Σε θετικό πρόσημο «γύρισε» το ΧΑ, λίγο μετά τις 14:30, με τον Γενικό Δείκτη να καλύπτει το σύνολο των αρχικά σημαντικών απωλειών από τα χαμηλά ημέρας των 770 μονάδων. Ωστόσο λίγο πριν τις 17.00 οι πωλητές πήραν πάλι το προβάδισμα κα οδηγούν το ΓΔ στις 784 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 0,50%.
Παρά το σταθερά αρνητικό πρόσημο για τον Δείκτη Τραπεζών, η ανθεκτικότητα των δεικτοβαρών μη τραπεζικών του FTSE25 έδωσε τον τόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αυτό γιατί κράτησαν αρχικά τις όποιες ρευστοποιήσεις των short έως τα όρια των 2.049 μονάδων και εν συνεχεία υπομονετικά και μεθοδικά κέρδισαν πόντους, με την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και την Coca Cola να αντισταθμίζουν μεγάλο μέρος της πρώτης διόρθωσης.
Με ισχυροποιούμενη ανοδική τάση από νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ, συνακόλουθα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, συνέβαλαν στην απορρόφηση της προσφοράς νωρίτερα, για να αρχίσει το «κλείσιμο της ψαλίδας».
Από τις 993 έως τις 1.039 μονάδες ο ΔΤΡ, με την Εθνική να είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές του κλάδου που πέρασε σε ανοδικό έδαφος.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσιακή η κόντρα κίνηση για τη μετοχή του Ανέμου -σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, στο 1,44 ευρώ- και της Attica Bank που συνεχίζει το τελευταίο ανοδικό σερί της.
Σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη, αυξημένης μεταβλητότητας συνεδρίαση, με ένα απόλυτα φυσιολογικό πτωτικό ξεκίνημα και σταδιακή ανάκτηση του χαμένου εδάφους στη συνέχεια, το ΧΑ επανέρχεται στα χθεσινά επίπεδα, άνω των 785 μονάδων.
Καταλυτική η νέα παρέμβαση του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας, που αυτή τη φορά λειτουργεί υπέρ των long, οι οποίοι μετά την αρχική... ψυχρολουσία ανασυντάχθηκαν, «έκλεισαν» σε μεγάλο βαθμό την ψαλίδα και σταδιακά μετά τις 14:00-14:30 ανέβηκαν ακόμη υψηλότερα.
Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως «... στις 1.046 μονάδες ο ΔΤΡ, με χαμηλό σημείο αναφοράς προς τις 980 μονάδες, αλλά με ενδιάμεσα αναχώματα, που μένει να φανεί εάν θα αντέξουν στην αρχή της συνεδρίασης. Θα θέλαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα των insiders, πλην όμως οι συγκεκριμένοι είθισται να ενεργούν μετά τις 13:30-14:00, συνεπώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ενδοσυνεδριακής αντίδρασης από τα χαμηλά της αρχής προς το τέλος της συνεδρίασης, αλλά και πάλι αυτό θα το δούμε στην ώρα του».
Επίσης ότι «...ενδιαφέρον έχει το τι θα κάνουν όσα ισχυρά χέρια οδήγησαν σε υπεραντίδραση και μάλιστα με αυξημένους τζίρους, σημαντικά υψηλότερα, τον ΟΠΑΠ -κατά 3,65%, με 2,6 εκατ. ευρώ-, τον ΟΤΕ -κατά 2,9%, με 8,9 εκατ. ευρώ-, τη ΔΕΗ -κατά 2,03%, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ. Συνολικά περί τα 12+ εκατ. ευρώ μόνο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ, για να μην υπολογίσουμε τις κινήσεις σε Jumbo, TITAN, Motor Oil, Attica Bank, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.».
Πράγματι πέραν της δεικτοβαρούς Coca Cola η προσοχή των traders εστιάσθηκε στην ισχυρή 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ΔΕΗ, με τη μετοχή της τελευταίας να είναι αυτή που πρώτη έδειξε το στίγμα των προθέσεων των ισχυρών χεριών. Ακολούθησαν σχεδόν άμεσα ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, επίσης με αγοραστές από τα χαμηλά ημέρας, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί σταδιακά η διάθεση των traders και να αλλάξει η τάση για τους 2 από τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Κατά την εκτίμησή μας, το «κλειδί» της αλλαγής ήταν στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, θυμίζοντας πως πριν τη συνεδρίαση θεωρούσαμε ότι «... από τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων ισχυρών χεριών που πόνταραν σε αυτά τα μη τραπεζικά χαρτιά (όπου οι θέσεις τους είναι κατά γενική εκτίμηση πιο επενδυτικές/μακροπρόθεσμες), θα κριθεί το εύρος της διόρθωσης σήμερα και εάν θα είναι εφικτό ένα "γύρισμα" στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις».
Παράλληλα μετοχές/εισηγμένες-σηματωροί όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο αλλά και Attica Bank, Ανεμος κ.α. αρκετά νωρίς (πριν τις 14:00) έδειξαν πως τα ισχυρά χέρια θα προστάτευαν τις επιλογές τους.
Το σκηνικό άρχισε να αλλάζει περισσότερο όταν μετά τις 14:00-14:30 ενεργοποιήθηκαν αρκετές εντολές κυρίως από την αγορά του Λονδίνου αλλά και (δευτερευόντως ) της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα το ΧΑ να περάσει σε θετικό έδαφος.
Κλάδος που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση και παραμένει σε αρνητικό πρόσημο ο τραπεζικός, ωστόσο η αλλαγή κλίματος και μετά τις νέες δηλώσεις Σόιμπλε δείχνει πως το ΧΑ παραμένει σε long τάση.
Το γεγονός πως για τον ΓΔ άντεξε η πρώτη από τις σημαντικές στηρίξεις, των 770 μονάδων, ότι για τον ΔΤΡ δεν χάθηκαν οι επίσης κρίσιμες 980, σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που επικρατούσε από νωρίς στην Ευρώπη, συνέβαλαν στην άμβλυνση των ενδοσυνεδριακών πιέσεων.
Στις 17.00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 133+ εκατ. μετοχών, με τζίρο 91+ εκατ. ευρώ.