Βαριές απώλειες στη Wall Street, με το βλέμμα στο 10ετές. Διόρθωση 1,34% για τον S&P 500 στις 2.634,56 μονάδες, «βουτιά» για 3Μ (-6,8%) και Caterpillar (-6,3%). Υποχώρησε το δολάριο, ανέκαμψε ο χρυσός, χαμηλότερα το αργό.
Σκηνικό ιδανικό για τους short διαμορφώνεται από Νέα Υόρκη και μένει να δούμε τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις κατά πόσον όντως ολοκληρώνεται το ανοδικό κύμα στην «αγορά των αγορών» και σε ποιο βαθμό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επηρεάζονταν οι διεθνείς αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για να καταλήξουμε και στο ΧΑ. Διόλου θεωρητικό το ερώτημα και όσον αφορά στα καθ' ημάς έχει τη σημασία του, εάν όντως έρχεται κάτι τέτοιο και πώς θα μπορούσε να κρίνει τις εξελίξεις στην προοπτική της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο και της συνακόλουθης περιόδου εισόδου στις αγορές.
Έμπειροι αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν εδώ και καιρό την αμερικανική αγορά (επιτόκια, ομόλογα, μετοχές) είναι σε επιφυλακή για το τι μέλλει γενέσθαι, την ώρα που και η διαγραμματική απεικόνιση του S&P 500 εμφανίζει όλο και περισσότερες ενδείξεις αναστροφής. Συνεπώς απαιτείται ακόμη πιο επισταμένη παρακολούθηση των όσων διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, κατ' επέκταση στις αγορές -ευρύτερα-, με το ΧΑ σε κατάσταση επιφυλακής και τους traders σε ετοιμότητα.
Εκτενής η εισαγωγή αλλά τη θεωρώ απαραίτητη, διότι δεν θέλω να φανταστώ πως οι φίλοι του Euro2day.gr είναι μη επαρκώς ενημερωμένοι και απροετοίμαστοι για κάθε ενδεχόμενο.
Coca-Cola και ΔΕΗ ήταν χθες τα αντίβαρα στις πιέσεις που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 1,53% στις 950,09 μονάδες. Coca-Cola με 0,85% στα 28,44 ευρώ και ΔΕΗ με 1,57% στα 2,844 λειτούργησαν εξισορροπητικά, ενώ βοήθειες υπήρξαν και από Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, Sarantis, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ.
Στις 2.161,02 ο FTSE25 οριακά χαμηλότερα, στις 1.312,39 ο FTMid Cap με άνοδο 0,45%, διαφοροποιούμενος θετικά για πολλοστή συνεδρίαση. Συναλλαγές 33,8 εκατ. μετοχών (τα 17,9 στην Εθνική), τζίρος 48,6 εκατ. ευρώ (το 39% στον τραπεζικό κλάδο, με τα 5,7 στην ΕΤΕ). Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση, πολύ υψηλές συναλλαγές και τζίρος 10,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, που κυμάνθηκε μεταξύ 11,77-11,60, για να κλείσει στο χαμηλό ημέρας. Αρνητική ένδειξη, από πολλές απόψεις.
Επίσης αυξημένα μεγέθη στον ΟΠΑΠ (όχι όμως όσο στον ΟΤΕ), με τη μετοχή στα 9,84-9,72 και τελική τιμή στα 9,76 ευρώ. Εμφανής για ακόμη μία φορά η αδυναμία κίνησης προς τα 10+ ευρώ.
Για πολλοστή συνεδρίαση αδύναμοι κρίκοι για τον δείκτη ΤΙΤΑΝ και FF Group επίσης με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, ειδικά στη δεύτερη μετοχή. Στο μείον 2,71% και τα 16,54 ευρώ, με τζίρο 1,4 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη θα ανακοινώσει τα μεγέθη πρώτου τριμήνου αύριο, μετά το τέλος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.
Σε κλίση ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 987,64 μονάδων και χθεσινό χαμηλό στις 944,66 μονάδες. Εύλογο περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης, χωρίς να ακυρώνει την τελευταία ανοδική κίνηση (20,43% σε μηνιαίο) έως τις 920 και τις 895 μον. στη χειρότερη περίπτωση, επίπεδο όπου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα stops για τους long.
Δεδομένου του υψηλού τζίρου στην Εθνική, με τη μετοχή στο 0,3166 (- 1,06%), δεν θα πρέπει να χαθεί το 0,303 ή το πολύ το 0,292, με έσχατο σημείο stop για τους long το 0,289 ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, «...δεν εμπνέει -ΑΚΟΜΗ- ανησυχία η συνεχιζόμενη για τρίτη συνεδρίαση πτωτική πορεία του ΓΔ. Εντάσσεται στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής και αναμενόμενης διόρθωσης. ΑΡΚΕΙ να παραμείνει ο δείκτης υψηλότερα της πρώτης γραμμής σημαντικής στήριξης των 831 ή έστω της ζώνης μέχρι τις 820 μονάδες».
Γι' αυτό η σημερινή όπως οι συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι Παρασκευή και Δευτέρα (τελευταία για τον Απρίλιο) έχουν τη σημασία τους. Με απόδοση 6,59% για τον ΓΔ τον Απρίλιο και με τον ΔΤΡ στο 20,43% στο ίδιο διάστημα, μένει να φανεί εάν (κυρίως) οι traders θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» ένα μέρος των μηνιαίων κερδών τους ενόψει ενός επερχόμενου Μαΐου που μπορεί να «κρύβει» αρνητικές εξελίξεις από Wall Street μέχρι τις διεθνείς αγορές.
Ενδιαφέρουσα, για όποιον έχει λίγο χρόνο, ανάλυση (ελεύθερα προσβάσιμη) στο fxstreet.com, με τον εύγλωττο τίτλο Sell In May 2018 and Go Away? (από την Elliott Wave Forecast Team).
Για τις μετοχές του δείκτη που κινήθηκαν ανοδικά χθες αναφερθήκαμε νωρίτερα, ενώ για τη θετική διαφοροποίηση του Mid Cap... υπεύθυνες ήταν ο Fourlis, ο ασταμάτητος Ικτίνος (με νέο υψηλό στα 3,57 ευρώ και αποτίμηση στο όριο των 100 εκατ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια...), οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, J&P Αβαξ, Πλαστικά Θράκης, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ (από τις 5 Απριλίου έχει αναβαθμιστεί/ενταχθεί στον Mid Cap).
Στο 0,918 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή του ΥΓΕΙΑ (ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα με υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών), με ασυνήθιστα (για αυτή την περίοδο) χαμηλό τζίρο 27.053 ευρώ. Στο 1,59 ευρώ, με 0,63% η μετοχή της Attica Συμμετοχών, εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας).
Στις 58/58 α-πόλυτη ισοπαλία- για ανοδικές/πτωτικές, με σημαντική ανοδική κίνηση για πλειάδα μετοχών των... χαμηλότερων κατηγοριών. Κτήμα Λαζαρίδης, Νάκας, Λεβεντέρης, Pasal, Flexopack, Centric, Βιοκαρπέτ, Αλουμύλ, Quality, Intertech κ.α.