Πτωτικά αλλά με… χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Χωρίς «εξάρσεις» η διολίσθηση σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Εξαρτημένη από τις ειδήσεις στο δρόμο προς το Eurogroup η βραχυπρόθεσμη τάση για τα blue chip. Ασύμμετρη απειλή και η εικόνα στις διεθνείς αγορές.

Πτωτικά αλλά με… χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική, η τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως τόσο αυτοί, όσο και το σύνολο, σχεδόν, των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, βοηθώντας τον Γενικό Δείκτη να πετύχει το τεχνικά επιθυμητό, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 779 μονάδων.

Με τα νέα δεδομένα, στους δύο καταλύτες της βραχυπρόθεσμης τάσης που ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το Δημόσιο χρέος, προστίθεται ακόμα ένας και αυτός είναι οι Διεθνείς Αγορές, μετά τις εντεινόμενες πολιτικές ανησυχίες που έχουν εγείρει οι πρακτικές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ (αποπομπή Κόμεϊ από τη θέση του επικεφαλής του FBI, δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει εκμυστηρευτεί απόρρητες πληροφορίες σε Ρώσους Αξιωματούχους).

"Ο Μάικλ Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν σε επαφή με Ρώσους Αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με το Κρεμλίνο, σε τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών της κούρσας για την Προεδρία του 2016", δήλωσαν στο Reuters νυν και πρώην Αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν για τις ανταλλαγές αυτές. Αυτές οι επαφές, που δεν είχαν έως τώρα αποκαλυφθεί, αποτελούν μέρος του αρχείου που εξετάζεται τώρα από το FBI.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με τις "συμβουλές" από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, με βάση τα "daily" διαγράμματα, το "stop" στο "long" εντοπίζεται στον S&P 500 στις 2330 μονάδες, στον Dow Jones στις 20398 μονάδες και στον DAX στις 12423 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένη την κυρίαρχη θέση Ξένων χαρτοφυλακίων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το “sell in May and go away”, αλλά τα πράγματα έχουν σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, όσον αφορά την γενικότερη εικόνα του Χ.Α., αλλά και την "συμπεριφορά" των περισσότερων από τους επιμέρους τίτλους.

Οι εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών θα δείξουν αν η εγχώρια Αγορά "είδε" τα βραχυπρόθεσμα υψηλά, οπότε αναμένεται σημαντική αύξηση του volatility, ενώ αν τα ανοδικά περιθώρια παραμένουν σημαντικά και επαληθευτούν οι φήμες - εκτιμήσεις για "θερμό", χρηματιστηριακό, Καλοκαίρι, η εν λόγω διόρθωση δεν μπορεί παρά να είναι ευκαιρία τοποθετήσεων.

"Τα μέτρα ψηφίζονται σήμερα και η συμφωνία στις 22/5 είναι μάλλον δεδομένη και εν πολλοίς προεξοφλημένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε κάποια διόρθωση μεγάλης έκτασης (αν δεν το υπαγορεύσει το διεθνές κλίμα), αλλά περισσότερο μείωση της ανοδικής ορμής με ελεγχόμενες διορθώσεις" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Στη σημερινή συνεδρίαση η νευρικότητα ήταν και πάλι παρούσα, με τα τεχνικά όρια προς τα πάνω και προς τα κάτω (800 και 780 μονάδες αντίστοιχα) να καλούνται να επιβεβαιωθούν αναλόγως της κίνησης, που θα προκύψει από την ειδησεογραφία. Χωρίς όμως να αμφισβητείται ο επικείμενος 'λευκός καπνός' της Δευτέρας με τα θετικά χρηματιστηριακά επακόλουθα. Η χθεσινή συνεδρίαση, διέψευσε κατηγορηματικά όσους πιστεύουν ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να αυτονομηθεί, σε ενδεχόμενη διεθνή κρίση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το χθεσινό 'Gravestone doji' στο ημερήσιο γράφημα του Δείκτη, δεν αφήνει κανένα ερωτηματικό ούτε για το ποιος ήταν ο νικητής της χθεσινής 'παρτίδας' μεταξύ των δύο 'αιωνίων αντιπάλων', αλλά ούτε και για την συνέχεια. Ο κίνδυνος σχηματισμού διπλής κορυφής στις 800 μονάδες αυξήθηκε σημαντικά, καθώς εκτός από το κακό διεθνές περιβάλλον, δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των Δανειστών μας, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Ως εκ τούτου, ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει η νέα δοκιμασία των 780 μονάδων. Από την αντοχή της θα κριθεί η ενεργοποίηση του προαναφερθέντος σχηματισμού. Σε ενδεχόμενη παραβίασή των αναμένουμε τον Δείκτη να κινηθεί προς τις 770 μονάδες, όπου εκεί θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, που έως τότε θα παραμένει σαφέστατα ανοδική, αλλά με μικρότερη ένταση. Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, η δεύτερη, αποτυχημένη, απόπειρα υπέρβασης της διακεκαυμένης ζώνης των 1080 – 1094 μονάδων επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εκτίμησή μας ότι για την υπέρβασή της θα χρειαστεί πολύς χρόνος, χρήμα και κυρίως η συμφωνία μεταξύ των Δανειστών μας" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η συνεχιζόμενη διένεξη για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους μεταξύ Ευρωπαίων Δανειστών και ΔΝΤ στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα", σημειώνει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

"Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει αρκετά ακόμα εμπόδια προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάσει τη συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προτού γίνουν όλα τα βήματα από την Ευρωπαϊκή Πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες ακόμα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, μια εν πολλοίς συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιταχύνει την ανάκαμψη της Χώρας, μόλις δυο χρόνια αφότου έφτασε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη", δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, κατά 1,2 δισ. ευρώ μειώθηκε το όριο χρήσης του ELA από τις Ελληνικές Τράπεζες, μετά από εισήγηση της ΤτΕ προς την ΕΚΤ. Πλέον το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας αντιστοιχεί σε 45,3 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι συνεχιζόμενες δηλώσεις Αξιωματούχων για πιθανές δυσκολίες στο Eurogroup της Δευτέρας, σε συνδυασμό με το απρόβλεπτο του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος (οι Διεθνείς Αγορές έχουν τεράστια περιθώρια διόρθωσης), κάνουν πολύ δύσκολη και απόλυτα επισφαλή, κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η χθεσινή συνεδρίαση άφησε άσχημη "επίγευση" και όλα δείχνουν ότι μέχρι την επόμενη είδηση - καταλύτη, το Χ.Α. μπαίνει σε φάση αναμονής, περιμένοντας κάτι πιο "χειροπιαστό" από το Eurogroup της 22ας τρέχοντος.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε αξιοπρόσεκτη αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενώ και στην σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει ο πλέον "ευαίσθητος" σε κάθε είδηση - εξέλιξη, θετική, ή αρνητική.

Ο Τραπεζικός δείκτης (-0,98%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1024,9 μονάδες (-2,15%), ο τίτλος της Alpha Bank (-2,20%) μέχρι τα 2,21 ευρώ (-2,64%), της Εθνικής (0%) μέχρι τα 0,316 ευρώ (-2,47%), της Eurobank (-0,55%) μέχρι τα 0,891 ευρώ (-2,62%) και της Πειραιώς (-0,86%) μέχρι τα 0,227 ευρώ (2,16%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες σημείωσαν οι ΕΧΑΕ (-3,28%) που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 5,26 ευρώ (-4,01%), ο Σαράντης (-1,20%) μέχρι τα 11,85 ευρώ (-5,5%) και η ΔΕΗ (-3,64%) μέχρι τα 3,95 ευρώ (-4,13%).

Στην περίπτωση του τίτλου της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, "πληρώθηκε" με ακρίβεια ο πρώτος στόχος των 4,30 ευρώ και τα 3,90 ευρώ είναι η πρώτη και κοντινότερη στήριξη μας. Ο τίτλος χρειάζεται διαχείριση.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόλις τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Viohalco (+0,95%), Grivalia (+1,31%), EEE (+0,23%) και Ελλάκτωρ (+1,33%), ενώ αμετάβλητος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική "απόσυρση" των αγοραστών, για αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή άνοδο των αποδόσεων, για όλες τις λήξεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής με κλεισίματα χαμηλότερα των 780 μονάδων, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η αποφασιστική στήριξη των 770 - 768 μονάδων, ενώ σε ακρότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 747 και 724 μονάδες. Παραμένει ισχυρή η ζώνη αντίστασης 797 - 806 μονάδες, Για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους, το "stop" στις 779 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε "gap" μεταξύ 786,99 και 789,08 μονάδων.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,78%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 2100 - 2125 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει συνέχιση στο 2144 και 2175. Το 2045 και 2025 κοντινές στηρίξεις, με τις 1958 μονάδες να είναι κύρια στήριξη. "Intraday position long" με "stop" στις 2073 μονάδες. Και εδώ η σημερινή συνεδρίαση άφησε τεχνικό "χάσμα" μεταξύ 2089,71 και 2093,62 μονάδων.

Όπως προαναφέρθηκε, μειώθηκαν αισθητά οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως και σήμερα δεν έλειψαν οι θετικές διαφοροποιήσεις.

Έτσι, όλο και περισσότερους "fan" αποκτά ο τίτλος της Attica Bank (+16,47%), που συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας και στο υψηλό ημέρας, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Κρι Κρι (+2,20%).

Έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά για την Μοτοδυναμική (+3,77%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Έλαστρον (+5%), πέντε για την Forthnet (+7,07%),, έξια για την Χαϊδεμένος (+3,56%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Υγεία (+2,26%) και ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+1,54%), ενώ η τεράστια έκπληξη έρχεται από την Mermeren (+5,83%). Παρά το γεγονός ότι λίαν προσφάτως ο τίτλος απέκοψε μέρισμα προηγούμενων χρήσεων (μικτό 1,00 ευρώ), οι αγοραστές επέστρεψαν δριμύτεροι, η μετοχή συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και σήμερα έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Σε νέο ιστορικό υψηλό η Mermeren

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από τρεις έντονα ανοδικά εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας, που προς το παρόν είναι αρνητικό" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά δοκίμασε να υπερβεί το κλείσιμο πριν τα "capital controls" (797,52 μονάδες) αλλά αν και ενδοσυνεδριακά το πέτυχε, τελικά το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο δίνοντας τα πρώτα σημάδια δημιουργίας διπλής κορυφής.

Η κόπωση της Αγοράς, καταρχήν οφείλεται στο ότι είχε προηγηθεί το ρεκόρ των δεκατριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και άρα η ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών είναι αναμενόμενη και κατανοητή. Επίσης το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ, άλλαξε στις τελευταίες συνεδριάσεις με αυξανόμενες τις ανησυχίες για τις πολιτικές που ακολουθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας για αυτή την κόπωση είναι τα ερωτήματα γύρω από τη θέση του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το χρέος, είναι ο καταλύτης που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία. Είναι η παράμετρος που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", την αλλαγή της στάσης των Επενδυτικών Οίκων στην αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές ομολόγων. Πρώτος σταθμός για αυτή την συμφωνία το Eurogroup στις 22/5 και τελικός το επόμενο στις 15/6.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ΔΝΤ, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί σ’ ένα εύρος τιμών, από την στήριξη των 735 μονάδων, ως την αντίσταση των 800 μονάδων. Οι 735 μονάδες είναι 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 671 μονάδες, ως τις 800 μονάδες.

Ο Τραπεζικός κλάδος, που ήταν ο κινητήριος μοχλός της τελευταίας ανοδικής κίνησης, δεν κατάφερε, προς το παρόν, να κρατηθεί πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 1048 μονάδες και πρέπει άμεσα να επανέλθει πάνω από αυτόν, ενώ η σημαντική του στήριξη βρίσκεται στην περιοχή των 960 μονάδων.

Η συμφωνία για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα δώσει την δυνατότητα τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων στην Αγορά, την διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ και θα ξεπαγώσει επενδυτικά σχέδια που είναι σε αναμονή. Ο Γενικός Δείκτης θα επιδιώξει την κατάκτηση υψηλότερων κορυφών με πρώτη στάση στις 850 μονάδες, ενώ για τον Τραπεζικό κλάδο στόχος είναι οι 1240 μονάδες, που είναι η κορυφή του δείκτη στις 23/5/2016 (με Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες), υψηλότερο σημείο μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι: ΑΛΦΑ 2,75, ΕΥΡΩΒ 1,17, ΠΕΙΡ 0,308 και ΕΤΕ 0,349.

"Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα Α’ τριμήνου η ΕΥΡΩΒ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ στις 22/5, ΑΡΑΙΓ ΔΕΗ στις 23/5, ΕΤΕ ΠΕΙΡ στις 24/5" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Οι χθεσινοβραδινές σημαντικές απώλειες στην Wall Street μετάφεραν το "κόκκινο" σήμερα το πρωί στην Ασία, όπου σημειώθηκε απόλυτη επικράτηση πωλητών, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-1,32%).

Αρνητικά τα πρόσημα για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες που έχουν αναδυθεί από τα πρωινά χαμηλά, ενώ με "αδύναμες" διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο NYSE.

Διορθώνουν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική Οικονομία ανέβασε ταχύτητα τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, παρατείνοντας το σερί ανάπτυξης σε πέντε τρίμηνα. Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης για τη Χώρα από το 2006. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα. "Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και κατά το τρέχον τρίμηνο", μεταδίδει το MarketWatch.

Οι Κινεζικές Τράπεζες πούλησαν το καθαρό ποσό των $14,9 δισ. σε Ξένο Συνάλλαγμα τον Απρίλιο, από $11,6 δισ. έναν μήνα νωρίτερα, όπως ενημέρωσε η Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή.

Η Κίνα προσέλκυσε 59,91 δισ. γουάν ($8,70 δισ.) σε άμεσες ξένες επενδύσεις τον Απρίλιο, δηλαδή 4,3% περισσότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Εμπορίου. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο των 87,83 δισ. γουάν που προσέλκυσε το Μάρτιο, ποσό που ήταν κατά 6,7% μεγαλύτερο από το Μάρτιο του 2016. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, επίσης, σημείωσαν πτώση της τάξης του 0,1% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 286,41 δισ. "Το Υπουργείο δεν εξέδωσε στοιχεία σε όρους Δολαρίου", διευκρινίζει το MarketWatch.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε αναπάντεχα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός όσων συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα "βούτηξε" σε χαμηλό 28,5 ετών.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 4.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 232.000, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου. Το νούμερο αυτό είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1973. Είναι η τρίτη διαδοχική εβδομάδα που σημειώνεται πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων στις 240.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Περιορισμένες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου καταθέτει η Citi σε σχόλιό της, όπου επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα για το χρέος δεν αναμένονται πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το Καλοκαίρι του 2018. Όπως αναφέρει, "δεδομένης της μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και των μεγάλων πολιτικών εμποδίων σε βασικές Χώρες - Πιστωτές (κυρίως η Γερμανία), στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, ή σε αυτό του Ιουνίου, θα πρέπει να αναμένεται μόνο μια επανεπιβεβαίωση των προηγούμενων δεσμεύσεων για χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018".

"Πιστωτικά θετικό" χαρακτηρίζει το deal με το οποίο η Attica Bank θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, η Moody’s.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 7,5 από 6,5 ευρώ δίνει η UBS μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, ενώ διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.

Στα 5,6 ευρώ από 4,6 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η IBG σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "reduce". 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π." (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, € 0,28 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 778,98 μονάδες (-1,28%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 784,85 (-0,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 782,83 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,79%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 75 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΑΔΑΚ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Grivalia και στο χαμηλό ημέρας η Folli Follie Group.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 ανοδικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το μειωμένο volatility προσγείωσε σε χαμηλότερα επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.884 συμβόλαια).

Στα 3.085 συμβόλαια του δείκτη (από 4.134 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.812, 2.141 για τον Μάιο, 2.620 για τον Ιούνιο και 51 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.088,25) κινήθηκε μεταξύ 2.069 και 2.089,25 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Viohalco, 77.000 Εθνική, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.608), Πειραιώς (27.415), Εθνική (22.980), MIG (4.364), Alpha Bank (3.771), ΔΕΗ (901), ΟΤΕ (684), Μυτιληναίο (248), ΟΠΑΠ (278), Viohalco (461), Ελ. Πετρέλαια (287), Intralot (111), Ελλάκτωρα (123), ΓΕΚ (103), Folli Follie Group (142).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (22.618), MIG (75.025), Eurobank (50.914), Εθνική (88.206) και Πειραιώς (217.091).

Έκλεισαν "long" θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (3.958.960 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (4.752.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v