Δια... χειρός Γιούνκερ η ενίσχυση της αντίδρασης στο ΧΑ. Τα μηνύματα για «καθαρή έξοδο» δίνουν την αφορμή στους long, οι οποίοι από την αρχή της συνεδρίασης επιχειρούσαν να αναστρέψουν τη διορθωτική τάση και να πάρουν μία μικρή ρεβάνς από τους short.
Στην περιοχή των 830 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μέχρι πριν μισή ώρα... αίφνης αντέδρασε πάνω από τις 836 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από την πλειονότητα των blue chips.
Σε μία ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά, με συναλλαγές στα μόλις 15 εκατ. ευρώ (στις 13:40), ήταν αρκετές συναλλαγές αξίας άλλων 3-4 εκατ. ευρώ για να... ζωντανέψει η συνεδρίαση και να επιταχυνθεί η ροή εντολών.
Το επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ προς τις 955 μονάδες, ανακτώντας σημαντικό μέρος από τη... χαμένη τεχνικότητα της τελευταίας εβδομάδας.
Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή, τόνισε ο κ. Γιούνκερ και τα τερματικά στα χρηματιστηριακά γραφεία απέκτησαν ρυθμό μετά από ένα μάλλον συντηρητικό/αμυντικό πρώτο δίωρο, όπου κύριος στόχος ήταν η επιβεβαίωση των στηρίξεων/δλδ. άμυνα και όχι η προσπάθεια επανάκαμψης προς τις πρώτες αντιστάσεις (μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη ήταν στηρίξεις).
Την προσπάθεια των long διευκολύνουν το μέτρια θετικό κλίμα, που επικρατούσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ανοδικό «γύρισμα» των futures του S&P 500 (κατά 0,26% στις 2.651 μον.).
Η βελτίωση του κλίματος, έστω βραχυπρόθεσμα, αποτυπώνεται κατ' αρχάς στο... ζεύγος ΔΤΡ - 10ετές, με τον τραπεζικό δείκτη να αντιδρά κατά 2,52%, την ώρα που το 10ετές υποχωρούσε κατά 1,01% στα 3,939%. Η εικόνα στα ομόλογα είναι τέτοια που θα διευκόλυνε μία ενδεχόμενη κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολογιακού δανείου.
Στις 2.155 μονάδες ο FTSE25, κατά 1,40% υψηλότερα, καλύπτοντας μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων συνεδριάσεων.
Στο 1,12% η μετοχή του ΟΤΕ και στα 11,72 ευρώ, στα 9,845 του ΟΠΑΠ με 0,77% και στα 28,09 ευρώ με 1,30% η Coca Cola, διαμορφώνουν σημαντικά την τάση για τον δείκτη. Παράλληλες κινήσεις σε μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου, αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Jumbo, FF Group κ.α. σε μία βελτιούμενη (και) τεχνικά συνεδρίαση. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% καταγράφει ο τίτλος της ΔΕΗ, ενώ υποχωρούν Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας και ΑΔΜΗΕ.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η κινητικότητα στη μετοχή της MIG, και με αφορμή το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal Attica Group - HSW, με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει όλο το παρασκήνιο. Επίσης το θεαματικό 7% για τη μετοχή της Ικτίνος, καταρρίπτοντας το χθεσινό ιστορικό υψηλό με υψηλότερο στα 3,82 ευρώ. Στα 109 εκατ. η αποτίμηση πλέον και ένα λογικό βήμα από την πλευρά της οικογένειας Χαϊδά θα ήταν μία κίνηση διεύρυνσης της μετοχικής βάσης.
Με θετικό πρόσημο και οι 3 μετοχές του ευρύτερου ομίλου Κόκκαλη, που είναι στον δείκτη FTMid Cap με κέρδη για Intralot, Ιντρακόμ και Ιντρακάτ. Με θετικό πρόσημο και αγοραστές οι μετοχές των Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ και Fourlis.
Στις 14:12 ο τζίρος ήταν στα 19,4 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 64/37 μετοχές.