Ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 6,29% και από τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 10,54% και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια και να χρειαστούν οι αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
Πιο συγκεκριμένα, αφού ο κλαδικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 989,48 μονάδες (+1,82%), βρέθηκε να χάνει τα αρχικά κέρδη και να υποχωρεί μέχρι τις 966,57 μονάδες (-0,53%), στις 17.00 βρέθηκε στις 974,22 (+0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 986,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,57%.
Όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και μάλιστα οι Alpha Bank (+1,96%) και Eurobank (+1,19%) και στο υψηλό ημέρας (!)
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσο συνεχίζεται το γαϊτανάκι δηλώσεων - εκτιμήσεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν - ΕΚΤ, για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών, οι πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ θα συνεχιστούν, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η "μεγάλη εικόνα" του Χ.Α. θα συνεχίσει να δίνει αρνητικά μηνύματα, μέχρι να επιστρέψουν, μαζικότερα, οι αγοραστές στα μη Τραπεζικά blue chips και σε επιλεγμένους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Κινήσεις "καλλωπισμού" των δεικτών, είτε μέσω των τελικών δημοπρασιών, είτε με επιλεκτικές κινήσεις στον μη Τραπεζικό 26αρη, με κύριο εκφραστή τον τίτλο της ΕΕΕ, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αυξάνουν την υφιστάμενη νευρικότητα.
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η φιλολογία για τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες, καθώς οι Τράπεζες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα "τεστ αντοχής", ενώ όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ δύσκολα θα αλλάξει την άποψή του για διενέργεια ανάλυσης ποιότητας ενεργητικού (AQR), η οποία, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, θα οδηγήσει σε απαίτηση νέων κεφαλαιακών αναγκών.
Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και προς μερική αποκατάσταση της πληγείσας εικόνας, χρειάζονται, σε πρώτη φάση, κλεισίματα υψηλότερα των 1011 μονάδων.
Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δήλωσε ωστόσο ότι "οι Ελληνικές Τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις Ελληνικές Αρχές".
"Η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και οι αμέσως επόμενες, θα κληθούν να δείξουν αν τα αντανακλαστικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι σε εγρήγορση. Θα τεσταριστούν, επομένως, τα όρια στήριξης της περιοχής των 800 μονάδων, με τους αγοραστές να καλούνται να δείξουν αν θεωρούν ελκυστικά τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών των Τραπεζικών μετοχών, αν δηλαδή εκτιμούν ότι θα υπερισχύσουν οι Ευρωπαϊκές απόψεις για τα του κλάδου" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο τα "φέσια" του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες. Μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 5,435 δισ. ευρώ, από 5,095 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου, σε ένα μήνα που θα έπρεπε να έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση του ποσού. Από αυτά τα 269 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων, κυρίως ΦΠΑ, που εκκρεμούν εδώ και πολλούς μήνες.
Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα λάβει η Αθήνα τον Οκτώβριο, μετά από έλεγχο που θα κάνουν οι Θεσμοί για την πρόοδο εκκαθάρισης αυτών των χρεών. Το θέμα επρόκειτο κανονικά να συζητηθεί στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης στο Euro Working Group (EWG), αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές του Κράτους, το θέμα μεταφέρεται σε επόμενο EWG, που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η μη αποδέσμευση της υποδόσης των 0,8 δισ. ευρώ, μπορεί να ήταν αναμενόμενη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αύξησε την επιφυλακτικότητα - νευρικότητα, μεταξύ των ενεργών παικτών του Χ.Α. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως καθυστερεί, σύμφωνα με τους Θεσμούς, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και της ζητήθηκε κατά το χθεσινό EuroWorkingGroup να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Εν τω μεταξύ και καθώς συνεχίζονται οι διεθνείς εντάσεις, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο και να παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα και τις ειδήσεις που συνδέονται και με την κρίση στην Βόρειο Κορέα, λόγω 'ανομβρίας' εσωτερικών ειδήσεων".
Η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη στον Τραπεζικό κλάδο, με το σύνολο των αναλυτών να εκτιμά ότι "οι Τραπεζικές μετοχές θα αναζητήσουν στηρίξεις 'νοτιότερα', ακόμα και αν η περιοχή των 966 μονάδων, δώσει βραχύβια αντίδραση στον Τραπεζικό δείκτη, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελευταία συσσώρευση έσπασε καθοδικά και όλοι περιμένουν που θα βρει η Αγορά, τις επόμενες στηρίξεις της".
Αλλάζοντας "γήπεδο" και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, ο Σαράντης (0%) προσπάθησε να αντιδράσει από το χθεσινό -3,25% και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με τον τίτλο να έρχεται από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και τέσσερις αμετάβλητες, στις τελευταίες επτά. Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 12,00 ευρώ (+3,45%), όμως η συνέχεια δεν δικαίωσε τους αρχικούς αγοραστές και πολύ περισσότερο αυτούς που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας.
Ο τίτλος, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει "short", με το "stop" στα 12,24 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 11,70, 11,33 και 11,06 ευρώ.
Προσπάθεια θετικής αυτονόμησης, για πολλοστή φορά, από την Viohalco (+2,45%), με την μετοχή να παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,01 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 3,20 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 3,37 και 3,54 ευρώ.
Στην περίπτωση του Ελλάκτωρα (+0,63%), συνεχίζεται το "φλερτ" με το επίπεδο των 1,70 ευρώ, που είναι και το "Make or break". Μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι το 1,83. Κύρια στήριξη στα 1,55 ευρώ.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι περισσότεροι τίτλοι είναι "άδειοι" από αγοραστές, ενδεικτική η περίπτωση της Λούλης, όπου με την πρώτη συναλλαγή και "ανοιχτή" εντολή 883 τεμ. βρέθηκε να υποχωρεί στα 1,70 ευρώ (-29,46%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 2,33 ευρώ (-3,32%) και με συνολικό όγκο 1702 τεμ.
Μένοντας χαμηλότερα του FTSE26, αξιοπρόσεκτη η κινητικότητα που σημειώθηκε στην ΕΥΔΑΠ (+3,17%) και αρκετοί από τους traders την συνέδεσαν με την επικείμενη επίσκεψη Μακρόν (μεσημέρι Πέμπτης 7/9).
To πορεία της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του χρόνου
Ο τίτλος με την υπέρβαση των 6,17 ευρώ, έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,26 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στην ζώνη 5,94 - 5,86 ευρώ.
Επίσης, ίσως έχουν ενδιαφέρον οι περιπτώσεις των Καρέλια (+2,68%) και Πλ. Θράκης (+1,68%), που διατηρούν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά.
Στην περίπτωση των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,45%), οι 2109 μονάδες είναι η κύρια στήριξη και οι 2154 μονάδες, η πρώτη, αποφασιστική, αντίσταση. "Intraday position short" με "stop" τις 2201 μονάδες.'
Για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν θετική ένδειξη η επιστροφή υψηλότερα των 809 - 810 μονάδων, αν αυτή δεν είχε επιτευχθεί με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Το ημερήσιο "stop" για τους "short" στις 838 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Πυκνός σε εξελίξεις αναμένεται ο Σεπτέμβριος με την επίσκεψη Μακρόν και τα εγκαίνια της "Κινεζοκρατούμενης" φέτος ΔΕΘ να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Παράλληλα, οι Γερμανικές εκλογές διενεργούνται προς το τέλος του μήνα με τη Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Ωστόσο, το Ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει υποτονικό και με διάθεση πλαγιοκαθοδικής κίνησης στις πρώτες μέρες, καθώς βρίσκεται υπό την επήρεια τριών κρίσιμων παραγόντων:
O πρώτος αφορά τα του Τραπεζικού κλάδου. Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα κατέγραψαν μεν βελτιωτική εικόνα καθώς σημειώνεται σταδιακή απεξάρτηση από τον ELA και μικρή μείωση των NPLs και των ανοιγμάτων, αλλά συντηρείται ο σκεπτικισμός σε σχέση με τη δυνατότητα επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει υποβληθεί στην ΤτΕ. Έτσι συντηρείται από την επενδυτική κοινότητα η πεποίθηση ότι η άποψη του ΔΝΤ περί ανάγκης διατήρησης μαξιλαριού 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση, δύσκολα θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση. Στο μεταξύ, το EWG μετέθεσε τα της έγκρισης της υποδόσης των 800εκ. ευρώ για το Οκτώβριο.
Οι άλλοι δύο λόγοι προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο πρώτος είναι οι εξελίξεις στη Β. Κορέα με το 33χρονο Κιμ να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες. Σαν αποτέλεσμα, η γεωπολιτική αστάθεια εδραιώνεται στις Αγορές, καθώς μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, οδηγώντας τις Αγορές σε νευρικότητα.
Είναι δε πιθανό, οι ρευστοποιήσεις Ελληνικών τίτλων να εντάσσονται σε μια λογική μείωσης των θέσεων σε Αναδυόμενες Αγορές ενόψει της συγκέντρωσης στις Μητροπολιτικές, ενώ την ίδια ώρα η επιλογή των "ασφαλών καταφυγίων" προκρίνεται από αρκετούς, όπως προκύπτει και από την αναρριχόμενη τιμή του Χρυσού.
Ο τελευταίος παράγων, αφορά τη σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα, σε σχέση με τον τερματισμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είναι φανερό ότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα από τη διαδικασία αυτή, όπως προκύπτει από την αύξηση των προσφυγικών ροών που ήδη συντελείται, αν και αρκετοί Τούρκοι αναζητούν ήδη ακίνητο στη Χώρα μας με τη διαδικασία της παροχής της "Golden Visa".
Είναι επομένως σαφές ότι τρεις "μαύροι κύκνοι" επηρεάζουν αρνητικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας σε παράταση τη διαδικασία συσσώρευσης και τεστάροντας τις στηρίξεις της περιοχής των 800 μονάδων. Θα χρειαστεί δε να υπάρξουν ουσιαστικοί θετικοί καταλύτες, με την μορφή της προώθησης των Αποκρατικοποιήσεων, ή της δρομολόγησης σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, όπως εκείνο του Ελληνικού.
"Μοιάζει μάλλον ως φρούδα προσδοκία βραχυπρόθεσμα, όταν τα στοιχεία του 3ου τριμήνου καταγράφουν υποχώρηση του σχηματισμού ακαθάριστου κεφαλαίου (νέων επενδύσεων δηλαδή) κατά 17,1%, παρά τη φιλότιμη Πρωθυπουργική προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, με την πύκνωση επισκέψεων σε επιχειρηματικούς χώρους…" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,34%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-0,63%).
Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, μετά το άνοιγμα της Wall Street, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, μετά την χθεσινή αργία.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, θετικό πρόσημα για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η δραστηριότητα στον Κινεζικό τομέα Υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Αύγουστο με γρηγορότερους ρυθμούς, αντιστρέφοντας την επιβράδυνση που παρουσίασε τους δύο τελευταίους μήνες. Ο PMI της Caixin για τις Υπηρεσίες ενισχύθηκε σε 52,7 τον Αύγουστο, από το 51,5 του Ιουλίου, όπως ενημέρωσαν η Caixin Media και η ερευνητική εταιρεία Markit. "Ωστόσο ο επίσημος δείκτης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε επιβράδυνση στον τομέα", σημειώνει το MarketWatch. Η ανάγνωση του Αυγούστου είναι η υψηλότερη των τελευταίων τριών μηνών.
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει στη ρύθμιση της Αγοράς αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICOs), μία ημέρα μετά την απαγόρευσή τους στην Κίνα. Από το επίπεδο - ρεκόρ των $4.980 που έπιασε το Σάββατο, το ψηφιακό νόμισμα, bitcoin, έχει διολισθήσει πάνω από 20%.
"Το άλμα 380% που κατέγραψε φέτος το bitcoin είναι ενδεικτικό μιας νέας εποχής με μεγαλύτερες 'φούσκες' από ότι στο παρελθόν", υποστηρίζουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
"Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ρίξει στις Αγορές περίπου $14 τρισ. μέσω προγραμμάτων τόνωσης, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να στραφούν σε στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο. Τα ράλι στα ψηφιακά νομίσματα και στα ETF που ποντάρουν στην πτώση του δείκτη μεταβλητότητας 'VIX' είναι πολύ μεγαλύτερα από ράλι του παρελθόντος όπως αυτά στις Ιαπωνικές μετοχές", τονίζουν οι αναλυτές.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, με τον γρηγορότερο ρυθμό από το Πάσχα και μετά ενισχύθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία τον Αύγουστο. Σε όρους "like for like" οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,3% σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσαν σήμερα η Ένωση "British Retail Consortium" και η KPMG.
"Αν και πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου στις πωλήσεις λιανικής, η ανάπτυξη έχει οδηγηθεί κυρίως από τις υψηλότερες τιμές των Τροφίμων και όχι επειδή οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα", διευκρίνισε η BRC.
Η Οικονομία της Βρετανίας χάνει momentum καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το "Brexit", όπως καταδεικνύουν οι δείκτες PMI που δημοσίευσε σήμερα η Markit. Ο PMI της IHS Markit για τις Βρετανικές Υπηρεσίες υποχώρησε τον Αύγουστο σε 53,2 από 53,8 τον Ιούλιο, κάτω της μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων του Reuters για 53,5. Πρόκειται για την πιο χαμηλή ανάγνωση από τον περσυνό Σεπτέμβριο, λίγο μετά το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Χώρας στο Ευρωπαϊκό Μπλοκ.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη και αυξήθηκαν οι πιέσεις από τις τιμές, όπως καταδεικνύει ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit. "Η έρευνα δείχνει πως το momentum θα διατηρηθεί και αυτό το μήνα, πιθανώς προσφέροντας καλά νέα στην ΕΚΤ", μεταδίδει το Reuters.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη διατηρήθηκε σταθερός στο 55,7 τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 55,8.
Η UBS σε έκθεσή της αναβάθμισε τη σύσταση για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες σε "overweight" από "neutral", ενώ υποβάθμισε τη σύσταση για τον Φαρμακευτικό κλάδο σε "neutral" καθώς αναμένει ότι οι κυκλικοί κλάδοι θα λάβουν ώθηση από τα σχέδια της ΕΚΤ να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
"Είχαμε σημειώσει προηγουμένως ότι οι κυκλικοί κλάδοι δείχνουν πιο ελκυστικοί καθώς εμφανίζουν momentum στα κέρδη ανά μετοχή, αλλά εμφανίζονται να υποαποδίδουν έναντι των αμυντικών κλάδων. "Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι έχουμε έναν πιθανό καταλύτη ενόψει, καθώς πλησιάζει το 'tapering' της ΕΚΤ", αναφέρει ο οίκος.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος αγορών ομολόγων εντός του έτους, αν και οι ανησυχίες για το ισχυρό Ευρώ έχουν πυροδοτήσει προσδοκίες ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν τόσο γρήγορα.
Αλλάζοντας Ήπειρο, "ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται αρκετά κάτω από τον στόχο, οπότε η Fed πρέπει να μη βιαστεί να προχωρήσει σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, μέχρι να είναι βέβαιη ότι οι τιμές κινούνται υψηλότερα", δήλωσε η Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Lael Brainard.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Ιούλιο την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,3% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τον Ιούνιο είχαν σημειώσει πτώση 3,2%. Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών βούτηξαν κατά 6,8%, αρκετά περισσότερο από την πτώση 2,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 10,8 από 10 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight".
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η αύξηση στην τιμή - στόχο σχετίζεται κυρίως με τη μείωση του ρίσκου Χώρας και των spreads των Ελληνικών ομολόγων.
Την αισιοδοξία της για τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bankκαταθέτει με έκθεσή της στην οποία διατηρεί "buy" για τις δυο μετοχές η Wood.
Όσον αφορά στην Εθνική, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα μεγέθη της δεν είναι συγκρίσιμα λόγω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και των μονάδων σε Ρουμανία και Σερβία.
Οι ζημιές που εμφάνισε (λόγω επαναλαμβανόμενων ζημιών από συναλλαγές) δεν θα ικανοποιήσουν τους επενδυτές, τονίζει. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει τις ισχυρές τάσεις στον ισολογισμό και τη συντηρητική πολιτική στο μέτωπο των προβλέψεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ομαλοποίηση το 2018.
Η Wood διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή - στόχο στα 0,55 ευρώ, λόγω της ισχυρής ρευστότητας, της κεφαλαιακής θέσης και των τάσεων όσον αγορά στην ποιότητα ενεργητικού. "Πιστεύουμε ότι η Εθνική αξίζει να διαπραγματεύεται με premium έναντι των Ανταγωνιστών της", τονίζει.
Όσον αφορά στην ΑΛΦΑ, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα κέρδη της υπερέβησαν τις προβλέψεις, λόγω καλύτερων επιδόσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους, τις προμήθειες και χαμηλότερο κόστος ρίσκου.
Τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν την Αγορά, σημειώνει, ενώ διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή - στόχο στα 3 ευρώ.
Στα 21,9 ευρώ από 20,2 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η IBG σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "buy" από "accumulate". H χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα μεγέθη του ομίλου το 2017. Εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 306 εκατ. και οι πωλήσεις στα 7,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα εκτιμά ότι η εισηγμένη θα προχωρήσει σε διανομή υψηλότερου μερίσματος. Ειδικότερα προβλέπει ότι θα διανείμει συνολικό μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,90 στην χρήση του 2016.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 814,04 (+0,64%) και 805,27 μονάδων (-0,45%), στις 17.00 βρέθηκε στις 808,92 (0,00%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 812,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.
Ο τζίρος, σαφώς χαμηλότερος από την χθεσινή πτωτική συνεδρίαση, περιορίστηκε στα 34,8 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, απέσπασαν το 44,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco και Ελλάκτωρ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο Fourlis.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.
----ΧΠΑ
Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.965 συμβόλαια).
Στα 3.919 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.094 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.120, 1.075 για τον Σεπτέμβριο και 45 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.126,25) κινήθηκε μεταξύ 2.117 και 2.140 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.441), Εθνική (22.787), MIG (2.733), Alpha Bank (3.772), Viohalco (228), Ελ. Πετρέλαια (165), ΟΤΕ (299), Μυτιληναίο (197), Cenergy (168), Intralot (160), Ελλάκτωρα (217), ΕΧΑΕ (128), Lamda Development (100), ΟΠΑΠ (289), Πειραιώς (16.973).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 97.293, Eurobank 45.881, Εθνική 114.892, Alpha Bank 36.427, Πειραιώς 118.604 και Viohalco 11.188.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.913.736 τεμ., (από 14.814.582 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.057.312 τεμ. (18.057.312) και Eurobank 17.716.556 τεμ. (16.724.866).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.