Επιμένει στο «καλό σενάριο» το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική η εκκίνηση με πιέσεις στην Πειραιώς. Οι κινήσεις των επενδυτών μετά το αδιέξοδο Eurogroup, οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα αυξημένα ρίσκα. Τα περιθώρια για τις τράπεζες, οι αλλαγές στον MSCI και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Επιμένει στο «καλό σενάριο» το Χρηματιστήριο

Δύο και σήμερα μένουν για να ολοκληρωθεί (και) χρηματιστηριακά ο Μάιος, αλλά η πλειονότητα των traders «βλέπει» ήδη στον Ιούνιο.

Στις 778, 35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με θετικό πρόσημο 20,93% από την αρχή του έτους, με τον FTSE25 στις 2.077,55 και απόδοση 19,34% και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.008,24 μονάδες, με 20,32% στο ίδιο διάστημα.

Με θετικό πρόσημο κλείνει και ο τρέχων μήνας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια καθώς οι εξελίξεις προοιωνίζονται πιο σύνθετες, με ανοιχτό πλέον και το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, του απρόβλεπτου.

Πολιτική λύση σε επίπεδο ηγετών θα ζητήσει η Αθήνα, εάν... σημείωνε χθες η Μαρίνα Μάνη, δίνοντας μία άλλη διάσταση στο παιχνίδι που θα παιχτεί στο ΧΑ, με κατ' αρχάς κρίσιμο ορόσημο άλλο ένα Eurogroup, αυτό της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο προηγείται την Πέμπτη 8 Ιουνίου ένα EwG, οπότε η Αθήνα πιθανότατα θα έχει ένα στίγμα των προθέσεων των 19 εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, δηλαδή της πλευράς Σόιμπλε/Βερολίνου, με την Αγκελα Μέρκελ να έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως το παιχνίδι είναι στα χέρια του υπουργού της μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Το Eurogroup ακολουθεί, επίσης Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής, με την Αθήνα να... ξορκίζει ένα ενδεχόμενο να φτάνει έως εκεί χωρίς κάτι το ουσιαστικό στα χέρια της.

Είναι προφανές πως πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα και όσο αδειάζει η κλεψύδρα, οι traders πιθανότατα θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις, θα εκτιμούν και εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που αδυνατίζει το επικρατέστερο.

Μέχρι τώρα το ΧΑ συντηρείται στην περιοχή των 750-800 μονάδων, ακριβώς επειδή παραμένει σε ισχύ το επικρατέστερο ενδεχόμενο, αυτό εξηγεί -σε μεγάλο βαθμό- τη στάση της πλειονότητας των traders από την επομένη κιόλας του αδιέξοδου Eurogroup της 22ας Μαΐου, τις αυξημένες συναλλαγές/τζίρους μέχρι και τη συνεδρίαση της τελευταίας Παρασκευής.

Σαφώς με το επικρατέστερο ενδεχόμενο θα κλείσει την Τετάρτη ο Μάιος και με αυτό θα ξεκινήσει ο Ιούνιος, αλλά με την αίρεση πλέον του χρόνου και του απρόβλεπτου των εξελίξεων. Σε αυτά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τον παράγοντα ξένες αγορές και αντοχές της Wall Street, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά της τελευταίας εβδομάδος.

Προσώρας το ΧΑ εξακολουθεί να ποντάρει στο καλό σενάριο, όπως ανέφερε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, δηλαδή σε αυτό της προοπτικής ενός έντιμου συμβιβασμού στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Πρόκριμα θα αποτελέσει -πιθανότατα- το EwG μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το αρνητικό, κατά την εκτίμηση μου, είναι πως έχει φορτισθεί και πάλι το πολιτικό περιβάλλον, έχει... μολυνθεί με... τοξικότητα και με αφορμή διάφορα επιμέρους που δηλητηριάζουν επικίνδυνα την κατάσταση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μένει να δούμε εάν και πώς μπορούμε να κινηθούμε χρηματιστηριακά (δεδομένου ότι όλα είναι αλληλένδετα), με γνώμονα τις εξελίξεις στον τραπεζικό, οικονομικό, επιχειρηματικό χώρο.

Οικονομικά αποτελέσματα, αλλαγές στους δείκτες και νεότερα από το μέτωπο του ελληνικού χρέους θα επηρεάσουν τη στάση των επενδυτών τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εως τη συνεδρίαση της Τετάρτης 31/5 υπολογίζεται πως θα γίνουν οι όποιες κινήσεις των funds, με αφορμή την ισχύ των αλλαγών στους δείκτες MSCI. Παράλληλα δευτερευόντως θα «τρέχουν» οι όποιες ενέργειές τους λόγω των μεταβολών στους δείκτες, με αφορμή την ένταξη στον μεγάλο δείκτη του Fourlis (και την έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής, οι αλλαγές σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου). Επίσης σε αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται από τα αποτελέσματα της Alpha Bank μέχρι τα στοιχεία για το ΑΕΠ τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να έχουμε νεότερα από τη Fed ενώ η διάσταση απόψεων Τραμπ -Μέρκελ ενδεχομένως να μην περιοριστεί στα της Συνόδου των G7 και στα... σύνορα της Ταορμίνα, αλλά να τη δούμε να διευρύνεται σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ των δύο πλευρών (φερειπείν Deutsche Bank, γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες). Αυτή η παράμετρος αναπόφευκτα στα υπόψη καθώς Ουάσιγκτον - Βερολίνο δεν είναι σε φορά σύγκλισης, τουναντίον.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που όχι μόνο έχει ανακάμψει καλύπτοντας τις μεγάλες ζημίες που έγραφε από την αρχή του έτους, αλλά σταδιακά με ένα καλό 2μηνο (Απριλίου-Μαΐου) έφτασε μέχρι το συν 20% πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Στα «αγκάθια» στον δρόμο για τα stress tests αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, με τη σημερινή συνεδρίαση να έχει ως σηματωρό την Πειραιώς.

Ωστόσο η συνέχεια είναι δύσκολη και η προοπτική της πειστικής υπέρβασης των 800 μονάδων για τον ΓΔ ή των 1.080-1.090 μονάδων για τον ΔΤΡ θα χρειαστεί ουσιαστικά θετικές εξελίξεις και όχι λύσεις... μεσοβέζικες, όπως αυτές που προωθούσαν οι δανειστές το βράδυ της 22ας Μαΐου.

Κλάδος αιχμής, όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εξελίξεις, ο ενεργειακός με επίκεντρο τη ΔΕΗ, με τον Χρήστο Κολώνα να αναφέρεται στις μονάδες που είναι υποψήφιες για... πώληση.

Με λύσεις-ημίμετρα, το ΧΑ το πολύ να δώσει μία ανοδική διαφυγή πάνω από το όριο των 800 προς τις 820-840 μονάδες, αλλά μέχρις εκεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απομακρυνθεί -σχεδόν με βεβαιότητα- και ο μεγάλος στόχος που εξαρχής είχε τεθεί, δηλαδή για την επανάκτηση των υψηλών των 1.240 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Για σήμερα, για το ξεκίνημα, ας έχουμε υπόψη μας τους... δείκτες: 2ετές «τσιμπημένο» 1,67% στα 5,845%, 10ετές επίσης 1,15% και πάλι πάνω από το 6 στα 6,081%, αλλά και με το GREK υψηλότερα 1,28% στα 9,50 δολάρια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v