Κοιτάει «νοτιότερα» το Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες οι πιέσεις για το Γενικό Δείκτη. Από τη Νέα Υόρκη η τάση, με την υπέρβαση των 800 μονάδων να καθίσταται δύσκολη με sell off στη Wall. Tα περιθώρια της διόρθωσης, τα νεότερα από τη διαπραγμάτευση και οι κινήσεις στις τράπεζες.

Κοιτάει «νοτιότερα» το Χρηματιστήριο

Sell off στην Wall Street με το βλέμμα στον Τραμπ, η χειρότερη μέρα από τον Σεπτέμβριο για τον Stoxx 600 και στο ΧΑ αρκετά νωρίτερα εχθές διαδραματίστηκε το μεγάλο ξεφόρτωμα προς το τέλος της συνεδρίασης.

Πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να αυτονομηθεί το ΧΑ από μία αναπόφευκτη υποχώρηση που θα σηματοδοτούσε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, παρασύροντας και τα ευρωπαικά, πολύ δύσκολο να επιχειρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για υπέρβαση των 800 μονάδων εάν δεν δοθεί το πράσινο φως από την Wall Street.

Εδώ και μέρες μεγάλοι παίκτες (στο Λονδίνο) προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο μίας κατ΄αρχήν διόρθωσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου κατά 3-4% και βλέπουμε... συνεπώς ο συγχρονισμός του ΧΑ με τη Νέα Υόρκη αλλά και με Φρανκφούρτη, Παρίσι είναι αναπόφευκτος και οδηγεί χαμηλότερα. Ακόμη και εάν το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας είναι ιδιαίτερα θετικό για την Αθήνα το ΧΑ δύσκολα θα μπορέσει να το αποτιμήσει ανοδικά από τη στιγμή που θα είναι σε σημαντική υποχώρηση η Wall Street και η Ευρώπη.

Συνεπώς η προσοχή μας στρέφεται εκ νέου προς τη Νέα Υόρκη, "μετρώντας" τα περιθώρια της διόρθωσης- ειδικά του S&P- περιμένοντας το σήμα αναστροφής και μειώνοντας θέσεις σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος ήταν αναλυτικός όσον αφορά στους λόγους και στις αφορμές του αρνητικού "γυρίσματος" και του ξεφορτώματος αλλά όπως μου εξηγούσε αργότερα έμπειρος παίκτης (με έδρα στο Λονδίνο) σημαντικό μέρος των πωλήσεων της τελευταίας στιγμής έγινε από traders (κυρίως αμερικανούς) οι οποίοι έβλεπαν διόρθωση της Wall Street με αρνητική ένδειξη από σχετικά νωρίς τα futures του S&P.

Από τη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται η τάση σήμερα-αύριο και από την εικόνα της αγοράς αυτής θα εξαρτηθεί η εικόνα από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Τεχνικά η χθεσινή συνεδρίαση μας έδωσε άλλο ένα υψηλό οριακά πάνω από τις 800 που με το προηγούμενο στις 799,16 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί σχηματισμός "διπλής κορυφής".

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πρώτη σημαντική στήριξη μας για τον ΓΔ θα δοκιμασθεί και πιθανότατα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Από την πίεση των πωλητών- εάν δηλαδή έχουν περαστεί στο σύστημα εντολές πώλησης από Λονδίνο, Νέα Υόρκη- θα φανεί εάν οι 780 θα αντέξουν δηλαδή θα ισχυροποιηθούν περισσότερο ή ο ΓΔ θα δοκιμασθεί λίγο χαμηλότερα στις 776/777 μονάδες και εκεί θα κριθεί η συνέχεια. Δηλαδή το ενδεχόμενο/κίνδυνος η αγορά να φύγει σήμερα-αύριο προς την χαμηλότερη περιοχή στήριξης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αμερικανική αγορά, από την στάση των πανίσχυρων funds που το τελευταίο διάστημα "έτρεξαν" την ελληνική αγορά και δη τον τραπεζικό κλάδο αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός όπου όπως φαίνεται δεν θα έχουμε σε αυτή την φάση κίνηση των Eurobank, Πειραιώς ακόλουθη των Alpha Bank, Εθνική που υπερέβησαν τα επίπεδα της τρίτης αμκ.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο μας, μεταφέραμε τη "μέτρηση" ενός έγκυρου αναλυτή ο οποίος προειδοποιούσε πως, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 1.080-1.094 και για την επίτευξη της θα χρειαστεί πολύς χρόνος, χρήμα και κυρίως η συμφωνία των δανειστών μας.

Για το χρήμα: η χθεσινή συνεδρίαση είχε και συναλλαγές-135,9 εκατ. μετοχές- και τζίρο-121,6 εκατ. ευρώ- αλλά σημαντικό μέρος θέσεων που εγκλωβίζονται από τα υψηλά της ημέρας. Και στις τράπεζες, κυρίως στις τράπεζες, αλλά και σε blue chips υπήρξαν εγκλωβισμοί με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα, κυρίως για την αρχή της συνεδρίασης. Σημαντική η διόρθωση κατά 2,88% του GREK στα 9,45 μετά το τελευταίο υψηλό στα 9,83 δολάρια δίνοντας και στίγμα προθέσεων για σήμερα.

Για τον χρόνο: η δυναμική προεξόφλησης μίας τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαίου ήταν κατανοητή εν μέρει αλλά όχι επί της ουσίας, κάτι που μας υποχρέωσε εχθές (στο προσυνεδριακό σχόλιο μας) να θεωρήσουμε πιθανότερο το σενάριο της 15ης Ιουνίου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης βαθύτερης των 780 με καταληκτικό σημείο αναφοράς προς τις 750 μονάδες.

Για τους δανειστές μας: το Βερολίνο φρόντισε εχθές βράδυ να μετριάσει τις φιλοδοξίες της Αθήνας, να βάλει λίγο πάγο στο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει μία...πισινή, που λένε και πολύ σωστά κατά την εκτίμηση μου. Ο πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί πως περιμένει μία συμφωνία ίσως στις 22 Μαίου αλλά ενδεχομένως στις 15 Ιουνίου προφανώς έχοντας καλύτερη αντίληψη μετά την επικοινωνία του με την Αγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης.

Εχοντας ως γνώμονα την Wall Street που "χρωστά" διόρθωση, θέτοντας αναπόφευκτα σε δοκιμασία και τις ευρωπαικές αγορές χαμηλώνουμε τον πήχη- μέχρι νεοτέρας από Νέα Υόρκη- και περιμένουμε την έκταση της λίγο ως πολύ αναμενόμενης υποχώρησης και του ΧΑ μέχρις εκεί που θα το πιέσουν τα "ισχυρά χέρια".

Για αυτό και σήμερα οι αναφορές, τα σχόλια και οι αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο θα είναι- εάν χρειαστεί- πιο πυκνές και περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα.

Οδηγός ο ΔΤΡ που μετά την αποτυχία υπέρβασης της διακεκαυμένης ζώνης θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση όλης της πιθανής υποχώρησης σε ένα διάστημα τεχνικών σημείων που εκτείνεται έως τις 980 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v