ΧΑ: «Βαρίδι» οι τράπεζες για τον ΓΔ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται τα περισσότερα blue chips, εξισορροπώντας τις νέες πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Μικρότερες οι πιέσεις στη Eurobank. Νέα υψηλά έτους για ΔΕΗ και Τιτάνα. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: «Βαρίδι» οι τράπεζες για τον ΓΔ

Πάνω τα blue chips, κάτω οι τράπεζες. Σε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονται σε μέτρια επίπεδα, πολύ χαμηλότερα του υψηλού μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων, με τα ισχυρά χέρια να ελέγχουν το παιχνίδι.

Σε στενό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες, ενόσω τηρείται σιγή ασυρμάτου από τους δανειστές και η Αθήνα υποχρεώνεται να χαμηλώσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών της ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πλέον τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών μιλούν για λύση μέσα στον Ιούνιο και καλή λύση (αλλά όχι... τέλεια), την ώρα που από την πλευρά των δανειστών περνάει το αυστηρό μήνυμα/δίλημμα πως οι εναλλακτικές που μπορεί να δεχτεί η ελληνική πλευρά είναι ελάχιστες και δεν αποκλίνουν ουσιαστικά από τις προτάσεις του ESM το βράδυ της κρίσιμης Δευτέρας της 22ας Μαΐου.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος μεταξύ 957,87-980,18 μονάδων, δηλαδή μέσα στο εύρος μεταξύ στήριξης - αντίστασης, με τις τεχνικές ενδείξεις να παραπέμπουν σε αναστροφή τάσης εάν ο ΔΤΡ υπερβεί τις 990 μονάδες.

Προσώρας ό,τι πωλείται από τα χαμηλά ημέρας απορροφάται από ισχυρά χέρια, με την Πειραιώς να δέχεται τις περισσότερες συναλλαγές/πιέσεις έναντι των Εθνικής και Alpha Bank, ενώ λίγο μετά τις 14:45 η μετοχή της Eurobank περνά και πάλι οριακά σε θετικό πρόσημο.

Στα 2,02-2,07 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις, τους πωλητές να επιμένουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και την αξία συναλλαγών να έχει ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Στα 2,06-2,13 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, με τους πωλητές να πιέζουν μέχρι τη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη και επιβεβαίωση χαμηλότερα των 2,02 ευρώ.

Στα 0,842-0,862 ευρώ η μετοχή της Eurobank, η μόνη τραπεζική που για δύο διαστήματα της συνεδρίασης «γυρίζει» σε θετικό πρόσημο.

Στα 0,304-0,313 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξημένο τζίρο, τον δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Αlpha Βank.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου σε θετικό πρόσημο διαμορφώνεται η πλειονότητα των blue chips, με τις 20 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη να είναι στο συν.

Σε υψηλά 7ετίας ο δείκτης των 30 ισχυρότερων μη τραπεζικών εισηγμένων/μετοχών σύμφωνα με αναλυτικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, αποτυπώνοντας εύγλωττα την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε αυτή την κατηγορία εταιρειών με χαμηλό σημείο αναφοράς τις τιμές στις αρχές Ιουνίου του 2012.

Δεν είναι τυχαίο, πως μία μέρα μετά τα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Jumbo, στα 16,50 ευρώ, άλλη μία βαριά της κατηγορίας, η ΤΙΤΑΝ, ενισχύεται σημαντικά φθάνοντας σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 27,17 ευρώ, «συντρίβοντας» το χθεσινό υψηλό των 26,25 ευρώ.

Νωρίτερα νέο υψηλό στα 4,62 ευρώ καταγράφηκε για τη μετοχή της ΔΕΗ, για να «γυρίσει» αρνητικά προ ολίγου, ενώ σε ανοδικό momentum συντηρούνται FF Group, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Motor Oil, METKA κ.ά., κάτι που καταδεικνύει τη στάση των ισχυρών χεριών.

Το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι παίκτες συνεχίζουν να αγοράζουν εισηγμένες/μετοχές που ενισχύονται σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών προφανώς και είναι ένδειξη που λειτουργεί υπέρ των long.

Σημειωτέον πως από νωρίς στην Ευρώπη επικρατούν πτωτικές τάσεις λόγω των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ιταλία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v