Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

Με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές η εγχώρια αγορά ανακάμπτει ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές. Η Εθνική έχει τεθεί σε θέση οδηγού. Σταθεροποιητικά η Coca Cola μετά το μίνι ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.

ΧΑ: Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, καθώς από νωρίτερα στην Φρανκφούρτη επιχειρείται αντίδραση. Με εντολές αγορών σε Εθνική, Πειραιώς και 2-4 διεκτοβαρείς μετοχές "άνοιξε" η Δευτέρα με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να προσεγγίσει την περιοχή των 1.060 μονάδων και ο FTSE25 των 2.180 μονάδων.

Πρώτο δείγμα γραφής ενθαρρυντικό δεδομένης της... ουράς πωλήσεων από το κλείσιμο της Παρασκευής. Παράμετρος, που φαίνεται να διαφοροποιεί εν μέρει την εικόνα- τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα λεπτά- είναι η αντίδραση που νωρίτερα έχει φέρει σε θετικό έδαφος τον δείκτη DAX. Από νωρίς στο συν η πλειονότητα των μετοχών, τραπεζικών και βιομηχανικών δίνοντας "ανάσες" στον δοκιμαζόμενο (τεχνικά ) δείκτη με αποτέλεσμα η επαναφορά του υψηλότερα των 12.100 προς τις 12.130 μονάδες. Επίσης τα πρώτα μηνύματα από την Wall Street δίνουν χώρο στους αγοραστές να βγουν με εντολές τους ενδεικτικά έως 3% πιο πάνω στην Deutsche Bank (14,160 ευρώ), Bayer (107,25), VW (128,88 ) κ.α. 

Στην πορεία του DAX δίνεται προσοχή, όπως και στα Futures του S&P (κατά 0,54% στις 2.452 μον.) καθώς επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις κινήσεις των ξένων (και... ξένων) traders και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με την Εθνική οδηγό και τον ΔΤΡ να περνά τις 1.060 μονάδες αλλά και 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές να έχουν αγοραστές φαίνεται να εξισορροπείται το πλεονέκτημα που είχαν οι πωλητές από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα εικόνα από Φρανκφούρτη, από Νέα Υόρκη και τις πρώτες συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Πάνω από τις 825 μονάδες ο ΓΔ, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 οι αγοραστές ελέγχουν το παιχνίδι, κερδίζοντας σταδιακά πόντους.

Ετσι με την Εθνική να αντιδρά έως τα 0,359 ευρώ, την Πειραιώς έως τα 4,89 ευρώ κερδίζεται σταδιακά έδαφος και για τα blue chips. Σημειωτέον, πως στις πρώτες μετοχές του δείκτη που δόθηκε σήμα αγορών/long ήταν στις Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ δίνοντας και το στίγμα των παικτών για τη συνέχεια.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο από τα πρώτα κιόλας 20΄ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ένδειξη ενθαρρυντική, καθώς είχε υποχωρήσει σχεδόν 3% σε εβδομαδιαίο δημιουργώντας εύλογα... μικροανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πάνω ο ΟΠΑΠ, που έρχεται από διόρθωση, λίγο χαμηλότερα η Coca Cola μετά την τελευταία εντυπωσιακή της άνοδο στα νέα υψηλά, συντηρώντας έτσι τις ισορροπίες αγοραστών- πωλητών.

Σταδιακά ανέβηκαν οι αγοραστές σε ΔΕΗ, σε ΤΙΤΑΝα, σε Grivalia, σε ΕΧΑΕ, σε ΟΤΕ με αποτέλεσμα ο ΓΔ να διαμορφώνεται λίγο πριν τις 11.00 έως 0,55% υψηλότερα προς τις 829 μονάδες.

Με τον ΔΤΡ να ενισχύεται και από την κίνηση της Alpha Bank προς τα 2,13, της Eurobank προς τα 0,946 ευρώ.
Σχέση ανοδικών καθοδικών στις 32/8 με τις MIG και Intralot από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ούτως ή άλλως χαμηλού κόστους η μέχρι τώρα προσπάθεια, με κάτι περισσότερα από 1,7 εκατ. ευρώ στις 11:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v