Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατάνε οι δείκτες, πέφτει η ψυχολογία

Απουσία καταλύτη η αγορά καταγράφει μειωμένες συναλλαγές αλλά διατηρεί κρίσιμα επίπεδα τιμών. Βαρίδι οι τράπεζες, ανοδικές κινήσεις από δεικτοβαρή blue chip. Με ορίζοντα το Eurogroup οι κινήσεις των επενδυτών.

ΧΑ: Κρατάνε οι δείκτες, πέφτει η ψυχολογία

Και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι δεν έδωσε "καθαρή νίκη", είτε στους αγοραστές, είτε στους εν δυνάμει πωλητές, καθώς λείπει ο καταλύτης που θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στην μία, ή την άλλη πλευρά, όμως διέψευσε παταγωδώς τις πρωινές εκτιμήσεις που αναφερόντουσαν σε εντυπωσιακά μεγαλύτερο τζίρο, καθώς σήμερα δεν είχε αργία σε Λονδίνο και Wall Street.

Έτσι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος έμεινε σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ παρέμεινε, τουλάχιστον, επιφυλακτική η εικόνα στο ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών, που θα παραμείνουν "ευαίσθητες" σε κάθε θετική, ή αρνητική είδηση - εξέλιξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ελάχιστα νέα, σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες που είχε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, πριν το τελευταίο Eurogroup, ενώ είναι κοινή αντίληψη και αυτό φαίνεται στο ταμπλώ, ότι έχουν μειωθεί σημαντικότατα οι προσδοκίες για κάτι εντυπωσιακά καλό και από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι δείχνει "χαλασμένη" η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι Alpha Bank (-2,35%) και Εθνική (-2,22%) παραμένουν σε τιμές υψηλότερα από αυτές που έγιναν οι τελευταίες Α.Μ.Κ. και αυτό έχει τον ρόλο του "σηματωρού" για την συνέχεια, έστω και αν το κλίμα έδειξε να επιδεινώνεται μετά την ανακοίνωση της Πειραιώς (-4,35%) για επικείμενο reverse split.

Επιστρέφοντας στον τζίρο, που μπορεί να ενισχύθηκε σε σχέση με χθες, όμως έμεινε, αναμφίβολα, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η γενικότερη συναλλακτική εικόνα αυξάνει τις πιθανότητες οι όποιες κινήσεις - αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, να αναβλήθηκαν - μεταφέρθηκαν για την αυριανή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα (οι αλλαγές ισχύουν από την συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου).

Αξίζει υπενθύμισης ότι στις εξαμηνιαίες αλλαγές, στους ομώνυμους δείκτες, που ανακοίνωσε ο MSCI, δεν υπήρξε καμία προσθήκη, ή διαγραφή Ελληνικών μετοχών (MSCI Standard Greece και Small Cap).
Σύμφωνα ωστόσο με την ανάλυση της "Bernstein", μειώνεται η στάθμιση της Χώρας σε 0,38% από 0,39% στον δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών (MSCI Emerging Markets) και αυτό μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες "συνέπειες" που θα δούμε στην αυριανή συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι από τον MSCI Belgium Micro διαγράφεται η μετοχή της Viohalco (+0,5%).

Από εκεί και πέρα, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-1,32%) διαπραγματεύθηκαν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,06499 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0552415 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Πλαίσιο (0%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,05 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0425 ανά μετοχή).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, δύσκολα το Χ.Α. θα εκπλήξει θετικά διεκδικώντας σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, μέχρι να "ακούσει" τους "χρησμούς" από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ οι αναφορές Draghi σχετικά με την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", δεν έφεραν αρνητικούς "κραδασμούς", καθώς το σύνολο των ενεργών παικτών γνωρίζει εδώ και καιρό τι ακριβώς ισχύει και τι πρέπει να γίνει για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, (κλείσιμο αξιολόγησης, έκθεση βιωσιμότητας χρέους) όσο αυτή ακόμα υφίσταται.

Εμφανής η επιστροφή της επιφυλακτικότητας και στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα των αύξηση των αποδόσεων για όλες τις λήξεις (η απόδοση του 10ετους επέστρεψε οριακά υψηλότερα του 6%).

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "η Κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, προκειμένου να υπάρξει μία 'καλή' συμφωνία στο Eurogroup. Επιτελικά Στελέχη της διαμηνύουν ωστόσο, ότι επεξεργάζονται 'plan B' για τη Σύνοδο Κορυφής, με τελικό στόχο την πολιτική λύση".

"Η Αθήνα προτίθεται, εν ανάγκη, να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες", σύμφωνα με πληροφορίες της Bild. "Δεν είναι αλήθεια", δήλωσε στο Reuters ο κ. Τζανακόπουλος και άλλα Κυβερνητικά Στελέχη, σημειώνοντας ότι "θα υπάρξει λύση τον Ιούνιο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ η Lamda Development (+0,80%) διεκδικώντας νεότερα υψηλά τρέχοντος έτους, που αν επιτευχθούν θα είναι και νέα υψηλά 35 μηνών. Τα 5,16 - 5,21 ευρώ είναι κύρια αντίσταση, ενώ υπέρβαση μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 5,50 ευρώ. Τα 4,90 ευρώ κοντινή και τα 4,75 ευρώ κύρια στήριξη. "Daily position long" με "stop" τα 4,73 ευρώ.

"Καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για τον Τιτάνα (+1,75%), με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 26,62 και 25,80 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 24,35 ευρώ. Και εδώ νέα υψηλά 35 μηνών. Επόμενη αντίσταση στα 27,19 ευρώ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ (συνυπολογίζονται και οι προνομιούχες μετοχές).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+2,96%). Όσο ο τίτλος παραμένει ψηλότερα των 7,50 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,70 - 7,82 ευρώ.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, πλην του Τραπεζικού κλάδου όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η Eurobank (+2,33% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), η αισθητή μείωση των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Σε αυτή την περίπτωση, η Δομική Κρήτης (+19,44%) προσπάθησε να αντιδράσει μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, και ο Κυριακούλης (+7,3% και "ανοιχτές" εντολές αγορών) μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Attica Bank (-8,74%) που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τα 0,10 ευρώ και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Υγεία (+2,39%).

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Cenergy (+2,12%), συνεχίζει ανοδικά, με ελάχιστες συναλλαγές, από τα 0,031 ευρώ (κλείσιμο 18/5) ο Πήγασος (+19,44%), ενώ συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Fourlis (+0,75%) λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη FTSE25 (19/6).

Η επιστροφή των αγοραστών έφερε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλαστρον (+0,96%), ανά τακτά διαστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι αγοραστές στην Attica Group (+6,03%), ενώ όλα δείχνουν ότι στο Γαλαξίδι (+3,99%) θα επαναληφθούν "φαινόμενα Κυριακίδης Μάρμαρα" (!)

Η πορεία της Attica Group από την αρχή του έτους

Μπορεί η ψυχολογία των ενεργών παικτών να "κοιτάει νότια", όμως οι μικρές ημερήσιες μεταβολές δεν άλλαξαν και σήμερα τα τεχνικά δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,19%), οι 2047 και 2085 μονάδες είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα και μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 2100 - 2113, ή να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 2010 με ενδιάμεσο τις 2035 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι το νέο, καταληκτικό αυτή τη φορά, Eurogroup - ορόσημο της 15ης Ιουνίου, ή ενδεχομένως τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, για να υπάρξει απόφαση για τα φλέγοντα Ελληνικά θέματα που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, οδηγώντας τη Χώρα σε σκηνικό υψηλής αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και για μεν την εκταμίευση της δόσης, οι προσδοκίες ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση σε συνέχεια της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι υψηλές. Όμως για το χρέος, η συνεχιζόμενη διατήρηση της "ασυνεννοησίας" μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες αφήνοντας μόνο το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης "την τελευταία στιγμή", σενάριο μικρής πιθανότητας, ή κάποιο "οδικό χάρτη" μελλοντικής διευθέτησής του.

Εξελίξεις που δεν λύνουν τα χέρια του Mario Draghi για να εντάξει και τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η ΕΚΤ εγκρίνει τη σχετική διαδικασία για Χώρες με αδιαμφισβήτητα βιώσιμο χρέος. Με την κλεψύδρα του χρόνου, λοιπόν, να κυλάει βασανιστικά αργά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εγκλωβίστηκε κάτω από τις 800 μονάδες, με χαμηλότερες συναλλαγές και χαμηλό πήχη προσδοκιών για μια "καλή συμφωνία".

Η καθημερινή αντιπαράθεση αγοραστών - πωλητών βρίσκει, πλέον, οριακά νικητές τους δεύτερους και η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη αμβλύνεται καθημερινά, με την "επιστράτευση" των Δεικτοβαρών μετοχών σε ένα "rotation", που ολοένα και δυσκολότερα μπορεί να εκπληρώνει τους επιθυμητούς στόχους διατήρησης των επιπέδων στήριξης.

Έτσι, ακόμη και η δημοσιοποίηση κάποιων θετικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου (Διυλιστήρια, ΟΤΕ, 3Ε, Σαράντης κ.α. ) είτε ως προς τα κέρδη, είτε ως προς τους κύκλους εργασιών, είτε ως προς τα λειτουργικά αποτελέσματα, αδυνατούν να επηρεάσουν την Αγορά. Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικά έχει δημιουργήσει το "reverse split" της μετοχής της Πειραιώς ως προς τους λόγους που το υπαγορεύουν, συμβάλλοντας αρνητικά στη χρηματιστηριακή της συμπεριφορά. Επίσης, την Παρασκευή θα ανακοινωθούν νεώτερα δεδομένα για το ΑΕΠ 1ου τριμήνου με τον στόχο για θετική επίδοση για το 2017 να είναι υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Παράλληλα, οι εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος διαμορφώνουν με τη σειρά τους αρνητικές προϋποθέσεις για τις Αγορές. Στο "G7" η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ευρώπη οδήγησε τη Μέρκελ στη δημόσια δήλωση ότι "οφείλουμε να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας", δημιουργώντας την προσδοκία για ενίσχυση του Γαλλογερμανικού άξονα.

Η ανησυχία για τις Ιταλικές Τράπεζες επανέρχεται, ενώ το ενδεχόμενο υλοποίησης του αιτήματος Ρέντζι για πρόωρες εκλογές και μάλιστα την ίδια ημέρα με τις Γερμανικές είναι πλέον πιθανό.
Και τέλος, η υποβάθμιση της Κινεζικής Οικονομίας από την Moody’s, που επικαλείται την αύξηση του χρέους της σε συνδυασμό με την πρόβλεψη χαμηλότερου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ μελλοντικά.

"Εξελίξεις που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Παγκόσμια Οικονομία με τις ροές του Εμπορίου να υποχωρούν, επηρεάζοντας έτσι και τα μεγέθη των εταιρειών τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδα κερδοφορίας" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,19%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-0,39%).

Σημειώνεται ότι οι Αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές για δεύτερη ημέρα, ενώ αργία είχε σήμερα και το Χονγκ Κονγκ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι Γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 0,7% στο μήνα. Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες το Μάρτιο δεν ήταν τόσο αδύναμες όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η "Insee" αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Μαρτίου σε πτώση 0,1%, από 0,4% που προέβλεπε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 109,2 μονάδες το Μάιο, από τις 109,7 μονάδες τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο σε νέα υψηλά μετά της κρίσης, στις 110 μονάδες.

"Παρότι η μέτρηση δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, ο δείκτης παρέμεινε κοντά στα υψηλότερά του εδώ και μια δεκαετία", υπογραμμίζει το Bloomberg.

"Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να υποστηρίξουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική για την Οικονομία της Ευρωζώνης, όταν συναντηθούν στις 8 Ιουνίου, ενώ αναμένεται να συζητήσουν την εγκατάλειψη της υπόσχεσης για ενίσχυση της τόνωσης εφόσον χρειαστεί. Ωστόσο διαφωνούν πόσο γρήγορα πρέπει να αλλάξει η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής καθοδήγησης", σημειώνουν οι πηγές. Οι Χώρες της Περιφέρειας φοβούνται πως μια απότομη στροφή στην επικοινωνία της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις Αγορές.

Λιγότερο από δύο μήνες αφότου η ίδια η Deutsche Bank ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίου οκτώ δισ. ευρώ, οι αναλυτές της Γερμανικής Τράπεζας υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό τομέα σε "underweight", επικαλούμενοι το γεγονός ότι "φθίνει το momentum της ανάπτυξης της Ευρωζώνης".

Με έκθεσή τους προς τους πελάτες, οι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως "οι Τράπεζες είναι μεταξύ των τομέων που είναι πιο ευάλωτοι σε διακυμάνσεις στο momentum των PMI της Ευρωζώνης και τείνουν να εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις όταν οι δείκτες μπαίνουν σε αρνητικό έδαφος".

Οι PMI είναι δείκτες εμπιστοσύνης και ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει όλους τους οικονομικούς τομείς της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 56,8, επίπεδο που υπαινίσσεται ετήσια οικονομική ανάπτυξη 3%.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank πιστεύουν πως η οικονομική ανάπτυξη θα είναι φέτος μόλις 1,8%.

Η Τράπεζα προτείνει "αγορά" για μετοχές Ενέργειας και Οικοδομικών Υλικών, δύο τομείς τους οποίους η Deutsche Bank αναβάθμισε σε "overweight".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αύξησαν τις καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του 2016. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι καταναλωτικές δαπάνες σκαρφάλωσαν κατά 0,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πολύ περιορισμένο ρίσκο να μην διατεθεί η επόμενη δόση βλέπει η Citi, καθώς, όπως σημειώνει, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο τονίζει ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξει πολύ πρόοδος στο θέμα του χρέους, αφήνοντας έτσι την αβεβαιότητα για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Ο Οίκος σχολιάζει την αδύναμη επίδοση της Χώρας στον τομέα των καταθέσεων, η οποία εκτιμά ότι αντανακλά τη δημοσιονομική στενότητα και τα "capital controls" καθώς και την περιορισμένη, ακόμα, καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αυτό περιορίζει σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα και μειώνει τα περιθώρια οικονομικού rebound σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 19,65 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy".

Η Eurobank επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις επιδόσεις - ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο, που θα μπορούσαν να αποτελούν προοίμιο μιας ακόμη ισχυρής χρονιάς για την εταιρεία.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 772,17 μονάδες (-0,65%), για να ακολουθήσει αντίδραση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων έως το υψηλό των 779,51 μονάδων (+0,3%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 776,06 (-0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 776,02 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 62 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ Εθνική, Alpha Bank, Jumbo και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Grivalia, ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

-----ΧΠΑ

Οριακά χαμηλότερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν μικρή αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και μικρή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.747 συμβόλαια).

Στα 4.910 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.263 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.956, 1.178 για τον Ιούνιο και 778 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.066) κινήθηκε μεταξύ 2.054 και 2.070 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.774), Πειραιώς (31.331), Εθνική (10.698), MIG (2.579), Alpha Bank (2.488), ΔΕΗ (1.221), ΟΤΕ (242), Μυτιληναίο (691), ΟΠΑΠ (156), Viohalco (263), Ελ. Πετρέλαια (134), Τέρνα Ενεργειακή (173), Cenergy (301), Τιτάνα (239).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (18.816), MIG (66.236), Eurobank (35.048), Εθνική (108.949) και Πειραιώς (199.782).

Έκλεισε και νέα σημαντική "long" θέση στην ΔΕΗ

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (5.080.950 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (5.336.372 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v