Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Προσέκρουσε στις 780 μονάδες νωρίτερα η ανοδική κίνηση. Στη Φρανκφούρτη τα ραντάρ των επενδυτών. Διατηρούν τα κέρδη τους οι τραπεζικές μετοχές, «σηματωρός» η Πειραιώς. Βαρίδι οι πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Ψάχνει πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισε» μετά τις 15:30 το ΧΑ, καθώς μειώθηκε η απόδοση για τον τραπεζικό δείκτη και εντάθηκαν οι πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και 3-4 δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε ήπια ανοδική τάση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά 0,23% υψηλότερα «δείχνουν» τα futures του S&P στη Wall Street.

Στη Φρανκφούρτη και στην εκδήλωση του Economist είναι στραμμένη η προσοχή των traders, καθώς από τις τοποθετήσεις των ομιλούντων βγαίνουν ειδήσεις, δημιουργώντας... αχτίδα αισιοδοξίας πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Εως τα όρια των 780 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας ωστόσο να υπερβεί την πρώτη από τις σημαντικές περιοχές αντίστασης, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν και πάλι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις.

Προς τις 995 μονάδες εξελίχθηκε η ανοδική διόρθωση για τον Δείκτη Τραπεζών, με το 47% του τζίρου να πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου. Αποτέλεσμα η κίνηση του FTSE25 έως τα όρια των 2.072 μονάδων, με μεικτές τάσεις για τις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς τίτλους του δείκτη.

Στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η προσπάθεια ανάσχεσης της τελευταίας σημαντικής υποχώρησης για τη μετοχή της Πειραιώς, με τις πρώτες εντολές αγοράς να ενεργοποιούνται από τα χαμηλά ημέρας του 0,194 ευρώ. Εως το 0,208 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, έχοντας ως ημερήσια αντίσταση το 0,202 ευρώ. Στη μετοχή της Πειραιώς έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες συναλλαγές και ο δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος μετά την Alpha Bank.

Σε αυτή τη φάση η Πειραιώς θεωρείται σηματωρός (της βραχυπρόθεσμης τάσης του δείκτη) ενώ οδηγός παραμένει η Εθνική. Στα 0,304-0,317 η μετοχή της ΕΤΕ, σε συγκριτικά καλύτερη τεχνική κατάσταση από την Πειραιώς.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών κινητικότητα καταγράφεται και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος των blue chips, απ' όπου ξεχωρίζουν με την επιθετική τάση τους 2-3 μετοχές.

Με νέες αγορές σε νέα υψηλά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς οι αγοραστές έφθασαν έως τα 3,65 ευρώ. Εύλογο το ενδιαφέρον για τη μετοχή μετά τις εξελίξεις για την προοπτική κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης ενώ παράλληλα στον τίτλο τοποθετούνται... εκ μεταφοράς θέσεις από την Τέρνα Ενεργειακή. Η έξοδος της μετοχής από τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί αρχικά να έφερε λίγες πωλήσεις και υποχώρηση της τιμής, σταδιακά όμως ανακτήθηκαν τα 3,25 ευρώ.

Με πωλητές στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ, με συνέπεια και οι τρεις μετοχές να υποχωρούν έως 1,85% χαμηλότερα, βαρύνοντας έτσι την αγορά. Χρήζει προσοχής πως τόσο στον ΟΤΕ όσο και στον ΟΠΑΠ η διόρθωση γίνεται με αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, παραπέμποντας σε μερική μείωση θέσεων από ισχυρά χέρια.

Πωλήσεις γίνονται και στη ΔΕΗ, με την αξία των συναλλαγών να έχει ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ευρώ.
Στα 74 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 53,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v