Ανέβηκε και… περιμένει το ΧΑ

Εχοντας ως οδηγό τις δηλώσεις που έγιναν από τα εμπλεκόμενα μέρη ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε στις 788 μονάδες. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς σήκωσαν το βάρος. Πτωτικά η Alpha Bank «σταθερές» ΕΤΕ και Eurobank.

Ανέβηκε και… περιμένει το ΧΑ

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και η πρώτης νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ να δείχνει Αγορά που περιμένει κάποια σημαντική είδηση - καταλύτη, ενώ τα ενεργά χαρτοφυλάκια απέφυγαν, επιμελώς, την ανάληψη νέων "στοιχημάτων" - "πονταρισμάτων" και επικέντρωσαν την προσοχή τους στο μη κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 780 μονάδων και ει δυνατόν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που δείχνει περισσότερο από σίγουρο, είναι το ότι αύριο θα είναι μία "άλλη μέρα" για το Χ.Α., όλα θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν το σημερινό Eurogroup και ίσως και από την φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί και ότι συμπεράσματα εξήχθησαν από τη σημερινή συνεδρίαση θα ακυρωθούν με εντυπωσιακή ευκολία.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται μαραθώνια, αφού και το EwG που προηγήθηκε δεν έβγαλε κάποια είδηση που να ανατρέπει τα υφιστάμενα δεδομένα και όλα παραπέμπουν σε πολιτικές αποφάσεις, αν υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο, στο θέμα του Ελληνικού χρέους.

Λιγότερο επιφυλακτική η "ρηχή" Αγορά ομολόγων, όπου με χαμηλές συναλλαγές σημειώθηκε, νέα, μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε όλες τις λήξεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 2ετους να επιστρέψει χαμηλότερα του 5,5%.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Απόλυτα ενδεικτικό το σημερινό σχόλιο από το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: "Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι ... Η περαιτέρω πορεία της Ελληνικής Αγοράς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, αλλά και από το διεθνές κλίμα που δεν φαίνεται να είναι στα καλύτερά του. Ο Γενικός Δείκτης, στα παρόντα επίπεδα, έχει, ήδη, προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μόνο με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Δανειστών μας και αν συμπεριληφθούν άμεσα τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα μπορέσει να κινηθεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 900 μονάδων. Με την προϋπόθεση, φυσικά, να μην μεσολαβήσει μεγάλη διεθνής κρίση, ή γεωπολιτικό γεγονός. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το χρέος, το πιθανότερο σενάριο είναι να λάβει χώρα βραχυπρόθεσμη διόρθωση, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί από το... πόσο μακριά θα 'κλοτσήσουν το τενεκεδάκι' οι Δανειστές. Αν προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συνέχισης των συνομιλιών, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, τότε θα είναι μικρής έκτασης. Αν παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον, ίσως είναι εκτεταμένη, ειδικά αν συμπέσει με διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές.

Όπως όμως και να έχει, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ελληνική Αγορά γύρισε σελίδα. Θα ριψοκινδυνεύσουμε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι επίπεδα χαμηλότερα των 650 - 600 μονάδων δεν θα ξαναδούμε ποτέ στο μέλλον, παρά μόνο στην περίπτωση δραματικού γεωπολιτικού γεγονότος. Την αισιοδοξία μας αυτήν την αντλούμε από το γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, ο αχαλίνωτος λαϊκισμός ανεξαρτήτου χρώματος, μπλε, πράσινου, ή κόκκινου, έχει υποστεί πανωλεθρία, (ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε). Από την άλλη, πάλι, θεωρούμε ότι είναι ουτοπία η προσδοκία τιμών Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, καθώς οι Δανειστές μας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, αλλά και για την παραδειγματική 'τιμωρία μας', μας επέβαλαν να ζήσουμε για πολλά χρόνια σε ένα υφεσιακό περιβάλλον.

Εξ’ άλλου δεν αποκλείεται ο ανοδικός κύκλος στις Ξένες Αγορές να βαίνει προς το τέλος του, ή έστω δικαιούται μία αξιόλογη διόρθωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική Αγορά. Θα συνιστούσαμε – για ακόμα μία φορά - στους επενδυτές να ακολουθούν ευλαβικά την τάση και όχι τις προβλέψεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Για όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 780 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι έντονα ανοδική. Θα κινδυνεύσει σοβαρά, σε ενδεχόμενη παραβίαση (με κλείσιμο) της στήριξης του συστήματός μας που σήμερα διέρχεται από τις 774 - 772 μονάδες. Όμως και οι 'short' θέσεις – αν και είναι αντίθετες στην τάση - δεν κινδυνεύουν για όσο διάστημα ο Δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 806 - 800 μονάδων".

"Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και είναι πολύ σημαντικό βήμα. Θα πάρουμε την έκθεση από τους Θεσμούς και θα δούμε πως αξιολογούν την κατάσταση. Το θέμα της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας. Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του" τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

"Προσπαθώ και δουλεύω για μια συμφωνία σήμερα, που όμως δεν θα είναι 'η συμφωνία'. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή και για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος" δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίστηκε η εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής, με τους τίτλους των Εθνικής (+0,30%) και Πειραιώς (+2,11%) να διαφοροποιούνται θετικά, σε σχέση με τις Alpha Bank, Eurobank.

Αυτά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, όπου δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις.

Πιο συγκεκριμένα και πλην της Alpha Bank που και μετά το πέρας των δημοπρασιών διατήρησε την τιμή που είχε και στις 17.00 (2,17 ευρώ, -1,81%), η Εθνική στις 17.00 βρέθηκε στα 0,338 ευρώ (+1,5%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,334 ευρώ (+0,3%), η Eurobank από τα 0,901 ευρώ (-0,44%) που βρέθηκε στις 17.00, "άκουσε το κουδούνι της λήξης" στα 0,908 ευρώ (+0,33%) και η Πειραιώς, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε από τα 0,241 ευρώ (+1,69%) στα 0,242 ευρώ (+2,11%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+0,57%), ενώ δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Attica Bank (+11,01%).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Σαράντη (+2,55%), ενώ δεν είχαν επαφή με το "κόκκινο" οι Jumbo (+1,27%) και ΟΠΑΠ (+3,65%).

Στην περίπτωση του Σαράντη, όπου ο τίτλος επιμένει να κινείται κοντά στα υψηλά 9ετιας και πλέον, το κλείσιμο υψηλότερα των 12,60 ευρώ, αλλάζει όλα τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα.

Για τον ΟΠΑΠ παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,74 ευρώ και για την Jumbo, που διατηρεί την επαφή της με τα ιστορικά υψηλά, η τελευταία, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 16,19 ευρώ.

Από τις "εφεδρείες" για τον ΟΤΕ (+2,9%) τα 10,20 ευρώ ήταν ο ελάχιστος στόχος, η υπέρβαση του οποίου μπορεί να δώσει κίνηση στα 10,48 ευρώ. Τα 9,86 ευρώ κύρια στήριξη και "stop" στο "long".
Στην περίπτωση της ΔΕΗ (+2,03%) τα 3,90 ευρώ έδωσαν μία πρώτη ανοδική αντίδραση, με κοντινή αντίσταση τα 4,14 ευρώ και κύρια την ζώνη 4,30 - 4,40 ευρώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, όπου όλοι δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν "refresh" αύριο πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης και αφού θα έχουν πληροφορηθεί τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, οι νέοι καταλύτες θα διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Ανάλογα με τις ανακοινώσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί από "θερμό" χρηματιστηριακό Καλοκαίρι, μέχρι και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις η ένταση των οποίων θα εξαρτηθεί και από το διεθνές κλίμα.

Εννοείται ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες (σήμερα Grivalia Properties και ΕΧΑΕ) θα περάσουν σε "δεύτερη μοίρα".

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων), αλλά και η εμφανής μείωση των θετικών πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα μέχρι τα τελευταία φουλέ" και η εικόνα να ανατραπεί ακριβώς στο νήμα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "καρέ", συνεχόμενων, ανοδικών συνεδριάσεων για Υγεία (+2,15%), ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+2,24%) και Frigoglass (+3,81%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (+0,93%), ενώ η Quest (+3,39%) προσπάθησε να αντιδράσει μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2125 μονάδες αποδεικνύονται ισχυρή αντίσταση. Το 2050 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση, ενώ διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 2001. Ουσιαστική κύρια στήριξη και μεγάλο επίπεδο όσο μακριά και αν φαίνεται είναι η ζώνη του 1960. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 2125 θα μας δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 2170.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 797 - 806 μονάδες δείχνουν να αντέχουν σαν αντίσταση, με την Αγορά να διορθώνει περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές. Το "stop" στον ΓΔ ανεβαίνει στις 778 μονάδες ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 760. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 800 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με επόμενο σοβαρό επίπεδο το 845 και ενδιάμεσο το 822.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όλα τα παραπάνω, μετά πάσης βεβαιότητας, θα τα ανατρέψει η αυριανή συνεδρίαση, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα "υπαγορεύσει" το σημερινό Eurogroup.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"H Αγορά ανέκοψε την πορεία της 'χωνεύοντας' τις τιμές και περιμένοντας τις εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλα δείχνουν ότι δεν είναι εύκολη η συνολική λύση. Παρόλα αυτά, αν συμβεί μία λύση στο χρέος θα είναι το γεγονός εκείνο που μπορεί να κάνει την διαφορά, ανοδικά.

Η αντίσταση - περισσότερο εκ μέρους της Γερμανικής Πλευράς - θέλει να καθυστερήσει όσο μπορεί το θέμα χρέος και είναι σθεναρή, αν και το ΔΝΤ είναι σύμμαχός μας στο να δοθεί μία λύση.

Τώρα, αν αυτό συμβεί σήμερα, ή σε μία άλλη ημερομηνία έχει μικρή σημασία, αν εξαιρέσουμε το τι θα κάνει η Αγορά βραχυπρόθεσμα.

Ξέρουμε, πως το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θέλει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο και από την άλλη η Γερμανία θέλει πάση θυσία την συμμετοχή του. Αυτό σαν δεδομένο από μόνο του μας κάνει να πιστεύουμε πως αργά, ή γρήγορα θα υπάρξει μία λύση.

H Κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες για το χρέος, αν και θα έπρεπε περισσότερο να ψάχνει τρόπους να προσελκύσει περισσότερους Ξένους επενδυτές, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσει την εμπιστοσύνη.

Η Αγορά το ξέρει, για αυτό και έχει αυτή την συμπεριφορά όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα έχοντας πλέον κλείσει ουσιαστικά την περίφημη αξιολόγηση.

Αυτό δεν αποκλείει να κάνει και μία διόρθωση, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες στις επενδύσεις τους, ή στα trade τους.

Ήδη έχουμε βρεθεί πάνω το επίπεδο 800, όπου βλέπουμε την Αγορά να έχει κάνει στάση και να προσπαθεί να "χωνέψει" τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος.

Από την άλλη, είδαμε ότι αρχίζει και υπάρχει διάχυση της κίνησης και στην μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που μας έχει συνηθίσει να είναι "alert" για διόρθωση, στο σύνολο της Αγοράς.

Το καλό είναι πως όταν μία Αγορά είναι ανοδική, βλέπουμε αρκετούς τίτλους να κινούνται σε διαφορετικούς χρόνους και ρυθμούς κάτι που είναι υγεία.

"Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, όμως τα παρόντα επίπεδα απαιτούν την προσοχή μας, βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε, μία διόρθωση θα ήταν υγιής για την Αγορά, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος και την πληρωμή του πρώτου μεγάλου στόχου που είχαμε θέσει στο 800, ενώ μία κάποια κατοχύρωση κερδών, τουλάχιστον σε ποσοστό επί του χαρτοφυλακίου μας, είναι μία πράξη άμυνας. Κι αυτό γιατί μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να επωφεληθούμε σημαντικά, σε περίπτωση που έρθει μία διόρθωση" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Σαρρής

"Αμφιταλαντεύτηκε αρκετές φορές μέσα στη συνεδρίαση η Αγορά, με τις εναλλαγές προσήμων να αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της" επισημαίνει ο Δημήτρης Σαρρής.

Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το σημερινό Eurogroup, οι εκτιμήσεις διίστανται για το αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία. Αυτό που βέβαια "καίει" την Ελληνική Κυβέρνηση είναι να υπάρξει ένα ανακοινωθέν από τους ΥΠΟΙΚ., που ρητά θα αναφέρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και θα αποσαφηνίζει τα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ώστε να είναι βιώσιμο.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία με εκλογές μπροστά της, δεν φαίνεται να βιάζεται να πάρει μια τόσο δεσμευτική απόφαση και δεν αποκλείεται να αρκεστεί σε δηλώσεις δεσμευτικές μεν, μελλοντικές δε.

Σε κάθε περίπτωση άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup αναμένεται να καθορίσει την πορεία της Αγοράς. Αν οι αποφάσεις μετατεθούν για τις 15/6, όπως είναι αρκετά πιθανόν, τότε μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση μέχρι τις 750 - 730 μονάδες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν γίνει η έκπληξη σήμερα, τότε η υπέρβαση των 800 μονάδων και η προσέγγιση των 850 θα είναι θέμα ημερών.

"Επίσης, παρόλο το θετικό momentum που υπάρχει στην εγχώρια Αγορά, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία των πρόσφατων κλυδωνισμών στις Ξένες Αγορές, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με την διακυβέρνηση Τραμπ" σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Shanghai Composite (-0,48%) ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,86%).

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, φέρνει νέα, αξιοσημείωτα, κέρδη για το Πετρέλαιο και μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικές εξαγωγές εκτοξεύτηκαν κατά 7,5% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα αύξησης στις εξαγωγές, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας. Η αύξηση πλησίασε στην άνοδο 8,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal.

Το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε τον Απρίλιο πλεόνασμα 481,7 δισ. γεν, δηλαδή υποχώρησε κατά 40,6% σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα. Οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν πλεόνασμα 515 δισ. γεν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να βελτιστοποιήσουν τη θέση τους στο "Brexit", αφότου η Βρετανία απείλησε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της, εκτός κι αν το Μπλοκ κάνει πίσω στις απαιτήσεις του για πληρωμή "διαζυγίου" μέχρι και 100 δισ. ευρώ.

Στους λόγους στους οποίους οφείλεται το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως το Ευρώ είναι πολύ αδύναμο λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Σχετικά με τη Βρετανία, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εμποδίσει άλλες Χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου εκτόξευσαν το Ευρώ σε νέα υψηλά έξι μηνών έναντι του Δολαρίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 779,73 μονάδες (-0,57%), όμως μετά τις 14.11 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 788,5 (+0,55%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 788,94 μονάδων (+0,61%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 788,53 μονάδων με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 70,1 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς απέσπασαν το 63,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, Folli Follie Group και ΕΧΑΕ.

Στο τέλος κρίθηκε η τελική αναλογία ανοδικών (58) - πτωτικών (46) μετοχών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη.

Αντίθετα, σημαντικότατη αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (100.156 συμβόλαια).

Στα 7.207 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.318 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.769, 1.530 για τον Ιούνιο και 239 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.092,25) κινήθηκε μεταξύ 2.062,25 και 2.097,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.127), Πειραιώς (43.410), Εθνική (33.453), MIG (3.748), Alpha Bank (5.874), ΔΕΗ (404), ΟΤΕ (1.119), Μυτιληναίο (650), ΟΠΑΠ (457), Viohalco (278), Ελ. Πετρέλαια (150), Ελλάκτωρα (165).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (25.433), MIG (74.195), Eurobank (50.018), Εθνική (73.500) και Πειραιώς (187.527).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,30 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.009.654 τεμ.), Alpha Bank (4.208.960 τεμ.), Εθνική (16.403.166 τεμ.) και Eurobank (4.752.879 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v