Σταθερά σε αρνητικό έδαφος τα χρηματιστήρια, από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, απόρροια της χθεσινής νέας «βουτιάς» στη Wall και την ώρα που τα futures του S&P 500 «δείχνουν» μικρό ανοδικό «άνοιγμα» 0,58% και τις 2.588 μονάδες (*).
Η διαφορά των κύριων ευρωχρηματιστηρίων σε σχέση με το ΧΑ είναι πως σε Φρανκφούρτη και Παρίσι οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες έχουν περιορισθεί αρκετά, με ενδεικτική την κίνηση του DAX από τις 11.913 προς τις 11.988 μονάδες νωρίτερα (στις 15:00).
Στο ΧΑ μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, με ανάλογο τζίρο, χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας αλλά και με αυτή την προσφορά αρκετή για να πιεστούν λιγότερο ή περισσότερο στην πλειονότητά τους οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Δευτερευόντως και στη μεσαία κατηγορία.
Στο μείον σταθερά και οι 4 βασικοί δείκτες, με χαμηλές τιμές ημέρας για τον ΓΔ στις 767,17 μονάδες, για τον ΔΤΡ στις 768,98, για τον FTSE25 στις 1.988,09 και στις 1.244,95 μονάδες για τον FTSEM. Σε συγκριτικά... καλύτερη κατάσταση ο ΔΤΡ, πιθανότατα να μην υποχωρήσει σε νέο χαμηλό στη συνέχεια, κάτι που δεν αποκλείεται για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συνακόλουθα του ΓΔ.
Οπως στη συνεδρίαση της Πέμπτης, έτσι και σήμερα, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου είναι (συγκριτικά πάντα) καλύτερη από αυτήν των blue chips. Παρά την προσπάθεια (υπο)στήριξης μέσω της δεικτοβαρούς Coca Cola (με 0,57% σε νέο υψηλό των 30,06 ευρώ), οι σημαντικές πιέσεις/υποχώρηση σε δύο μετοχές-σηματωρούς όπως είναι ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ δημιουργούν αρνητικό κλίμα.
Μάλιστα οι απώλειες της τάξεως του 3,50% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 8,965 ευρώ με αυξανόμενες συναλλαγές (στα 3,3 εκατ. ο τζίρος στις 15:15) παραπέμπουν σε συνεχιζόμενη μείωση θέσεων ξένου (ή ξένων) fund(s). Για τις περιπτώσεις των ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΟΤΕ, που θεωρούμε εδώ και εβδομάδες ενδεικτικές της πωλητικής στάσης ισχυρών ξένων χεριών, οι αναφορές της στήλης είναι επίμονα συχνές.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε νωρίτερα το ότι από τις 25 μετοχές του δείκτη, σε μόλις 4+2 δεν υπερίσχυαν οι πωλητές. Με αγοραστές σε Coca Cola, Eurobank, TITAN και σταθερές οι FF Group, Μυτιληναίος.
Σημαντικές οι απώλειες για ΓΕΚ Τέρνα κατά 2,04% στα 4,79 ευρώ και Τέρνα Ενεργειακή κατά 2,21% στα 4,87 ευρώ.
Στη μεσαία κατηγορία, οι μεγάλες απώλειες σε μετοχές-σηματωρούς της κατηγορίας όπως είναι οι MIG, Intralot, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, Cenergy, Νηρέας «δείχνει» πως επενδυτικά χέρια παίρνουν τις όποιες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες τους, ενδεχομένως γιατί «βλέπουν» ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Στις 30/88 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.
(*) για τον σημαντικότερο/αντιπροσωπευτικότερο, κατά πολλούς, χρηματιστηριακό δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα και των 2.530 μονάδων θα ενίσχυε δραματικά το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 2.360 μον. Και μετά, χαμηλότερα, προς το... χείλος των 2.080 μον.