Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους και στα μηνύματα από το εξωτερικό παραμένει στραμμένο το βλέμμα των επενδυτών. Η προσοχή και στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Κινητικότητα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Μετωπική επίθεση Τραμπ σε Γερμανία για ΝΑΤΟ και εμπορικά ελλείμματα, Σόιμπλε κατά ΔΝΤ για το ατελέσφορο των ελληνικών προγραμμάτων και στη Wall Street τερματίστηκε το ανοδικό σερί.

Συγκρουσιακό το ευρύτερο περιβάλλον, στο μέτωπο Ουάσιγκτον - Βερολίνου, ανάλογο στον άξονα Σόιμπλε - Λαγκάρντ/Τόμσεν, με την Αθήνα στη γωνία ανήμπορη να αντιδράσει και την κυβέρνηση σε εμφανή σύγχυση.
Τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου και οι traders έχουν μία καλή ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον τόσο γενναιόδωρο μήνα με θετικές αποδόσεις, με γεμάτο ταμείο, προετοιμαζόμενοι για έναν Ιούνιο που όπως προοιωνίζεται θα είναι θερμός, πολύ θερμός.

Στις 776,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απόδοση 8,97% σε μηνιαίο, στις 968,45 ο Τραπεζικός με 8,99%, στις 2.064,22 ο FTSE25 με σχεδόν 6% στο ίδιο διάστημα.

Φορτισμένη η σημερινή συνεδρίαση με τη συνάντηση Γιούνκερ-Σόιμπλε στην ατζέντα, την ώρα δε που Τσακαλώτος - Στουρνάρας θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν ό,τι μπορούν από τον Μ. Ντράγκι, με τον Ιταλό τραπεζίτη να ανησυχεί από την αναζωπύρωση των προβληματισμών στην Ιταλία.

Περιβάλλον για short, θα σκεφτεί κάποιος άμεσα για το ΧΑ, καθώς το ελληνικό πρόβλημα έχει εισέλθει πλέον εκ νέου σε περιδίνηση και σε δεύτερο χρόνο για τις ευρωαγορές, εάν τελικά η Ουάσιγκτον αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να μετουσιώσει σε πράξεις τις απειλές της, δηλαδή στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε γερμανικά προϊόντα.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν στην Deutsche Bank και μένει να δούμε εάν όλα αυτά θα μπορούσαν να επενεργήσουν και στις αγορές. Θα δείξει, αλλά στα υπόψη για όσα ενδεχομένως να δρομολογηθούν.

Στα καθ' ημάς, η Μαρίνα Μάνη από νωρίς καταγράφει τις εξελίξεις για το έντονο παρασκήνιο, τις πρωτοβουλίες Τσίπρα για το χρέος. Στα του ΧΑ και στα πολύ βραχυπρόθεσμα: όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κρατάνε οι δείκτες, η ψυχολογία πέφτει, με εύλογο το ερώτημα τι θα κάνουν οι traders που «έτρεξαν» την τελευταία θεαματική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, σε σημείο που ο ΔΤΡ μέχρι πρόσφατα να μετρά μεγαλύτερα κέρδη από τους ΓΔ και FTSE25 από την αρχή του έτους.

Ομως οι 1.080-1.090 μονάδες του ΔΤΡ (της 11ης και 17ης Μαΐου) αποτελούν παρελθόν, ο κλάδος είναι σε διόρθωση, με εμφανείς τις πωλήσεις που παραπέμπουν σε κατ' αρχάς μερική μείωση θέσεων από τους traders.

Υποχώρηση που μέχρι τώρα δείχνει ελεγχόμενη, έχει αρκετά ικανοποιητικά χαρακτηριστικά (λ.χ. στην περίπτωση της Eurobank), αλλά και ορισμένα ανησυχητικά (λ.χ. στην περίπτωση της Πειραιώς).

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, η Πειραιώς αποτιμάται στο 1,73 δισ., η Eurobank στο 1,92 δισ. ευρώ, την ώρα που ο Prem Watsa είναι στην Αθήνα και σήμερα κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του ΣΕΒ.
Στις 968 μονάδες ο ΔΤΡ με ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 940/930 μονάδων, αλλά και με αντίσταση τις 980/990 μονάδες. Προφανώς η διακύμανσή του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι traders θα μειώσουν περαιτέρω τις θέσεις τους, ή θα συνεχιστεί η διαφοροποίηση που οδηγεί υψηλότερα τη Eurobank και χαμηλότερα τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς.

Για τον κλάδο, κλειδί παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, με τον Χρήστο Κίτσιο να προειδοποιεί πως μειώνεται ο ρυθμός τους ενώ αυξάνεται το... φαινόμενο της αθέτησης, εξέλιξη επιβαρυντική ούτως ή άλλως για τον κλάδο. Σε αυτή τη συγκυρία και με δεδομένη τη στενότητα των τραπεζών, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εξετάζουν τη διέξοδο μέσω της έκδοσης εταιρικού ομολόγου. Την κινητικότητα στο συγκεκριμένο μέτωπο περιγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με την αγορά να περιμένει την έκδοση του Μυτιληναίου, προς το τρίτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Παράμετρος που ευνοεί τους short, τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η εκτίμηση πως μετά το χαμένο πρώτο τρίμηνο ακολουθεί ένα επίσης χαμένο δίμηνο (Απριλίου-Μαΐου), που απειλεί να βγάλει εκτός τροχιάς και ολόκληρο το δεύτερο τρίμηνο. Καταστροφική προοπτική καθώς από τον αρχικό στόχο για ανάπτυξη 2,7% (το 2017), η εκτίμηση έχει μειωθεί στο 1,5% και βλέπουμε...

Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο και βραχυπρόθεσμα αναμένεται να γίνουν κάποιες κινήσεις σε μετοχές που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις αλλαγές στους δείκτες (MSCI, FTSE), να κλείσουν ανοιχτές θέσεις, να γίνει ένα ταμείο από τους long σε θέσεις που έχουν υπεραποδώσει αυτόν τον μήνα.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση κυρίως των επενδυτικών funds και ισχυρών χεριών που έχουν οδηγήσει σε πολυετή ή ακόμη και ιστορικά υψηλές τιμές εισηγμένες του μεγέθους μίας Coca Cola, αλλά και ομίλων όπως ο ΤΙΤΑΝ, η Motor Oil, η Jumbo, αλλά και εισηγμένων με κινητικότητα και έντονο μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικών Πετρελαίων κ.α.

Σε υψηλά 7 ετών ο δείκτης των 30 μη τραπεζικών blue chips «μετρούσε» χθες ο Στέφανος Κοτζαμάνης και βραχυπρόθεσμα η τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία του τραπεζικού κλάδου και του μη τραπεζικού μέρους της αγοράς.

Εάν δηλαδή θα συνεχιστούν οι πωλήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, όπου ενεργούν πρώτα κυρίως οι insiders, και θα συνεχίσουν υψηλότερα τα blue chips ενόσω θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ενδεχομένως πρόγευση των διαθέσεων των εμπλεκόμενων, κυρίως του Σόιμπλε/Βερολίνου, να έχει η αγορά στο EwG που προηγείται κατά μία Πέμπτη της συνάντησης της 15ης Ιουνίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v