Επιφυλακτική η επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, με τον S&P 500 οριακά αρνητικό στις 2.633,90 μονάδες.
«Εισαγόμενη»... βουτιά στο ΧΑ, καθώς τα παλιρροϊκά κύματα από τη Νέα Υόρκη έπληξαν όλες τις διεθνείς αγορές, παρασύροντας, όπως λογικό και αναμενόμενο είναι, και την ελληνική.
Ξεκάθαρα αρνητική η χθεσινή εικόνα στο ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί τελικά στις 825,93 μον. (-1,39%), με τον ΔΤΡ στις 927,47 μον. (-2,38%), τον FTSE25 στις 2.125,35 μον. (-1,65%) και με τον FT Mid Cap στις 1.302,29 με τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες 0,77%, δείχνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πως λόγω της μικρότερης έκθεσης στο «ξένο χρήμα», έχει πιο αμυντική συμπεριφορά στις διορθώσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ο τελικός απολογισμός, με μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη να κλείνουν σε θετικό πρόσημο, αρνητικός, αφήνοντας πολλές επιφυλάξεις για τη συνέχεια. Ωστόσο οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 40,7 εκατ., με τα 15,8 εκατ. να αλλάζουν χέρια στη μετοχή της Εθνικής, ο δε τζίρος δεν ξεπέρασε τα 46,1 εκατ. ευρώ, με το 43% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.
Ενδείξεις πως η πλειονότητα των traders και των επενδυτών μείωσε μεν ένα μέρος των θέσεών τους, μικρό όμως και σε σχέση όχι χειρότερη του 1/5 με ό,τι είχε προηγηθεί στην ανοδική κίνηση της αγοράς συνολικά τον Απρίλιο. Εύλογα αρκετοί σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες και βλέποντας την εικόνα της Wall Street, των ξένων αγορών, να «κλειδώσουν» υπεραξίες μηνός, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους παραμένει εντός παιδιάς. Συνεπώς θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια, την πορεία της Νέας Υόρκης, εάν θα αλλάξουν στάση ή όχι. Προφανώς και με αφορμή το διεθνές περιβάλλον αλλά και τις εξελίξεις στα «εσωτερικά ζητήματα», ορισμένοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν το 4,54% που αποδίδει ο ΓΔ τον Απρίλιο και το αντίστοιχο 16,38% του ΔΤΡ, με βάση τις χθεσινές τιμές κλεισίματος.
Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι οι 831 μονάδες για τον ΓΔ χάθηκαν χθες πολύ εύκολα, χωρίς να ενεργοποιηθούν σημαντικές αντιστάσεις, επιβαρύνοντας τεχνικά την εικόνα της αγοράς. Ειδικά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Ακολουθώντας τη «μέτρηση» έμπειρου αναλυτή (στην οποία βασίστηκα από χθες), οι 831 μονάδες -πλέον- είναι σημαντική αντίσταση για τον ΓΔ. Για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης τεχνικά εικόνας απαιτείται η υπέρβαση του καθοδικού χάσματος των 837 ή έστω της τιμής των 835 μονάδων, σε κλείσιμο.
Για τη ραγδαία επιδείνωσή της, αρκεί η παραβίαση της ζώνης στήριξης, που εκτείνεται από τις 821 έως τις 814 μον., ειδικά εάν έχει προηγηθεί βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση. Ανάμεσά της διέρχεται, από τις 819 μον., ο εκθ. ΚΜΟ 30 ημερών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει -παρά τη χθεσινή «βουτιά»- ανοδική. Προσώρας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία μέτρηση, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, προκειμένου να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, είναι μέχρι τη ζώνη 810-796 μον.
Προφανώς η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της Wall Street, οι αντοχές των traders θα δοκιμασθούν σήμερα-Δευτέρα, που κλείνει χρηματιστηριακά ο Απρίλιος, και με τον Μάιο να ξεκινά από την Τετάρτη.
Σε ισχύ οι επιφυλάξεις των αναλυτών για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του ανοδικού κύκλου στη Νέα Υόρκη (σχετική αναφορά στον χθεσινό Εκηβόλο), με όποιες... υποχρεώσεις αυτό δημιουργεί σε αυτή την τόσο «πονηρή» περίοδο.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να χάνει χθες τη στήριξη των 939 μονάδων, ενώ αν στη συνέχεια επιβεβαιωθεί ως αντίσταση, δεν αποκλείεται να συνεχίσει χαμηλότερα προς τις 873 μονάδες.
Σε ανησυχητική κλίση και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με 2 αδύναμα δίδυμα, ΟΤΕ-OΠAΠ και ΤΙΤΑΝ-FF Group και με την Coca Cola στο μείον 2,72% σε μηνιαία μέτρηση.
Για τον δείκτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η βαριά «τραυματισμένη» εικόνα, απαιτείται η υπέρβαση των 2.165 μον. Για τη ραγδαία επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση του απλού ΚΜΟ 200 ημ. που διέρχεται από τις 2.080 μονάδες.
Συνεπώς, για τους long θα πρέπει σήμερα-αύριο να υπάρξει αναστροφή, κάτι που προϋποθέτει «γύρισμα» της Wall Street, με τον S&P 500 να παραμένει σηματωρός, μέχρι νεωτέρας.
Για τον «δείκτη των δεικτών», η προσπάθεια εξισορρόπησης στην περιοχή των 2.617 μον. ενδεχομένως να αποτελέσει αφετηρία για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση, που όμως, εάν δεν καταφέρει να ξεπεράσει τις 2.658 μον., θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά, τεχνικά, εικόνα του. Για αυτό σε alert, και βλέπουμε, με τους short να κερδίζουν πόντους ενόψει του Μαΐου και τους long να έχουν σαφώς δυσκολότερο έργο στη συνέχεια.