Μαζεύτηκαν οι απώλειες στο ΧΑ, με τη Handelsblatt να υποστηρίζει πως διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ. Ετσι ο μεν ΓΔ από τις 752 αντέδρασε έως τις 768 μονάδες, οι δε ΔΤΡ και FTSE25 από τις 920 και 2.008 μονάδες αντίστοιχα, δημιουργώντας κλίμα αναστροφής, σε σημείο που οι απώλειες για τον δείκτη να έχουν «μετατραπεί» σε κέρδη της τάξεως του 0,50%.
Συντηρείται το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον DAX να ενισχύεται 0,15% στις 12.661 και τα futures του S&P 500 στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα 0,31% στις 2.409 μονάδες.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη διεύρυνση της διόρθωσης έως τις 752,02 μονάδες (πριν τις 12:30) ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με γνώμονα το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της ευρύτερης περιοχής (των 750-740 μονάδων). Κυρίως ισχυρά ξένα χέρια απορρόφησαν σημαντικό μέρος της προσφοράς στον τραπεζικό κλάδο, για να ακολουθήσουν αγορές σε συγκεκριμένα blue chips.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η συντήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, το δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας, η κρατούσα -μέχρι τώρα- εκτίμηση πως Βερολίνο-ΔΝΤ θα καταλήξουν σε μία αποδεκτά κοινή συμφωνία σε συνδυασμό με τη στάση των ξένων traders συμβάλλουν στην εκτόνωση των πιέσεων.
Μετά τις 16.00 κέρδη κέρδη καταγράφουν από τις τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται Eurobank και Πειραιώς. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το εάν θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις ώστε να υπερισχύσουν και πάλι οι αγοραστές. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται αφορμή, σημείωναν άνθρωποι της αγοράς, κάτι που να ενισχύσει το επικρατέστερο σενάριο, που προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας.
Προσώρας οι δεύτερες/χαμηλότερες στηρίξεις λειτουργούν και για τους τρεις βασικούς δείκτες, με τη δεικτοβαρή Coca Cola και σήμερα στην πρώτη γραμμή των long, ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και FF Group.
Σε όλες τις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές να συνεκτιμηθούν ότι:
- η προσφορά είναι σαφώς ηπιότερη απ' ό,τι στον τραπεζικό κλάδο,
- η ζήτηση είναι εμφανώς ισχυρότερη, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τα blue chips να περιορίζονται σε απολύτως τεχνικό πλαίσιο,
- ισχυρά χέρια έχουν ενεργοποιηθεί από τη συνεδρίαση της Τρίτης και τοποθετούνται σε όλη τη διάρκεια της υποχώρησης, καθώς για την πλειονότητα των blue chips παραμένει ανοδική η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.
Αυτό παρατηρείται σε Motor Oil, EXAE, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ σε τίτλους των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοραστές βγαίνουν από χαμηλότερες τιμές.
Για τη συνέχεια μένει να φανεί εάν η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και βάση για έναν επόμενο γύρο.
Θυμίζουμε πως στο προσυνεδριακό σχόλιο μεταφέραμε τη «μέτρηση» έγκυρου αναλυτή σύμφωνα με την οποία «...για να τεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά, απαιτείται η υπέρβαση των 786 μον. Ως τότε, κάθε ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνικού χαρακτήρα διόρθωση. Για τον ΓΔ, η πλησιέστερη στήριξη παρέχεται από το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 και διέρχεται από τις 753 μονάδες. Λίγο χαμηλότερα από τις 745 διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, περιοχή όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή... μάχη πωλητών-αγοραστών». Η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους, κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τους long σε αυτή τη φάση να χρειάζονται οπωσδήποτε και τη συνδρομή ενός καλού κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να δίνει εκ νέου σήμα long μόνο με την υπέρβαση των 1.045-1.050 μονάδων, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) κατά πόσον το επίπεδο του 33,3% θα σταθεί ικανό να βγάλει αντίδραση. Ενδεικτικά για τη μετοχή της Εθνικής, με τη «βύθιση» έως τα χθεσινά χαμηλά καλύπτεται ακριβώς το 33,3% του τελευταίου ανοδικού κύματος.
Στις 16:0 οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 162 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος πλησίαζε τα 80 εκατ. ευρώ.