Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για αγοραστές

Aνοδικά κινείται πλέον το ΧΑ μετά τις αρχικές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 780 μονάδων. Στο +4% η μετοχή της Πειραιώς. Κέρδη για Alpha, Eθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για αγοραστές

Εκ προοιμίου γνωστός ο υψηλός βαθμός δυσκολίας της σημερινής συνεδρίασης, με την αγορά να ξεκινά με αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών σε τράπεζες και blue chips.

Μεικτές συναλλαγές, πωλήσεις και αγορές, στα πρώτα 20+ λεπτά της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τη διακύμανση των βασικών δεικτών σε στενό εύρος, ενδεικτικό της μη σαφούς εικόνας που έχουν οι δύο πλευρές.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η δυνατότητα να ελεγχθούν οι κοντινότερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης των τελευταίων ημερών και παραμένει ο πλέον ευπαθής στις όποιες εξελίξεις από το μέτωπο του χρέους και δευτερευόντως του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Μετά τις 13.30 οι αγοραστές ισχυροποιήθηκαν οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 780 μονάδες με κέρδη 0,40%.

Ενθαρρυντικό πως και σήμερα το κλίμα σε Ευρώπη και λοιπές αγορές είναι ουδέτερο-ελαφρώς ανοδικό, με ενδεικτική την οριακή θετική μεταβολή του DAX πάνω από τις 12.600 μονάδες. Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο και εύλογα traders και επενδυτές έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τον μήνα με θετικό πρόσημο. Εν προκειμένω για τον DAX καταγράφεται απόδοση 1,32% σε διάστημα μηνός. 

Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής, από τα επίπεδα των 954 μονάδων δικαιολογείται αντίδραση για τον ΔΤΡ αλλά μάλλον δύσκολα θα υπερβεί τις 980-994 μονάδες, χωρίς τη συνδρομή/αφορμή θετικότερων εξελίξεων.

Από τον κλάδο, με πωλητές η μετοχή της Eurobank υποχωρεί προς το 0,868 ευρώ, κέρδη για Alpha Bank στα 2,08 και Εθνική στο 0,308 ευρώ. Οι δυο μετοχές συντηρούνται πάνω από την τιμή της τρίτης αμκ, τα 2 και 0,30 ευρώ αντίστοιχα.

Στην... ταλαιπωρημένη μετά την ανακοίνωση για το r/s (20/1) Πειραιώς γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης λίγο πάνω από μία σημαντική στήριξη, με αγορές να γίνονται στην αρχή από το 0,195 ευρώ. Μετά τις 13.30 η μετοχή καταγράφει κέρδη της τάξεως του 4%.

Χαμηλότερα στήριξη είναι στο 0,185 και αντίσταση υψηλότερα στα 0,205/0,210 ευρώ. Η αποτίμηση της Πειραιώς στο 1,74 έναντι 1,90 δισ. της Eurobank.

Μάλλον ικανοποιητικές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, συνεκτιμώντας πως τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις έχουν υποχωρήσει θεαματικά από το μ.ο των 100+ της προηγούμενης εβδομάδας. Στα περίπου 55 εκατ. ευρώ ο μ.ο. τζίρου της Δευτέρας-Τρίτης-αρχής της συνεδρίασης, παραπέμποντας ευθέως στη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την επιφυλακτική στάση που τηρείται και πάλι από πολλούς traders.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η εικόνα αυτή είναι φυσιολογική και συνέπεια των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων και της... θολής εικόνας που έχει δημιουργηθεί για το ελληνικό χρέος.

Οριακά «τσιμπημένο» το 2ετές στα 5,807%, και πάλι πάνω από το όριο του 6 στα 6,075% το 10ετές, θυμίζοντας πως χθες το GREK υποχώρησε 0,74% στα 9,43 δολάρια.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, με λίγες πωλήσεις/υποχώρηση η μετοχή της Coca Cola στα 25,82 ευρώ ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται οι επίσης δεικτοβαρείς ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group, με συνέπεια ο δείκτης να διορθώνει προς τις 2.056 μονάδες.

Λίγο μετά τις 13.30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 54,7 εκατ. μετοχών ο δε τζίρος ήταν στα 40 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v