Εβδομάδα κρίσεως (και) για το ΧΑ αυτή, που ξεκινά την Δευτέρα με τον Γενικό Δείκτη στις 784,17, με τον FTSE 25 στις 2.079,45 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.047,17 μονάδες.
Με μέσο ημερήσιο όρο τζίρου στα 76 εκατ. ευρώ η τελευταία εβδομάδα και με ενθαρρυντική λήξη της απλής σειράς Μαίου στα Παράγωγα και επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων. Στα 9,61$ το ελληνικό GREK με μικρή άνοδο 0,63% σε μία Wall Street που έδειξε να συνέρχεται μετά την τελευταία ανησυχητική "βουτιά" της Τετάρτης.
"Τσιμπημένοι" οι δείκτες με το 2ετές στα 5,876% αλλά κατά 0,94% χαμηλότερα το 10ετές στα 5,673% αποτυπώνοντας ακριβώς αυτήν την... αμφισημία που επικρατεί μεταξύ traders και επενδυτών το τελευταίο διάστημα. Ενθαρρυντική η εικόνα από τα Παράγωγα καθώς τόσο η "λήξη" Μαίου, όσο η μετακύληση στον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές της προηγούμενης σειράς. Ενδεικτικά ο FTSE 25 στη συνεδρίαση της 2 ας Μαίου διαμορφωνόταν στις 1.958,43 ενώ στο τέλος της 19ης Μαίου στις 2.079,45 μονάδες.
Κατά γενική εκτίμηση αυτή η εικόνα του ΧΑ αποδίδεται στην κατ΄ αρχήν επιχείρηση προεξόφλησης των ισχυρών χεριών, που "έτρεξαν" την αγορά, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση από τα τελευταία...χαμηλά της 21 ης Απριλίου μέχρι τις δύο "υψηλές κορυφές" των 799,16 και 800,08 μονάδων (για τον ΓΔ) με την δεύτερη στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Κατά δεύτερον στην απόλυτα δικαιολογημένη στάση αρκετών traders να κλειδώσουν μέρος των κερδοφόρων θέσεων τους λόγω της επιφυλακτικότητας που υπάρχει για την έκβαση του σημαντικού Eurogroup της Δευτέρας.
Είναι προφανές πως μία κίνηση της αγοράς είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση θα μπορούσε από τη συνεδρίαση της Τρίτης κιόλας να έχει έκταση ακόμη και 50 μονάδων φέρνοντας τον ΓΔ είτε πάνω από τις 820 είτε και πάλι προς τις 750 μονάδες ανάλογα με την έκβαση της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών.
Κατά πως φαίνεται οι διεργασίες, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων θα είναι εργώδεις μέχρι και το...παρά ένα της Συνόδου με ενδεικτικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για "λύση τόσο όσο για το χρέος σπρώχνει ο Σόιμπλε". Δεδομένης της κρισιμότητας της συνάντησης η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται ενδιαφέρουσα καθώς θα "μετρηθούν" οι αισιόδοξοι- όσοι βλέπουν λύση στις 22 Μαίου- και οι επιφυλακτικοί- που εκτιμούν, πως θα υπάρξει δρόμος μέχρι τις 15 Ιουνίου και...βλέπουμε.... Η επιβεβαίωση της μίας ή της άλλης προσέγγισης κάνουν ένα σημαντικό ταμείο Τρίτη- Τετάρτη είτε για τους μεν είτε για τους δε, για αυτό και οι θέσεις short και long αναμένεται να ενισχυθούν στην...στοιχηματική Δευτέρα.
Από τη στιγμή που προσώρας φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος μίας σημαντικής διόρθωσης- για 3-4%- στην Wall Street εύλογα η προσοχή εστιάζεται στην συνάντηση της Δευτέρας με κοινή ωστόσο την εκτίμηση και των πωλητών και των αγοραστών πως οι δανειστές, η πλευρά Σόιμπλε/Βερολίνου επουδενί θα διακινδύνευαν να "αδειάσουν" την πλευρά Τσίπρα/Αθηνών σε αυτή την συγκυρία, απεναντίας. Για αυτό και η προσέγγιση της Αγγελικής "τόσο-όσο" φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Το ζητούμενο για την Δευτέρα σύμφωνα με έμπειρους παίκτες είναι μία απόφαση- έστω και...μεσοβέζικη- που δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων, που θα διευκολύνει τους traders να παραμείνουν πάνω από τις 780 μονάδες και ανάλογα με τις εξελίξεις να κινηθούν προσεκτικά στη συνέχεια υψηλότερα. Οι ίδιοι δεν συζητούν καν πως με το θετικό σενάριο- στην περίπτωση που υπάρξει κάτι ουσιαστικό, που θα άνοιγε τον δρόμο για ΔΝΤ και ΕΚΤ- στο ΧΑ θα εκτυλισσόταν ένα τελευταίο ανοδικό κύμα με καταληκτικό ακόμη και προς την περιοχή των 900 μονάδων (στην εξέλιξη/ολοκλήρωση του 5ου κύματος, όπως μετρούν οι αναλυτές).
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός που εκτιμάται πως θα έχει απόδοση (είτε θετική είτε αρνητική) μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς, πάντα ανάλογα με την έκβαση του Eurogroup, δηλαδή θα πρέπει να περιμένουμε κίνηση πέραν του ΓΔ (είτε ανοδικά είτε διορθωτικά) καθώς οι τράπεζες υπολείπονται θεαματικά σε σχέση με τα blue chips και τις εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.
Για τον ΔΤΡ θα επαναλάβουμε την εκτίμηση έγκυρου αναλυτή, ο οποίος θεωρεί ως ισχυρή στήριξη τις 1.024 μονάδες και ως ζητούμενο την υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 1.080-1.094 μονάδων.
Το σχεδόν 60% του ημερήσιου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, όπου και η συγκέντρωση της "δύναμης πυρός" των ισχυρών ξένων funds και traders, και οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν το ΧΑ είτε προς τις 820 (και υψηλότερα) είτε προς τις 780 (και 750/740 μονάδες) τον Γενικό Δείκτη.
Από τον κλάδο Alpha Bank στα 2,21 ευρώ και Εθνική στα 0,333 ευρώ παραμένουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πάνω από τα επίπεδα τιμών της τρίτης αμκ σε αντίθεση με τις Eurobank στα 0,905 και Πειραιώς στα 0,237 ευρώ να υπολείπονται λιγότερο και περισσότερο αντίστοιχα από το 1 ευρώ και τα 0,30 της αμκ. Η απόκλιση της Πειραιώς ακόμη και έναντι της Eurobank εξηγεί την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να "κλείσει η ψαλίδα" κάτι που ήταν εμφανές στο 3ήμερο Τετάρτης- Παρασκευής.
Παράλληλα στην αγορά συνεχίζονται οι επί μέρους κινήσεις με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τις επιχειρηματικές διεργασίες που συντελούνται σε ολονέν περισσότερους κλάδους.
Ετσι στο προσκήνιο παραμένει ο κλάδος της διύλισης με τη ΜΟΗ στα 17,18 και τα ΕΛΠΕ στα 6,20 ευρώ με τον τελευταίο όμιλο να προχωρά σε σημαντικές συνεργασίες με πανίσχυρους πετρελαικούς ομίλους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα. Ο κλάδος των ασφαλιστικών, ελέω Εθνικής Ασφαλιστικής, με την Ευρωπαική Πίστη να ευνοείται έμμεσα από τις εξελίξεις. Ο κλάδος των μεταφορών/τουρισμού με αφορμή την κινητικότητα στην Αεροπορία Αιγαίου, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Υφαντής, ο κλάδος της μεταλλουργίας καθώς πλησιάζει η 1η Ιουνίου οπότε και η ιστορική γ.σ του Μυτιληναίου, ο κλάδος των τραπεζών καθώς με τη Eurobank άνοιξε η αυλαία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου κ.α.
Αποτελέσματα ανακοινώνουν, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης οι: Grivalia, EXAE την Δευτέρα, Αεροπορίας Αιγαίου, Fourlis την Τρίτη, Πειραιώς, Εθνική και Motor Oil την Τετάρτη.
Συνεπώς την προσεχή εβδομάδα με δεσπόζον το Eurogroup της Δευτέρας θα οδηγηθούμε είτε προς νέα προσπάθεια υπέρβασης του ορίου των 800 μονάδων με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και με τον ΔΤΡ σε υπεραπόδoση έναντι των ΓΔ και FTSE 25 είτε προς άμεση δοκιμασία των 780 με στόχο την περιοχή των 750/740 μονάδων.