Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ

Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 810 μονάδων. Στο -5% η μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Alpha, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κέρδη για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Tιτάνα. Μέτριος ο τζίρος.

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ

Σε δοκιμασία και οι 809 μονάδες, χαμηλό σημείο στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου. Με μεγαλύτερες απώλειες απ' ό,τι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ΧΑ συνεχίζει χαμηλότερα καθώς οι πωλητές επιμένουν σταθερά κυρίως στον τραπεζικό κλάδο -όπου και η μεγαλύτερη διόρθωση- αλλά και στα περισσότερα blue chips.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,35% στις 12.099 μονάδες -απόρροια των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις-, με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη.

Σε μέτριους ρυθμούς οι ευρωπαϊκές αγορές -και λόγω της αργίας στη Wall Street-, την ώρα που στην Αθήνα συναλλαγές και τζίρος θεωρούνται μάλλον αυξημένοι (δεδομένης της κλειστής αμερικανικής αγοράς) και αυτό λόγω των συγκριτικά υψηλών συναλλαγών που συνεχίζονται να πραγματοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Το 62% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να διορθώνει 3,66% προς τις 970 μονάδες, σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις από τα τέλη Ιουλίου.

Συνεχείς οι πωλήσεις και στις 4 συστημικές αλλά και στην Attica Bank, με τον...φόβο του ΔΝΤ να έχει ενεργοποιήσει εντολές έως και 5,33% χαμηλότερα, στην περίπτωση της Πειραιώς.

Με τον ΔΤΡ πάνω από 3,50%, εύλογη η εικόνα για το μη τραπεζικό μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, σε μία συγκυρία που τα ισχυρά χέρια ούτως ή άλλως μειώνουν θέσεις τους (από τα τέλη Ιουλίου).

Στην περιοχή των 809 μονάδων δίνονται... μάχες μεταξύ πωλητών - αγοραστών καθώς πέριξ των 800-810 έχει «χτισθεί» ένα σημαντικό μέρος (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Για αυτό και χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως πέριξ αυτής της ζώνης τιμών θα δοθούν... μάχες μεταξύ των δύο πλευρών, με τους short να έχουν σαφές προβάδισμα. Τι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση; Καθώς η πίεση στις τράπεζες αποδίδεται σε εγγενή (και όχι διεθνή) αφορμή, είναι ένα καλό ερώτημα, που σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς σχετίζεται με την «τρίτη αξιολόγηση-στάση του ΔΝΤ».

Στον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank και εκτενέστερες απώλειες στην Πειραιώς.

Τεχνικά αποκαρδιωτική η εικόνα του ΔΤΡ, αναζητώντας στηρίξεις έστω πέριξ των 970 μονάδων.

Ομως, πέραν των τραπεζικών, θέσεις μειώνουν και σε αρκετά blue chips, με τις περισσότερες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, Viohalco.

Ωστόσο στα μη τραπεζικά χαρτιά, κάτι επιχειρείται να κινηθεί σε τίτλους του... 25άρη, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Lamda Development, ενώ καλά κρατούν Coca Cola, ΔΕΗ.

Με απώλειες μικρότερες του ΓΔ ανθίστανται μετοχές των Sarantis, FF Group, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ.

Στις 14:45 στον τραπεζικό κλάδο είχαν γίνει συναλλαγές αξίας 16,4 εκατ. ευρώ (τα 4,6 στην Αlpha Βank).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v