Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διευρύνονται τα κέρδη του ΓΔ

Κέρδη συνεχίζει να καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 780 μονάδων. Ανοδος υψηλότερη του 4% για Alpha Bank, Ελλάκτωρ. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola. Aπώλειες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Διευρύνονται τα κέρδη του ΓΔ

Με διστακτικό... δεξί βήμα μπαίνει ο Ιούνιος καθώς οι αποθαρρυντικές ενδείξεις ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου κρατούν εκτός παιδιάς την πλειονότητα των traders.

Πρώτη συνεδρίαση μετά την αναδιάρθρωση θέσεων -λόγω rebalancing των δεικτών-, με τον τζίρο να έχει υποχωρήσει και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ένδειξη πως οι παίκτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια και εξακολουθούν να κρατούν... μικρό καλάθι, όπως άλλωστε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Δεδομένου ότι στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αλλάξει χέρια το μεγάλο πακέτο -του 10%-, ο καθαρός τζίρος υπολογίζεται πως δεν ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ, δηλαδή αρκετά χαμηλότερος του μέσου όρου όχι μόνο των τελευταίων δύο εβδομάδων αλλά και του μέτριου των τριών συνεδριάσεων -από Δευτέρα έως Τετάρτη- που έχουν προηγηθεί.

Στις 776,781 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.062-2.078 ο FTSE25 και στο εύρος των 974-995 ο Δείκτης Τραπεζών, σε μία συνεδρίαση που όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, η αγορά αρνείται μεν να πέσει αλλά δεν έχει και ουσιαστικούς λόγους για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα.

Με την αγορά σε μια φάση... ιδιότυπης συσσώρευσης, με την προσοχή στραμμένη προς το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και με τους traders να μην έχουν σαφείς ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι, εύλογα οι ενεργοί παίκτες τηρούν στάση αναμονής, επιλέγοντας το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις stock picking.

Στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί επικρατούν οι αγοραστές σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ οι πωλητές έχουν μικρό προβάδισμα στη Eurobank.

Στη μετοχή της Πειραιώς, που σε αυτή τη φάση θεωρείται από αρκετούς σηματωρός για τον κλάδο, πραγματοποιούνται και σήμερα συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση μόνο η Citigroup διακίνησε περί τα 40 εκατ. μετοχές. Και σήμερα στην Πειραιώς επιχειρείται να επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή των 0,198-0,202 ευρώ ως στήριξη (σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει με περαιτέρω υποχώρηση προς το 0,185 ευρώ).

Στο 0,89 ευρώ χαμηλώνει η μετοχή της Eurobank, μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις αγορών μετοχών της τράπεζας από θυγατρικά χαρτοφυλάκια του ομίλου Fairfax. Στο 3ήμερο 29-31/5 μέσω δέκα θυγατρικών ο ξένος όμιλος προχώρησε σε αγορές 13 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.

Στη λογική του stock picking ξεχωρίζουν σήμερα μετοχές όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, Viohalco, με πολύ σημαντική τη συνδρομή της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Eως τα 26,25 νωρίτερα η μετοχή της Coca Cola, πολύ κοντά στο τελευταίο -ιστορικό- υψηλό των 26,42 ευρώ, με την αποτίμηση στα 9,6 δισ. ευρώ.

Στα 7,48-7,80 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου μετά τη χθεσινή υποχώρηση, καθώς η εταιρεία για διάφορους λόγους (πέραν της εποχικότητας) παρουσιάζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, με εμφανή την προτίμηση και ξένων funds.

Στα 25,26-26,14 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, μετά την αποκοπή του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου, με την όποια προσφορά από τα χαμηλά των 25,56 ευρώ να απορροφάται με ευκολία.

Σε μία συνεδρίαση όπως η σημερινή, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι κινήσεις στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τη μεσαία ξεχωρίζει η αντίδραση της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος έως το 1,37 ευρώ, αποτέλεσμα των διεργασιών στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Attica Bank, η κινητικότητα σε MIG, Intralot και δευτερευόντως σε MLS, Κορρέ, ΕΥΑΘ.

Λίγο μετά τις 15:40 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 59 εκατ. μετοχών (τα 18,9 στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα),  ο δε τζίρος στα 53,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v