Ξαφνική «μπόρα» στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 770 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες άνω του 2% και αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τραπεζικούς τίτλους. Μεγαλύτερες πιέσεις σε ΕΤΕ, Πειραιώς. Ανοδος για Coca Cola,ΔΕΗ. Τα σινιάλα από τα ομόλογα.

Ξαφνική «μπόρα» στο Χρηματιστήριο

Από χθες η στήλη είχε επισημάνει την "μικρή νίκη" των αγοραστών, τονίζοντας ότι οι τρεις βδομάδες μέχρι το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου (στις 8 Ιουνίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ) είναι ιδιαίτερα μακρύς, χρηματιστηριακά, χρόνος και το πλέον θετικό σενάριο έδειχνε αυτό της πλάγιας κίνησης, με ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους, κάτι που επιχειρήθηκε στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης.

Όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και αυτό σε συνδυασμό με τα νέα σχέδια Σόιμπλε, σε συνεννόηση με το ΔΝΤ, που θέλουν το Ταμείο σε ρόλο παρατηρητή για αρκετούς μήνες, έφεραν νέο κύμα πωλήσεων με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Το κλίμα επιδεινώθηκε και από τα αρνητικά μηνύματα που ήλθαν από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν νέες σημαντικές πωλήσεις και νεότερη αύξηση των αποδόσεων για τους τίτλους όλων των λήξεων, που είχε σαν αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους να είναι μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 6% και σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, αν οι απόδοση ξεπεράσει το 6,20%.

Το "τελικό χτύπημα" για όσους συνεχίζουν να διατηρούν αυξημένες θέσεις, ήλθε με την καθοδική διάσπαση των 779 μονάδων, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, βάζει στο "κάδρο" την επόμενη στήριξη στις 760 και 740 μονάδες και αυτό φαίνεται να το έλαβαν σοβαρά υπ΄ όψιν όσο χαρτοφυλάκια κινούνται με γνώμονα την τεχνική ανάλυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κακή εικόνα έλαβε χώρα, παρά το γεγονός ότι ΕΕΕ και ΔΕΗ, κατά κύριο λόγο και Lamda Development κατά δεύτερο κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ η Jumbo (-0,13% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενδοσυνεδριακά, έδειξε να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά αναρριχόμενη μέχρι τα 16,10 ευρώ (+1,39%).

Εξαιρετικά κακή η εικόνα, με εμφατική απόσυρση των αγοραστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ήλθε να επιβεβαιώσει τον χρηματιστηριακό κανόνα που αναφέρει πως "αν είναι μία φορά δύσκολο να ανεβάσεις ένα 'χαρτί', είναι πολλαπλά δύσκολο και κοστοβόρο να το διατηρήσεις στα πρόσφατα υψηλά" (!)

Το σχόλιο της Merit Sec

"Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε και θα είναι κακό σημάδι να επιστρέψει πάνω από την περιοχή του 6% - 6,2%. Στην παρούσα φάση είμαστε ουδέτεροι για τον Γενικό Δείκτη και διακόπτουμε τις αγορές επαναξιολογώντας την στάση μας ανάλογα με τις εξελίξεις. Επίσης, συστήνουμε μείωση ως και εξαφάνιση της οποιαδήποτε μόχλευσης εμφανίζουν τα μετοχικά χαρτοφυλάκια" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

"Μην ξεχνώντας ότι προερχόμαστε από ένα έντονο και αρκετά μακρύ, σε τιμές, ανοδικό ράλι, υπάρχει μέρος επενδυτών που δεν ακολούθησε είτε λόγω δυσπιστίας, είτε λόγω μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κάτι που μεταφράζεται σε αναμονή και αγοραστικό ενδιαφέρον σε κάθε αξιόλογη διορθωτική κίνηση. Προς το παρόν, κινούμεθα σε υψηλά επίπεδα και τυχόν συνέχιση από εδώ έχει επιθετικό και έντονα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Για όσους δεν έχουν θέσεις, πρέπει να τονίσουμε, όπως πάντα το λέμε, ότι η Αγορά είναι και θα είναι εδώ να δώσει και πάλι ευκαιρία τοποθετήσεων με καθαρό μυαλό, ενώ παρατηρούμε για άλλη μια φορά ότι τα ανοδικά ράλι συνεχίζονται όταν κανένας δεν θέλει να αγοράσει στην αναδίπλωση αυτών αλλά ψάχνει πάντα τα απόλυτα χαμηλά, τα οποία ποτέ δεν ξανάρχονται" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Στη σημερινή συνεδρίαση ξεκαθάρισε ποιος θα είναι ο βραχυχρόνιος 'νικητής' στη 'διαπάλη' ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές. Με τα υφιστάμενα δεδομένα και μέχρι ότου υπάρξουν νέες εξελίξεις, οι πωλητές θα επικρατήσουν, οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυνατότητα των στηρίξεων να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Η περιοχή των 760 μονάδων θα είναι το πρώτο τεστ. Εξαιρετικά κακή η εικόνα στον Τραπεζικό δείκτη που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία των ισχυρή και κρίσιμη στήριξη των 980 μονάδων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μέχρι σήμερα, η Ευρώπη, όταν καλείται να διευθετήσει το θέμα του Ελληνικού χρέους, απλώς 'πετάει το τενεκεδάκι παρακάτω'. Το έκανε το 2012, μετά το 'κούρεμα' χρέους του Ιδιωτικού τομέα (PSI), το έκανε το 2014, το έκανε το 2016, αναλαμβάνοντας πάντα δεσμεύσεις για επίλυση του προβλήματος 'αργότερα'. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό μοιάζει ορατός. Ιδίως αν επαληθευθούν στην πράξη τα τελευταία δημοσιεύματα των 'Handelsblatt' και 'Financial Times', αναφορικά με το σχέδιο παράκαμψης των προβλημάτων, με επιβίβαση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όταν το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο. Επί της ουσίας, προβλέπεται εκταμίευση της δόσης, με διατήρηση του ρόλου του ΔΝΤ ως 'παρατηρητή' και συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα το 2018, αφού νωρίτερα έχουν δοθεί καθαρές διαβεβαιώσεις για το χρέος. Επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου, στο οποίο φαίνεται να επιμένει ο Σόιμπλε, οδηγεί στο ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση για το χρέος ούτε στις 15 Ιουνίου, αλλά να συμφωνηθεί όμως με κάποιο τρόπο η εκταμίευση της δόσης. Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση μένει με ψηφισμένα μέτρα 4,9 δισ. ευρώ (η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν δοθεί λύση για το χρέος), με υποσχέσεις μελλοντικών διευθετήσεων 'εάν χρειαστεί', αλλά κυρίως χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

"Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους από τις Χώρες της Ευρωζώνης εάν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια", αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο του ESM. Η μελέτη, που βρίσκεται στα χέρια του Reuters, προετοιμάστηκε για τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ την προηγούμενη Δευτέρα, στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λόγω των αποκλίσεων μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου στις υποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και τα πλεονάσματα στην Ελλάδα.

Ένας Όμιλος Χωρών της Ευρωζώνης, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένουν ότι το εάν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους μπορεί να αποφασιστεί μόνο με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι ξεκάθαρη από τώρα η ανάγκη. Με βάση το πρώτο σενάριο, η μελέτη του ESM υποθέτει ότι δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν η Αθήνα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από το 3% ως το 2038.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, μπορεί οι επενδυτές να συνεχίσουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνονται, όμως η αισιοδοξία για άμεση κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, έχει "ψαλιδιστεί" εντυπωσιακά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τα οποία δεν θα έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προσχωρήσουν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, σε περίπτωση που το κλίμα συνεχίσει να επιβαρύνεται.

Στους εν δυνάμει πωλητές, δεν αποκλείεται να προστεθούν και όσοι traders παίρνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις, ευελπιστώντας σε αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και αυτή συνεχίσει να μην έρχεται, αλλά και οι παίκτες που έχουν τοποθετηθεί σημαντικά χαμηλότερα και προχωρούν σε μείωση θέσεων καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ή αρκετά κοντά σε αυτό, ασφαλώς και σήμερα ο τίτλος που παρουσίασε το περισσότερο "θέαμα" δεν ήταν άλλος από αυτόν της Attica Bank.

Η μετοχή ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενη μέχρι τα 0,113 ευρώ (+6,60%), "άδειασε" μέχρι τα 0,089 ευρώ (-16,04%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,091 ευρώ (-14,15%), διακινώντας 35854748 τεμ., που είναι ο υψηλότερος όγκος "ever" (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα της Attica Bank

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,82%) μπορεί να υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 26,42 ευρώ (+2,56%), όμως ακόμα και έτσι το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο από τότε που ο τίτλος επέστρεψε στο Χ.Α. (!)

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ, αναρριχόμενος μέχρι τα 4,27 ευρώ (+4,91%) όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στο χαμηλό ημέρας με οριακά κέρδη 0,25%, να επιβεβαιώνει την "σκληρότητα" της ζώνης αντίστασης 4,30 - 4,40 ευρώ.

Σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,23 ευρώ (+6,09%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Lamda Development (+2,43%), όμως το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5,00 ευρώ σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, αλλά και υψηλά 35 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/6/2014 (5,21 ευρώ). Για τον εν λόγω τίτλο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η ζώνη 5,26 - 5,30 ευρώ, για όσους συνεχίζουν να τοποθετούνται ελπίζοντας σε επιτάχυνση των διαδικασιών στο project του Ελληνικού.

Σε υψηλά 35 μηνών η Lamda Development

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ελάχιστα τα άξια αναφοράς όπως η επιστροφή των αγοραστών στην Κορρές (+5,66%) και η επιμονή σε πλαγιοανοδική κίνηση του Ιασώ (+1,35%), έστω και αν ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη των 7,43%.

Από την άλλη, συνεχίστηκε η υποχώρηση του Νηρέα (-3,8%) που συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, στις τελευταίες οκτώ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε αισθητά τεχνική εικόνα και ψυχολογία. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,92%), χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στις 2080 και 2065 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 2040 μονάδες. Επίσης το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2068 μονάδων, έδωσε σήμα πώλησης στο "intraday" γράφημα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά το Eurogroup, η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει χαμηλότερα και είναι εμφανές ότι ψάχνει ένα θετικό καταλύτη για να κινηθεί πάνω από τις 800 μονάδες" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.
Αυτός δεν είναι απαραίτητα η συμφωνία για το χρέος, η οποία προφανώς και θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων.

Η εφαρμογή του προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, η επιτυχής ολοκλήρωση επενδυτικών projects που κυοφορούνται και το σήμα που θα δοθεί από την ένταξη μας στο "QE" είναι μεταξύ αυτών που θα ενεργοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και άλλων funds .

H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ή έναρξη του project Ελληνικό, η ολοκλήρωση του σχεδίου βιωσιμότητας της ΔΕΗ, πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις που είναι στα σκαριά για μεγάλους ομίλους, είναι κάποια από τα γεγονότα που θα επηρεάσουν το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο που σε μια πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ γύρισε με την έγκριση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, τα ρίσκα ενυπάρχουν με το μεγαλύτερο να εδράζεται στο πως θα απορροφήσει η πραγματική Οικονομία την φοροεπιδρομή των μέτρων λιτότητας και κατά πόσο το ρεκόρ Τουρισμού που αναμένεται φέτος θα επηρεάσει τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Τεχνικά, είναι εμφανές ότι η αγορά για να κινηθεί πάνω από τις 800 μονάδες θα χρειαστεί τη βοήθεια των Τραπεζικών τίτλων και του ΟΤΕ, τίτλοι οι οποίοι είναι πολύ "ευαίσθητοι" στις μεταβολές των επιτοκίων δανεισμών των Κρατικών Ελληνικών τίτλων (spreads ).

"Στηρίξεις εντοπίζονται στις 750 μονάδες και 730 μονάδες, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 830 μονάδες (ισχυρή) και 880 μονάδες" αναφέρει ο αναλυτής της Wealth Financial Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνο "κόκκινο" τον Ινδικό Sensex 30 (-0,42%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+0,66%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Μικρές απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Moody’s Investors Service υποβάθμισε την αξιολόγηση στο χρέος της Κίνας για πρώτη φορά από το 1989, αμφισβητώντας την άποψη ότι η Ηγεσία της Χώρας θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη μόχλευση διατηρώντας παράλληλα και το ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας. Η Moody’s υποβάθμισε την Ασιατική Χώρα σε "Α1" από "Aa3", επικαλούμενη την πιθανότητα ουσιαστικής αύξησης του χρέους σε όλη την Οικονομία και του βάρους που θα υποστούν τα οικονομικά της Κίνας, αναβαθμίζοντας ωστόσο την προοπτική (outlook) σε σταθερή από αρνητική.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, ωστόσο τα ρίσκα παραμένουν σημαντικά και έχουν αυξηθεί σε κάποιες Περιοχές τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την μηνιαία Financial Stability Report της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα. Στην έκθεση τονίζεται πως οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν ενταθεί, τη στιγμή που η εξυγίανση του Τραπεζικού τομέα είναι αργή και ο κίνδυνος ξαφνικής ανατιμολόγησης στις Αγορές ομολόγων παραμένει σημαντικός, πιθανώς οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίου".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" υποχώρησαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, μετά τα πρόσφατα υψηλά 10 ετών, κατά 2,3% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,57 εκατ. όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μείωση των πωλήσεων κατά 1,1% στις 5,65 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Ευρ. Πίστης (-0,32%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,085 ανά μετοχή).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι σημαντικές υστερήσεις στα έσοδα Αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το πρώτο τετράμηνο του έτους, οδήγησαν σε υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού κατά 827 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου. Από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα έσοδα από φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων εμφανίζουν αξιοσημείωτη υστέρηση 190 εκατ. ευρώ, ή 8,7% σε σχέση με τον στόχο τετραμήνου, εξέλιξη η οποία θα πρέπει ενδεχομένως να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι εισπράξεις από ΦΠΑ σε Πετρελαιοειδή, Καπνό και Λοιπά Προϊόντα, με το συνολικό μέγεθος της υστέρησης στο τετράμηνο να υπερβαίνει τα 230 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται η υστέρηση από φόρους κατανάλωσης, μετά την καταιγίδα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους".

"Οι σχεδιασμοί να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά να μην βάλει χρήματα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους, πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup, ουσιαστικά μειώνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα να περιλάβει η ΕΚΤ τα Ελληνικά ομόλογα στο 'QE'. Παράλληλα καθιστά δυσκολότερη την έξοδο της Χώρας στις Αγορές. Αυτό, de facto ανοίγει το δρόμο για ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας" σχολιάζει η Citi.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,7 από 3,5 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold". Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Πιστωτών απομακρύνει το νομοθετικό ρίσκο από την εταιρεία καθώς δεν περιλαμβάνει αλλαγές στις ταρίφες των ΑΠΕ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιτρέψει γρηγορότερη επίτευξη των στόχων για τον κλάδο των ΑΠΕ, με την χρηματιστηριακή να αναπροσαρμόζει ανάλογα τις εκτιμήσεις της για την εισηγμένη.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 788,88 μονάδες (+0,75%), όμως μετά τις 12.52 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 765,21 (-2,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 765,42 (=2,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 766,03 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,17%.

Ο τζίρος, σταθερά υψηλός και αυτό δεν είναι θετικό σημάδι, στα 107,2 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΙΝΛΟΤ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνονται περαιτέρω στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (176.031 συμβόλαια).

Στα 6.588 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.077 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.795, 3.478 για τον Ιούνιο και 317 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.043,25) κινήθηκε μεταξύ 2.040.25 και 2.103,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΟΤΕ, 17.300 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.130), Πειραιώς (70.291), Εθνική (58.835), MIG (11.259), Alpha Bank (13.350), ΔΕΗ (1.523), ΟΤΕ (1.063), Μυτιληναίο (940), ΟΠΑΠ (308), Viohalco (474), Ελ. Πετρέλαια (490), Ελλάκτωρα (283), Folli Follie Group (111), ΓΕΚ (116), Cenergy (119), Intralot (301), Μέτκα (133).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (23.438), MIG (66.753), Eurobank (40.627), Εθνική (104.754) και Πειραιώς (190.657).

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, τα 100 λήξεως Ιουνίου με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ και τα άλλα 50 λήξεως Ιουλίου με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Επίσης τα 330 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (4.658.960 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (5.152.879 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v