ΧΑ: Αντίδραση με αστερίσκο τον τζίρο

Κάλυψε σχεδόν το σύνολο των χθεσινών απωλειών ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού. Πρωταγωνιστές η Εθνική, η Μυτιληναίος, η Motor Oil και ο ΟΤΕ. Προβληματισμός για τον χαμηλό τζίρο και αισιοδοξία για τα ομόλογα.

ΧΑ: Αντίδραση με αστερίσκο τον τζίρο

Η ευδιάκριτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικανικά ομόλογα (στο 2,98% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), επανέφεραν, έστω και με απόλυτα επιφυλακτική εικόνα, τα θετικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στην κίνηση αυτή ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,68%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης είχε συμπληρώσει "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 4,63%.

Στην ανοδική αντίδραση, βοήθησε και η νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 3,93% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλώ, από τα υψηλά ημέρας και ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

"Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, ωστόσο η συντηρούμενη συναλλακτική ρηχότητα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο, λαμβάνοντας υπόψη το χθεσινοβραδινό θετικό κλείσιμο της Wall Street, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Facebook" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, σε αντιστοιχία με το διεθνές κλίμα, δεν πραγματοποιήθηκε με αυξημένο όγκο συναλλαγών, ενώ γενικότερα παρατηρείται μεγαλύτερη εγκράτεια των πωλητών στο Χ.Α. σε εισερχόμενες πιέσεις, τουλάχιστον σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για την συνέχεια, χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι θα διαφοροποιηθούμε σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης στο εξωτερικό. Τα φώτα σήμερα επικεντρώνονται στον πρόεδρο της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις του σχετικά με την πορεία της Οικονομίας της Ευρωζώνης" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

"Ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο μόνος που δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα υψηλά του 2016, μιας και τα τελευταία 2 χρόνια και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, κινείται ανάμεσα στις 600 και 1100 μονάδες. Είναι λοιπόν ο κλάδος - κλειδί, καθώς αν καταφέρει να αλλάξει επίπεδα, θα δώσει μεγάλη ρευστότητα αλλά και τάση συνολικά στην Αγορά" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 964,6 μονάδες (+4%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 948,83 (+2,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 944,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,86%.

Για τον εν λόγω δείκτη, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων (ένα πρώτο δόθηκε σήμερα), προκειμένου η μέχρι πρότινος στήριξη να μην μετατραπεί σε βραχυχρόνια αντίσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 873 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 921 και 915 - 911 μονάδες.

Αξίζει υποσημείωσης ότι στα υψηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank (+0,98%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,11 ευρώ (+3,43%), της Εθνικής (+4,61%) μέχρι τα 0,3194 ευρώ (+5,07%), της Eurobank (+0,70%) μέχρι τα 0,96 ευρώ (+3,78%) και της Πειραιώς (+1,77%) μέχρι τα 3,218 ευρώ (+5,65%).

Από εκεί και πέρα και πλην των "fan" του Τραπεζικού trading, ασφαλώς και το volatility στο Τραπεζικό ταμπλώ, έχει κουράσει, τουλάχιστον, τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να απέχουν από τα δρώμενα.

Σε αυτή την περίπτωση, για να δοθεί το "σήμα για την επόμενη κίνηση" θα πρέπει να δοθεί διαφυγή εκτός του εύρους των 1,97 - 2,16 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,2920 - 0,33 ευρώ για την Εθνική, των 0,89 - 1,04 ευρώ για την Eurobank και των 2,92 - 3,28 ευρώ για την Πειραιώς. Για όσο χρονικό διάστημα οι παραπάνω τίτλοι κινούνται μέσα σε αυτό το εύρος, οι θεωρούμενοι "παίκτες με αργά αντανακλαστικά", καλό θα είναι να απέχουν, ή να συμμετέχουν με ιδιαίτερα "σφιχτά" "stop loss".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στην απόφαση να επανεκκινήσει την διαδικασία για την πώληση της Ασφαλιστικής θυγατρικής της, με τους δυο Υποψήφιους αγοραστές του προηγούμενου διαγωνισμού κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να πρότεινε την εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας, από την πλευρά της, έκλεινε υπέρ της επανεκκίνησης της διαδικασίας με τους δύο Υποψήφιους Αγοραστές, κυρίως τη 'Fosun' και δευτερευόντως την 'Gongbao', οι οποίοι είχαν περάσει στον τελικό γύρο την Άνοιξη του 2017.".

Από εκεί και πέρα, ως συνήθως, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης.

Η Γερμανία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα και οι Πιστωτές της στην Ευρωζώνη, θα καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μετά την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 που πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση.

"Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν και η Γερμανία ελπίζει πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί έγκαιρα πριν από την λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Η απόφαση θα χρειαστεί σίγουρα μερικές ακόμα εβδομάδες" ανέφερε η εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

"Τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους που θα ενεργοποιείται μόνον αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του προγράμματος, υποστηρίζει το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών", σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε η εφημερίδα "Handelsblatt".

"Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της", ξεκαθαρίζει το έγγραφο, αναφερόμενο στη λεγόμενη "Γαλλική πρόταση", που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Το έγγραφο κάνει αναφορά ακόμη και σε ένα "αυτόματο φρένο", δηλαδή στη διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση που η πολιτική του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο".

Οι όροι αυτοί, ωστόσο, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ούτε και το ΔΝΤ, που τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι ο τζίρος δείχνει να παγιώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αυτό δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, ακόμα και αν υπάρξει "ανακωχή" πωλήσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και τα οποία θα πυκνώσουν στις λίγες μέρες που απομένουν, ενώ ίσως χρειάζονται προσοχής οι λίγες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες προσπαθούν να κινηθούν "contrarian" στην επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει τα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, κάθε μέρα έχει διαφορετικό, τελικό, πρόσημο, ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,99%) δείχνοντας αδυναμία εξόδου από το βραχυχρόνιο "consolidation". Για τον τίτλο, το ημερήσιο "stop long" εντοπίζεται στα 8,85 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 9,02 ευρώ. Αν δώσει ανοδική διαφυγή ψηλότερα από την αποφασιστική αντίσταση των 9,52 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 10,10 ευρώ.

Πέντε πτωτικές και μόλις δύο ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, έχει να επιδείξει ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,79%). Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η πρώτη στήριξη στα 5,04 ευρώ και το "stop long", σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, στα 4,71 ευρώ. Για να ανακτήσουν ψυχολογία οι αγοραστές, χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,48 ευρώ, κάτι που θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 5,85 ευρώ.

"Ανιχνεύοντας" τους λίγους τίτλους με θετικές διαθέσεις, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η αναφορά δεν μπορεί να μην ξεκινήσει από τα νέα ιστορικά υψηλά για την Mermeren (+7,21%) και τα νέα υψηλά 18 ετών για Ικτίνο (+9,80%) και Καράτζη (+16,28%), με τους δύο τίτλους να παίρνουν "καύσιμα" και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Συνέχισε ανοδικά, καθώς δείχνει να μαζεύεται η Frigoglass (+6,25%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Πλ. Θράκης (+2,33%) και Fourlis (+0,7%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ (+3,73%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Cenergy (+2,04%) και Attica Group (+3,16%, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία η Επ. Ανταγωνισμού έδωσε το "πράσινο φως" στην εξαγορά της HSW).

Η σημερινή ανοδική αντίδραση, ασφαλώς και έδωσε "αναπνοές" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την μερική αποκατάσταση της τραυματισμένης εικόνας, είναι ζητούμενο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 835 - 837, τα οποία θα φέρουν την επαναδοκιμασία της ενισχυμένης ζώνης αντίστασης των 850 - 870 μονάδων.
Για την ραγδαία επιδείνωση αρκεί το κλείσιμο χαμηλότερα των 821 - 814 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα των 810 - 796 μονάδων απαιτεί άμεσες κινήσεις "stop long". Στις 819 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,30%), για την σχετική αποκατάσταση της εικόνας, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 2165 μονάδων. Στις 2180 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η επόμενη στήριξη στην ζώνη 2132 - 2121. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2080 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) απαιτεί άμεσες κινήσεις μείωσης θέσεων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 2077 - 2050, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 30 εβδομάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά αντέδρασε ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις διαρροές ότι όλες οι Ελληνικές Τράπεζες θα περάσουν τα 'stress tests' χωρίς να χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Μετά είδαμε μια διόρθωση περίπου 10% από τα τοπικά υψηλά των Τραπεζών και σε μικρότερη κλίμακα στις άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές. Ρόλο σε αυτό έπαιξε το κλίμα στο εξωτερικό και η μεταβλητότητα που παρατηρείται, ειδικά μετά την άνοδο της απόδοσης του Αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου στο 3% .

Σε ότι αφορά στις Τράπεζες, αν όντως ευσταθούν οι διαρροές για τα "stress tests", το μεγάλο "στοίχημα" από εδώ και πέρα είναι η υλοποίηση του προγράμματος μείωσης των "κόκκινων" δανείων, οι νέες ομολογιακές εκδόσεις, η μείωση του κόστους και η επιστροφή των καταθέσεων.

Σε περίπτωση εξόδου της Χώρας τον Αύγουστο χωρίς πιστοληπτική γραμμή, ή χωρίς κάποια ειδική συμφωνία με την ΕΚΤ θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του "waiver". Η ΕΚΤ δέχεται τα ομόλογα των Ελληνικών εταιρειών ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας, αλλά μόνο επειδή η Ελλάδα συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα και όχι λόγω πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η φθηνή παροχή ρευστότητας θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά, καθώς οι Τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους ακριβότερους τρόπους ως αντικατάσταση.

Για τις υπόλοιπες εταιρείες, αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται, αλλά και την πρόοδο στο πρόγραμμα των Αποκρατικοποιήσεων.

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον στρέφεται στις πιθανές συμφωνίες που κυοφορούνται και στα placement που αναμένονται.

Η άνοδος των τιμών των Ελληνικών Κυβερνητικών ομολόγων, αν συνεχιστεί, θα συνοδευτεί με άνοδο των αποτιμήσεων στο Χ.Α. απλά και μόνο λόγω προσαρμογής του κινδύνου Χώρας.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Fund Services, "η Αγορά εμφανίζει αντιστάσεις στις 850 μονάδες και 880 μονάδες, επίπεδα που για να διασπαστούν θα απαιτήσουν αύξηση τζίρου, ενώ στηρίξεις εμφανίζονται στις 825 μονάδες και 794 μονάδες".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+1,10%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,38%).

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής κίνησης, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "τα ζητήματα γεωπολιτικής και ο αυξανόμενος προστατευτισμός επηρεάζουν αρνητικά τους Γερμανούς Καταναλωτές", σύμφωνα με την έρευνα της GfK, που παρουσιάζει το MarketWatch.

Ο δείκτης που παρουσιάζει πώς θα κινηθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, δείχνει ότι θα υποχωρήσει στις 10,8 μονάδες, από 10,9 τον Απρίλιο. Η μείωση είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις οικονομολόγων της Wall Street Journal.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

"Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές ομολόγων, με ρυθμό 30 δισ. ευρώ, θα συνεχιστούν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018, ή και αργότερα αν αυτό χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να δει μια προσαρμογή του πληθωρισμού προς το στόχο της Κεντρικής Τράπεζας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όσον αφορά την κατάσταση της Οικονομίας της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η ανάπτυξη έχει μετριαστεί.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 49 ετών την εβδομάδα που έληξε στις 21 Απριλίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 209.000, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 230.000.

Οι παραγγελίες για διαρκή Αγαθά ενισχύθηκαν 2,6% τον Μάρτιο, την ώρα που οι Οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η αύξηση των παραγγελιών θα φτάσει το 2,5%. Πρόκειται για Προϊόντα που έχουν διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "outperform", από "neutral" αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής του ΟΠΑΠ η Credit Suisse, ενώ αύξησε την τιμή - στόχο στα 12 από 10,6 ευρώ.

Ο Διεθνής Οίκος επισημαίνει πως η μετοχή προσφέρει ελκυστική μερισματική απόδοση στο 6,9% των κερδών του 2018, η οποία αναμένεται να αγγίξει το 10% με 12% τα έτη 2019 με 2023 και εκτιμά πως η τιμή της μετοχής έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου, λόγω της ισχυρής επίδοσης των VLTs.

Από εκεί και πέρα αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. οι 10.005.765 νέες μετοχές της Foodlink, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 23.346.786.

Αποφασίστηκε από το Χ.Α. η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Λανακάμ διότι "υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΕΓΕΚ, αυτή "δεν θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα εντός της νόμιμης προθεσμίας και θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν μια σειρά διαδικασιών για την εν τέλει δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 841,2 μονάδες (+1,85%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 836,31 (+1,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 825,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,20%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ. ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.296 συμβόλαια).

Στα 7.992 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.085 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.844, 1.595 για τον Μάιο και 249 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.149) κινήθηκε μεταξύ 2.125 και 2.165 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.261), Εθνική (25.569), MIG (1.655), Alpha Bank (3.319), Πειραιώς (5.421), ΔΕΗ (942), Μυτιληναίο (432), ΟΤΕ (309), ΑΔΜΗΕ (256), Intralot (215), Ιντρακόμ (160), ΟΠΑΠ (202).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 93.198, Eurobank 30.200, Εθνική 148.903, Alpha Bank 18.762, Πειραιώς 20.114, ΔΕΗ 10.736, Intralot 10.285, Ελλάκτωρα 11.264.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                         Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,01%
 
2018-04-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.136.352 τεμ., (από 14.526.352 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.652.983 τεμ. (101.652.983), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.379.484 τεμ. (5.385.581), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v