Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα δοκιμή πάνω από τη ζώνη των 780 μονάδων

Αξιοσημείωτες αντοχές βγάζει η αγορά παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους και το QE. Ανοδικό γύρισμα για τον τραπεζικό κλάδο μετά από τις τελευταίες πιέσεις. Η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Νέα δοκιμή πάνω από τη ζώνη των 780 μονάδων

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος τείνει να καθιερωθεί σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ (εξαίρεση η χθεσινή, απόλυτα "ειδικών συνθηκών" συνεδρίαση) και παρά το γεγονός ότι έχουν εκλείψει οι θετικές ειδήσεις όσον αφορά τα "ανοιχτά μέτωπα" που απασχολούν την Αγορά, ο Γενικός Δείκτης κόντρα σε όλες τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που βλέπουν υποχώρηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, συνεχίσει να κρατά την επαφή του με τα πρόσφατα υψηλά (!)

Μάλιστα, σήμερα και μετά από έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, ο Δείκτης "ξαναδοκίμασε" τιμές υψηλότερα των 780 μονάδων, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, είναι μία πρώτη θετική ένδειξη, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έστω και αν σε αυτό συνέβαλαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν 7 τίτλους του FTSE25 στα υψηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από την άλλη και εκτός του τζίρου που δείχνει να επιστρέφει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, αρνητική ένδειξη είναι η εμφατική απόσυρση των αγοραστών για τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί η εκτόξευση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, καθώς 17 "πακέτα", συνολικά 17,695 εκατ. μετοχών, διακινήθηκαν στην τιμή των 1,38 ευρώ, στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη μετοχή του Ελλάκτωρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, υπερκαλύφθηκε, κατά 40%, το βιβλίο προσφορών της Alpha Finance για την πώληση από την Alpha Βank του 10% του ομίλου Ελλάκτωρ.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό, προτού περιέλθει στην Alpha Βank, ανήκε στον επενδυτή Γ. Τζιβέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του εύρους της διάθεσης, ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό οι μετοχές να πιστωθούν στις μερίδες των αγοραστών στο "Τ+5", ήτοι σε πέντε εργάσιμες (την επόμενη Πέμπτη), ενώ η συνήθης πρακτική είναι η πίστωση σε δύο εργάσιμες ημέρες (Τ+2) και αυτό μπορεί να βοήθησε όσους ήθελαν να "σπρώξουν" την μετοχή σχετικά ψηλότερα, χωρίς τον φόβο πιθανών "ανοιχτών" πωλήσεων.

Παρά τις θετικές ενδείξεις που δίνει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη παλαιού χρηματιστή: "Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, η συμμετοχή μας στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι σίγουρη, η δόση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, για το χρέος ελπίζουμε σε υποσχέσεις για το μέλλον και όλα τα άλλα είναι γνωστά. Είναι απορίας άξιο, πως μπορούμε να συζητάμε τα ίδια πράγματα εδώ και πολλούς μήνες και ακόμα να βρίσκουμε νέες απόψεις να διατυπώσουμε. Οι προδιαγραφές υπάρχουν για συνέχιση της ανόδου, αλλά ο κίνδυνος δείχνει ιδιαίτερα αυξημένος. Η διατήρηση θέσεων στο Χρηματιστήριο μπορεί να αποφέρει κέρδη, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν σημαντική ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους".

Στο ίδιο επιφυλακτικό κλίμα παραμένει και η Αγορά ομολόγων, όπου σήμερα σημειώθηκε οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους 2ετείς τίτλους και αξιοπρόσεκτη ενίσχυση για τους 10ετείς.

Το σχόλιο του Κώστα Φέγγου της Versal ΑΕΠΕΥ

"Στο 'καλό' σενάριο, θα πάρουμε σημαντικά χρήματα, αρκετές υποσχέσεις, αλλά δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε θα μπορέσουμε να βγούμε στις Αγορές με αξιόπιστο τρόπο. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν στο 'καλό' σενάριο, οπότε η (έστω και επίπλαστη) αύξηση της ρευστότητας της Οικονομίας, μπορεί να βοηθήσει το Χρηματιστήριο που φαίνεται να συντηρεί δυνάμεις αυτή την περίοδο. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις Τράπεζες, καθώς έδειξαν κερδοφορία μεν, όμως η πιθανή μη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, δεν θα τους επιτρέψει να γίνουν μοχλός χρηματοδότησης της Οικονομίας. Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης και για τη λύση που θα υλοποιηθεί για τα 'κόκκινα' δάνεια αλλά και για το ποιος θα επενδύσει στην υπερφορολογημένη Ελληνική Οικονομία. Στο 'κακό' σενάριο δεν μπορούμε να συζητάμε για Χρηματιστήριο" τονίζει με έμφαση ο Κώστας Φέγγος (πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ).

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Τα μηνύματα τα οποία εστάλησαν στην Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του συνεδρίου του 'Economist' στη Φρανκφούρτη δεν είναι ενθαρρυντικά. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοένα και ξεμακραίνει, η ρητορική των Θεσμών στρέφεται ολοένα και εντονότερα στις μεταρρυθμίσεις και την ιδιοκτησία του προγράμματος, το Βερολίνο δεν φέρεται διατεθειμένο να παραβιάσει τις 'κόκκινες' γραμμές τις οποίες χάραξε ο Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup, αλλά προφανώς όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις, συντηρείται και η προσδοκία για έναν έντιμο συμβιβασμό στις 15, ή στις 22 Ιουνίου. Αν ληφθεί υπόψη η χθεσινή παραπομπή της εκπροσώπου της Καγκελαρίας στους Θεσμούς και το Eurogroup αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα, οι προσδοκίες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα περιορίζονται".

"Η Ελλάδα ενδέχεται να μη λάβει ένα σημαντικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης χρέους, όταν συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν για τη διάσωσή της τον επόμενο μήνα στο Λουξεμβούργο", όπως ανέφεραν Αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, "το αδιέξοδο για το χρέος και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχουν κάνει πιο συντηρητικούς τους επενδυτές, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής και αυτό φαίνεται με την υποχώρηση των ημερήσιων τζίρων".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο μοναδικός, Δεικτοβαρής, Τραπεζικός τίτλος που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Eurobank (0%).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος είχε κλείσει στο υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 2,27%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, "με σημαντικές αγορές μετοχών της Eurobank 'επιβεβαίωσε' ο Prem Watsa την εκτίμησή του ότι η Ελληνική Οικονομία κάνει στροφή και μπορεί να περάσει σε φάση ανάκαμψης. Όπως έγινε γνωστό, ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, θυγατρικές του ομίλου προχώρησαν σε αγορές μετοχών της Τράπεζας. Συνολικά αγόρασε 13 εκατ. μετοχές ξοδεύοντας 11,34 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα αγοράστηκαν 2,282.000 μετοχές με μέση τιμή κτήσης 0,852 ευρώ ανά μετοχή (1,94 εκατ.), άλλες 3.375.000 με μέση τιμή 0,857 ευρώ (2,9 εκατ. ευρώ) και τέλος 7.343.000 μετοχές με μέση τιμή 0,884 ευρώ (ποσό 6,5 εκατ.)".

Για όσους αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους με βάση τις τεχνικές ενδείξεις και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών παραμένουν "short".

Η Alpha Bank (+5,37%) όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,18 ευρώ, η Eurobank (0%) χαμηλότερα των 0,934 ευρώ, η Εθνική (+4,82%) χαμηλότερα των 0,3250 ευρώ και η Πειραιώς (+3,02%) χαμηλότερα των 0,223 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (όπως και αυτός της Alpha Bank) και οριακά υψηλότερα από τα 0,3250 ευρώ (0,3260), οπότε αν αυτή η κίνηση επιβεβαιωθεί και στην αυριανή συνεδρίαση, αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, όπου συνεχίζεται το "rotation" μεταξύ των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και πλην του Ελλάκτωρα, ασφαλώς και ξεχώρισε το +4,5% για την Viohalco.

Σε περίπτωση δύο κλεισιμάτων υψηλότερα των 2,07 ευρώ, επιστρέφει στο "κάδρο" ο στόχος των 2,15 ευρώ. Μία κατοχύρωση και μόνο του τελευταίου, μπορεί να δώσει συνέχιση στα 2,30 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 1,98 ευρώ, επίπεδο που δεν πρέπει να χαθεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη, πως να περάσει ασχολίαστη η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,39%). Προσοχή στην επόμενη αντίσταση των 3,80 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που άρχισαν να "υποφέρουν" από έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστους όγκους, για την Πήγασος (+19,42%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Παπουτσάνη (+7,06%) και Reds (+3,98%), επιμένει να έχει σταθερούς αγοραστές η Attica Group (+2,46%), ενώ παρά τις χαμηλές συναλλαγές ο Καρέλιας (+2,21%) δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά (!)

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να "αγόρασε κι άλλο χρόνο" και να έδωσε ένα πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 780 μονάδων, όμως, ουσιαστικά, δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Ο Δείκτης έχει κρίσιμη στήριξη στις 752 μονάδες, ενώ προφανής είναι η αντίσταση στις 800 - 806 μονάδες. Έξοδος του Δείκτη από το εύρος 752 - 800, θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις των ενεργών χαρτοφυλακίων, με ανοδικό στόχο τις 848 - 850 και πτωτικό τις 700 μονάδες. Πρώτη θετική ένδειξη τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 780 μονάδων. Οι 806 μονάδες αποτελούν το "stop" στο "short".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,78%), η πρώτη αντίσταση έχει κατέλθει στο 2079. Κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στις 2100, ή στις 2115 μονάδες. Οι 2058 πρώτη στήριξη και οι 2040 - 2038 μονάδες κύρια, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει, αν μη τι άλλο, στα χαμηλά των 2010 μονάδων. "Intraday position short" με "stop" τις 2079 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας, ενώ συμπληρώνει πέντε συνεδριάσεις που κινείται γύρω από την περιοχή των 780 μονάδων σε ένα στενό εύρος διακύμανσης" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Μετά την απογοήτευση που προκάλεσε το προηγούμενο Eurogroup και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη ως τις 752 μονάδες, η Χρηματιστηριακή Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα και περιμένει τους επόμενους σημαντικούς σταθμούς που θα καθορίσουν την μελλοντική της πορεία. Euroworking Group στις 8/6 και Eurogroup στις 15/6 οι επόμενοι σταθμοί, για κλείσιμο της αξιολόγησης και συνολική συμφωνία.

Οι προσδοκίες για μια καθαρή λύση έχουν μειωθεί και το ζητούμενο, πια, είναι καταρχήν το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια απόφαση με συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση προς το παρόν και να υπάρξουν κάποιες δεσμεύσεις για το χρέος που να μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Αυτή είναι η παράμετρος που μπορεί να δώσει την ώθηση στο Χρηματιστήριο για να αναμετρηθεί με την κορυφή των 800 μονάδων και στον Τραπεζικό κλάδο με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 1044 μονάδες.

Σε περίπτωση που δεν φανεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και παραμείνουν οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών, στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών στις 753 μονάδες και στην συνέχεια οι 735 μονάδες που είναι το 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης, από τις 671 μονάδες ως τις 800 μονάδες, ενώ επόμενο σημαντικό σημείο το ανοδικό "gap" από τις 29/4 στις 714 μονάδες.

Στις Τράπεζες, προς το παρόν, ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών στις 956 μονάδες έχει λειτουργήσει σαν στήριξη, με τις 920 μονάδες που είναι 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 760 μονάδες ως τις 1081 μονάδες, να είναι η επόμενη στήριξη.

Σ’ αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας οι συντηρητικοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα, αναμένοντας τις εξελίξεις, αλλά πέρα από τις κινήσεις των δεικτών, η κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μικρής, δίνει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που τις εμπιστεύτηκαν. Κέρδη που στηρίζονται είτε στα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, είτε σε επιχειρηματικές ειδήσεις, είτε στο ενδιαφέρον των βασικών μετόχων με αγορές μετοχών.

"Αύριο ανακοινώνονται οι τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου του 2017, ενώ την επόμενη Πέμπτη υπάρχει η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,07%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,47%).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές πιέσεις σε Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, πτωτικά κινήθηκε το Μάιο ο δείκτης που μετρά τη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Ο PMI μεταποίησης της Caixin διαμορφώθηκε σε 49,6 το Μάιο από 50,3 τον Απρίλιο, υπονοώντας υποχώρηση στη δραστηριότητα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η Caixin και η ερευνητική εταιρεία Markit. Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση στη δραστηριότητα εδώ και 11 μήνες, καθώς η μέτρηση βρέθηκε κάτω του ορίου του 50 που διαχωρίζει συρρίκνωση από ανάπτυξη.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε το Μάιο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων έξι χρόνων και παραπάνω. Ο PMI της Markit για την μεταποίηση ενισχύθηκε το Μάιο σε 57 από 56,7 τον Απρίλιο, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011. "Το νούμερο συνάδει με την προκαταρκτική εκτίμηση", επισημαίνει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με τις Ιταλικές Αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της "Banca Monte dei Paschi di Siena". Όπως μεταδίδει το Reuters, "η Κομισιόν ανακοίνωσε πως συμφώνησε, κατ' αρχήν, στην 'προληπτική ανακεφαλαιοποίηση' της Τράπεζας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών κανόνων, υπό την προϋπόθεση πως τηρούνται κριτήρια όπως η διασφάλιση ότι η Τράπεζα θα γίνει κερδοφόρα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό από τις αρχές Απριλίου ως τα τέλη Μαϊου, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε αδύναμος", σύμφωνα με έκθεση της Fed.
"Συνολικά, οι πιέσεις στις τιμές σημείωσαν ελάχιστη μεταβολή από την προηγούμενη περίοδο" αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα στη "Beige Book".

H πλειοψηφία των 12 Περιφερειών της Fed ανέφεραν ότι το outlook των Επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο είναι θετικό, παρά την πρόσφατη κάμψη στις καταναλωτικές δαπάνες. Εν τω μεταξύ, οι Αγορές Εργασίας συνεχίζουν να ενισχύονται, με τους μισθούς και την απασχόληση να αναπτύσσονται με μέτριο ρυθμό.

Η JP Morgan Chase και η Bank of America, οι δύο μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες, τόνισαν πως τα έσοδα από το trading, το δεύτερο τρίμηνο, διαγράφουν πορεία προς υποχώρηση τουλάχιστον 10%, εξαιτίας της ηρεμίας στην Αγορά που περιορίζει τη ζήτηση.

"Τα έσοδα της JP Morgan από τις Αγορές υποχώρησαν περίπου κατά 15% τον Απρίλιο και τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ κύριος παράγοντας γι’ αυτό στάθηκε μια βουτιά στο σταθερό εισόδημα", τόνισε η επικεφαλής οικονομικών Marianne Lake, σε συνέδριο επενδυτών στη Νέα Υόρκη.

Στην Bank of America, από την άλλη, "τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες θα είναι 10 με 12% χαμηλότερα και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να είναι ισχυρότερα", εκτίμησε σε ξεχωριστό event ο επικεφαλής οικονομικών Brian Moynihan.

Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs συμφώνησε πως οι συναλλαγές των πελατών παραμένουν "υποτονικές", ενώ ο CEO της Morgan Stanley δήλωσε από το Πεκίνο πως η εταιρεία του εμφανίζει παρόμοια τάση.

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 253.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν κατά 170.000.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαΐου κατά 13.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 248.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 239.000.

Η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε οριακή άνοδο το Μάιο, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε στις 54,9 μονάδες, από 54,8 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 55 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστικές δαπάνες βούτηξαν τον Απρίλιο κατά 1,4% στα $1.219 τρισ., μετά από άνοδο 1,1% το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ανακόπτεται η ανοδική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλότερο πάντως επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,1 μονάδες). Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να βελτιώνονται οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες και ηπιότερα στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς τροφοδοτούνται καθοριστικά από τις σχετικές με τον Τουρισμό δραστηριότητες,
Ελαφρά ανοδικά κινείται για δεύτερο μήνα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

"Αν και οι στόχοι του 2017 για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPE) παραμένουν επιτεύξιμοι, οι στόχοι για τη μείωση των NPLs έχουν καταστεί πρόκληση, σημείωσαν και οι τέσσερις τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Q1", παρατηρεί η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, με τον στόχο για την Alpha Bank στα 2,86 ευρώ, για Eurobank στο 1,1 ευρώ, τον στόχο για την Εθνική στο 0,42 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,36 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι όλες οι Τράπεζες, πλην της Πειραιώς, εμφάνισαν κέρδη το πρώτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα αντανακλούν:

Την ισχνότερη παραγωγή βασικών εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκτός της Εθνικής.

Τα μικρότερα κέρδη από την πώληση ομολόγων του EFSF.

Παρά τις εκροές καταθέσεων σε όλες τις Τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η έκθεση των Τραπεζών στον δανεισμό από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) περιορίστηκε στο 14% του ενεργητικού τους (από 15% στο Q4 του 2016 και 19% στο Q1 του 2016).

Επιπλέον, όλες οι Τράπεζες πλην της Alpha ανακοίνωσαν άνοδο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το Q1, αντιστρέφοντας τις αρνητικές τάσεις του προηγούμενου τριμήνου.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες υποχώρησαν σε σχέση με το Q4 κατά 17 - 19% για την Alpha και την Πειραιώς, ενώ παρέμειναν σταθερές στη Eurobank.

"Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκειας που έχει υπονομεύσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η επερχόμενη ανάκαμψη θα υποφέρει από την έλλειψη χρηματοδότησης", σημειώνει η PwC. Είναι απαραίτητο να διατυπωθεί ένα νέο πλέγμα πολιτικών, που θα διευκολύνει την επιτάχυνση των επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Ξένα κεφάλαια είναι απίθανο να καλύψουν σημαντικό μέρος του κενού, όπως δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα

Η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τη σημαντική δημόσια χρηματοδότηση των επενδύσεων
Η οποιαδήποτε αύξηση του ρυθμού επενδύσεων περνά μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και την κινητοποίηση Ελληνικών κεφαλαίων.

Οι πολιτικές αυτές, σε οκτώ άξονες, είναι εφικτές στις σημερινές δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες αλλά για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να σχεδιαστούν σωστά και να εφαρμοστούν με συστηματικότητα και συνέπεια:

1. βελτίωση εμπιστοσύνης στην πολιτική διαδικασία και στους θεσμούς
2. ενεργή διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
3. επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές
4. αναβίωση της Αγοράς κατοικίας
5. αλλαγή της αρχιτεκτονικής του Τραπεζικού Συστήματος
6. κινητοποίηση θεσμικών ιδίων κεφαλαίων για τις ΜΜΕ
7. αύξηση της "μαλακής" χρηματοδότησης
8. σταθεροποίηση φορολογικού συστήματος

"Τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Alpha Bank διαμορφώθηκαν κατώτερα των προβλέψεων, κυρίως λόγω υψηλότερης φορολογίας, υπογραμμίζει η Morgan Stanley σε ανάλυση στην οποία διατηρεί σύσταση "equalweight" και τιμή - στόχο στα 2,78 ευρώ. Σε επίπεδο κερδών προ φόρων, η Τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της MS κατά 2%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω λιγότερων ημερών στο τρίμηνο και συμπίεσης των περιθωρίων. Τα υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές και η βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους ανέβασαν τα κέρδη προ προβλέψεων κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Οίκος σημειώνει ότι η συνεργασία με την CEPAL στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων είναι ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 9,8 δισ. ευρώ ως το 2019.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Τράπεζα θα ολοκληρώσει το 2017 με θετικά πρόσημα στην κερδοφορία, ενώ σημειώνει ότι η διαχείριση των NPLs είναι το "κλειδί" για τη συνέχεια.

Απάντηση σε όσους βλέπουν πως το Βερολίνο και ο ESM πιέζουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος και σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι ανυποχώρητοι έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είπε χαρακτηριστικά "μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.445.547 νέες μετοχές της Audiovisual που προέκυψαν από την μετατροπή ισόποσων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 49.630.457.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 783,57 μονάδες (+1,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 781,65 (+0,83%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 781,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 77,8 εκατ., από τα οποία τα 26,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΡΛΚ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ Ελλάκτωρ και Alpha Bank απέσπασαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ.
Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Grivalia, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ σε 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σχετικά στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.226 συμβόλαια).

Στα 4.394 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.315 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.071, 2.024 για τον Ιούνιο και 1.047 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.072,5) κινήθηκε μεταξύ 2.059 και 2.082 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (85.001 Eurobank, 177.800 Εθνική, 55.000 ΟΠΑΠ, 8.000 ΕΕΕ, 5.975 Jumbo, 5.000 Viohalco, 7.000 Ελ. Πετρέλαια, 103.722 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.114), Πειραιώς (27.122), Εθνική (24.856), MIG (1.996), Alpha Bank (4.283), ΔΕΗ (1.533), ΟΤΕ (833), Μυτιληναίο (218), ΟΠΑΠ (246), Viohalco (426), Ελ. Πετρέλαια (927), Ελλάκτωρα (1.003), Intralot (165), Folli Follie Group (114).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (18.627), MIG (65.186), Eurobank (33.915), Εθνική (102.520) και Πειραιώς (221.680).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (5.080.950 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (5.311.372 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v