Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντηρεί την ανοδική φορά ο ΓΔ

Προς τις 830 μονάδες κοιτάζει ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να συντηρούν την ανοδική πορεία. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές, πτωτικά η Coca Cola μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

ΧΑ: Συντηρεί την ανοδική φορά ο ΓΔ

Συντηρείται η ήπια ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, ανακάμπτει σημαντικά η Φρανκφούρτη μετά την διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σχετική νηνεμία στις αγορές, στο συν τα futures στην Wall Street, στο 1,18 η σχέση EUR/USD, κατά 0,84% χαμηλότερα το Brent στα 51,65$/βαρέλι ενώ το yield του 2ετούς των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 1,310%.

Ισχυρότερη η ανοδική αντίδραση για τον DAX με μοχλό τράπεζες και βιομηχανίες, με την Φρανκφούρτη να επανακάμπτει προς τις 12.150 μονάδες μετά την αρνητική απόδοση της προηγούμενης εβδομάδος. Από τις 11.935 της Παρασκευής νωρίτερα έως τις 12.164 μονάδες αλλά ακόμη εντός πτωτικού καναλιού και την τάση να αποσαφηνίζεται ενδεχομένως αύριο.

Αύριο αργεί το ΧΑ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους βραχυπρόθεσμους και με το σκεπτικό ότι οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο προσώρας για την Ευρώπη η Φρανκφούρτη και για τις αγορές η Wall Street παραπέμπουν σε αποτελεσματική διαχείριση της υποχώρησης και αντίδρασης μέσα στο πλαίσιο και των ανοδικών διορθώσεων που έχουν τα χρηματιστήρια σε αυτές τις φάσεις.

Σταθερά σε θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης από την πρώτη κιόλας εντολή, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, οδηγό την Εθνική και σταδιακά στην πλειονότητα των blue chips να ενεργοποιούνται αγορές.

Απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη η υποχώρηση της Coca Cola, μετά το εβδομαδιαίο 7,71% και τα νέα υψηλά των 29,16 ευρώ αλλά χωρίς πειστική αντιστάθμιση από τους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, ειδικότερα από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 10,65-10,77 ευρώ με περιορισμένες πωλήσεις νωρίτερα να "γυρίζουν" τον Οργανισμό οριακά αρνητικά. Στα 9,62-9,70 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ με προβάδισμα στους αγοραστές αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική για υψηλότερα των 9,70 ευρώ. Και στις δύο μετοχές σημειώνεται μείωση θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια, με την προσφορά να απορροφάται. Ωστόσο και οι δύο μετοχές δεν έχουν την δυναμική, που θα απαιτούσε μία ενδεχόμενη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των σημαντικών 835 μονάδων.

Στις τράπεζες επιφυλακτική η εικόνα αγοραστών- πωλητών, με τον ΔΤΡ να έχει ανακάμψει μεν έως τις 1.069 μονάδες αλλά να χρειάζεται ένα "κλείσιμο" τουλάχιστον πάνω από τις 1.065 για την Τετάρτη. Στο συν και οι 4 μετοχές, με μεγαλύτερο ποσοστό για την Alpha Bank έως τα 2,15 ευρώ, περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank

Σε 8 από τις 26 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, ΓΕΚ/Τέρνα.

Ισχυρότερη long τάση για τους τίτλους των Σαράντη (3,41%), Μυτιληναίου (2,36%), Jumbo (1,96%), FF Group (1,23%).

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν η MIG, Νηρέας και δευτερευόντως ΕΛΒΕ, Ικτίνος.

Στις 48/26 η σχέση ανοδικών/καθοδικών. Πλησιάζει τα 12 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v