Ελέω Wall Street η χθεσινή θετική εικόνα στο ΧΑ και δη από τις 15:40 της συνεδρίασης. Η ανοδική λύση της πολυήμερης συσσώρευσης της αγοράς της Νέας Υόρκης είχε άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική, σημειώνει έγκυρος αναλυτής ο οποίος συμπληρώνει πως το νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq, οι 2.747 μονάδες για τον S&P 500 συνετέλεσε όχι μόνο να περιοριστούν οι πρωινές απώλειες εξαιτίας των ατελέσφορων επαφών για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο του G7, αλλά και να κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο.
Ετσι συμπληρώθηκε ένα μικρό 4άρι ανοδικό διορθωτικό στο πλαίσιο της αντίδρασης από τα τελευταία χαμηλά με ορίζοντα τις 802 μονάδες, με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να διαμορφώνεται στο συν, με 12 από τις 24 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 64/43 μετοχές.
Σε στάση αναμονής οι επενδυτές, όπως αποτυπώθηκε στις μέτριες συναλλαγές -21,3 εκατ. μετοχών- με τον ανάλογο τζίρο -31,3 εκατ. ευρώ-, από τα οποία τα 42% πραγματοποιήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.
Στις 778,57 μονάδες ο ΓΔ, με ζητούμενο την υπέρβαση των 782 μονάδων, με συναλλαγές περισσότερες των 40-45 εκατ. ευρώ και με αφορμές ενδεχομένως από το «μέτωπο» του χρέους. Μεθαύριο Πέμπτη θα καταβληθεί άλλη μία προσπάθεια προκειμένου να γίνουν ουσιαστικότερα βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή. Συνεπώς η αγορά έχει ένα κίνητρο, έναν ορίζοντα, ώστε οι long να ρισκάρουν λίγο υψηλότερα.
Ωστόσο στην αγορά κοινή είναι η εκτίμηση πως το Βερολίνο θα επιδιώξει τα όποια μέτρα για το χρέος να είναι όσο το δυνατόν πιο... ήπια, σε μία συγκυρία που δεν θέλει να δώσει και πολλά περιθώρια κινήσεων στη νέα κυβέρνηση της Ρώμης. Το βέβαιο είναι πως από την Πέμπτη δεν θα πρέπει να περιμένει η αγορά κάτι οριστικό αλλά ενδεχομένως ενδείξεις ενόψει και του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ενα «παιχνίδι ισχύος», με το Βερολίνο από την πλευρά του να μεθοδεύει να δώσει για το χρέος όσο λιγότερα γίνεται, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει (και) για χρηματιστήριο, μετοχές, ομόλογα.
Αυτά είναι σε γνώση των traders, οι οποίοι τηρούν πολύ προσεκτική στάση, δεν αναλαμβάνουν μεγάλο κίνδυνο και περιορίζονται κυρίως σε επιλεκτικές κινήσεις. Ετσι και χθες η προσοχή στράφηκε στη μετοχή της ΔΕΗ, με θεαματική απόδοση μετά από καιρό, αλλά και σε επιμέρους blue chips.
Η τάση (και) βραχυπρόθεσμα εξαρτάται από την πορεία του τραπεζικού κλάδου, με ζητούμενο την επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 920 μονάδες και τις Αlpha Βank - Eurobank σε... ανταγωνισμό για το ποια θα πιάσει πρώτη την τιμή της τρίτης AMK.
Μετοχή-κλειδί, από τα blue chips, αυτή του ΟΤΕ καθώς η χθεσινή υποχώρηση στα χαμηλά των 10,42 ευρώ έγινε με αυξημένες συναλλαγές, σχεδόν 3,4 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, τα 10,10 ευρώ παραμένουν σημείο αναφοράς και αντίδρασης, που στην παρούσα φάση σταμάτησε στην περιοχή των παλαιών χαμηλών. Ενδεχόμενη κατοχύρωση των 10,65 θα μπορούσε να δώσει συνέχιση προς τα 10,88-10,98, θυμίζοντας πού έχει αγοράσει το τελευταίο 5% η Deutsche Telekom. Το διάγραμμα είναι εμφανές, με τα 10,98 να είναι το stop για το short και τα 10,30 ευρώ μία καλή στήριξη.
Από τις μετοχές των δεικτών, στα άξια αναφοράς ο μεγαλύτερος τζίρος στην Ενεργειακή απ' ό,τι στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ανάλογη εικόνα για ΕΛΤΕΧ Ανεμος - ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η επάνοδος των Πλαστικών Κρήτης προς τα 13,90 ευρώ, ο «αγώνας δρόμου» 3-4 εισηγμένων για την κατάληψη της θέσης της Folli Follie στον FTSE25, στην κινητικότητα σε ΙΑΣΩ, Βογιατζόγλου, Κέκροψ, Frigoglass.
Από τους... δείκτες, το GREK με άνοδο 0,53% στα 9,41$, το 10ετές λίγο χαμηλότερα (0,13%) στα 4,461%, δηλαδή αρκετά μακριά από τα επίπεδα του... 3αριού. Γεγονός που αποτυπώνεται και στην «ταλαιπωρία» του ΔΤΡ χαμηλότερα των 920 μονάδων.