Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Απόρθητο φρούριο» έμειναν οι 770 μονάδες

Με κέρδη 6,4% έκλεισε η εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη αλλά η εγχώρια αγορά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση δεν κατάφερε να υπερβεί τις κρίσιμες 770 μονάδες. Ποιες μετοχές στέλνουν σήματα στους επενδυτές.

ΧΑ: «Απόρθητο φρούριο» έμειναν οι 770 μονάδες

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε το επίπεδο των 770 μονάδων, για να υποχωρήσει και να κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις δύο τελευταίες να ολοκληρώνει την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας, δίνοντας το "bonus" των εντυπώσεων στους εν δυνάμει πωλητές, ή σε αυτούς που επιμένουν να διατηρούν τις αυξημένες "short" θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της 1/11, ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 771,92 μονάδες και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 767,07 (+1,02%), χθες "σκαρφάλωσε" μέχρι τις 770,19 και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (762,49 μονάδες, -0,6%) και σήμερα αν και βρέθηκε μέχρι το υψηλό των 770,37 μονάδων, στο τέλος κατέληξε να "παλεύει" για το πρόσημο, το οποίο "παίχτηκε" μέχρι τέλους και χρειάστηκαν οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες για να εξασφαλιστεί το "πράσινο" χρώμα (!)

"Θερμοκήπιο" μεταβλητότητας και αποκλειστικός υπαίτιος του συνεχιζόμενου volatility, δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος πλην του Τραπεζικού κλάδου.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 806,86 (+2,41%) και 777,01 μονάδων (-1,38%), στις 17.00 βρέθηκε στις 779,18 (-1,11%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 784,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του "big brother" για τους "sellers" που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Τραπεζικό ταμπλό και φροντίζουν να παρεμβαίνουν κερδίζοντας τις τελευταίες εντυπώσεις (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Σε κάθε περίπτωση και για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με επενδυτικό ορίζοντα μεγαλύτερο της μίας μέρας, ακόμα και αν οι "short" κερδίζουν τις εντυπώσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι αγοραστές έχουν ένα μικρό προβάδισμα όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 756 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1986 μονάδων και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υψηλότερα των 760 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και όσους άρχισαν να ξαναβλέπουν την πορεία των ομολόγων, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σήμερα σημειώθηκε μικρή ενίσχυση των αποδόσεων, με την απόδοση του 10ετους να αυξάνεται στο 5,14% και του 2ετους στο 2,91%.

"Στη σημερινή και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αναμένεται να διερευνηθεί η επάρκεια της στήριξης στην κρίσιμη, τεχνικά, περιοχή γύρω από τις 760 μονάδες, που θα σηματοδοτήσει μια ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση. Από την άλλη, ο ορισμός του επικεφαλής στη Fed από τον Τραμπ οδήγησε σε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Dow Jones, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, εξέλιξη που ίσως 'ευεργετήσει' και το Χ.Α., ενώ πιθανολογείται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ένα περίπου μήνα νωρίτερα από ότι αρχικώς είχε προγραμματισθεί θα ξεκινήσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες Τράπεζες, χωρίς να αλλάζει ο στόχος ολοκλήρωσής του εντός Μαίου.".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το πρόσφατο ράλι στα Ελληνικά ομόλογα, με σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, έδωσε "καύσιμα" ανόδου και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως η μεταβλητότητα "έχει έλθει για να μείνει" με κύριο εκφραστή του volatility τον Τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει να έχει σταθερούς πωλητές.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να καταδείξουν αν η αλλαγή εικόνας στο Τραπεζικό ταμπλό, κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ή οι εν δυνάμει πωλητές ετοιμάζονται να κάνουν το "επόμενο βήμα τους".

Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται η επόμενη κίνηση της Αγοράς να σηματοδοτηθεί από την αύξηση του όγκου συναλλαγών, που θα σημάνει την κίνηση εκτόνωσης προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου οι ημερήσιες μεταβολές είναι σαφώς πιο ήπιες, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικότατες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσε και σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,25% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η μετοχή βρίσκεται στις παρυφές των 30,00 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση μία ανάσα από τα 11 δισ. ευρώ (!)

Τρεις ανοδικές και μία πτωτική, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, "μετρά" ο τίτλος της Viohalco (+0,33%). Σημαντική η πρώτη αντίσταση στα 3,18 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ (+0,95%), ο τίτλος με κλείσιμο υψηλότερα των 10,54 ευρώ έδωσε ένα πρώτο σήμα επανεπιβίβασης.

Ακόμα ένα υψηλό επταετίας και πλέον, διεκδίκησε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,46%), που αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,40 ευρώ (+1,85%) για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια. Στόχος τα 4,42 ευρώ, στήριξη στα 4,08 και "stop" στο "long" στα 3,89 ευρώ.

Στα 7,23 ευρώ η επόμενη στήριξη. Στα 7,62 - 7,68 ευρώ η αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει νέα υψηλά, για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-0,54% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, ο Μυτιληναίος (+0,11%) αθροίζει οκτώ ανοδικές και μία διορθωτική. Η διάσπαση του 9,05 θέτει τον επόμενο στόχο στα 9,40 ευρώ. Στήριξη στην περιοχή 8,76 - 8,68 ευρώ. Σε υψηλά 9,5 ετών και πλέον, ο τίτλος (!)

Μεγαλύτερο του 4,89 κλείσιμο, μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα με πρώτο στόχο το 5,08 για την ΕΧΑΕ (-1,24%). Τα 4,67 ευρώ είναι κοντινή στήριξη.

Το 20,80 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση για τον Τιτάνα (-0,34%), που πρέπει να κατοχυρώσει σε πρώτη φάση, αν θέλει να βγάλει μία αντίδραση. Τα 20,00 - 20,22 είναι η στήριξη που πιστά συντηρεί στο πτωτικό του κανάλι το τελευταίο διάστημα.

Σε πλήρη εξέλιξη η, αργή, πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,77 ευρώ (κλείσιμο 2/10) για τον ΟΠΑΠ (+0,31% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Σημαντικότατη αντίσταση τα 10,01 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά 15ετιας και πλέον για τον Ικτίνο (+4,62%), αύξησε συναλλαγές ο Νίκας (+11,36%), έξι ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες απτά για την Ιντρακόμ (+1,71%), ενώ η Κρι Κρί (+0,68%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως περισσότερο ενδιαφέρουσες ήταν οι συναλλαγές, καθώς διακινήθηκε "πακέτο" 180000 τεμ. και πυκνές συναλλαγές στα 2,96 ευρώ.

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε για την Cenergy (+0,94%,), νέα υψηλά 9ετιας και πλέον για την Space (+9,71%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντερτέκ (+3,85%) και με συνεχείς εναλλαγές, ημερήσιων, προσήμων οι MIG (+2,17%) και Intralot (+3,85% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, τα 1,40 ευρώ αποτελούν το μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης που χρειάζεται κατοχύρωση για να αλλάξει η μεγάλη εικόνα.

Εννοείται ότι η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης δεν ενίσχυσε την ψυχολογία των συγκρατημένα αισιόδοξων, με βάση τα τεχνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,44%), το 1990 είναι κοντινή στήριξη, με το 2019 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα τεστάρει και πάλι το 2030. "Intraday position long" με "stop" τις 1942 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας έως τις 770,37 μονάδες (+1,03%), για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 761,21 (-0,17%). Η συνέχεια είχε εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 762,10 (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 763,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 41,9 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΚΡΙ, ΤΙΤΚ), ενώ το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΤΤ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Αττικής, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Σταθερή η "άφιξη" στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. (ΕΕΕ 10,878, ΟΤΕ 5,195, ΟΠΑΠ 3,1, Alpha Bank 2,639 και Εθνική 2,625 δισ. ευρώ).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.η ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,29% για τον Γενικό Δείκτη και 6,42% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 18,63% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,38%.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Μόνο ο Shanghai Composite (-0,34%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο "Αυστραλός" ASX 200 (+0,47%). Οι Αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω επίσημης αργίας.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street. Υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, με ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκε τον Οκτώβριο η δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών στην Κίνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο PMI Υπηρεσιών Caixin ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 50,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Caixin Media και τη Markit.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο κλάδος των Υπηρεσιών της Βρετανίας εμφάνισε απότομη αύξηση τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης Υπηρεσιών της Markit σημείωσε άνοδο στις 55,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 53,6 μονάδες το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο και στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 2016. Τα στοιχεία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε 261.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις των τυφώνων "Χάρβεϊ" και "Ίρμα". Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στις 325.000.

Εν τω μεταξύ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,1%, από 4,2%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Ωστόσο, η πτώση προήλθε κυρίως από την μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 765.000.

Ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου "ISM" κινήθηκε υψηλότερα στις 60,1 μονάδες, από τις 59,8 τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2005.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας την τρίτη άνοδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο κατά 1,3%.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

"Αφού δεν κατευθυνθήκαμε προς τις 720 μονάδες του Δείκτη, όπου θα δοκιμαζόταν σκληρά η αντοχή της φετινής ανόδου, ο Δείκτης αντέδρασε" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τώρα πρέπει να αναμετρηθεί με αρκετές αντιστάσεις για να μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το που οδεύουμε.

Η τεχνική εικόνα του Δείκτη μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους. Είτε βρισκόμαστε σε "κύμα 5" της "θεωρίας Elliot", που σημαίνει ότι οδεύουμε για νέα υψηλά (πάνω από το 860), είτε βρισκόμαστε σε "κύμα Β" της ίδιας θεωρίας, δηλαδή ξεκίνησε η αντιστροφή της ανοδικής τάσης, έγινε το "κύμα Α" που είναι η πρώτη πτώση και τώρα γίνεται μια ανοδική αντίδραση στην πτωτική πορεία που ξεκίνησε. Και εδώ ο στόχος είναι πάνω από τις 800 μονάδες.

Οι δύο παραπάνω ερμηνείες δίνουν άμεσο στόχο για ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Άρα δεν πρέπει να βιαζόμαστε να πουλήσουμε πανικόβλητοι σε κάθε άνοδο.

Η στήριξη από το εξωτερικό συνεχίζεται και αυτό επιτρέπει στην Κυβέρνηση να συζητά την αναδιάρθρωση των ομολογιακών εκδόσεων που έγιναν στα πλαίσια του PSI (Private Sector Involvement), σε λιγότερες νέες εκδόσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του χρέους που έχουν οι Ξένοι Οίκοι αξιολόγησης και θα εξομαλύνουν τις αποπληρωμές.

Αν το εγχείρημα επιτύχει (έστω και μερικώς) είναι πιθανόν να έχουμε βελτίωση κάποιων αξιολογήσεων από Ξένους Οίκους, ή και αναδιάρθρωση ξένων δεικτών προς όφελος Ελληνικών μετοχών.

Ο Νοέμβριος παραμένει ένας ιδιαίτερος μήνας, καθώς ξένα funds κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος που ολοκληρώνεται και αναπροσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική για το νέο έτος. Το τελευταίο δίμηνο επίσης έχει τρομερές φορολογικές υποχρεώσεις για τους Έλληνες, απομυζώντας την όποια ρευστότητα.

"Συνήθως ο Νοέμβριος προσφέρεται για δημιουργία ρευστότητας. Ρευστότητα όμως δεν σημαίνει πουλάω ότι έχω και βγαίνω και 'short", τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Ο συνδυασμός της σημαντικής αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, με τις αναδιαρθρώσεις Θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω λήξης του επενδυτικού Οκτωβρίου και του βραχυχρόνιου σχηματισμού του διπλού πυθμένα πέριξ των 730 μονάδων, έδωσε στο Γενικό Δείκτη τις απαραίτητες δυνάμεις για να 'περπατήσει με ασταθή βήματα' προς τη ζώνη αντίστασης των 765 με 770 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εκεί και έπειτα όμως, η περαιτέρω ανοδική κίνηση θα χρειαστεί καλύτερης ποιότητας "καύσιμα" για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ανηφορήσει με ασφάλεια από τις 770 μονάδες, προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Κίνηση η οποία προς το παρόν δε διαφαίνεται, όσο ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα.

Για άλλη μια φορά, πάντως, η ανοδική διαφυγή θα χρειαστεί τη συνδρομή των Τραπεζών και κυρίως της Alpha Bank καθώς πολλά από τα Δεικτοβαρή "χαρτιά" όπως η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ, η Motor Oil, o ΟΠΑΠ και ο Μυτιληναίος, με τη χρονικά ανοδική συμπεριφορά τους, έχουν ήδη βάλει το "λιθαράκι τους" για την επανάκτηση των 800 μονάδων.

Η συνεχόμενη αδυναμία απόδρασης από το προαναφερόμενο επίπεδο των 770 μονάδων, θα επιφέρει ρήξη στην ανοδική στρατηγική.

Τον ανοδικό ρυθμό του προσπαθεί να βρει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης λίγο πριν τα "στενά" των διαγραμματικών "συμπληγάδων" των 2030 - 2050 μονάδων. Η επιτυχής διέλευση από αυτό το επίπεδο αντίστασης, θα θέσει τις βάσεις για μια έντονα ανοδική κίνηση, προς τη ζώνη των 2108 με 2124 μονάδων αλλάζοντας, έτσι, ριζικά το υπάρχον πτωτικό τοπίο.

"Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει" στον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς οι "γνωστοί - άγνωστοι" Ξένοι κυρίως Θεσμικοί ρυθμιστές "παίζουν" από τα μέσα Σεπτεμβρίου το εύρος διακύμανσης των 840 με 720 μονάδων, με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών να πραγματοποιείται, παραδόξως, στα άκρα.

"Οποιαδήποτε πρόκληση ανοδικής τμήσης με σημάδια διαγραμματικής διαφυγής, θα 'απλώσει το χαλί' για τα επόμενα επίπεδα αντίστασης των 912 και 950 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

"Η έντονη κίνηση στην Αγορά ομολόγων φαίνεται να αφύπνισε και την Αγορά μετοχών, η οποία έδειξε, μετά από αρκετές εβδομάδες, διάθεση να κινηθεί ουσιαστικά υψηλότερα" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Το έναυσμα δόθηκε από τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είχε βρεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο αρνητικής φημολογίας, ή απαισιόδοξων σεναρίων αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την διενέργεια του "τεστ αντοχής", αλλά και της προσαρμογής από την υιοθέτηση του "Λογιστικού Προτύπου 9".

Η σταδιακή αλλαγή στάσης συνδέεται και με την διευκρίνηση τέτοιων εκκρεμοτήτων, στις οποίες η Ελληνική Αγορά τείνει, πάντα, να παίρνει υπόψη της ακραία ενδεχόμενα, επηρεασμένη από τις δύο πρόσφατες ανακεφαλαιοποίησεις μετά το 2013.

Η περίοδος που διανύουμε έως το τέλος Νοεμβρίου προσφέρεται επικοινωνιακά για τις Τράπεζες, στο να βελτιώσουν την ενημέρωση των επενδυτών σε αυτά τα θέματα, μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου. Το μοίρασμα, μέχρι στιγμής, των ημερομηνιών των ανακοινώσεων (16, 22 και 30 Νοεμβρίου), αφενός θα προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τα ανοικτά ζητήματα, αφετέρου δημιουργεί και ένα καλύτερο αίσθημα στους επενδυτές, αφού μέχρι πρότινος η συμπίεση του χρόνου δημοσίευσης συνοδεύονταν από μετριότατες οικονομικές επιδόσεις.

Πέρα από τις Τράπεζες, η άρνηση των Ξένων Αγορών να κινηθούν διορθωτικά για διάστημα μεγαλύτερο των δύο συνεδριάσεων, αύξησε τις αποκλίσεις των σχετικών αποτιμήσεων, δίνοντας κάποια επιμέρους εναύσματα ενδιαφέροντος τα οποία συνδέονται και με επικείμενες αναδιαρθρώσεις δεικτών.

Για τις 30 εταιρείες που αναμένεται να δώσουν εικόνα αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, υπάρχει ενδιαφέρον και λόγω θεμελιωδών δεδομένων, αφού η προαιρετική, πλέον, δημοσίευση των εννεαμήνων δεν έχει τον ίδιο βαθμό ανταπόκρισης πληροφόρησης ακόμα και σε εισηγμένες του FTSE-26.

Λίγο - πολύ αυτοί είναι οι λόγοι που συνθέτουν το σκηνικό διαπραγμάτευσης των μετοχών την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Ελληνική Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με διάσπαση και διαφυγή των 770 μονάδων, επίπεδο απαιτητικό ως προς την απορρόφηση της προσφοράς, αφού ο κύριος όγκος των πωλήσεων στις Τραπεζικές μετοχές έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ 830 και 770 μονάδων.

Τα τεχνικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί καθώς μετά το "πρόδρομο" σήμα του MACD ακολούθησε σήμα αγορών (31/10) από τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Πλέον οι 770 μονάδες έχουν αποκτήσει κομβικό χαρακτήρα, καθώς τόσο ο 200άρης και ο 30άρης πλαγιοανοδικά, όσο και οι 50 ημέρες πλαγιοκαθοδικά συγκλίνουν σε αυτό το επίπεδο.

Βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει και σύγκλιση διαρκείας, καθώς η Αγορά έδειξε αναποφάσιστη να επιλέξει κατεύθυνση, δίνοντας διαδοχικά αναιρούμενα σήματα. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες, κρατώντας μια σχετική ισορροπία με δυνητικό περιθώριο 40 – 50 μονάδες, έως τις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών.

Όπως και να έχει η απομάκρυνση από τα επίπεδα των 720 μονάδων φαίνεται να έχει αναιρέσει τα σενάρια διάσπασης των 700 μονάδων, ο δε πυθμένας που έχει σχηματιστεί μπορεί να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου διαγραμματικού μοτίβου αντίστροφής.

Ωστόσο το βασικό προαπαιτούμενο για την αλλαγή της καχεκτικής εικόνας που παρουσιάζει η Αγορά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναζητηθεί στις συναλλαγές, αφού κάθε προσπάθεια αλλαγής σκηνικού με τζίρο κάτω από 50 εκατ. ευρώ ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια.

"Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου οι Coca Cola, ΟΤΕ (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Ελληνικά Πετρέλαια. Στο τέλος της εβδομάδας (10/11) ανακοινώνει αποτελέσματα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Αεροπορία Αιγαίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μικρό discount 0,15% στα Παράγωγα

Η μεταβλητότητα καλά κρατεί και στην Αγορά Παραγώγων, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να γυρίζει σε θετικό πρόσημο και τις συναλλαγές να αυξάνονται, κάπως, στο συμβόλαιο του δείκτη και να μειώνονται σημαντικότατα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.165 συμβόλαια).

Στα 4.188 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.416 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.639, 1.381 για τον Νοέμβριο και 258 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.009,75) κινήθηκε μεταξύ 2.003 και 2.032,25 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.773), Εθνική (27.100), MIG (940), Alpha Bank (4.854), Πειραιώς (3.694), ΔΕΗ (193), Viohalco (558), Μυτιληναίο (394), ΟΤΕ (1.631), ΑΔΜΗΕ (291), ΓΕΚ (200), ΕΧΑΕ (134), ΟΠΑΠ (110), Cenergy (257), Ελλάκτωρα (284), Ελ. Πετρέλαια (100), Τιτάνα (103), Folli Follie Group (114), Intralot (107).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.792, Eurobank 61.923, Εθνική 134.752, Alpha Bank 42.378, Μυτιληναίο 10.411, Viohalco 10.197 και Πειραιώς 16.286.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.097.753 τεμ., (από 5.591.106 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 55.203.818 τεμ. (53.203.818), Πειραιώς 7.259.382 τεμ. (7.259.382) και Eurobank 8.990.405 τεμ. (8.990.405).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.


 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v