Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η επόμενη μέρα μετά το τραπεζικό «sell off»

Γιατί «πυροβόλησαν» τις τράπεζες και τι αναμένεται από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Προβληματισμός για τη συναλλακτική «αδράνεια» και τα ανοιχτά μέτωπα. Τα κρίσιμα επίπεδα για την αγορά. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

ΧΑ: Η επόμενη μέρα μετά το τραπεζικό «sell off»

Τουλάχιστον εμφατική ήταν η επιστροφή των πωλητών, κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με το -6,41% του Τραπεζικού δείκτη να «προδίδει» τον κλάδο που «πυροβολήθηκε» εντονότερα από τους sellers.

Όμως επειδή η συνεδρίαση της Παρασκευής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ειδικών συνθηκών» λόγω του rebalancing στον δείκτη FTSE, υπάρχει μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, έστω και για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Αντίθετα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα «υποψιασμένα» χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Τραπεζική άνοδος που προηγήθηκε αποσκοπούσε στη διευκόλυνση κλεισίματος  longθέσεων, ενόψει triple witching Ιουνίου, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση δεν δείχνει ευνοϊκή για τους buyers.

Περισσότερο και από την επανεμφάνιση των πωλητών, οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν προβληματισμένοι από την επιμονή του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα (ο τζίρος της Παρασκευής αποτελεί εξαίρεση που δύσκολα θα επαναληφθεί).

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, που πρόλαβε τις συναλλαγές στο Χ.Α. χειροκίνητα και με ταμπέλες και σύμφωνα με την οποία, «αν δεν προκύψει κάποιο 'εισαγόμενο' αγοραστικό ενδιαφέρον μετά και το Greek Investment Roadshow 2018, που θα διεξαχθεί από 18 έως 23 Ιουνίου σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο και στο οποίο αναμένεται καταιγισμός ερωτήσεων των Ξένων Διαχειριστών για την υπόθεση Folli Follie Group, ή κάποια είδηση-καταλύτης από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο υπόλοιπο καλοκαίρι η Σαχάρα θα φαίνεται ωκεανός όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα και το επιμέρους ενδιαφέρον στο Χ.Α.» (!)

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο Γενικός Δείκτης χάσει τις 757 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 735 και το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι Διεθνείς Αγορές, μετά την κίνηση Τραμπ να επαναφέρει την εμπορική ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές Τεχνολογικών Προϊόντων από την Κίνα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κλιμακώνοντας την εμπορική κόντρα με το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως «οι δασμοί θα έχουν ύψος 25% και θα επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα αξίας $50 δισ.», προειδοποιώντας ότι «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα».

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη δέσμη μέτρων θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου σε προϊόντα αξίας $34 δισ. και η δεύτερη θα εφαρμοστεί σε μεταγενέστερη περίοδο.

Το Υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο ανακοίνωσε πως «θα επιβάλει δασμούς ίσης κλίμακας και ίσης ισχύος με τα μέτρα που αποφάσισε η Ουάσιγκτον», σε ένα ξεκάθαρο σινιάλο πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο βαδίζουν προς πιθανό εμπορικό πόλεμο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

«Μόλις δώσαμε τη Μακεδονία, πήραμε τη δόση και όλοι οι θεσμοί ξεκίνησαν να μιλάνε για 'capital buffer' πάνω από 20 δισ.», αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Αυτό βελτίωσε τα spreads των ομολόγων και έφερε πάλι το Χρηματιστήριο στα επίπεδα των 780 μονάδων, στα οποία βρίσκονται οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις, πριν ακολουθήσει το μίνι «ξεπούλημα» της Παρασκευής.

Φυσικά οι θεσμοί θα κρίνουν με βάση την υλοποίηση των μέτρων και όχι με τη συγκυριακή ψήφισή τους από τη Βουλή, οπότε ακόμη παραμένουμε στο τούνελ.

Η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζει να είναι εκρηκτική, οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν, το πρόγραμμα QE του Ντράγκι τελειώνει, ο διεθνής εμπορικός πόλεμος μαίνεται και γενικά, ακόμη, το κλίμα δεν εμπνέει ασφάλεια.

Από την άλλη, η κατάσταση στην Ιταλία έχει σταθεροποιηθεί, η τουριστική περίοδος ξεκινάει με λαμπρές προσδοκίες και η αντικατάσταση των μνημονίων με κάτι που θα λέγεται πρόγραμμα θα συνοδευτεί με στήριξη από το εξωτερικό.

Το παράθυρο ευκαιρίας για καλές χρηματιστηριακές μέρες έχει ξεθωριάσει, με τον τζίρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα. Έχουμε επανέλθει σε σενάρια για range trading μεταξύ 730 και 805 έως 820 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

«Φυσικά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις. Πολιτικές εξελίξεις ή εξωγενείς παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα» τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

«Για άλλη μια φορά οι συστημικές τράπεζες έσυραν το άρμα της ανόδου, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη να περάσει πάνω από το σημείο-κλειδί των 767 μονάδων και να κινηθεί προς τη βραχυχρόνια αντίσταση των 780 μονάδων» επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Περιοχή από όπου διέρχεται και η καθοδική γραμμή που ενώνει τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές των 802 και 790 μονάδων. Ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής, με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια «επίσκεψη» προς το επίπεδο των 800 μονάδων.

Άρνηση διαπερατότητας των 780 μονάδων, ένδειξη που έδωσε η συνεδρίαση της Παρασκευής, θα καλλιεργήσει πτωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα την επαναπροώθηση του Γενικού Δείκτη προς το διαγραμματικό πάτημα των 760 με 755 μονάδων.

Την ανθεκτικότητα της βραχυχρόνιας αντίστασης στις 2.060 μονάδες δοκίμασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίχως μέχρι τώρα να έχει δηλώσει δυνάμεις διάτρησης και κατεύθυνσης προς τις 2.100 μονάδες. Προβληματική είναι και η μέχρι τώρα αποτύπωση στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών των 5 διαδοχικών χαμηλότερων κορυφών από τις αρχές του Μαΐου, χαρακτηριστικό στοιχείο μιας πτωτικής αγοράς.

Ο Τραπεζικός δείκτης ναι μεν μπήκε μέσα στη ζώνη των 900 με 940 μονάδων, αλλά και πάλι έδειξε αδύναμος όχι μόνο για να διασπάσει ανοδικά τις 940 μονάδες, αλλά και για να κρατήσει το όριο των 900 μονάδων, αφήνοντας έτσι την εντύπωση μιας εύκολης αναχαίτισης των αγοραστών. «Η καθοδική καταστρατήγηση των 890 μονάδων, αν αυτή επιβεβαιωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας, θα δώσει εκ νέου πόντους στους 'Bears' για το επίπεδο των 840 με 830 μονάδων» εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

«Το διάλειμμα των τριών ανοδικών συνεδριάσεων στο μέσον της εβδομάδας δεν ήταν ικανό να αλλάξει τα δεδομένα της Αγοράς, η οποία παρέμεινε για μια ακόμη εβδομάδα σε συνθήκες συναλλακτικής αδράνειας», όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εποχική, θερινή, συρρίκνωση του ενδιαφέροντος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως και απ' ό,τι φαίνεται πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση των δεδομένων στο κοντινό διάστημα. Από τα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου φαίνεται ότι οι Ξένοι Επενδυτές, αν εξαιρεθεί το «πακέτο» του ΟΤΕ, ήταν πωλητές, στάση που στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να κινείται και τον Ιούνιο στα όρια της επιφυλακτικότητας. Όχι άδικα πάντως, η πλειοψηφία της Επενδυτικής Κοινότητας αναμένει περισσότερα νέα από τα βασικά μέτωπα (χρέος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, πιθανότητα εκλογών) για να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Από τον Φεβρουάριο και μετά η Αγορά «ζυμώνεται» μεταξύ 130 μονάδων Γενικού Δείκτη, βγάζοντας αρκετή κόπωση στους εμπλεκόμενους μετά από ένα άκρως θετικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο.

Στην αναθεώρηση της στάσης των επενδυτών έχει παίξει ρόλο και η υπόθεση της Folli Follie, καθώς όλα τα ερωτήματα παραμένουν ανοικτά, χωρίς προφανή ορίζοντα διεκπεραίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 3 Μαΐου, όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του QCM, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε συνθήκες σταθερής προοδευτικής φθοράς επιπέδων και συναλλαγών, με μοναδική εξαίρεση την εβδομάδα των αναδιαρθρώσεων του MSCI.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε, όσο του επέτρεψε η δυναμική των συναλλαγών, να προσεγγίσει τις 800 μονάδες, κορυφώνοντας στις 779,66 μονάδες. Η τριπλέτα των βασικών ΚΜΟ (200, 50 και 30 ημερών) δεν απειλήθηκε καν, απλώς εξοικονομήθηκε λίγος χρόνος πριν έρθουν τα διαγραμματικά χειρότερα, τα οποία θα συμβούν αν η Αγορά χάσει τις 735 μονάδες, ενώ το αγοραστικό σήμα του MACD δεν θα αντέξει για πολύ, όσο η Αγορά δεν παίρνει αποστάσεις από τις 750 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, οι συναλλαγές των 40 εκατομμυρίων δεν έχουν δύναμη να σπρώξουν τον Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα και ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση ενός ακραίου ενδεχόμενου υποχώρησης θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί σε αυτό το συναλλακτικό περιβάλλον. Συμπερασματικά, η πλάγια διολίσθηση είναι το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 735 μονάδες.

Το Εurogroup της ερχόμενης εβδομάδας (21 Ιουνίου) δεσπόζει στην οικονομική ατζέντα. Αν και δεν αναμένεται να πάρει κάποιες αποφάσεις για το χρέος, η Αγορά θα ήθελε, έστω και υπό την μορφή διαρροής, κάποιο περίγραμμα του σχεδίου που θα προταθεί.

Νωρίτερα είναι προγραμματισμένο το 7ο Roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, από το οποίο προσδοκά να πάρει η Αγορά κάτι από πλευράς εισροών.

Από τις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι ΕΥΔΑΠ (18/6), Καρέλιας (20/6), Ιασώ, ΟΛΠ και Πλαστικά Κρήτης (22/6).

«Τέλος, στο διάστημα 20 με 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά του κοινού ομολόγου της BSB για την εισαγωγή του στη ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α.» υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης της Beta Sec.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v