Σε χαμηλά 3μήνου ο τραπεζικός δείκτης, στα όρια των πολύ σημαντικών στηρίξεών του ο Γενικός Δείκτης και αυτά σε μία συνεδρίαση όπου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν ελεγχόμενα και η Wall Street ήταν κλειστή.
Ερχεται πιο κοντά η τελική αναμέτρηση με τη Β. Κορέα, προειδοποιούν οι Financial Times αλλά είναι προφανές πως με τον DAX να υποχωρεί 0,33% στις 12.102 μονάδες και τον ΔΤΡ κατά 3,52% στις 971,75 μονάδες, το πρόβλημα στο ΧΑ δεν είναι οι... γεωπολιτικές ανησυχίες και οι... πυραυλικές απειλές Κιμ αλλά εγγενείς επιφυλάξεις και ενδεχομένως προεξόφληση αρνητικών εξελίξεων στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον κλάδο, με συναλλαγές 23 εκατ. ευρώ (δηλαδή αυξανόμενος ο ρυθμός) και απ' ό,τι φαίνεται τα «ξένα χέρια» λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη... βόμβα ΔΝΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των ομίλων, με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να θέτει (σε συνέντευξή του στο Βήμα) το θέμα στους «σκληρούς» των δανειστών (για τον ρόλο του Ταμείου).
Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός πως οι εντονότερες πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν με το διήμερο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των 4 συστημικών ομίλων (30-31/8), με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως οι τράπεζες κινήθηκαν εντός των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σημειωτέον πως και οι 4 όμιλοι στηρίχθηκαν για ακόμη ένα τρίμηνο στις λογιστικές διαγραφές δανείων, γεγονός/τακτική που δεν δείχνει να ικανοποιεί/καθησυχάζει απόλυτα ορισμένους από τους έχοντες θέσεις στον κλάδο.
Στις 971,75 ο ΔΤΡ, στις 963-964 η πλησιέστερη στήριξη, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, περιοχή που ίσως θα μπορούσε να δώσει μία τεχνικής μορφής αντίδραση (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντίσταση είναι στις 1.011 μον.), ωστόσο θα πρόκειται για ανοδική διόρθωση εντός ενός ξεκάθαρου πτωτικού σχηματισμού.
Θα δούμε κατά πόσον οι πωλήσεις των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στον κλάδο σχετίζονται με την προεξόφληση insiders για επικείμενες εξελίξεις στο εγχώριο σύστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Μάλιστα, έμπειρος χρηματιστής εστίαζε και στην έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών/κατασχέσεων (με ρυθμό 1.200-1.500 κατοικιών τον μήνα μέχρι το τέλος του 2017) και τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Το τελευταίο μπορεί να αποβεί και ένα διογκούμενο ζήτημα με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις, σε μία πολύ «πονηρή» περίοδο για την ελληνική αγορά.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ρευστοποιήσεις και σε επιμέρους blue chips θεωρούνται φυσική συνέπεια, με τη στήλη να έχει σημειώσει έγκαιρα πως ο Αύγουστος δεν ήταν πτωτικός μήνας, λόγω της υπεραπόδοσης της πιο βαριάς εισηγμένης/μετοχής του χρηματιστηρίου, της Coca Cola. Να συνεκτιμηθεί πως οι χθεσινές συναλλαγές -με 40,1 εκατ. μετοχές και τζίρο 42,3 εκατ. ευρώ- πραγματοποιήθηκαν με τη Wall Street σε αργία.
Πρόκειται, θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, για απόλυτα φυσιολογική μείωση θέσεων από ισχυρά χέρια, που ούτως ή άλλως και σε αυτές τις τιμές γράφουν μικρότερες ή μεγαλύτερες υπεραξίες από τη συμμετοχή τους στο μ.κ. ισχυρών εισηγμένων. Εύλογα λοιπόν να «κλειδώνουν» ένα μικρό μέρος των θέσεών τους, κάτι που όπως περιμένουμε, θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία συμμετοχής των ξένων (και... ξένων) για τον μήνα Αύγουστο.
Στο ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου, εάν και πώς θα μπορούσε να αναστραφεί η τάση, προφανώς και θα εξαρτηθεί από τα ισχυρά χέρια και τον χρόνο που αυτά θα κρίνουν ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πως τα προβλήματα των τραπεζών δεν είναι στην έκταση που επιμένει να αποτιμά το ΔΝΤ.
Πρακτικά και επειδή είμαστε στα πρώτα βήματα αυτής της διαδικασίας, οι traders θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο το ΧΑ, οι αποτιμήσεις να μειωθούν (λιγότερο ή περισσότερο), να διαμορφωθούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Τα όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό EwG είναι ένα πρώτο, πολύ αρχικό βήμα γραφής των Ευρωπαίων δανειστών, οι οποίοι ανάβουν το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα μπορούσε η συγκεκριμένη κίνηση των επιτελών του EwG να σταθεί αφορμή για μία κατευναστική συνεδρίαση στο ΧΑ; Θα φανεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και τεχνικά η «μέτρηση» δίνει στήριξη στις 963-964 και πιθανότητα προσπάθειας αντίδρασης με αντίσταση (πλέον) τις 1.011 μονάδες.
Την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, για τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η έλευση των επικεφαλής, έτσι για να έχουμε (χονδρικά) ένα χρονικό πλαίσιο του τι ακολουθεί.
Το σίγουρο είναι πως για τις επόμενες εβδομάδες (λίγες ή πολλές, θα φανεί στην πορεία) και το ΧΑ θα κινείται στον ρυθμό της τρίτης αξιολόγησης, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για τη στάση των ισχυρών χεριών σε τράπεζες και blue chips.
Βραχυπρόθεσμα σημειώνεται η contrarian κίνηση των Coca Cola, Viohalco, Lamda Development, Jumbo, TITAN, FF Group και ΟΛΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, όπου υπερίσχυσαν οι αγοραστές. Αλλά και των μετοχών των Αεροπορίας Αιγαίου, ΔΕΗ, Grivalia, Motor Oil, με τις πρώτες τρεις να υποχωρούν λιγότερο από 0,40% και τις Grivalia, Motor Oil να «κλείνουν» στα ίδια, δηλαδή στα 9,09 και 18,80 ευρώ αντίστοιχα.
Κλείνοντας: το ενδεχόμενο αντίδρασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του ΔΤΡ, με τη χθεσινοβραδινή θετική εισήγηση του EwG (για την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος) να μπορεί να αποβεί μία ενθαρρυντική αφορμή και τη στάση των ισχυρών χεριών στα blue chips.
Τεχνικά, όπως σημειωνόταν και στα χθεσινά σχόλιά μας, πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο στην ευρύτερη περιοχή των 809-800 μονάδων να διεξαχθούν «μάχες» μεταξύ πωλητών - αγοραστών και να εκδηλωθεί αντεπίθεση των αγοραστών προς τις 820 μονάδες. Σήμερα λειτουργεί και η Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία του Labor Day.