ΧΑ: Πώς θα παιχτεί το παιχνίδι μέχρι τις 15 Ιουνίου

Τι σηματοδοτεί η βίαιη διόρθωση μετά το Eurogroup και η ανάκαμψη του τελευταίου διημέρου. Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και ο ρόλος των διεθνών αγορών. Πόσο απέδωσαν τον Μάιο οι μετοχές του FT 25.

ΧΑ: Πώς θα παιχτεί το παιχνίδι μέχρι τις 15 Ιουνίου

Με μικρές απώλειες για τον ΓΔ έκλεισε η εβδομάδα, με μεγαλύτερες ο τραπεζικός, που ήταν και ο... υπαίτιος της οπισθοχώρησης του ΧΑ προς τις 778 μονάδες. Με τον μέσο όρο ημερήσιου τζίρου στα 91,2 εκατ. ευρώ (αυξημένου κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), συνεχίστηκε η συσσώρευση της αγοράς, με εμφανή αναδιανομή θέσεων πολύ κοντά στα τελευταία υψηλά των 800 και μέσα στο εύρος των 800-750, δοκιμάζοντας το χαμηλό των 752,02 μονάδων στα μέσα της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Η κίνηση αυτή του ΧΑ στο εν λόγω εύρος εξελίσσεται από τις 11 Μαΐου και μετά την ολοκλήρωση ενός θεαματικού ανοδικού σερί 13 συνεδριάσεων, με το οποίο ο ΓΔ από τα επίπεδα των 670 ενισχύθηκε έως και τις 800 μονάδες. Κλάδος-κλειδί της ανοδικής κίνησης ο τραπεζικός, κλάδος-κλειδί της διόρθωσης με αφορμή το αδιέξοδο στο Eurogroup επίσης ο τραπεζικός, κλάδος που θα καθορίσει τη συνέχεια ο... τραπεζικός.

Πλούσια η προσεχής εβδομάδα σε εξελίξεις, ανακοινώσεις, επιχειρηματικές κινήσεις, αποκοπές μερισμάτων, αλλαγές σε δείκτες κ.λπ., σε τέτοιο βαθμό που αν μη τι άλλο οι traders δεν θα πλήξουν.

Στα συν των long το γεγονός πως στη Wall Street συνεχίζονται τα ρεκόρ, με ενδεικτικό το νέο μικρό ανοδικό για τον S&P στις 2.415,85 μονάδες (σημείο αναφοράς μας και προσοχής μας οι 2.400 μονάδες), στο ότι στις ευρωπαϊκές αγορές συντηρείται η ανοδική φορά (στις 12.602,18 μον. ο DAX) και η ενθαρρυντική εικόνα αναστροφής στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ειδικότερα με ό,τι έγινε προς το τέλος της.

Κοινή εκτίμηση των traders πως όσο δεν διορθώνει σοβαρά η Wall Street, συνακόλουθα οι διεθνείς αγορές, στο ΧΑ η προσοχή θα παραμένει εστιασμένη στις όποιες εξελίξεις από το μέτωπο του ελληνικού χρέους. 
Το αδιέξοδο της Δευτέρας ήταν ουσιαστικός λόγος για να κατοχυρωθούν θέσεις -και μάλιστα με λίγο βίαιο τρόπο, ειδικά στις τράπεζες- στη συνεδρίαση της Τετάρτης και να επανέλθουν διάφορα σενάρια πέραν του επικρατέστερου, με γνώμονα τον οποίο κινείται μέχρι τώρα η πλειονότητα των επενδυτών και των traders.

Η επόμενη δοκιμασία έχει μετατεθεί για τις 15 Ιουνίου -δηλαδή για ένα διάστημα 13 συνεδριάσεων-, διάστημα πολύ πυκνό, όπου είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσουν από τα χειρότερα μέχρι τα καλύτερα σενάρια, οι δε εξελίξεις θα δίνουν τον τόνο (και) στο χρηματιστήριο.

Η παράμετρος της κρίσης (πολιτικής;) ενυπάρχει πλέον σε ορισμένα πιο ακραία ενδεχόμενα που συζητώνται τις τελευταίες ημέρες στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνον) γραφεία. Οι λήξεις του Ιουλίου «εγγύηση» για λύση, σύμφωνα με όσα υποστήριξε αξιωματούχος του Ταμείου στο CNBC (της αποστροφής του... «θα θέλαμε έναν Ελληνα Μακρόν» συμπεριλαμβανόμενης).

Μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής, ο τρέχων μήνας αποδίδει 10,19% για τον ΓΔ, 16,42% για τον ΔΤΡ και σχεδόν 6,5% για τον FTSE25. Για την ολοκλήρωση του Μαΐου απομένουν τρεις συνεδριάσεις και πολύ δύσκολα δεν θα κλείσει με θετικό πρόσημο την Τετάρτη. Ερώτημα είναι εάν στο κλείσιμο της 31ης ο ΓΔ θα έχει ανοδική φορά (προς τις 800) ή καθοδική (προς τις 750 ) και κατά πόσον θα συντηρείται η ανοδική τάση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (ξεκινώντας από τις 666,06 της 31ης Μαρτίου).

Συνεπώς, ας εστιάσουμε στις συνεδριάσεις που μένουν για να κλείσει ο Μάιος (τελικά ο... κανόνας του sell in May and go away δεν επιβεβαιώνεται μέχρι τώρα στις αγορές).

Οι traders έχουν ως προηγούμενο τις δύο τελευταίες πτωτικές εβδομάδες (ουσιαστικά πρόκειται για συσσώρευση/δοκιμασία στο εύρος των 800-750), αλλά και την ενθαρρυντική αντίδραση της Παρασκευής.

Στις 778,35 ο ΓΔ, οριακά κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 1.008,24 ο ΔΤΡ (με υψηλό τις 1.011,44), στις 2.077,55 ο FTSE25, ακριβώς στο υψηλό ημέρας. Με συναλλαγές 74,8 εκατ. μετοχών, με τζίρο 58,9 εκατ. ευρώ (τον χαμηλότερο των τελευταίων 20 ημερών, όπως τις μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος).

Από σήμερα, πωλητές-αγοραστές θα συνεχίσουν την... τιμολόγηση των εξελίξεων στο θέμα του ελληνικού χρέους αλλά και των επιμέρους καθώς ακολουθούν σημαντικές κινήσεις. Σημαντικότερη για τους traders η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνο ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) να θυμίζει πως επηρεάζει έντονα συναλλακτικά τις μετοχές που συμμετέχουν στους σχετικούς δείκτες. Eνδεικτικά για την αναδιάρθρωση παραπέμπω σε ένα παλιότερο θέμα του Γιώργου Σαββάκη: Το τρελό «ράλι» και ο παράγοντας MSCI (της 11ης Μαΐου).

Τεχνικά θα αναφερθώ σε μέτρηση έγκυρου αναλυτή (την είχα ως γνώμονα στο προσυνεδριακό της Παρασκευής), σύμφωνα με την οποία σημαντική ήταν η αναπήδηση του ΔΤΡ από τη στήριξη των 922 (38,2%) στα χαμηλά της Πέμπτης, κυρίως όμως η ανακατάληψη των 981 μονάδων, με αποτέλεσμα την Παρασκευή να οδηγηθεί στις 1.008,24 μονάδες (κλείσιμο). Με γνώμονα την ίδια μέτρηση, για να αρθεί εντελώς το ενδεχόμενο του πτωτικού σεναρίου, θα πρέπει ο ΔΤΡ να συνεχίσει από Δευτέρα προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1.017 και 1.023, ενώ εάν υπερβεί και την πολύ σημαντική των 1.047 μονάδων, τότε οι long θα μπορεί να θεωρηθούν απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, δύσκολο να υλοποιηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα μπορεί να ευοδωθεί μόνον εάν οι insiders έχουν τη βεβαιότητα πως στις 15 Ιουνίου θα επιτευχθεί τελικά η «καθαρή λύση».

Να συνεκτιμηθεί πως την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι νέες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Γενικές συνελεύσεις μία μέρα νωρίτερα για Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ, σε μία ιστορική για τον όμιλο αλλαγή σελίδας. Επίσης η Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου (το απόγευμα της Τετάρτης), ενώ αποκοπή μερίσματος για Πλαίσιο και ΕΧΑΕ την Τρίτη και νεότερα για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής την Τετάρτη.

Και μια που είμαστε προς το τέλος του μηνός, να δούμε την εικόνα των 25 μετοχών του δείκτη, με βάση την τιμή της Παρασκευής.

Σε μηνιαίο η μετοχή της Αlpha Bank ενισχύεται 14,21%, της Αεροπορίας Αιγαίου υποχωρεί οριακά 0,77%, της Viohalco ενισχύεται 11,60%, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 19,34%, της Grivalia 1,97%, της ΔΕΗ 32,73% (!), της Coca Cola 2,61%, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με απώλειες 1,39%, των Ελληνικών Πετρελαίων με άνοδο 25,27%, της Εθνικής με 11,11%.

Η μετοχή της Eurobank καταγράφει κέρδη 26,64%, της ΕΧΑΕ «τρέχει» με 9,90%, της Lamda Development με 7,54%, της ΜΕΤΚΑ με 4,71%, της Motor Oil με 6,32%, της Jumbo με 13,45%, του Μυτιληναίου με 4,46%, του ΟΛΠ με 5,74%, του ΟΠΑΠ με 7,40%, του ΟΤΕ με 15,64%, της Πειραιώς με 14,66%, του Σαράντη με 5,98%, της Τέρνα Ενεργειακής με 4,44%, του ΤΙΤΑΝα με 6,30% και οριακά με 0,31% για τα FF Group.

Συνεπώς μέχρι και την Παρασκευή ο Μάιος «τρέχει» με θετική απόδοση για τις 23 από τις μετοχές του δείκτη, δύο εξαιρέσεις Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και έναν... πρωταθλητή, τη ΔΕΗ, με 32,73%. Ειδικότερα για τη μετοχή της ΔΕΗ, η στήλη αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη για την εκτίμησή της απ' όταν η αποτίμησή της είχε περιορισθεί σε λιγότερα και από 600 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v