Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζική βοήθεια μαζεύτηκε η χασούρα

Αντέδρασε από τα χαμηλά η εγχώρια αγορά και έκλεισε με οριακές απώλειες. Εβαλαν πλάτη οι τράπεζες (+2,1%), πιέστηκαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις.

ΧΑ: Με τραπεζική βοήθεια μαζεύτηκε η χασούρα

Με το ίδιο πρόσημο που ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, του μήνα και του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου, κινήθηκε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ακολουθώντας το επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες κινήθηκαν στον αρνητικό απόηχο των, χθεσινοβραδινών, σημαντικών απωλειών της Wall Street.

Να σημειωθεί ότι τόσο για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όσο και για το Χ.Α., η σημερινή ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, παρά τα δείγματα γραφής για κάτι καλύτερο που έδωσε η πρώτη ώρα συναλλαγών (στα 4,4 εκατ. ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο και στα 8,4 εκατ. με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας), η αντίδραση των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά, με επικεφαλής, προς έκπληξη όλων, τον Τραπεζικό κλάδο και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις "θαρραλέων" χαρτοφυλακίων, σε τίτλους εταιρειών, που αιτούνται, ή έρχονται σε συμφωνία με τις πιστώτριες Τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους (Βιοτέρ, Pasal κ.λ.π.), είτε έχουν περάσει τα δάνειά τους σε Ξένα Funds (Euromedica), με ότι το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE να διασώζεται με θετικό πρόσημο (!)
"Η μεγάλη υποχώρηση των δεικτών της Wall Street, λόγω απωλειών στις μετοχές των Τεχνολογικών εταιρειών, δύσκολα θα αφήσει αλώβητη την ήδη βεβαρημένη, από τεχνικής πλευράς, Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Με τη ρητορική έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις να αποτελεί τον βασικό αρνητικό καταλύτη, τις τελευταίες ημέρες, που συμβάλει στην περαιτέρω επιβάρυνση της επενδυτικής ψυχολογίας, να διαμορφώνει προϋποθέσεις πλαγιοκαθοδικής κίνησης" ανέφερε στις πρωινές του εκτιμήσεις το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή υποχώρηση των μετοχικών δεικτών στις ΗΠΑ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, ενώ η ζώνη των 760 - 750 μονάδων μοιάζει να είναι το επόμενο 'πεδίο μάχης' αγοραστών και πωλητών. Για την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένουμε το εύρος διακύμανσης να διαμορφωθεί μεταξύ των 805 και 750 μονάδων" εκτιμούσε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

"Η ανθεκτικότητα ή μη, της στήριξης στην περιοχή των 780 - 760 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, θα δώσει ώθηση στο επίπεδο των 845 με 860 μονάδων και θα φέρει ανοδική ένταση στους ενεργούς επενδυτές. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης δηλώσει ασθενή ανοδική συνέχεια τότε είναι πολύ πιθανό θα έρθει μια βίαιη βύθιση εκτόνωσης με σημείο στάσης τις 700 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, ο δείκτης δηλώσει ασθενή ανοδική συνέχεια, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια βίαιη εκτόνωση με το σημείο στάσης στα 700 μονάδες" εκτιμούσε ο Απόστολος Μάνθος (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

"Ενδιάμεσα υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός σκόπελος αυτός των 'stress tests'. Τα μάτια είναι στραμμένα στον Τραπεζικό κλάδο και είναι αυτός που θα καθορίσει το επόμενο διάστημα την κίνηση της Αγοράς. Είναι και ο μόνος κλάδος που δεν έχει καταφέρει να κινηθεί μεσοπρόθεσμα ανοδικά, σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά, αφού κάθε ανοδική κίνηση σκοντάφτει λίγο κάτω από τα επίπεδα της τελευταία μεγάλης ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Τραπεζικός είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, χωρίς να μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για το ύψος τους, με το 'στοίχημα' να είναι αν γίνουν σε υψηλότερα επίπεδα και σε δεύτερο χρόνο, ή σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τελευταία. Ο Μάιος είναι ο καθοριστικός μήνας που θα το κρίνει, μιας και αν ξεπεραστεί το πιο πιθανό είναι να έχουμε μία καλή ανοδική κίνηση" ανέφερε ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, μόνο ο τίτλος της Πειραιώς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το "σύνθημα" ανοδικής αντίδρασης το έδωσε ο τίτλος της Eurobank, καθώς ήταν ο πρώτος που γύρισε σε θετικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+0,87%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,69 ευρώ (-2,31%), της Εθνικής (+2,91%) μέχρι τα 0,2538 ευρώ (-2,83%), της Eurobank (+4,23% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 0,7565 ευρώ (-1,43%) και της Πειραιώς (-0,47%) μέχρι τα 2,49 ευρώ (-3,11%).

Για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading, για την Alpha Bank το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 1,805 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η στήριξη στα 1,63 ευρώ.

Για την Εθνική, το "stop short" στα 0,2760 ευρώ και επόμενη στήριξη στα 0,245 ευρώ και για την Πειραιώς το ημερήσιο "stop short" στα 2,868 ευρώ και επόμενη, σημαντική, στήριξη στα 2,41 ευρώ.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η Eurobank, όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη που αντέδρασε από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και διότι ο τίτλος συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κόντρα στο, γενικότερα, επιφυλακτικό κλίμα, για τον κλάδο. Το κλείσιμο υψηλότερα των 0,778 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, γύρισε τον τίτλο σε "long", ενώ το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 0,79 ευρώ (φίλτρο τουλάχιστον δύο συνεδριάσεων), θα αλλάξει προς το καλύτερο τα τεχνικά δεδομένα.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αυτός κινήθηκε μεταξύ 768,98 (-2,03%) και 802,09 μονάδων (+2,18%), στις 17.00 βρέθηκε στις 800,07 (+1,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 800,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,98%. Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στις 814 μονάδες, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, χρειάζεται αυξημένη προσοχή η στήριξη στις 760 - 750 μονάδες.

Παρά την σημερινή αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις σε, μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς μετοχές, δίνοντας την εντύπωση του "rotation" από πλευράς των εν δυνάμει πωλητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 4μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/12/2017 (767,76 μονάδες).

Όλα τα παραπάνω, συνεχίζουν να διατηρούν τον πρώτο λόγο στην απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία, "πέραν του κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, στο εσωτερικό 'βαραίνουν' οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, από τα Εθνικά μέχρι τα 'τεστ αντοχής' των συστημικών Τραπεζών. Με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε κλοιό επιφυλακτικότητας, δεν θα πρέπει να αναμένεται θεαματική αλλαγή τάσης προς τα πάνω, εκτός αν κάνουν την 'μεγάλη έκπληξη' τα υπόλοιπα blue chips. Άρα το όποιο ενδιαφέρον θα παραμείνει εστιασμένο σε επιμέρους κλάδους και μετοχές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ".

Από εκεί και πέρα, το σύνολο των ενεργών παικτών περίμενε την προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody's, κάτι που δεν ήλθε, πιθανότατα, διότι ο Οίκος είχε προχωρήσει σε μη προγραμματισμένη αξιολόγηση, σχετικά νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε "Β3" από "Caa2" είχε προχωρήσει στις 21/2 ο Οίκος Moody's, διατηρώντας θετικό outlook.

Συμπερασματικά, για το ΧΑ, η πολιτική όξυνση, οι πιθανότητες κρίσης στα Ελληνοτουρκικά, η διαδικασία κλεισίματος της τέταρτης αξιολόγησης και τα "stress tests των Τραπεζών, δημιουργούν κλίμα ρευστότητας, με συνέπεια τις πωλήσεις αρκετών Ξένων Funds και σε μη Τραπεζικά blue chips.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Αγορά, υπό το βάρος αυτών των Πωλητών και με αδύναμους τους Εγχώριους Παίκτες να απορροφήσουν την προσφορά, σαν πιθανό σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω υποχώρησης.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις τελευταίες ειδήσεις και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαïωάννου, "το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Exin Partners, εξαιτίας της ζημίας που υπέστη το brand της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', η διοίκηση της Εθνικής Τρ. Κι ενώ οι Νομικές Υπηρεσίες της Τράπεζας θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά το προσεχές διάστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο Υποψήφιο Επενδυτή (σ.σ. που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά), τον Κινεζικό όμιλο 'Fosun".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, "αδυναμία συνεννόησης στην εξεύρεση κοινών λύσεων ρύθμισης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. κοινών Πελατών) διακρίνει τις συστημικές Τράπεζες, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη στη μείωση, κυρίως, των 'κόκκινων' εταιρικών δανείων. Τα φτωχά αποτελέσματα στο μέτωπο αυτό προκαλούν τον προβληματισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας για μία ακόμη φορά κάλεσε, μέσα από την επισκόπηση των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις Τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "πριν ακόμη κλείσει η μεταβίβαση της Ιασώ General, η CVC Capital φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση του Θεραπευτηρίου Υγεία, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν, στον διαγωνισμό που είναι υποχρεωμένη να τρέξει η Πειραιώς, εφόσον η κρούση για το Υγεία δεν συναντήσει πρόσφορο έδαφος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, οι όποιες επαφές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ μια συμφωνία αυτού του είδους για μεγάλη κλινική θα πάρει χρόνο και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της Αγοράς, το fund εντείνει την επιθετική στρατηγική του, αντιλαμβανόμενο ότι οι 'θερμές' εξελίξεις στον κλάδο, το οποίο εν πολλοίς πυροδότησε, ενδέχεται να δυσκολέψουν τον στόχο απόκτησης κρίσιμης θέσης στην Αγορά του Λεκανοπεδίου".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, "μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, φαίνεται πως επιτέλους επιταχύνονται οι διαδικασίες για να δοθεί 'δεύτερη ευκαιρία' σε δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, είτε με την υπάρχουσα μετοχική τους σύνθεση, είτε με νέα. Έτσι, μεταξύ άλλων, έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δικαστικές προσφυγές υπερχρεωμένων εισηγμένων εταιρειών που ζητούν τη ρύθμιση των χρεών τους (ενίοτε και με 'κούρεμα' υποχρεώσεων) με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών Τραπεζών".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "για τις μέρες που ακολουθούν το Χ.Α. θα έχει αυξημένη εξάρτηση από το εξωτερικό, καθώς η ειδησεογραφία θα είναι περιορισμένη".

Μεταφερόμενο στον μη Τραπεζικό 25αρη, συνεχίζει να δημιουργεί έντονους προβληματισμούς η εικόνα σε, Δεικτοβαρή, blue chips.

Έτσι είναι περισσότερο από εμφανής η παρουσία πωλητή στους τίτλους των ΟΤΕ (-2,09%) και ΟΠΑΠ (-3,12%), που κινήθηκαν και σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και συμπλήρωσαν τέσσερις και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντίστοιχα.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ, εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η επόμενη στήριξη στα 10,50 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 11,58 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ και αν επιμείνει ο πωλητής των τελευταίων ημερών, πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 8,65 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 10,00 ευρώ.

Για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ασφαλώς και η "ανάδυση" από τα χαμηλά ημέρας, βοήθησε στο να μην αλλάξουν δραματικά, τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη το "stop" στο "short" εντοπίζεται στις 800 μονάδες, ενώ οι 767 είναι η κοντινή στήριξη και οι 760 μονάδες κύρια.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,19%), το 2057 γίνεται κοντινή σημαντική αντίσταση. Στήριξη κοντινή στο 1988 και 1970 και επόμενη, κύρια, στο 1946. Διάσπαση του 2057 μπορεί να οδηγήσει στις 2090 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Υπό την επιρροή επιβαρυντικών παραγόντων διαμορφώνει την συμπεριφορά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ διαμορφώνονται προϋποθέσεις για εδραίωση της παραμονής του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής πορείας των Διεθνών Αγορών, λόγω κυρίως της υποχώρησης των μετοχών – εκπροσώπων των τεχνολογικών κολοσσών (Facebook, Amazon, Alphabet, Apple, Netflix. Microsoft), που ήταν ωστόσο και εκείνες που είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση των ιστορικών ρεκόρ της Wall Street !

Παράλληλα, η επιβολή δασμών σε Αμερικανικά Προϊόντα από την Κίνα, επισημοποιεί το σκηνικό κήρυξης Εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, η ρητορική της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που τείνει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξει, έστω και εξαιτίας "ατυχήματος", κάποιο πραγματικό πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των δύο Χωρών. Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο αποδίδουν την ρητορική της έντασης, από μέρους του Ερντογάν, σε λόγους που σχετίζονται με την πολιτική του τακτική στο εσωτερικό.

Το αποτέλεσμα ωστόσο των παραπάνω δεδομένων, είναι να διαμορφώνεται στάση αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο, που συνεπάγεται η διακράτηση Ελληνικών τίτλων, καθώς μάλιστα λείπουν οι εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο, ιδιαίτερα στο πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση για το ύψος των "κόκκινων" δανείων από την ΤτΕ που υποχωρούν σε ετήσια βάση κατά 10%, καθώς ήταν 95,7 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνει την εκτίμηση για ουσιαστική πρόοδο στη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών.

Σε συνδυασμό δε, με τους ικανοποιητικούς δείκτες φερεγγυότητας και την ουσιαστική απεξάρτηση των περισσοτέρων από τον "ακριβό" ELA, διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα των "stress tests" που θα γνωστοποιηθούν σε 1 μήνα, θα επιβεβαιώσουν την επάρκεια των κεφαλαίων τους και δεν θα προκύψουν ανάγκες για πρόσθετα.

Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο των επομένων ημερών είναι το πλαγιοκαθοδικό, δεδομένου ότι η προσπάθεια ρευστοποιήσεων από μέρος των Επενδυτών με συντηρητικότερη φυσιογνωμία και απροθυμία ανάληψης κινδύνων σε αυξημένο βάθος χρόνου, δύσκολα θα βρει ανταπόκριση από αγοραστές.

Η ζώνη των 760 - 750 μονάδων διαφαίνεται ότι είναι η πιθανή περιοχή όπου θα οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης, ιδιαίτερα αν διασπαστεί το κρίσιμο τεχνικό όριο των 762 μονάδων που προηγείται.

Θα απαιτηθεί επομένως υπομονή από όσους εκτιμούν ότι το καλό σενάριο για την Ελληνική Οικονομία δεν έχει ακυρωθεί, καθώς είναι πρώτο ζητούμενο η απομάκρυνση των "μαύρων κύκνων" και η εμφάνιση θετικών καταλυτών που μπορεί να επαναφέρουν την Ελληνική Οικονομία σε τροχιά πειστικού αναπτυξιακού σεναρίου.

Στο μεταξύ, στο διεθνές περιβάλλον, όλα τα μάτια θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται πάνω από τις ΗΠΑ. Οι Αγορές προσπέρασαν τη δημοσιοποίηση των βελτιωμένων στοιχείων για το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο (+2,9%), ενώ την Μ. Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας για το Μάρτιο.

Σύντομα δε, θα ξεκινήσει η αναγγελία των εταιρικών αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο, οπότε και θα αξιολογηθεί αν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανάκαμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τον έμπειρο Ανατόλι Καλέτσκι να επιμένει ότι "η ανάπτυξη του ΑΕΠ δεν θα αποδυναμωθεί και η συντονισμένη ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας θα διατηρηθεί, προκαλώντας πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχικές αξίες.

Αυτό άλλωστε ψηφίζουν και οι επενδυτές των ομολόγων που δεν φαίνεται να πανικοβάλλονται.

"Με την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρόν" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,35%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,84%).

Διατηρείται το επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, έστω και αν οι δείκτες έχουν ανακάμψει, μερικώς, από τα πρωινά χαμηλά, με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, στην επιβολή δασμών σε Αμερικανικά εισαγόμενα Προϊόντα αποφάσισε να προχωρήσει η Κίνα.

Το μέτρο αφορά 128 Προϊόντα και έρχεται ως απάντηση στους δασμούς σε εισαγόμενο Αλουμίνιο και Χάλυβα, που ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ.

Το ποσοστό των δασμών κυμαίνεται από 15% έως και 25%

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα προσφέρει μια κεφαλαιακή 'ένεση' $19,17 δισ. στη 'Rost Bank' και στην 'Trust Bank", δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Βασίλιο Πόζντιτσεφ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πόζντιτσεφ πρόσθεσε ότι "τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των δύο Τραπεζών μπορεί να συγκεντρωθούν στην 'Trust Bank".

Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους, έναντι αύξησης 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3%, έναντι αύξησης 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 56,6 μονάδες, έναντι των 58,6 του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο τελικός δείκτης PMI παραγωγής στη Μεταποίηση υποχώρησε στις 55,9 μονάδες, έναντι των 56,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση και έναντι των 59,6 μονάδων τον Φεβρουάριο, σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγής στη Μεταποίηση υποχώρησε στο 57,3, από 57,4 που ήταν η αρχική εκτίμηση και 58,4 που ήταν τον Φεβρουάριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στις 4 Απριλίου. Στόχος η άντληση 875 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ διέκοψε τον Μάρτιο την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών και υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, στις 99,8 (από 104,3) μονάδες. Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, "η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της Οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμενο διάστημα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται εντονότερα στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σταθερότητα".

"Η κερδοφορία της Motor Oil το 2017 κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά, παρά την ισχυροποίηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου", επισημαίνει η τελευταία έκθεση της VRS για την εισηγμένη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VRS, "αναμένεται να υπάρξει μικρή μείωση στα περιθώρια διύλισης της Μotor Oil τα επόμενα 2 έτη, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ρυθμού αναμενόμενης αύξησης της Παγκόσμιας συνολικής διυλιστικής ικανότητας, σε σχέση με τον ρυθμό αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης για Προϊόντα διύλισης (ΕΙΑ Oil Market Report 2017). Ταυτόχρονα, αναμένεται βελτίωση των εσόδων από τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας, με καταλυτικό παράγοντα το αυξανόμενο μερίδιο των Company Owned Company Operated πρατηρίων της Μotor Oil στην Ελληνική Αγορά".

Συνολικά όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τους δύο λειτουργικούς τομείς, η ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι τα μικτά κέρδη του 2018 θα κινηθούν στο επίπεδο των 865 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 59 εκατ. ευρώ (-6,3%) σε σχέση με το 2017.

 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου δίνει η HSBC σε έκθεσή της. Ο Οίκος ανεβάζει το στόχο στα 11,25, από 11 ευρώ, μετά και τα αποτελέσματα αλλά και την παραγγελία - "μαμούθ" των νέων αεροσκαφών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 767,17 (-1,71%) και 779,97 μονάδων (-0,07%), στις 17.00 βρέθηκε στις 778,96 (-0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 779,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 43,4 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

"Χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Φουντλίνκ, συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 05/04/2018.

Από εκεί και πέρα, η συμφωνία με τις Τράπεζες έφερε αγοραστές στην Βιοτέρ (+16,67%), αγοραστικό ενδιαφέρον και για την Frigoglass (+3,05%) μετά την ανακοίνωση για την πώληση θυγατρικής, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Pasal (+19,53%), ενώ παρά την "κούρσα" που έχει προηγηθεί συνεχίζει να έχει σταθερό αγοραστή η Euromedica (+20%) και ίσως χρήζει προσοχής.

Τέλος ανοδική αντίδραση έδωσε ο Άβακας (+2,59%), μετά από τρεις, επιθετικά, πτωτικές συνεδριάσεις.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.412 συμβόλαια).

Στα 8.824 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.845 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.120, 1.093 για τον Απρίλιο, 27 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.018,75) κινήθηκε μεταξύ 1.985,75 και 2.022 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.644 Alpha Bank, 45.000 Eurobank, 10.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.271), Εθνική (26.753), MIG (3.191), Alpha Bank (1.979), Πειραιώς (2.754), ΔΕΗ (919), ΟΤΕ (416), Μυτιληναίο (1.265), Viohalco (182), Ελλάκτωρα (213), Cenergy (349), Ιντρακόμ (355), ΓΕΚ (261), Intralot (758), ΟΠΑΠ (442), Τέρνα Ενεργειακή (231), Τρ. Αττικής (170), ΕΧΑΕ (239), Ελ. Πετρέλαια (130), Lamda Development (140).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 68.634, Eurobank 36.460, Εθνική 150.572, Alpha Bank 17.269, Intralot 10.280, Μυτιληναίο 10.319, Πειραιώς 14.905.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer              NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,82%
 
2018-03-29
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.961.098 τεμ., (από 12.263.322 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.995.647 τεμ. (101.995.647), Πειραιώς 14.371.283 τεμ. (14.393.283), ΔΕΗ 3.117.023 τεμ. (3.117.023), Eurobank 39.814.635 τεμ. (39.814.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v