ΧΑ: Οριακή πτώση με τζίρο… αργίας

Μόλις 38 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές σε όλη τη συνεδρίαση λόγω της αργίας σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΜΕΤΚΑ. Πίεση για τον τραπεζικό κλάδο με την εντονότερη στην Πειραιώς.

ΧΑ: Οριακή πτώση με τζίρο… αργίας

Απόλυτα επιφυλακτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ σημαντικό ρόλο στο "κατέβασμα" των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/4, 28,2 εκατ.) έπαιξαν και οι αργίες στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Wall Street (Memorial Day).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α., έδειχνε Αγορά που έχει κατεβάσει σημαντικότατα τον πήχη των προσδοκιών και για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ως είθισται κάθε "ανεβοκατέβασμα" της ψυχολογίας των ενεργών παικτών, έχει άμεσο αντίκτυπο στο Τραπεζικό ταμπλώ, έστω και αν το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών "αναδύθηκαν" από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,23%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 968,22 μονάδες (-3,97%), ο τίτλος της Alpha Bank (-1,84%) μέχρι τα 2,10 ευρώ (-3,23%), της Εθνικής (-1,56%) μέχρι τα 0,307 ευρώ (-4,06%), της Eurobank (-1,15%) μέχρι τα 0,823 ευρώ (-5,4%) και της Πειραιώς (-5,48%) μέχρι τα 0,203 ευρώ (-7,31%).

Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αγορά δημιουργήθηκαν αρνητικότατοι συνειρμοί από την ανακοίνωση της Πειραιώς για επικείμενο reverse split (καλείται να το εγκρίνει η τακτική γ.σ. στις 28/6) και δημιουργήθηκαν και "παράπλευρες απώλειες" στο σενάριο μήπως στην εν λόγω κίνηση προχωρήσουν και άλλοι Τραπεζικοί όμιλοι.

Η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και αν και βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σχετικά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι "γρήγοροι" πωλητές ολοκλήρωσαν το "έργο τους", όταν είναι μπροστά και οι πιθανές αναδιαρθρώσεις λόγω MSCI, με τελική ημερομηνία την Τετάρτη 31 τρέχοντος.

Αναγκαστικές κινήσεις έφεραν και οι επικείμενες αλλαγές στην σύνθεση του FTSE25 (οι αλλαγές θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου), καθώς από τον δείκτη αποχωρεί η Τέρνα Ενεργειακή και την θέση της παίρνει η Fourlis.

Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,13 ευρώ (-4,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 3,20 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,74%.

Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Fourlis, αναρριχόμενος μέχρι τα 5,49 ευρώ (+3,78%) και ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα 5,36 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,32%, προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

Εικόνα αναμονής και στην Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν μικρές αποκλιμακώσεις των αποδόσεων, εμφανείς μόνο στις κοντινές λήξεις.

"Διατηρούμε τη θέση 'long' που πήραμε στα Ελληνικά ομόλογα από το 2015, με προσεκτική ματιά", σχολιάζει η Oppenheimer σε ανάλυσή της για τα Ελληνικά ομόλογα. Όπως εκτιμά η Αμερικανική Επενδυτική Εταιρεία, "στο μονοπάτι που έχει μπροστά της η Χώρα υπάρχουν προκλήσεις, αλλά λιγότερες απ’ ότι στο παρελθόν".

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας μαζεύτηκαν, αλλά απομένουν αρκετές συνεδριάσεις μέχρι την 15η Ιουνίου, ενώ παράλληλα οι προσδοκίες για αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις από την επίτευξη συμφωνίας και έπειτα, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η συγκεκριμενοποίηση του τρόπου ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής του, παρόλο που δεν διασώζει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Χώρας, θα βοηθούσε στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και κατ επέκταση το Χ.Α. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές, μάλλον επειδή η πιθανότητα να αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup δεν είναι κυρίαρχη. Η καταγραφή νέου υψηλότερου επιπέδου στην παρούσα φάση μοιάζει δύσκολη, με την συσσώρευση να αποτελεί το βασικό σενάριο για τις επόμενες ημέρες. Το πέρας του Μαΐου προκαλεί ανησυχία για την βραχυπρόθεσμη πορεία των Διεθνών μετοχικών δεικτών" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα περιλαμβάνει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου για την Alpha Bank και τη Lamda, τα του ΑΕΠ 1ου τριμήνου και τα της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Η σημερινή συνεδρίαση δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά, με τη μεταβλητότητα να διαμορφώνεται ελεγχόμενα, στα όρια που προσδιορίζει η τεχνική ανάλυση. Ο Γενικός Δείκτης, στα πρόσφατα χαμηλά, αντέδρασε ανοδικά από την στήριξη των 753 μονάδων, που διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 μονάδες και το μεγάλο ερώτημα που επικρέμαται στα χείλη όλων είναι αν τερμάτισε η διόρθωση του. Μόνο με ένα κλείσιμο υψηλότερα των 785 μονάδων, ή ένα ενδοσυνεδριακό υψηλότερα των 790 μονάδων, θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε, με σχετική ασφάλεια, κάτι τέτοιο, αν και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις του, απαιτείται η υπέρβαση των 800 μονάδων" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μια βελτιωμένη εκδοχή των όσων προτάθηκαν στην Αθήνα και απορρίφθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου φαίνεται να αποτελεί το καλύτερο σενάριο ενός ακόμα συμβιβασμού στις 15 Ιουνίου. Ακόμα και αυτός ο 'έντιμος συμβιβασμός', στον οποίο εμφανίζονται δεκτικά κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου όμως, δεν είναι δεδομένος.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκει τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες στην εξής παράδοξη θέση: να είναι εκτός σειράς βασικών στόχων, τη χρονιά που προηγείται του Πανευρωπαϊκού 'stress test'. Οι στόχοι που είχαν τεθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς, για αύξηση καταθέσεων και νέων χορηγήσεων, περαιτέρω μείωση στα χρηματοοικονομικά κόστη και αισθητή βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας έχουν ήδη υποστεί περικοπή, εξαιτίας της πολύμηνης διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης - Θεσμών. Την ίδια στιγμή, οι Τράπεζες μπορεί να επιτυγχάνουν, μέχρι στιγμής, τους τριμηνιαίους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είδαν, όμως, τον ρυθμό αθέτησης των ρυθμισμένων δανείων να αυξάνεται, λόγω της αβεβαιότητας, ή και των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Πρόκειται για εξέλιξη που δυσκολεύει την υλοποίηση του 'φιλόδοξου' στόχου μείωσης των 'κόκκινων' δανείων, κατά σχεδόν 15 δισ. ευρώ το 2018. Διευρυμένο κλιμάκιο του SSM, σχεδόν θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, εξετάζοντας το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank και εν συνεχεία, το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς".

Στα 118,99 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών στις Ελληνικές Τράπεζες στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών εμφανίζουν μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου, όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 119,31 δισ. ευρώ.

Τι απαιτείται για να μετάσχει η Χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρουσίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό που χρειάζεται είναι θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης. Επί αυτού καλωσορίζουμε τη συμφωνία Staff Level Agreement που επετεύχθη. Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup.

Μετά θα έχουμε την ανάλυση χρέους από τους άλλους Θεσμούς, αλλά και την ανάλυση χρέους που θα γίνει από την ΕΚΤ σε πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο.

Θα πάρουμε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και θέματα ρίσκου, όπως έχουμε πει επανειλημμένα. "Ας έχουμε πρώτα την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο. Αν και όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια", δήλωσε ο Mario Draghi.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το σημερινό, περιορισμένο, ενδιαφέρον, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, λόγω αργίας των Αγορών σε ΗΠΑ και Βρετανία. Έτσι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η τελευταία διορθωτική κίνηση ολοκληρώθηκε στην περιοχή των 750 μονάδων και αν το σημερινό "βύθισμα" του τζίρου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν οι θετικές πρωτοβουλίες που είχαν σαν αποτέλεσμα των "ανάδυση" του Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας.

Σε αυτή την κίνηση πρωτοστάτησε ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,88%) που συμπλήρωσε "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, πετυχαίνοντας μετά από πολύ καιρό ανοδική διαφυγή υψηλότερα της δύσκολης ζώνης των 4,30 - 4,40 ευρώ και δικαιώνοντας όσους συνέχισαν να ανοίγουν "long" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων.
Η επόμενη δύσκολη ζώνη εντοπίζεται μεταξύ 4,60 και 4,90 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τιτάνα (+1,63%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 26,00 ευρώ και σε νέα υψηλά 35 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/6/2014 (26,68 ευρώ). Αν ο τίτλος υπερκεράσει το δύσκολο εμπόδιο των 26,50 - 26,85 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 27,10 ευρώ.

Σε υψηλό 35 μηνών η μετοχή του Τιτάνα

Με κέρδη 2,48% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Μυτιληναίος, ακολουθούμενος από την Μέτκα (+2,86%). Ο τίτλος του πρώτου uα αναιρέσει το ημερήσιο σήμα εξόδου σε περίπτωση υπέρβασης των 7,50 - 7,53 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με την πρώτη ευκαιρία βγήκαν εντολές αγοράς υψηλότερα των 0,70 ευρώ (δημόσια πρόταση) για το Γαλαξίδι (+0,29%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Νηρέα (+3,86%) και Frigoglass (+4,12%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,8%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Κορρές (+2,39%) και Revoil (+1,17%), ενώ συνεχίζονται οι "διακριτικές" τοποθετήσεις στην ΑΝΕΚ (0%).

Ελάχιστα τα τεχνικά δεδομένα που άλλαξε η σημερινή συνεδρίαση. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,45%), το 2008 είναι το "stop" μας στο "Long", με το 2085 - 2110 να συνεχίζει να είναι κύρια αντίσταση. Ουσιαστικά μόνο ένα νέο υψηλό μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Το 2042 - 2040 είναι κοντινή μας στήριξη, ενώ και η μεσοπρόθεσμη εικόνα παραμένει με τους συγκρατημένα αισιόδοξους. Τα επίπεδα λογικό είναι να δώσουν μία συσσώρευση πριν μας δείξουν την επόμενη κίνηση

Τo 800 είναι το "stop" στο "short", μιας και ο Γενικός Δείκτης μας έδωσε ημερήσια έξοδο κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, σε αντίθεση με τον FTSE25. Το 790 είναι κοντινή αντίσταση, ενώ στήριξη έχουμε στις 760 μονάδες. Μία κατοχύρωση του 800 - 806 και μόνο, μπορεί να μας δώσει άμεσα συνέχιση με επόμενο στόχο τις 848 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Ουσιαστικά η Αγορά έχει να περιμένει την εξέλιξη της 15ης Ιουνίου, προσδοκώντας ότι θα μπορέσει να βρεθεί μία λύση για την βιωσιμότητα του χρέους, έστω και μεσοβέζικη, αλλά παρόλα αυτά γραμμένη με λεπτομέρειες στην συμφωνία" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση έχει να κλείσει κάποια προαπαιτούμενα που ουσιαστικά λείπουν από το "παζλ" και που δεν φαίνονται ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα αυτά καθαυτά. Οι Γερμανοί προσπαθούν για ακόμα μία φορά να "κλωτσήσουν το τενεκεδάκι" για μετά τις εκλογές τους, παρόλα αυτά το ΔΝΤ θέλει να γίνει έγγραφη μία λύση, έστω και μελλοντική, ακόμα και αν δεν βάλει νέα χρήματα στο τραπέζι.

Το τι θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες έχει την σημασία του, περισσότερο σε σχέση με αυτά που η Αγορά περιμένει.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς, με το επίπεδο του 800 να θέλει βραχυπρόθεσμα προσοχή, μέχρι να δούμε τι είδους χρονική, ή και σε τιμές διόρθωση θα κάνει η Αγορά.

Το τι θα γίνει με το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει την σημασία του, άλλα θεωρείται λίγο έως πολύ δεδομένο και μένει να δούμε τι θα γίνει με το θέμα χρέος, μιας και αυτό θα είναι το γεγονός που θα μας δώσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την λύση και θα πείσει, ή όχι, ακόμα περισσότερα κεφάλαια να εισρεύσουν στην Αγορά. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά και για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

"Το κακό είναι ότι, ουσιαστικά, έχουμε χάσει το πρώτο εξάμηνο και είναι αρκετά δύσκολο να πιαστούν οι στόχοι στο ΑΕΠ για το 2017" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Σαρρής

"Σε αρνητικό έδαφος κυμάνθηκε σήμερα η Χρηματιστηριακή Αγορά, με τις πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο να οδηγούν τις αποτιμήσεις τους χαμηλότερα, εξαιτίας του reverse split που θα συζητηθεί στην τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς" επισημαίνει ο Δημήτρης Σαρρής.

Μετά τις 13.00 η Αγορά κινήθηκε ήπια πτωτικά, με ελεγχόμενες διορθώσεις, καθώς τα μεγάλα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης είναι κλειστά, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Αν και τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης δείχνουν ένα αρνητικό κλίμα, εντούτοις οι εμπλεκόμενοι θεωρούν δεδομένο το κλείσιμό της. Στην παρούσα φάση δεν προχωρούν σε επαναξιολόγηση των προσδοκιών τους. Ο καταλύτης για την πορεία του Δείκτη είναι το αποτέλεσμα της λύσης για το Ελληνικό χρέος, όπου η Αγορά θα αξιολογήσει τα ρίσκα και τις προσδοκίες.

Στην μεθαυριανή συνεδρίαση, αναμένουμε κινήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς από 1η Ιουνίου θα ισχύσει η νέα σύνθεση των δεικτών της MSCI.

"Σε κάθε περίπτωση, για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών πρέπει να παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 980 μονάδων" αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Σαρρής ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+0,26%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,78%). Αργία για το Χρηματιστήριο της Κίνας.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη και ήπιες μεταβολές.

"Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές", δήλωσε ο Mario Draghi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι είναι αναγκαία τα έκτακτα μέτρα νομισματικής τόνωσης. "Οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος, ειδικά από τους μισθούς, συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουν μια σταθερή και αυτοσυντηρούμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας" δήλωσε ο κ. Draghi στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι την περιοχή των 776 μονάδων, για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι το υψηλό των 779,92 μονάδων (+0,20%).

Μετά τις 10.52 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 768,92 μονάδες (-1,21%), στις 17.00 βρέθηκε στις 777,58 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 777,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 38,3 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΤΕΡΚΟ), ενώ Πειραιώς και Eurobank "απασχόλησαν" το 24,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, Τιτάν και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν περαιτέρω μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.975 συμβόλαια).
Στα 5.263 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.245 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.468, 1.181 για τον Ιούνιο και 287 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.067) κινήθηκε μεταξύ 2.044 και 2.077,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.390 ΟΛΠ, 40.000 Εθνική, 67.000 ΕΧΑΕ, 370.945 Πειραιώς, 20.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.446), Πειραιώς (34.320), Εθνική (16.884), MIG (2.269), Alpha Bank (1.897), ΔΕΗ (1.287), ΟΤΕ (581), Μυτιληναίο (575), ΟΠΑΠ (146), Viohalco (143), Ελ. Πετρέλαια (256), Ελλάκτωρα (128), ΓΕΚ (225), Τέρνα Ενεργειακή (169).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (18.516), MIG (66.194), Eurobank (38.976), Εθνική (107.261), Μυτιληναίο (10.111) και Πειραιώς (199.664).

Έκλεισε σημαντική "long" θέση στην ΔΕΗ

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (4.215.960 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (5.336.372 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Κατά την σημερινή της συνεδρίαση, η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών της Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX), αναφορικά με την επικείμενη Εταιρική Πράξη της Εταιρείας ΔΕΗ "Μείωσης Μετοχικού Κεφαλαίου και Επιστροφή εις είδος μετοχών, στη νεοσύστατη εταιρία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΕΝ.ΣΥΜ", ενημερώθηκε για τον χειρισμό:

α. Των Παραγώγων προϊόντων "Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης" και "Δικαιώματα προαίρεσης" επί των μετοχών της εν λόγω εισηγμένης Εταιρείας, στα οποία θα πραγματοποιηθεί διαγραφή σύμφωνα με το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού ΧΑ, και

β. Των προϊόντων "Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων", στα οποία θα πραγματοποιηθεί παύση συναλλαγών δανεισμού τίτλων επί των μετοχών της εν λόγω εισηγμένης Εταιρείας και αναγκαστική άσκηση θέσεων σύμφωνα με το άρθρο 2.6.13 του Κανονισμού ΧΑ, κατά την 4η εργάσιμη ημέρα που προηγείται της ημερομηνίας αποκοπής (Τα-4).

Όλες οι ανοικτές θέσεις σε Συμβόλαια Μελλοντικές Εκπλήρωσης, σε όλες τις σειρές διαπραγμάτευσης, θα λήξουν αναγκαστικά κατά την ως άνω ημέρα διαγραφής και θα διακανονιστούν κανονικά, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος.

Για τα Δικαιώματα Προαίρεσης, η άσκηση του δικαιώματος θα διενεργηθεί κανονικά κατά την ημέρα της διαγραφής και θα διακανονιστούν κανονικά, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών κατά το χρηματικό διακανονισμό, θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του παραγώγου, δηλαδή η τιμή της υποκείμενης στο κλείσιμο της Τα-4.

Σε περίπτωση που η ημερομηνία Τα-4 συμπέσει με ημερομηνία προκαθορισμένης λήξης παραγώγων προϊόντων, τότε ως ημερομηνία διαγραφής των παραγώγων και ημερομηνίας παύσης συναλλαγών δανεισμού ορίζεται η 5η εργάσιμη μέρα που προηγείται της ημερομηνίας αποκοπής (Τα-5).

Αντίστοιχα για τα προϊόντα Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων επί των Μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε., το Χ.Α. θα προβεί σε παύση συναλλαγών δανεισμού τίτλων επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΔΕΗ Α.Ε και αναγκαστική άσκηση θέσεων ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Η ΕΤ.ΕΚ. ασκεί τα δικαιώματα επιστροφής για λογαριασμό όλων των δανειοληπτών και προβαίνει στις παραλαβές και παραδόσεις των σχετικών αξιών την επομένη της άσκησης. Οι μη εκπληρωθείσες υποχρεώσεις για παράδοση και παραλαβή σχετικών αξιών μετατρέπονται αυτοδίκαια σε χρηματικές κατά την επόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης της ημέρας της άσκησης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v