Συνεχίζει με νέα ιστορικά η Wall Street και στο ΧΑ οι long έχουν το χρονικό περιθώριο να καλύψουν και άλλο μέρος από το χαμένο έδαφος της μεγάλης διόρθωσης της Τετάρτης.
Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση (και) για το ΧΑ, η ανοδική (έστω πλαγιοκαθοδική ) τάση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έτσι ώστε οι traders να μπορούν να κινηθούν ευχερέστερα στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ηδη μένουν 3+1 συνεδριάσεις για να κλείσει ο Μάιος, με τον Γενικό Δείκτη να αποδίδει 9,26% σε μηνιαίο, στις 771,82 μονάδες χθες, με τον Δείκτη Τραπεζών 15,11% στις 996,86 και με τον FTSE25 να ανακάμπτει στις 2.061,27 μονάδες. Συναλλαγές και τζίρος σχεδόν όσα και στην πτωτική συνεδρίαση της Τετάρτης, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο.
Πρακτικά Τετάρτη στην υποχώρηση και Πέμπτη στην αντίδραση «παίχτηκαν» σχεδόν τα ίδια μεγέθη, που σημαίνει είτε ότι οι πωλητές από τα υψηλά της Τρίτης επανατοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της Πέμπτης είτε ότι προς αντικατάσταση αυτών που μείωσαν θέσεις τους προστέθηκαν νέοι traders/νέο χρήμα. Θα φανεί σήμερα τι ακριβώς έχει συμβεί στο διήμερο της μεγάλης μεταβλητότητας (Τετάρτη-Πέμπτη) και κατά πόσον η ενδοσυνεδριακή αντίδραση της Τρίτης ήταν τελικά μία καλοστημένη ανοδική παγίδα ή μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση των traders.
Οι εξελίξεις και πάλι ραγδαίες, με τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των ειδικών αντικρουόμενες, την ίδια ώρα που, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, είναι ανοιχτή η γραμμή μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ-Μακρόν μέχρι το Eurogroup, o Σόιμπλε εκτιμά (;) ότι θα κλείσει τον Ιούνιο η αξιολόγηση κ.λπ. Προσωπικά θα σταθώ περισσότερο σε μία... λεπτομέρεια, στην ολιγόλεπτη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τα πλέον συνεπή μέλη του ΝΑΤΟ (κάτι στο οποίο δίνει πολύ μεγάλη σημασία η Ουάσιγκτον), σε αντίθεση φερειπείν με τη Γερμανία (όπως ο ίδιος ο πλανητάρχης έχει προειδοποιήσει το Βερολίνο).
Λεπτομέρεια, θα πείτε, που ωστόσο τη θεωρώ σημαντική για την εξέλιξη της όλης κατάστασης, τη στιγμή που τα «ελληνικά πετρέλαια» μπαίνουν πλέον και πρακτικά στο παιχνίδι ισορροπιών της περιοχής.
Συνέχεια στις παρασκηνιακές διεργασίες στον απόηχο του Eurogroup δίνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, μετά το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της.
Σε συνέχεια της χθεσινής προσυνεδριακής προσέγγισής μας, με γνώμονα πάντα τη μέτρηση έγκυρου αναλυτή, επιβεβαιώνεται απόλυτα η τεχνικότητα που ακολουθούν οι traders με τα περίφημα προγράμματα συναλλαγών τους, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να αντιδράσει από τη στήριξη των 753 μονάδων (διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης του 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 μονάδες), με εύλογο το ερώτημα εάν τερματίστηκε η διόρθωσή του. Μόνο με ένα κλείσιμο πάνω από τις 785 μονάδες (ή ένα ενδοσυνεδριακό υψηλότερα των 790 μον.), «μετρά» ο ίδιος αναλυτής, θα μπορούσε να ειπωθεί με αρκετή ασφάλεια κάτι τέτοιο. Πως δηλαδή στις 753 ολοκληρώθηκε η διόρθωση από την «κορυφή» των 800 μονάδων.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός καθώς αναπήδησε από τη σημαντική περιοχή των 922 μονάδων (38,2%), με ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός πως χθες έκλεισε πάνω από τις 981 μονάδες. Για τον ΔΤΡ ζητούμενη είναι η συμπεριφορά των traders στο ενδεχόμενο που προσεγγίσει τις κρίσιμες τιμές των 1.017-1.023 και υψηλότερα των 1.047 μονάδων. Μόνο με την πειστική υπέρβασή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ο συγκεκριμένος κύκλος διόρθωσης -μετά από ισχυρό ανοδικό σερί- ολοκληρώθηκε στην περιοχή των 922 μονάδων.
Η Alpha Bank -σηματωρός για πολλούς του κλάδου- έβγαλε πρώτη και στο τέλος την ισχυρότερη αντίδραση (με 5,39%), με σημαντικές τοποθετήσεις από το χαμηλό ημέρας του 1,98 ευρώ. Τελευταία στην κίνηση των συστημικών η Πειραιώς, με αγορές από το 0,199 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και κατά την εκτίμησή μας η σηματωρός των insiders σε αυτή τη φάση της αγοράς.
Γιατί οι αγοραστές έχουν ακόμα το πάνω χέρι «μετρά» νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας κυρίως στα τεχνικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού κλάδου και των 4 επιμέρους μετοχών.
ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δικαιολόγησαν απόλυτα την εμπιστοσύνη των long καθώς ο ΟΤΕ υποχώρησε λίγο, άλλωστε αυτές οι 3 μετοχές λίγο ως πολύ κινούνται εκ περιτροπής από μέρος του έξυπνου χρήματος. Απόδειξη το γεγονός πως και οι 3 βρίσκονται πολύ κοντά στις κορυφές τους.
Η Coca Cola δεν χρειάστηκε χθες, έτσι κύλησε 1,37% χαμηλότερα, την ώρα που οι δεικτοβαρείς ΕΛΠΕ, Jumbo, TITAN κινήθηκαν υψηλότερα.
Από τον Mid Cap, δύο μετοχές, Attica Bank και MIG, είναι σχεδόν ο δείκτης σε συναλλαγές/τζίρους και απόδοση, με την πρώτη να έχει εξελιχθεί τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες σε ένα από τα πιο... μεταβλητά για traders χαρτιά.
Ξαφνική ρελάνς... αισιοδοξίας στο ΧΑ, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, και οι... δείκτες μάς υποχρεώνουν να είμαστε και σήμερα προσεκτικοί, πολύ προσεκτικοί.