Καθαρά αρνητική η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να ακολουθούν τις απώλειες των Ευρωπαϊκών Αγορών, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής, σημαντικής, υποχώρησης στην Wall Street, καθώς επέστρεψαν οι πιέσεις και η άνοδος των αποδόσεων στα Αμερικανικά ομόλογα.
Από το μετασυνεδριακό σχόλιο της 23/4, η στήλη είχε επισημάνει την επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων στις αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων και οι εξελίξεις, δυστυχώς, δικαίωσαν τον γράφοντα.
Το κλίμα ανησυχίας εντείνει η άνοδος της απόδοσης του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου πάνω από το 3% (στο 3,02% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Fed να πραγματοποιήσει φέτος τέσσερις αυξήσεις των Αμερικανικών επιτοκίων, αντί για τρεις που αναμένουν οι Αγορές.
Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, σχετικά κοντινών λήξεων, είχαν "αντίπαλο δέος" τα καλά μερίσματα των μετοχών της Wall Street, τα οποία διατηρούσαν το πλεονέκτημα απόδοσης. Όταν η σχέση αυτή αντιστραφεί υπέρ των ομολόγων, λόγω σημαντικής αύξησης των αποδόσεων, τότε έρχεται η ώρα του εξορθολογισμού και της αναζήτησης ελκυστικότερων αποδόσεων για τις μετοχές.
Για να παραμείνουν οι μετοχές ελκυστικές θα πρέπει η νέα σχέση ισορροπίας να λάβει υπόψη της μια απόδοση ανταγωνιστικότερη του 3% και κάτι παραπάνω (απόδοση Αμερικανικού 10ετους ομολόγου) η οποία, αν τα εταιρικά κέρδη παραμείνουν ως έχουν, ισοδυναμεί με σημαντική μείωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500.
Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η στήριξη των 2580 μονάδων, καθώς επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή απαιτεί άμεση μείωση θέσεων.
Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ασφαλώς και κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, όμως δεν θα μπορούσε να μην επισημανθεί ότι η σημερινή εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν περισσότερο από εξαιρετικά κακή, καθώς στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ή έστω αμετάβλητος.
Τελικά και με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, με θετικό κλείσιμο "επέπλευσαν" οι Τέρνα Ενεργειακή (+0,39%), ΑΔΜΗΕ (+1,31% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ΟΠΑΠ (+0,10%) και Τιτάνας (+0,70% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, όταν πριν τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στα 21,15 ευρώ, με απώλειες 1,17%).
Απλά, για πολλοστή συνεδρίαση, ο Τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε ο πλέον "ευάλωτος" στην όποια επιστροφή των πιέσεων.
"Η αναρρίχηση των επιτοκίων των 10ετων Αμερικανικών ομολόγων πάνω από το 3%, προκάλεσε νευρικότητα στη Wall Street, εξέλιξη που αναμένεται να έχει δυσμενή αντίκτυπο, πιθανότατα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με δεδομένη την έλλειψη άλλων θετικών καταλυτών, η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη αποτελεί το πιθανότερο σενάριο στη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Συνεχίζονται οι 'χαμηλές πτήσεις' για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ενδέχεται να συνεχίσει να συσσωρεύει σε ένα στενό εύρος τιμών για αρκετό χρονικό διάστημα, ειδικότερα εφόσον δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες στην παρούσα φάση. Ενδιάμεσες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 830 και 810 μονάδες. Η χθεσινή πτώση στις ΗΠΑ προβληματίζει, καθώς μπαίνουμε στον Μάιο. Δεν αποκλείουμε καταγραφή νέου χαμηλού για τον Dow Jones και πιθανώς προσέγγιση των 22500 μονάδων στις επόμενες εβδομάδες" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και το τελικό -2,38% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, δίνει μία "πρόγευση" για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας.
Ο εν λόγω δείκτης, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 921,8 μονάδες (-2,98%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 924,37 (-2,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 927,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,38% και συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,63%.
Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 924 μονάδων (μετά και την απώλεια της πρώτης στήριξης στις 939 μονάδες), σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θα ανοίξουν την "καταπακτή" για κίνηση χαμηλότερα των 900 μονάδων και πιο συγκεκριμένα προς τις 895 - 873 μονάδες.
Για τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για την Alpha Bank (-2,39%) η απώλεια της στήριξης των 2,05 ευρώ, βάζει στο "κάδρο" των πωλητών την αμέσως επόμενη που εντοπίζεται στην ζώνη 2,00 - 1,97 ευρώ.
Για την Εθνική (-3,98%), ιδιαίτερα κρίσιμη η ζώνη στήριξης των 0,305 - 0,30 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 0,2920 ευρώ.
Η εύκολη απώλεια της στήριξης στα 0,93 ευρώ για την Eurobank (-0,54%), αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, βάζει σαν επόμενο στόχο την στήριξη των 0,89 ευρώ.
Παρελθόν αποτελεί η στήριξη των 3,12 ευρώ για την Πειραιώς (-2,37%) και αν δεν αντέξει το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία η στήριξη στα 2,92 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "μήνας σημαντικών ειδήσεων αναμένεται να είναι ο Μάιος για την Πειραιώς, καθώς κατά τη διάρκειά του η μεν Τράπεζα θα κληθεί να αποφασίσει για τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και του ποσοστού της στην "Αττική Οδό", ο δε όμιλος MIG (+2,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), του οποίου βασικός πιστωτής είναι η Πειραιώς, για την πώληση της Attica Group (-0,63%) και πιθανώς του Υγεία (+0,98%)".
Από εκεί και πέρα, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, "εφικτή θεωρεί Ανώτατος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο. 'Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό', δήλωσε ο Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Μάιο θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο 'στο Eurogroup της 27ης Απρίλιου, οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα ενημερώσουν τους Υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος".
Εν τω μεταξύ, με 151 "ναι" πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε παρουσία 275 βουλευτών κατά της ρύθμισης τάχθηκαν 124 βουλευτές.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις απόψεις αρκετών από τους εγχώριους αναλυτές, μετά την προεξόφληση από την Αγορά ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες από τα Τραπεζικά "τεστ κοπώσεως", επιστρέφει δριμύτερη η εξάρτηση από την πορεία των Διεθνών Αγορών, ενώ η προσοχή των επενδυτών θα "μοιραστεί" και μεταξύ των συνεχιζόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων και του Eurogroup της Παρασκευής 27 Απριλίου όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος της τέταρτης αξιολόγησης.
Επιπλέον όποια είδηση βγαίνει αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η έξοδος της Χώρας από τα μνημόνια θα επηρεάσει την πορεία της Αγοράς. Αναμενόμενα χαρακτηριστικά, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η περιορισμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν δείχνει διαθέσεις να υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά του, ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή (+0,39%). Το κλείσιμο υψηλότερα των 5,20 ευρώ, θα δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα υψηλά των 5,35 ευρώ. Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,00 ευρώ, θα "απαιτήσει" μείωση θέσεων.
Με συχνές αλλαγές τελικών, ημερήσιων, προσήμων η μετοχή της Viohalco (-2,46% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας)
Η "διαδρομή" ανάμεσα στα 3,26 και 3,70 ευρώ έχει γίνει αρκετές φορές. Σε εβδομαδιαίο "κράτησε χαρακτήρα" στο 3,26. Με κατοχύρωση του 3,70 μπορεί να "δει" και πάλι τα υψηλά της. Πρώτη στήριξη στα 3,47 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 3,35 ευρώ.
Όλο και πιο δύσκολη, γίνεται η προσπάθεια ανεύρεσης θετικών, ημερήσιων, πρωταγωνιστών, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σήμερα τις εντυπώσεις κέρδισε ο τίτλος της Frigoglass (+19,15% και με σημαντικό αριθμό εντολών να παραμένει ανεκτέλεστος στο "limit up"), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017.
Τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συμπλήρωσαν BriQ (+3,20%) και Κλ. Ναυπάκτου (+3,57%), προς νέα υψηλά 18 ετών ο Ικτίνος (+2%), ενώ με σημαντική χρονοκαθυστέρηση η Αγορά άρχισε να "τιμολογεί" την "επί θύραις" Α.Μ.Κ. για την Τρ. Αττικής (-10,26%), αν και η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως από το σχόλιο της 19/4, επισημαίνοντας την ανακοίνωση του Χ.Α. σύμφωνα με την οποία, "η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., αναφορικά με τις επικείμενες εταιρικές πράξεις της εισηγμένης 'Τρ. Αττικής', ενέκρινε την παύση συναλλαγών δανεισμού και αναγκαστική άσκηση θέσεων των προϊόντων 'Μηχανισμού δανεισμού τίτλων' επί των μετοχών της εν λόγω εισηγμένης, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.13 του Κανονισμού ΧΑ, από την 20/4/2018. Σε σχέση με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες χειρισμού της συγκεκριμένης εταιρικής πράξης, για τα Παράγωγα Προϊόντα θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση".
Από την άλλη, τουλάχιστον αυξημένη προσοχή "απαιτεί" ο τίτλος της Mermeren (+1,46%), μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της εισηγμένης.
Συνοπτικά, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 57,1%, σε σχέση με το 2016. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 58,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 45,4% κατά τη χρήση του 2016. Ως αποτέλεσμα, σε απόλυτους αριθμούς, το μικτό κέρδος της χρήσης 2017 ανήλθε στα 15,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,5 εκατ. κατά το 2016. Τα κέρδη μετά από φόρους στα 10,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,5 εκατ. κατά το 2016 (+202,86%).
Με βάση τα αποτελέσματα τελικής γραμμής, η μετοχή, παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e (!)
Για όσους ασχολούνται με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, τα ημερήσια διαγράμματα έδωσαν σήματα αυξημένης επαγρύπνησης.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη στις 835 - 831 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 817 μονάδες.
Παρελθόν, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,65%) αποτελεί η σημαντική στήριξη στις 2153 μονάδες, που έδωσε και "intraday" σήμα εξόδου, αλλά και η αμέσως επόμενη στις 2132 μονάδες και οι εν δυνάμει πωλητές έχουν βάλει σαν επόμενους στόχους τις στηρίξεις στις 2121 και 2117 - 2100 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η απουσία εμφανών θετικών καταλυτών στο εσωτερικό και οι αναταράξεις που προκαλεί στο εξωτερικό η συνειδητοποίηση εκ μέρους των επενδυτών ότι τα επιτόκια των Αμερικάνικων Κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε πολυετή υψηλά, είναι τα 2 στοιχεία που δίνουν, προσωρινά, στους πωλητές το 'πάνω χέρι' και στη Λεωφόρο Αθηνών" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.
Ο εξαιρετικά χαμηλός όγκος των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά και η χαμηλή ενδοημερήσια μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη, δημιουργούν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε φάση συρρίκνωσης (consolidation).
Φυσικά, μετά την άνοδο που προηγήθηκε τον Απρίλιο και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά διμήνου, η βραχυχρόνια τάση παραμένει θετική, με την προϋπόθεση ότι αυτός παραμένει υψηλότερα από τις 820 μονάδες και τον εκθετικό μέσο όρο των 30 ημερών.
Εκτιμούμε ότι ο Τραπεζικός δείκτης, που αποτέλεσε τον "outperformer" (υπεραποδίδοντα) κλάδο της Αγοράς το τελευταίο διάστημα και ο οποίος στοχεύει σε διάσπαση της αντίστασης των 1.000 μονάδων, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τις επόμενες εβδομάδες.
Η αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών στα αποτελέσματα των "stress test" πιθανόν να φέρει στο προσκήνιο το χρηματιστηριακό ρητό "buy the rumor, sell the fact". Σε κάθε περίπτωση όσο "μετατίθεται" το σενάριο άμεσων Τραπεζικών ΑΜΚ, αυτή θα είναι μία πολύ σημαντική θεμελιώδης διαπίστωση για τη συνέχεια.
Σε διεθνές επίπεδο, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει, προσωρινά, στραφεί από τα γεωπολιτικά και τον Εμπορικό πόλεμο, προς την άνοδο της απόδοσης (yield) του Αμερικάνικου δεκαετούς στο 3% για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. Για να δούμε καλύτερα το μέγεθος αυτής της εξέλιξης, υπενθυμίζουμε ότι το yield του Ελληνικού δεκαετούς είναι στα επίπεδα του 4%, δηλαδή μόλις 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον αντίστοιχο Αμερικανικό τίτλο. Προφανώς οι Αγορές τιμολογούν την συνεχή αύξηση του Κρατικού χρέους των ΗΠΑ και τα μέτρα αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, που σε συνδυασμό με τα μέτρα απόσυρσης της νομισματικής χαλάρωσης "QE" της Federal Reserve και τις "κόντρες" του Τραμπ με Κράτη - Μεγάλους Κατόχους Αμερικάνικου χρέους, θα κάνουν την εξυπηρέτησή των Treasury Bonds πιο επίπονη τα επόμενα χρόνια.
Ίσως δε, οι Οίκοι αξιολόγησης ρίξουν "λάδι στη φωτιά" προχωρώντας σε υποβαθμίσεις του χρέους των ΗΠΑ, με ότι αρνητική συνέπεια θα έχουν αυτές για το Δολάριο και τη μεγαλύτερη Μετοχική Αγορά του Πλανήτη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), τα οποία διαπραγματεύονται σε σχεδόν 24ωρη βάση και τα οποία δίνουν τον τόνο και στην Ευρώπη.
Η Λεωφόρος Αθηνών μπορεί να προσβλέπει σε αποκλιμάκωση των επιπέδων μεταβλητότητας στη Νέα Υόρκη και σε επανέναρξη της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης των Ξένων Χρηματιστηρίων, προϋποθέσεις που, αν συμπέσουν με την προώθηση των μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Εγχώρια Αγορά σε σημαντική υπεραπόδοση.
Οι επενδυτές, σε κάθε περίπτωση, θα κριθούν με βάση την υπεραπόδοση που θα προσφέρουν οι τίτλοι που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά τους, με μία βασική επιλογή να έγκειται στο αν αυτά θα είναι περισσότερο Τραπεζοβαρή, ή τοποθετημένα σε άλλους κλάδους εντός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
"Συμμετοχή στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, λόγω των περιορισμένων όγκων συναλλαγών (δυσκολία εισόδου - εξόδου μεγάλων θέσεων), έχει σημασία για τους Ιδιώτες επενδυτές και όχι τόσο για Θεσμικά χαρτοφυλάκια και για τα Ξένα Funds" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).
Οι διεθνείς οικονομικές αναλύσεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,01%).
Οι Αγορές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία παρέμειναν κλειστές λόγω τοπικών αργιών.
Αξιοπρόσεκτες οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, χαρακτηρίζουν, μέχρι στιγμής, την συνεδρίαση στην Wall Street.
Πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία ενισχύθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Έφτασε τις 101 μονάδες, από τον μέσο όρο των 100 που ήταν τον Μάρτιο και ενώ οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης της Wall Street Journal ανέμεναν να υποχωρήσει στις 99 μονάδες.
Υποχώρησε ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο μέσος όρος που ήταν εγγεγραμμένοι ως πλήρως άνεργοι το παραπάνω διάστημα μειώθηκε κατά 1%, από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,4% σε ετήσια βάση, στα 3.435.900 άτομα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.
Τα στοιχεία για τα άτομα που ψάχνουν εργασία ήταν τα πρώτα, σε τριμηνιαία βάση, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο.
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το MarketWatch, δεν ανακοινώνει πλέον μηνιαία εικόνα, καθώς θεωρεί ότι οι αριθμοί είναι ευμετάβλητοι και δεν δίνουν ακριβή ένδειξη της συνολικής τάσης.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να ακολουθήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και να εξέλθει του προγράμματος διάσωσής που λήγει τον Αύγουστο, χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα", σύμφωνα με ανάλυση του IHS Markit.
Όπως επισημαίνει, "υπάρχει ισχυρό πολιτικό κίνητρο για την Ελληνική Κυβέρνηση να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα οι συνθήκες της Αγοράς έχουν βελτιωθεί αισθητά, λόγω της ανάπτυξης της Οικονομίας, της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και του ήπιου διεθνούς περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό το θετικό περιβάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο, εκτιμάται πως η πιθανότητα η Ελλάδα να αιτηθεί και να λάβει, προληπτική γραμμή πίστωσης δεν είναι αμελητέα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 821,96 μονάδες (-1,86%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 825 (-1,5%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 825,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,39%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 2,68%, ενώ τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είχε να "δει" από το διάστημα 13/3 έως και 23/3 (εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).
Ο τζίρος στα 46,1 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΙΚΤΙΝ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 39,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Viohalco και Jumbo.
Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη άνοδο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.993 συμβόλαια).
Στα 8.085 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.413 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.599, 2.276 για τον Μάιο και 323 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.119) κινήθηκε μεταξύ 2.116 και 2.152 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.037), Εθνική (26.446), MIG (2.587), Alpha Bank (2.969), Πειραιώς (3.737), ΔΕΗ (731), Μυτιληναίο (568), ΟΤΕ (232), ΑΔΜΗΕ (254), Folli Follie Group (218), Intralot (138), Viohalco (211), ΟΠΑΠ (262).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 93.215, Eurobank 30.743, Εθνική 154.527, Alpha Bank 17.812, Πειραιώς 20.148, ΔΕΗ 10.384, Intralot 10.395, Ελλάκτωρα 11.243.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,80% | 2018-04-10 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,81% | 2018-04-17 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,91% | 2018-04-10 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.526.352 τεμ., (από 14.539.053 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.652.983 τεμ. (101.652.982), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.385.581 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.