XA: Στο ρυθμό των ξένων αγορών ο ΓΔ

Στο κόκκινο παραμένει το ΧΑ που «ευθυγραμμίζεται» με την πορεία των διεθνών αγορών. Απώλειες υψηλότερες του 3% για ΕΛΠΕ, Σαράντη. Πιέσεις στις τέσσερις συστηματικές τράπεζες αλλά και σε Coca Cola, OΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Μέτριος ο τζίρος.

XA: Στο ρυθμό των ξένων αγορών ο ΓΔ

Βαθαίνει η διόρθωση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, χαμηλότερα των 831 μονάδων το ΧΑ.

Υπό την σκιά της χθεσινοβραδυνής διόρθωσης στην Wall Street, με αφορμή την άνοδο του 10ετούς των ΗΠΑ πάνω από το όριο του 3% και με το βλέμμα στα futures του S&P 500 που παραπέμπουν σε καθοδικό ξεκίνημα οι πωλητές έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα στην Φρανκφούρτη, δευτερευόντως στο Παρίσι με την Αθήνα να παρασύρεται στον ρυθμό των ξένων αγορών.

Κατά 1,88% διορθώνει στις 12.316 μονάδες ο DAX, κατά 0,90% στις 5.395 μον. ο CAC, στο μείον 0,75% από τις 2.619 μον. το συμβόλαιο του S&P 500, ενώ ο δείκτης CBOE VIX κατά 3,50% υψηλότερα στα 18,65. Από τα λίγα ενθαρρυντικά στις διεθνείς αγορές, συγκεκριμένα στην Wall Street, το ότι στα ETFs παρατηρείται- προς ώρας- νηνεμία, θυμίζοντας πως ήταν τα "συμβόλαια" που προκάλεσαν την αφορμή του πρώτου sell off στη Νέα Υόρκη, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον η μέχρι τώρα εικόνα στο ΧΑ παραπέμπει σε αναπόφευκτη δοκιμασία δεικτών/μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα/τιμές αλλά με τους traders να ελέγχουν την ροή των συναλλαγών τάση που ωστόσο δεν διασφαλίζει τους short για τη συνέχεια, στην περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις σε Νέα Υόρκη, ευρωπαικές αγορές.

Η απώλεια των 831 μον. για τον ΓΔ (η πορεία του ΓΔ στο διάγραμμα) έγινε χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις με συνέπεια να υποχωρήσει προς τα όρια των 820 μονάδων, όπου και μία πολύ σημαντική περιοχή στήριξης. Σχετική αναφορά/προειδοποίηση είχε γίνει στο προσυνεδριακό σχόλιο μας.

Στις 2.123 μονάδες ο FTSE25 (η πορεία του στο διάγραμμα) που από την στιγμή που "χάθηκαν" οι 2.153 μον. , ενεργοποιείται το σήμα short/εξόδου για όσους είχαν θέσεις long στον δείκτη. Στο διάγραμμα φαίνονται οι σημαντικές τιμές με κύρια/σημαντική στήριξη στις 2.110-2.117 μονάδες.

Το ιδιαίτερο της συνεδρίασης η καθολικά αρνητική εικόνα για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς τόσο οι 4 τραπεζικές όσο τα 21 blue chips υποχωρούν λιγότερο ή περισσότερο.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να χάνει 2,67% στις 924,88 "βλέποντας" τιμές ακόμη και προς τις 890 μονάδες, εάν και εφόσον δεν "γυρίσει" σήμερα-αύριο η Wall Street.

Το 43% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως και λόγω "κλεισίματος" μηνός Απριλίου αρκετοί θα σπεύσουν να "κλειδώσουν" τις αποδόσεις που γράφουν αυτόν τον μήνα.

Με τον ΔΤΡ στο μείον 2,67%, το μείον 1,79% του δείκτη και το μείον 1,70% του ΓΔ έρχονται φυσιολογικά, με την τεχνική εικόνα (στις 14.45΄) να παραπέμπει σε ένταση των πιέσεων προς το τέλος της συνεδρίασης, πρακτικά σε μεγαλύτερες απώλειες για τους κύριους δείκτες.

Αυξημένες συναλλαγές/υψηλός τζίρος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη μετοχή του ΟΤΕ, με χρηματιστηριακούς κύκλους να "βλέπουν" μείωση θέσης ξένου (ή ξένων ) επενδυτών/funds. Χαμηλότερα των 11,40 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ "βλέπει" περαιτέρω μεγαλύτερη διόρθωση προς τα 11,20 ευρώ, με συνέπεια τον κίνδυνο απώλειας και των 820 μον. για τον ΓΔ (σε κλείσιμο).

Τζίρος μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και Motor Oil, που πιθανότατα θα πρέπει να αποδοθεί σε μείωση θέσεων ξένου/ξένων fund/s.

Ανάλογες κινήσεις στις μετοχές των Jumbo, Coca Cola, FF Group αλλά και TITAN, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Στις 14.50΄η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 20/99 (1/5) η χειρότερη από την διορθωτική συνεδρίαση της 11 ης Απριλίου. Στα 28 εκατ. διαμορφώνεται ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v