εθνική 187.847, Alpha Bank 23.265, ΔΕΗ 12.049, Πειραιώς 17.204.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                             Name of Issuer                       NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.065.417 τεμ., (από 15.395.260 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.864.105 τεμ. (90.864.105), Πειραιώς 15.086.709 τεμ. (15.086.709), ΔΕΗ 5.408.243 τεμ. (5.418.276), Eurobank 21.560.896 τεμ. (21.305.628), Folli Follie Group 1.727.327 τεμ. (1.727.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v