ΧΑ: Σε θέση μάχης αγοραστές-πωλητές

Στις εξελίξεις από το ζήτημα του χρέους και τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι στραμμένη η προσοχή του ΧΑ. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Viohalco. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Σε θέση μάχης αγοραστές-πωλητές

Αρκετά ψύχραιμη η χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ, μετά την απογοητευτική έκβαση στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η επιβεβαίωση κρίσιμων στηρίξεων, η ενεργοποίηση αγορών από τα χαμηλά ημέρας και η ελεγχόμενη... εξαέρωση θέσεων μεταξύ πωλητών - αγοραστών συνέβαλαν στο «κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη πάνω από το όριο των 780 μονάδων.

Στα ενθαρρυντικά της χθεσινής ημέρας, η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0,18% του S&P στις 2.398 μονάδες, δίνοντας έτσι χρόνο και στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στην ελληνική να συντηρηθούν κοντά στις «τοπικές κορυφές» τους. Για τον S&P ένα κρίσιμο τεχνικά σημείο είναι η περιοχή των 2.400 μονάδων, αντίσταση που θα δοκιμασθεί σήμερα το βράδυ. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,31% στις 12.659 μονάδες.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι από την επομένη κιόλας του αδιεξόδου στο Eurogroup, τόσο η γερμανική πλευρά όσο και το ΔΝΤ έσπευσαν να καθησυχάσουν τις αγορές, με τους Financial Times να εκτιμά πως Γερμανία - ΔΝΤ θέλουν να ανταλλάξουν χρόνο για χρήμα. Αργότερα το βράδυ, δημοσίευμα της έγκυρης Handelsblatt ανέφερε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Εάν δεν πρόκειται για ένα κλασικό μαρτύριο της «κινεζικής σταγόνας», τότε δικαιολογείται η ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισαν οι traders τα... απόνερα της συνάντησης στις Βρυξέλλες, με τους long να θεωρούν τη διόρθωση ευκαιρία αναδιανομής θέσεων και διερευνητικών επανατοποθετήσεων από τα χαμηλά των 770,78 για τον ΓΔ, των 2.049,11 για τον FTSE25 και για τον ΔΤΡ από τις 993,89 μονάδες.

Σημαντική η έκταση της αναδιάταξης θέσεων, καθώς πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 148,7 εκατ. μετοχών, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 56% άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Στα άξια αναφοράς η αναπόφευκτη εκτίναξη των ελληνικών ομολόγων, για να διορθώσουν αργότερα λίγο με το 2ετές στα 5,951%, το 10ετές στα 5,799%, ενώ στις αγορές γινόταν γνωστή η πρόθεση της Pimco να αποχωρήσει από τους κρατικούς τίτλους (και να μην είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών σε επόμενες εκδόσεις).

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις των αναλυτών, ανάλογες και οι κινήσεις πωλητών - αγοραστών, με επικρατέστερο μέχρι τώρα το ενδεχόμενο πως οι δύο πλευρές συμφωνούν, η πρόταση/σχέδιό τους γίνεται αποδεκτή από την Αθήνα και έστω στο... παρά ένα, το πρόγραμμα συνεχίζεται χωρίς δραματικές ανατροπές. Προσώρας αυτό παραμένει ως το πιθανότατο σενάριο, γιατί στην αγορά αρχίζουν να κυκλοφορούν (και πάλι) «πονηρές» εκδοχές και ενδεχόμενα.

Για «καυτό τρίγωνο» για το ελληνικό χρέος έκανε λόγο νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, την ώρα που στην Αθήνα η κυβέρνηση ζητά κοινά αποδεκτή λύση στοχεύοντας στο προσεχές Eurogroup, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη.

Συνεπώς συνεχίζουμε με γνώμονα το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο ΓΔ από τις 670 μονάδες (της 21/4) ενισχύθηκε έως τις κορυφές των 800 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές, υψηλούς τζίρους και οδηγό τον τραπεζικό κλάδο.

«Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες, με ενθαρρυντικό το ότι σε κλείσιμο δεν χάθηκαν οι 1.017 μονάδες (για τον ΔΤΡ) και το γεγονός πως στην ενδοσυνεδριακή αντίδραση κατοχυρώθηκαν αρκετές θέσεις σε καλές/υψηλές τιμές.

Μένει να φανεί σήμερα εάν θα υπάρξει νέος γύρος, εάν στην περίπτωση που δοκιμασθεί η χθεσινή στήριξη (980 μονάδες) αντέξει και εάν θα επιτευχθεί σήμερα-αύριο η υπέρβαση των 1.050 μονάδων, προϋπόθεση απαραίτητη, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, για να θεωρηθεί πως η διόρθωση τερματίστηκε στις 993 μονάδες.

Γιατί βγήκαν οι άμυνες ζώνης, ανέλυε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, δίνοντας τα τεχνικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, που υποχώρησε λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 4,13% με υψηλό τζίρο 11,2 εκατ. ευρώ, από τις μετοχές του δείκτη ξεχώρισαν ο ΟΤΕ και δευτερευόντως ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, ενώ η Coca Cola στον... συνήθη ρόλο λειτούργησε εξισορροπητικά.

Ο τελικός απολογισμός σε γενικές γραμμές δεν ήταν αρνητικός καθώς για 40 μετοχές σημειώθηκε θετικό πρόσημο έναντι των 67 με αρνητικό. Αρκετές και πάλι οι μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία που έδωσαν ανοδική κίνηση (Ελινόιλ, Εβροφάρμα, Δρομέας, ΑΝΕΚ, ΙΑΣΩ, Νάκας, Druckfarben), ενώ από τον Mid Cap την παράσταση «έκλεψε» ο Ανεμος. Με συναλλαγές 355.591 ευρώ σημείωσε νέο υψηλό στο 1,44, για να διαμορφωθεί τελικά στο 1,40 ευρώ.

Δεδομένου ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup (της 15ης Ιουνίου) μεσολαβεί πολύς χρόνος και για τη Wall Street, είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας σημαντικής διόρθωσης, ούτε οι short ούτε οι long μπορούν να εκτιμήσουν εύκολα εάν ο κίνδυνος της υποχώρησης του ΧΑ χαμηλότερα των 770 προς τις 750/740 μονάδες έχει εκλείψει. Απλά από χθες ξεκίνησε άλλος ένας γύρος κινήσεων μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με ορίζοντα ακόμη ένα Eurogroup, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας προσπάθειας προεξόφλησης, ενόσω τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο.

Κατά 0,51% στα 9,69 $ υποχώρησε χθες βράδυ το... ελληνικό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη. Συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες, θυμίζοντας το ιστορικό υψηλό στα 9,82 $ προ ολίγων ημερών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v