XA: Φούσκωσε τον τζίρο ο MSCI

Με συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ και οριακή κάμψη του Γενικού Δείκτη έκλεισε η συνεδρίαση. Μεγάλος τζίρος σε Jumbo (33 εκατ.), ΟΤΕ (26,8 εκατ.), ΟΠΑΠ (20,7 εκατ.) και Τιτάν (17,1 εκατ.). Πιέσεις σε Grivalia, Aegean, ανοδικά τα ΕΛΠΕ για πέμπτη ημέρα.

XA: Φούσκωσε τον τζίρο ο MSCI

Μπορεί οι τελικές δημοπρασίες να μην έκρυβαν εκπλήξεις από πλευράς ημερήσιων μεταβολών, ή έστω σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τιμές που είχαν οι τίτλοι στις 17.00, καθώς είχαν ενεργοποιηθεί, ή ενεργοποιήθηκαν μετά τις 17.00 σημαντικές "γραμμές άμυνας" που απέτρεψαν την κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, ή ακόμα και έδωσαν μικρά κέρδη, όμως η διαφοροποίηση του τζίρου ήταν περισσότερο από εμφανής και μένει να φανεί αν αυτά που έγιναν στις τελικές δημοπρασίες ήταν αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων λόγω MSCI, ή σημειώθηκε και μία πρόγευση "front running" εν όψει FTSE.

Αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθούν από τον Οίκο FTSE οι αλλαγές στους δείκτες FTSE All World.

Να σημειωθεί ότι πριν από τις τελικές δημοπρασίες ο τζίρος ήταν στα 81 εκατ. και το "κουδούνι της λήξης" τον βρήκε στα 180,5 εκατ., που σημαίνει ότι πολύ περισσότερο από το 50% του τζίρου έγινε μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και εκεί που "ρίχτηκαν" τα περισσότερα κομμάτια, η Πειραιώς στις 17.00 βρέθηκε στα 0,204 ευρώ (+3,03%) με συναλλαγές 42654484 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,199 ευρώ (+0,51%) με τελικό όγκο 98555286 τεμ.

To ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς 

Η Jumbo στις 17.00 είχε διακινήσει 415.215 τεμ. ευρισκόμενη στα 15,90 ευρώ (-1,55%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 16,11 ευρώ (-0,5%) με συνολικό όγκο 2.110.628 τεμ.

Διπλασιασμός όγκου για τον ΟΠΑΠ, όπου πριν τις δημοπρασίες είχε διακινήσει 1.016.511 τεμ. και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε με συνολικό όγκο 2.125.616 τεμ.. Η τιμή στις 17.00 στα 9,60 ευρώ (-1,03%) και το τελικό κλείσιμο στα 9,90 ευρώ (+2,06%).

Στις 17.00 ο τίτλος του ΟΤΕ βρέθηκε στα 10,01 ευρώ (-2,34%) και συναλλαγές 1.074.499 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 10,15 ευρώ (-0,98%) με όγκο 2.646.607 τεμ.

Τέλος, η μετοχή του Τιτάνα πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 26,7 ευρώ (-0,04%) με όγκο 124.395 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 26,16 ευρώ (-2,06%) με συνολικό όγκο 652.299 τεμ.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των 10 μονάδων και η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα χαμηλών προσδοκιών και αρνητικής ψυχολογίας που δείχνει να κυριαρχεί, οι "αψιμαχίες" μεταξύ αγοραστών - πωλητών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο αύξησαν τον όγκο συναλλαγών και η αίσθηση αυτή έγινε σαφώς εντονότερη από τις τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 950,87 (-1,82%) και 993,31 μονάδων (+2,57%), στις 17.00 βρέθηκε στις 977,59 (+0,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 970,84 μονάδες (+0,25%).

Οι Τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν επιφυλακτικά και με μάλλον πτωτικές διαθέσεις, για να ανακάμψουν στην συνέχεια, όμως η ανοδική κίνηση δεν βρήκε πρόθυμους αγοραστές για να ακολουθήσουν και έτσι το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους πιθανούς "κραδασμούς" που μπορεί να έφερναν οι τελικές δημοπρασίες.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή, ενδοσυνεδριακή, τραπεζική αντίδραση, είχε σκοπό την δημιουργία "ανοδικού μαξιλαριού", πριν τις τελικές δημοπρασίες, ή οι αγοραστές θα επιχειρήσουν εκ νέου την εμφάνισή τους.

Πωλήσεων συνέχεια, είναι τα μηνύματα που συνεχίζουν να έρχονται από την Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αύξηση των αποτιμήσεων σε όλες τις λήξεις, με την απόδοση του 2ετους να "ακουμπά" στο 6% και αυτή του 10ετους να "φλερτάρει" με το 6,10%.

"Η αβεβαιότητα αναφορικά με το υψηλό χρέος υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία και το Τραπεζικό Σύστημα", ξεκαθάρισε ο Μπ. Κερέ, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist" στη Φρανκφούρτη. Επανέλαβε τη θέση του Mario Draghi, ότι "η ΕΚΤ λυπάται που δεν υπήρξε καθαρός ορισμός των μέτρων ελάφρυνσης στο προηγούμενο Eurogroup" και τόνισε ότι είναι σημαντικό η συμφωνία να επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι "η καθαρότητα στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η Χώρα στο 'QE".

"Το τρέχον debate για την Ελλάδα εστιάζει στην ελάφρυνση χρέους και αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να αλλάξει", υποστήριξε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο ανώτατος οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch. Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ιδιοκτησία του προγράμματος και τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων είναι τώρα πολύ σημαντική προτεραιότητα από την ελάφρυνση χρέους. Διότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν, εξακολουθεί να λαμβάνει ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή και κάλλιστα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Παράλληλα η Οικονομία επωφελείται από τα πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου συνεχίζεται το "rotation" μεταξύ των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, ο Τιτάνας (-2,06%) συνεχίζει να έχει επιθετική τάση όσο επιτυγχάνει κλεισίματα υψηλότερα των 26,00 ευρώ, με επόμενο στόχο τα 27,00 ευρώ, αλλά και την κεφαλαιοποίηση να έχει αρχίσει να γίνεται "απαιτητική", ενώ την περίπτωση του Μυτιληναίου (+1,57%) χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 7,72 ευρώ, κάτι που επετεύχθη σήμερα, για να δοθεί καινούργιο ημερήσιο σήμα με επόμενο κοντινό στόχο τα 8,04 - 8,08 ευρώ. Κύρια στήριξη στα 7,22 ευρώ.

Έχασε την πρώτη στήριξη των 10,20 ευρώ ο ΟΤΕ (-0,98%) και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 9,86 ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η "μάχη" των Διυλιστηρίων" με τα Ελ. Πετρέλαια (+2,81%, κεφαλαιοποίηση 2,121 δισ. ευρώ), κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, να έχουν "πάρει κεφάλι" από την Motor Oil (+0,82%, κεφαλαιοποίηση 1,898 δισ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων συμπλήρωσε και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως πλησιάζει την δύσκολη ζώνη 7,00 - 7,18 ευρώ και χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Δεύτερη μέρα υποχώρησης για την Jumbo (-0,5%), όπου είναι ευδιάκριτη η παρουσία ισχυρού πωλητή στην κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 16,30 ευρώ (κλείσιμο 29/5). Αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 15,50 ευρώ (σημερινό χαμηλό στα 15,33 ευρώ), η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 15,20 ευρώ.

Απόλυτα δικαιολογημένη την σημερινή νευρικότητα - μεταβλητότητα, θεωρούν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς η εμπειρία από το παρελθόν συνηγορεί για πιθανές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να φέρουν οι ροές κεφαλαίων, λόγω MSCI, έστω και αν οι εξαμηνιαίες αλλαγές δεν περιελάμβαναν προσθήκες, ή διαγραφές Ελληνικών μετοχών.

Λόγω του ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί "ειδικών συνθηκών", το μόνο συμπέρασμα το οποίο θα μπορούσε να εξαχθεί ανεπιφύλακτα, είναι ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα και σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Δείκτης, ακόμα και στα υψηλά ημέρας, δεν "τόλμησε" να επιχειρήσει να "δοκιμάσει" τιμές υψηλότερα των 780 μονάδων, κάτι που ήταν το πρώτο ζητούμενο σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Από εκεί και πέρα και με μεγάλη δόση επισφάλειας, η ζώνη 2078 - 2085 συνεχίζει να απασχολεί σαν αντίσταση τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,13%) και μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στο 2100. Κοντινή στήριξη το 2058 και 2049. Διάσπαση του τελευταίου μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2038 μονάδες.

H Αγορά "πλήρωσε" το 800 του Γενικού Δείκτη και έβγαλε διόρθωση. Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται κατοχύρωση του 780, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι "intraday" τάση και να δοκιμάσει το 795 - 800. Στήριξη έχει στην ζώνη των 760 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Μάιος έφτασε στο τέλος του όντας ο τέταρτος στη σειρά ανοδικός μήνας για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α." επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Μάλιστα, οι 9 από τους 11 τελευταίους μήνες "έγραψαν" ανοδικό πρόσημο, δημιουργώντας κάποια "μαγιά" ώστε να διαφαίνονται καλύτερες ημέρες για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με το παλιό χρηματιστηριακό αξίωμα που λέει ότι "οι Αγορές προηγούνται των ειδήσεων και των εξελίξεων", ας ελπίσουμε ότι όχι μόνο το Χ.Α. αλλά και ολόκληρη η Ελληνική Οικονομία θα βγει, σταδιακά, από το αδιέξοδο των τελευταίων ετών.

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει περιορισμένη, σε σχέση με το πρόσφατο "bull market", μεταβλητότητα τιμών, παραμένοντας σε μικρή απόσταση από το μετά-"Capital Controls" υψηλό του, προσφέροντας έτσι σε όσους πίστεψαν στο ανοδικό σενάριο το ιδανικό περιβάλλον διαχείρισης των θέσεών τους, χωρίς να εμφανίζονται φαινόμενα πανικού και εσπευσμένου "ξεφορτώματος".

Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τον Τραπεζικό δείκτη, που συνηθίζει να έχει δυσκολία "απόκρουσης" των όποιων πιέσεων, με το μεγάλο "στοίχημα" εδώ να είναι η εκ νέου υπέρβαση των 1.000 μονάδων.

Οι προσδοκίες για το Ελληνικό ζήτημα μετατίθενται πλέον στο Eurogroup του Ιουνίου, με τον χρόνο πάντως να κυλά αδυσώπητα προς την αποπληρωμή των αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων, που είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους "θερμούς" μήνες.

Προφανώς και οι "καλές προθέσεις" δε θα μπορούν να δίνουν για πάντα "καύσιμα" στο ΧΑ.

Με τον Παγκόσμιο "οδηγό" των Μετοχικών Αγορών, τον Αμερικανικό Nasdaq και τον "ηγέτη" των Ευρωπαϊκών, τον Γερμανικό DAX, να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, η διάθεση των διεθνών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου παραμένει ιδιαίτερα θετική, με ότι αυτό συνεπάγεται για Αναδυόμενες Αγορές, "χαμηλότερης ορατότητας και βάθους".

"Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης έχει κρίσιμη στήριξη στις 752 μονάδες, ενώ προφανής είναι η αντίσταση στις 800. Έξοδος λοιπόν, της Αγοράς από το εύρος 752 - 800 μονάδες, θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις των ενεργών χαρτοφυλακίων, με ανοδικό στόχο τις 850 και πτωτικό τις 700" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,23%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,16%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Βαριές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4% σε μηνιαίους όρους τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και σχεδόν έξι χρόνια. Η αύξηση ήταν μικρότερη από την άνοδο 4,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei.

Σταθερός παρέμεινε το Μάιο ο επίσημος δείκτης PMI για τον Κινεζικό Κατασκευαστικό τομέα. Ο επίσημος δείκτης για τη Μεταποίηση παρέμεινε το Μάιο αμετάβλητος στο 51,2 του Απριλίου. Ο PMI έχει παραμείνει άνω του 50, δηλαδή σε έδαφος ανάπτυξης, για 10 συνεχόμενους μήνες. Παράλληλα, η ανάγνωση του Μαΐου ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών της Wall Street Journal για 51.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα $18,3 δισ. τον Απρίλιο στον τομέα των Υπηρεσιών, έναντι $22,1 δισ. το Μάρτιο, όπως ενημέρωσε σήμερα η Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή. Το εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας στα Αγαθά εμφάνισε πλεόνασμα $41,7 δισ. τον Απρίλιο, δηλαδή μεγαλύτερο των $30,5 δισ. του Μαρτίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο, που υποχώρησαν 0,2%, ενώ αναθεωρήθηκε η μέτρηση για τον Μάρτιο σε επίσης 0,2%. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,2%.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε σε 5,7% το Μάιο, από 5,8% τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 14.500. "Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ", επισημαίνει το MarketWatch.

Ισχυροποιήθηκε απροσδόκητα η Βρετανική καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο. Ο δείκτης ενισχύθηκε σε -5, δηλαδή κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, αναλυτές της Wall Street Journal είχαν εκτιμήσει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποχωρούσε κατά μία μονάδα.

"Κατέβασε ταχύτητα" ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο, καθώς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, έναντι του 1,9% τον Απρίλιο. Ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι κοντά στο 2%, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 1,5%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 9,3% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή έχει προειδοποιήσει Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ισπανική "Banco Popular" μπορεί να χρειαστεί εκκαθάριση αν δεν καταφέρει να βρει αγοραστή.

"Η Εlke Koening, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (SRB), εξέδωσε πρόσφατα μια προληπτική προειδοποίηση", σημείωσε ο Αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της έκτης μεγαλύτερης Τράπεζας της Ισπανίας.

Η "Banco Popular", η οποία δεν έχει καταφέρει να πουλήσει αρκετά γρήγορα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια 37 δισ. ευρώ, αναζητά αγοραστή. Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκουίντος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο Κρατικής διάσωσης.

Σε περίπτωση που η Banco Popular δεν βρει αγοραστές και οδηγηθεί σε εκκαθάριση, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη Τράπεζα στην οποία θα εφαρμοστούν οι νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την επιβολή απωλειών στους ομολογιούχους.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών σημείωσε σημαντική πτώση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 1,3% τον Απρίλιο, σε σχέση με το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "απόψε, ή το αργότερο αύριο το πρωί πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Χρηματιστήριου, αναμένεται ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 10% της Ελλάκτωρ μέσω του ανοίγματος επιταχυνόμενου βιβλίων προσφορών, που προωθεί η Alpha Finance για λογαριασμό της Alpha Bank".

"Οι επενδυτές έχουν ανάγκη από καλά νέα. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2018, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στις Αγορές κεφαλαίων μέχρι τότε. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες Χώρες που έλαβαν βοήθεια. Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις Χρηματαγορές", αναφέρει σε γραπτή του τοποθέτηση, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.

"Η προοπτική μιας σημαντικής μείωσης χρέους και η αποπληρωμή υποχρεώσεων στον Επίσημο Τομέα θα μπορούσαν να είναι πιστωτικά θετικές για τους Ιδιώτες κατόχους ομολόγων", επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer EMEA της Moody’s Investors Service Collin Ellis, εκφράζοντας την άποψη ότι τα παρελθοντικά μέτρα ελάφρυνσης χρέους ήταν πολύ μικρά για να επηρεάσουν σημαντικά το βάρος χρέους της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις πληρωμών.

 

Η Moody’s Investors Service αυτή τη στιγμή αξιολογεί την Ελλάδα με "Caa3" σταθερό.

Στα 5,40 ευρώ, από 4,90 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Alpha Finance σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral". H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα κέρδη της εισηγμένης θα ανέλθουν στα 5 εκατ. φέτος και ο τζίρος στα 28 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Alpha Finance για κάθε ημερήσια αύξηση του τζίρου κατά 10 εκατ. στο Χ.Α., η τιμή - στόχος για την εισηγμένη αυξάνει κατά 0,4 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 16,35, από 14,4 ευρώ δίνει η Credit Suisse, σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "outperform", καθώς ο στόχος είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν στο Χ.Α. οι 77.573.688 νέες μετοχές της εταιρείας Νίκας (+19,49%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 79.596.820.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά με εναλλαγές προσήμων για να υποχωρήσει σημειώνοντας "τριπλή πρόσκρουση" στην περιοχή των 769 μονάδων και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 769,12 μονάδες (-0,89%).

Ακολούθησε αντίδραση έως τις 779,78 μονάδες (+0,48%) χωρίς να μειωθούν οι εναλλαγές χρώματος στο πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 774,61 (-0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 775,25 μονάδες με οριακές απώλειες 0,10%.

Ο τζίρος, λόγω όσων προαναφέρθηκαν, εκτινάχθηκε στα 180,5 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς απέσπασαν το 55,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Τέρνα Ενεργειακή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν και Grivalia και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μένοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,02%). Όσο ο τίτλος διατηρείται υψηλότερα των 3,30 ευρώ, διατηρείται η ανοδική τάση με επόμενο στόχο στα 3,88 ευρώ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού πενταμήνου.

Ο Μάιος αποδείχθηκε ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, που "χάρισε" στον Γενικό Δείκτη μηνιαία κέρδη 8,86% και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 9,26%.

Στο πεντάμηνο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 20,45% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 15,86%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 5μηνου, με ελαχιστότατες συναλλαγές η Μινέρβα (+525%).

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα αύξησε αισθητά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (91.804 συμβόλαια).

Στα 4.315 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.910 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.641, 2.406 για τον Ιούνιο και 1.235 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.055,75) κινήθηκε μεταξύ 2.039 και 2.074 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 Jumbo, 41.000 Eurobank, 100.000 Εθνική, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.924), Πειραιώς (47.214), Εθνική (22.694), MIG (4.124), Alpha Bank (2.909), ΔΕΗ (776), ΟΤΕ (1.036), Μυτιληναίο (393), ΟΠΑΠ (468), Viohalco (183), Ελ. Πετρέλαια (315), Τέρνα Ενεργειακή (104), Τιτάνα (123), Ελλάκτωρα (211), ΓΕΚ (462), Intralot (293), Jumbo (298).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (19.085), MIG (66.595), Eurobank (34.157), Εθνική (112.063) και Πειραιώς (208.466).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (5.080.950 τεμ.), Εθνική (15.120.166 τεμ.) και Eurobank (5.311.372 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v