Με κέρδη "έκλεισε" η τελευταία εβδομάδα, από Τρίτη ο προσεχής κύκλος τεσσάρων συνεδριάσεων.
Παρότι η συνεδρίαση της Δευτέρας επιφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις για τους long, η αγορά επανέκαμψε με τους αγοραστές να ολοκληρώνουν την Παρασκευή με αντίδραση 0,38% ανεβάζοντας σε συνολικά 2,09% την εβδομαδιαία απόδοση. Το σημαντικό όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση το ότι επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα της σημαντικής περιοχής των 820 μονάδων για τον ΓΔ.
Στηρίξεις από βαριές μετοχές, με αιχμή την Coca Cola, αρκετά blue chips που από τα μέσα της εβδομάδος ανέκαμψαν, ενώ και ο τραπεζικός διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο.
Το "γύρισμα" της Wall Street ήταν αυτό, που συνέβαλε στην ανάκαμψη και των διεθνών αγορών, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Ασία με την τάση να επηρεάζει και την Αθήνα.
Δεδομένου, ότι τη Δευτέρα είναι κλειστή και η Wall Street η εβδομάδα ξεκινά από Τρίτη χωρίς την... επήρεια της Νέας Υόρκης και της προεξόφλησης της μεταβολής του GREK. Eτσι θυμίζουμε την τελική τιμή της Παρασκευής στα 10,86$ με απώλειες 0,82% και συναλλαγές 1,008 εκατ.
Οι επόμενες κινήσεις γίνονται με γνωστή από την Παρασκευή το βράδυ την βαθμολόγηση της Fitch, με τον οίκο αξιολόγησης να δίνει το αναμενόμενο «Β» (και προεξοφλημένο από την αγορά) συνοδεύοντας την ετυμηγορία της με την εκτίμηση πως οι δανειστές θα προσφέρουν φέτος νέα σημαντική μείωση χρέους.
Οσον αφορά στην... έξοδο της χώρας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου θεωρεί, ότι η χώρα οδεύει σε "υβριδική καθαρή έξοδο" με σημαντικούς όρους, προοπτική/ενδεχόμενο που επίσης προεξοφλείται από τις "αγορές" ως το πιο πιθανό σενάριο. Εν πάσι περιπτώσει μέχρι τότε υπάρχει δρόμος, πολύς δρόμος, με σημαντικά ενδιάμεσα ορόσημα. Το πρώτο μετά από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας σηματοδοτείται από την έλευση της Ντανιέλ Νουί, στις 27-28 του μηνός, και την έναρξη των ελέγχων αντοχής για τις συστημικές τράπεζες. Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο ο κλάδος, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 917, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των ζωνών στις 900 και 890 μονάδες και πρώτη σημαντική αντίσταση προς τις 940 μονάδες.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η τελευταία εβδομάδα ήταν αυτή που (ξανά) έφερε σε ανοδική τάση τα blue chips, συνακόλουθα τον FTSE25 είναι σημαντική η διατήρηση αυτού του momentum. H κατάσταση στα blue chips "ακτινογραφείται" σε σχετικό θέμα του Euro2day,gr (στις 17/2), παρουσιάζοντας ποια είναι τα "βαριά χαρτιά" που παραμένουν φθηνά και ποια χαρτιά έχουν κλείσει το discount σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.
Εχοντας γνωστές τις αποφάσεις του Eurogroup η εβδομάδα θα ξεκινήσει με μικρό πλεονέκτημα της μίας ή της άλλης πλευράς αλλά με τους long να έχουν τον... αέρα που δίνει για επόμενες αξιολογήσεις το (έστω αναμενόμενο) «Β» από τον Fitch. Εάν το περιβάλλον συντηρηθεί θετικό στα ξένα χρηματιστήρια (η τελευταία εβδομάδα ήταν η καλύτερη 6ετίας για τον Nasdaq) τότε με την προοπτική της επίσκεψης της επικεφαλής του SSM στην Αθήνα σε συνδυασμό με την προσδοκία για επόμενες κινήσεις από τα ξένα σπίτια (σ.σ. στις 30 Μαρτίου η αξιολόγηση από τον Moody's) ή και πιθανές εκθέσεις/αναλύσεις για τον τραπεζικό κλάδο και ορισμένα blue chips θα "βλέπαμε" αντίδραση του ΔΤΡ προς τις 940 μονάδες.
Παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο αναμένονται κινήσεις σε επί μέρους μετοχές, όπως και την τελευταία εβδομάδα, πιθανότατα με γνώμονα και τα αποτελέσματα χρήσεως 2017. Ειδικότερα την Πέμπτη πριν το άνοιγμα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα ο ΟΤΕ και μετά την συνεδρίαση τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Δεδομένου, ότι ο ΟΤΕ είναι η βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου (στην διαμόρφωση της διακύμανσης του ΓΔ) η συνεδρίαση της Πέμπτης έχει την σημασία της. Στα 12,14 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού "έρχεται" με άνοδο 4,21% σε εβδομαδιαίο και με 5,57% από την αρχή του έτους. Συνεκτιμώντας το ότι η Coca Cola στάθηκε η αφορμή για το ανοδικό "γύρισμα" στα μέσα της εβδομάδος, ο ΟΤΕ θα μπορούσε επίσης να κάνει την διαφορά. Θυμίζουμε, στα 28,09 ευρώ η μετοχή με εβδομαδιαία απόδοση 9,94% (και 3,08% από την αρχή του έτους) ήταν ο βασικός μοχλός αναστροφής. Εξίσου σημαντική και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη μετοχή στα 8,07 ευρώ και απόδοση 1,89% σε εβδομάδα και 6,04% από την αρχή του έτους.
Συνεπώς η προσοχή μας και στα οικονομικά αποτελέσματα, την Πέμπτη.
Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης, η επιβεβαίωση της περιοχής των 811 μονάδων (ΚΜΟ 50 ημερών) έφερε την αντίδραση, με την εικόνα να γίνεται ακόμη πιο καθαρή για τους long εάν ο ΓΔ υπερβεί πειστικά τις 851 μονάδες. Εικόνα θα έχουμε από την αρχή της συνεδρίασης της Τρίτης, με το Eurogroup να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Δίνοντας περισσότερους πόντους στο ελαφρώς θετικό σενάριο, θα πρέπει να αναμένεται συντήρηση της μόχλευσης σε μία ομάδα μετοχών της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας. Παρουσιάζοντας σημαντικές αποδόσεις, από τα μέσα- τέλη και μετά του Νοεμβρίου πολλές είναι οι εισηγμένες αυτών των κατηγοριών που (ξανά) μπήκαν στον χρηματιστηριακό χάρτη. Εγχώρια επενδυτικά σχήματα, βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες, χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς έχουν ενεργοποιηθεί με αξιόλογα αποτελέσματα μέχρι τώρα, κατάσταση που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό... ταμπλό.
Απόδοση 59,02% για τη μετοχή της Περσεύς, σε διάστημα εβδομάδος, μόνο...αμελητέα δεν είναι. Ενδεικτική, όπως και άλλων μετοχών, με την J&P Αβαξ στα 0,881 ευρώ (απόδοση 4,41%), Ελτον στα 1,61 ευρώ (13,38%), Quality στα 0,335 (6,35%), FG Europe στα 0,55 ευρώ (10,05%) κ.α.
Στα 57,2 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων, σταθερά χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαικό όρο (ως ποσοστό στο ΑΕΠ), στα 51,5 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος την τελευταία εβδομάδα, μειωμένος κατά 37,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Στοιχείο, που δείχνει πως και στις δύσκολες πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος οι πωλήσεις παρέμειναν ελεγχόμενες, η προσφορά φειδωλή αλλά και στο ανοδικό "γύρισμα" από τα μέσα και μετά οι αγορές συντηρήθηκαν στον ίδιο ρυθμό. Ενισχύοντας την εκτίμηση μας πως ακόμη και τα hedge funds διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους, καθώς οι ισορροπίες έχουν αποκατασταθεί αισθητά μετά τα δύο sell offs σε Wall Street και διεθνείς αγορές.